Ambasadorul Coreei de Sud la București: “Iașul este un centru economic puternic din România și are câteva avantaje majore”

Ambasadorul Coreei de Sud la București: “Iașul este un centru economic puternic din România și are câteva avantaje majore”

Interviu realizat în cadrul ediției de toamnă a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova

WhatsApp Image 2022 10 20 at 12.12.29 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Excelența Voastră, domnule Ambasador RIM Kap-soo, cum ați caracteriza natura relațiilor comerciale existente între România și Coreea de Sud la nivelul anului 2022? Ce perspective privind evoluția colaborării economice preconizați pentru anul 2023?

Volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări ale noastre a crescut constant și a înregistrat un progres de la 18 milioane de dolari în 1990, când s-au stabilit relațiile diplomatice, la 1,2 miliarde de dolari în 2021. Deși ultimii doi ani au fost influențați la nivel mondial de reduceri modeste ale schimburilor comerciale din cauza pandemiei COVID-19, volumul schimburilor comerciale dintre ROK (Republica Coreea) și România a crescut constant în ultimii trei ani.

În ceea ce privește investițiile, în prezent, 17 companii coreene activează activ în România, în principal în sectorul producției de componente auto și electronice. Investițiile totale ale companiilor coreene în România se ridică la 1,1 miliarde de dolari începând cu anul 2021.

Cu toate acestea, potențialul neexploatat este încă ridicat în ceea ce privește volumul schimburilor comerciale și al investițiilor între România și Republica Coreea, mai ales că ROK este prima țară din regiunea Asia-Pacific care este partener strategic al României. Prin urmare, cred că nivelul de cooperare economică poate fi adus la cote cu totul noi, în conformitate cu Parteneriatul nostru strategic.

WhatsApp Image 2022 10 20 at 12.16.04 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Republica Coreea își concentrează eforturile pentru fructificarea concretă a acestui potențial și este pregătită să aducă contribuții specifice la proiectele naționale de dezvoltare strategică ale României. Cu ocazia vizitei recente a președintelui Adunării Naționale a Republicii Coreea, în perioada 7-10 august, cele două țări au avut un schimb de opinii și idei fructuoase privind modalitățile de impulsionare a cooperării economice în diverse domenii, precum energie, infrastructură, IT și apărare.

 

În ce măsură războiul de la granița României influențează relația bilaterală dintre țările noastre?

Guvernul coreean a condamnat ferm invazia armată neprovocată a Rusiei în Ucraina și a participat activ la punerea în aplicare a sancțiunilor impuse de comunitatea internațională împotriva Rusiei.

Trebuie remarcat faptul că războiul din Ucraina și criza economică care a urmat obligă cele două țări ale noastre să consolideze legăturile dincolo de cooperarea economică.

Evaluarea mea este că războiul din Ucraina a stimulat o nouă conștientizare a importanței geopolitice și strategice a României, care este situată în Flancul Estic al lumii libere. ROK împărtășește aceeași situație geopolitică cu România, deoarece este situată la extremitatea nordică a lumii libere, în Asia de Nord-Est. Datorită acestui context de securitate comun, există o mulțime de oportunități pentru cele două țări noastre de a atinge în mod activ noi niveluri de cooperare nu numai în domeniul economic, ci și în domeniile apărării și securității.

 

Pe plan economic, Coreea de Sud a fost prezentă în economia României cu produse electronice IT (Daewoo, Samsung), automobile (Daewoo, Hyundai). În anii ’90, Craiova, în Oltenia, era în fruntea listei. Daewoo avea un șantier naval la Mangalia. Moldova este mai aproape de piața estică datorită poziției sale geografice, dar se reconfigurează fundamental în ceea ce privește parcurile industriale. De asemenea, Moldova are avantajul unei resurse umane înalt calificate. În ce măsură credeți că mediul de afaceri din țara dumneavoastră ar putea fi interesat de Regiunea Nord-Est a României?

Daewoo, unul dintre marile conglomerate coreene, a investit masiv în România la începutul anilor 1990. Cu părere de rău, a fost dizolvat și și-a retras afacerile din România în urma crizei financiare din Asia din 1997. De când am fost numit ambasador în România, am întâlnit multe persoane din toate mediile sociale și am realizat că multe personalități politice și economice au încă mari așteptări în ceea ce privește investițiile pe scară largă din partea companiilor coreene.

România are o mulțime de avantaje și un mare potențial: o forță de muncă tânără și de înaltă calitate, o piață internă solidă cu o populație de aproximativ 20 de milioane de locuitori, o poartă geoeconomică către piețele UE și regiunea Balcanilor, precum și proiecte de infrastructură de mare anvergură în curs de desfășurare, susținute prin intermediul fondurilor UE. Este timpul ca firmele coreene să pună ochii pe România. Voi continua să promovez România ca fiind locul potrivit pentru investiții.

În prezent, dau curs vizitei recente a președintelui Adunării Naționale a Republicii Coreea, concentrându-mă pe consolidarea cooperării economice bilaterale.

WhatsApp Image 2022 10 20 at 12.12.29 2 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

 

În ce condiții Consulatul Coreei de Sud din Rădăuți, județul Suceava, ar putea facilita apropierea economică și culturală dintre țările noastre?

Consulul onorific al Republicii Coreea la Suceava, domnul Dumitru Mihalescul, este cu adevărat dornic să consolideze cooperarea bilaterală în toate domeniile. În special, ca om de afaceri el însuși și fost membru al Camerei Deputaților, se așteaptă ca acesta să acționeze ca o punte de legătură pentru promovarea și materializarea proiectelor de cooperare economică între Republica Coreea și regiunea de nord-est a României.

În plus, mă aștept ca domnul Dumitru Mihalescul să ofere tot sprijinul și sfaturile necesare antreprenorilor coreeni care vor explora oportunități concrete de afaceri în această regiune.

 

Principalul port dunărean al Republicii Moldova este situat în județul Galați. Ar putea deveni acest obiectiv o investiție atractivă pentru Guvernul de la Seul?

Companiile coreene au o acoperire globală și un know-how aprofundat în proiecte de infrastructură, cum ar fi dezvoltarea și modernizarea porturilor. În mod firesc, județul Galați, unde se află principalul port la Dunăre, poate fi, de asemenea, un loc atractiv pentru investiții.

În plus, orașul portuar Busan din Coreea de Sud este al doilea port de transbordare din lume și își propune să găzduiască Expoziția Mondială în 2030. Dacă Busan va reuși să găzduiască Expo 2030, acest lucru ar facilita proiecte concrete de cooperare între Busan și Constanța, cel mai mare port din România.

 

Miroslava (Iași) este unul dintre cele mai importante hub-uri economice din Republica Moldova. În ce măsură un astfel de obiectiv economic, situat în vecinătatea Ucrainei, poate prezenta interes pentru mediul de afaceri din Coreea de Sud?

Iașiul este un centru economic puternic din România și are câteva avantaje puternice. De exemplu, județul este un centru important în sectorul tehnologiei informației, cu prezența mai multor companii multinaționale mari. De asemenea, previziunile din industrie se așteaptă ca forța de muncă din domeniul ITC de la Iași să crească la peste 33.000 de angajați până în 2030. Având în vedere că Coreea este o putere globală în domeniul IT, cred că aceste atuuri pot oferi elementele necesare pentru continuarea cooperării în acest domeniu.

 

Leave A Comment