Eveniment de marcă, organizat în această toamnă în comuna suceveană POIANA STAMPEI
Interviu realizat în cadrul ediției de toamnă a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova
În perioada 30 septembrie – 2 octombrie, Asociația Forestierilor din România – ASFOR a organizat, la Poiana Stampei, Ziua Forestierului. Primarul Viluț Mezdrea, el însuși silvicultor, a fost gazda evenimentului
Comuna suceveană Poiana Stampei nu a fost întâmplător aleasă ca loc de desfășurare a acestui eveniment, având peste 4.000 de hectare de fond forestier, administrate de un ocol silvic privat. În plus, locuitorilor din zonă le place munca la pădure.
Comuna Poiana Stampei se află la hotarul dintre Moldova şi Ardeal, fiind menționată documentar încă din anul 1593, perioadă marcată de domnia lui Aron Vodă.
Sectorul forestier reprezintă motorul comunei
Peste 73% din suprafaţa totală a comunei Poiana Stampei este reprezentată de păduri şi alte terenuri cu vegetaţie forestieră. Zonele de pădure asigură și producţia de plante medicinale şi fructe de padure. Pădurile au făcut posibilă înființarea unor ateliere de mică tâmplărie, fabrici de mobilă şi profile de lemn. Mai mult decât atât, locuitorii au fructificat existența suprafețelor mari de păduri, fânețe și pășuni, printre prioritățile lor numărându-se acum creşterea animalelor şi valorificarea produselor animaliere şi ale pădurii.
Poziţia geografică şi frumuseţea peisajului fac din comuna Poiana Stampei una dintre atracţiile turistice din zona Bucovinei. Mai mult decât atât, aici se află Rezervaţia Naturală „Tinovul Mare”, unică în ţară.
Balul Gospodarilor, etalon al tradiției
Dat fiind că are atâtea mici afaceri, Primăria Poiana Stampei a decis să își arate recunoștința față de proprietarii acestora, organizând Balul Gospodarilor. Evenimentul are loc înaintea Postului Paștelui, fiind o ocazie de etalare a frumoaselor costumelor populare și a gustoaselor preparate tradiționale.
Ziua Forestierului, marcată și de expoziție de utilaje
Edilul Viluț Mezdrea a manifestat un interes aparte față de utilajele care au fost expuse în cadrul evenimentului.
„Noi, ca primărie, am mai cumpărat utilaje. Am luat recent un despicător de lemne performant, am luat un tractor de la Irum, cu remorcă, avem o gamă diversă de utilaje și ne bucurăm că vom vedea și altele, poate vom mai cumpăra ceva de la expozanți.
Primăria Poiana Stampei deține 4.000 de hectare de pădure. Trebuie să știți că noi aici suntem pasionați de pădure, oamenii noștri nu se feresc de această muncă și o fac cu plăcere. Avem un ocol silvic privat, Dorna RA, care administrează pădurile noastre”.
Vorbim despre o evoluție a sectorului și, în special, a companiilor mici și medii din mediul rural. Pentru a se pune la adăpost de fluctuațiile pieței, agenții economici au început să-și diversifice activitatea. Astfel, pe lângă exploatarea și prelucrarea primară a lemnului au început să apară investiții în prelucrare superioară, cum ar fi: grinzi lamelare, CLT, case din lemn, brichete și peleți.
Evenimentul „Ziua Forestierului”, organizat de ASFOR la Poiana Stampei, a reunit producători de utilaje forestiere, de case din lemn, panouri, ocoale silvice, specialiști și autorități. În cadrul evenimentului au avut loc demonstrații, prezentări de companii, dar și dezbateri. Nu în ultimul rând, a fost organizată spectaculoasa competiție a fasonatorilor mecanici în cadrul căreia ASFOR și-a premiat colaboratorii.
editor’s pick
latest video
news via inbox
Nulla turp dis cursus. Integer liberos euismod pretium faucibua