FERM 2024 sigla - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Scopul Forumului Economic Regional Moldova vizează în mod direct, prin obiectivele asumate, creșterea coeziunii economice, sociale și administrative în vederea asigurării dezvoltării sustenabile la nivelul regional.

Principiile de organizare ale FERM sunt fundamentate pe politica de coeziune care este principala politică de investiții a Uniunii Europene în acord juridic cu articolele 174-178 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Obiective asumate:

  1. Stimularea Investițiilor: Forumul Economic Regional Moldova reprezintă principala platformă regională prin intermediul căruia sunt prezentate oportunitățile de investiții în regiune în vederea atragerii investițiilor străine. Doar prin maparea și prezentarea potențialului economic din Moldova, se pot crea parteneriate și colaborări care să conducă la investiții cu impact semnificativ pentru economia județelor și implicit pentru regiune.
  2. Promovarea Afacerilor Locale: Forumul oferă anual posibilitatea IMM-urilor să-și prezinte produsele și serviciile, să își extindă rețelele de contact identificând noi parteneri din spctru regional, national sau international. Această dimensiune contribuie în mod direct la stimularea competitivității și la dezvoltarea sectorului privat.
  3. Facilitarea comunicării cu reprezentanții Corpului Diplomatic străin care activează în România: Forumul urmărește stimularea dimensiunii diplomației economice cu focus pe raporturile comerciale ale companiilor din Regiunea extinsă a Moldovei în raport cu companiile internaționale. O altă dinamică oferită activităților de comerț exterior este realizată prin intermediul agențiilor de Investiții Internationale invitate de asemenea la Forum.
  4. Inovare și Tehnologie: Forumul pune accent pe componenta de inovare și tehnologie, promovând colaborarea între sectorul privat, universități și instituții de cercetare. Organizăm sesiuni și expoziții dedicate inovațiilor pentru a oferi participanților o perspectivă asupra ultimelor tendințe tehnologice.
  5. Construirea Parteneriatelor Public-Private: Forumurile pot facilita dialogul între sectorul public și cel privat pentru a dezvolta parteneriate care să sprijine implementarea proiectelor de infrastructură, educație și alte inițiative esențiale pentru dezvoltarea economică.
  6. Educație și Dezvoltare a Resurselor Umane: Forumul găzduiește discuții despre nevoile de educație și formare, promovând dezvoltarea resurselor umane pentru a răspunde cerințelor pieței de muncă în evoluție din Regiunea extinsă a Moldovei.
  7. Abordarea Problemelor Comune: Forumul Economic Regional Moldova oferă cadrul necesar pentru discutarea și identificarea soluțiilor la problemele comune, cum ar fi infrastructura, mediul de afaceri, reglementările și orice altă provocare care ar putea afecta dezvoltarea economică regională.
  8. Consolidarea Identității Regionale: Prin organizarea FERM există și o componentă care vizează consolidarea identității și coeziunii regiunii, facilitând colaborarea între diversele comunități ale Regiunii extinse a Moldovei.
  9. Relația România – Republica Moldova: Forumul contribuie la prijinirea programelor și proiectelor care vizează integrarea europeană a Republicii Moldova prin alinierea cu standardele și practicile europene. Acest obiectiv favorizează consolidarea relațiilor economico-administrative cu Uniunea Europeană și implicit cu România.
  10. Relația cu Românii de Pretutindeni: Forumul oferă cadrul necesar realizării programelor și proiectelor care vizează sprijinirea comunitățile de români care trăiesc în afara granițelor României în perspectiva revenirii și reinserării acestora în activitățile profesionale din Regiunea extinsă a Moldovei.