Cum DEZVOLTĂM o comunitate mică: cazul orașului FLĂMÂNZI din județul BOTOȘANI

Cum DEZVOLTĂM o comunitate mică: cazul orașului FLĂMÂNZI din județul BOTOȘANI

Cum se vor reflecta fondurile din PNRR sub aspect investițional la nivelul orașului Flămânzi?

Primăria Flămânzi are în vedere depunerea unor proiecte finanțate prin PNRR știind că acestea se vor lansa în prima parte a anului 2022:

Componentă 5 – Valul Renovării, Axa 1 – Schemă de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri rezidențiale multifamilia­le, ne-am propus să reabilităm energetic blocu­rile din localitate cu cele 300 de apartamente. Pentru această reactivăm asociația de locatari ,,Casă noastră” care va fi partenerul nostru. Lucrările aceste sunt necesare și privesc atât izo­larea clădirilor, dar și reabilitarea acoperișurilor, chiar și stațîi de încarcare pentru mașini electri­ce în parcările de la blocuri.

Am realizat un parteneriat cu CNAIR pentru a realiza centura de ocolire a orașului Flămânzi care este estimat la o lungime de 7 km și o valoare de 12 mil euro, care presupune și finanțare din PNRR prin Master Planul pe Transport.

Pe Componentă 10 – Fondul local, Subcomponenta I.2. Construirea de locuințe de serviciu pentru specialițtii din sănătate și învă­țămînt, cu scopul atragerii acestora în localitate, deoarece liceul din localitate are aproximativ 40% profesori navetiști și în viitor medicii de familie din localitate vor ieși la pennsie și trebuie să atragem noi medici. De ase­menea pe Subcomponenta I.4 care finanțează elaborarea de documen­te privind amenajarea teritoriului vrem să realizăm PUG-ul și PUZ-ul pentru orașul Flămânzi.

De asemenea am realizat un parteneriat cu CNAIR pentru a reali­za centură de ocolire a orașului Flămânzi care este estimat la o lungime de 7 km și o valoare de 12 mil euro, care presupune și finanțare din PNNR prim Master Planul pe Transport.

Pe Componentă 15 -Educație vrem să facem o grădiniță în satul aparțînător Chțoveni și pe subcomponenta 1.6 energie regenerabilă și eficientă energetică, ne dorim finanțarea unui parc fotovoltaic care să furnizeze energie pentru iluminatul public și pentru consumul in­stituțiilor publie.

FLAMANZI - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Care este proiecția investițiilor publice, pentru anul 2022, la nivelul orașului Flămânzi din finanțare proprie sau guvernamentală?

Am început implementarea proiectului intitulat: ,,Măsuri integrate de investiţii pentru revitalizarea şi regenerarea oraşului Flămânzi” cu o valaore de 24 814 083.59 lei (aprox. 5 mil. euro), finanțat prin POR, AXA 13. În cadrul proiectului. firma S.C. ABC CON INTERNAȚIONAL SRL, va realiza următoarele lucrări de asfaltare a 8 km de drumuri, construirea unei creşe şi gradiniţe, reabilitarea integrală a 5 corpuri de școală și amenajarea de toalete, înfiinţarea unei cantine sociale, aducțiune de apă și canalizare pe anumite străzi și Amenajarea a 7704 m.p. trotuare. Vom demara, de asemenea, construcția unui bloc de locuințe finanțat prin programul guverna­mental ANL, un bloc cu 24 de apartamente. Din finanțare proprie sperăm să finalizăm proiectul ,,Înființare sistem de distribuție a gazelor naturale în orașul Flămânzi, județul Botoșani” cu o valoare de 1,1 mil. euro și o lungime de 17 km. Rețeaua este aproape finalizată, rămânând realizarea stației de joasă presiune pe magistrala de gaz.

Implementam proiectele POCU începute anul trecut:

“Măsuri pentru reducerea numărului de copii și tineri plasați în in­stituțîi prin furnizarea de servicii sociale la nivelul comunității în orașul Flamanzi, județul Botoșani”, ID proiect POCU/476/4/18/130469 cu o valoare de 1 mil euro;

,,EDUsmart – Măsuri integrate pentru stimularea participării la educație a copiilor cu părinți plecați la muncă în străînătate din Orașul Flamanzi, Județul Botoșani”

Axa prioritară 6: Educație și competențe cu o valoare de 1 mil euro;

Ne aflăm deja în plin exercițiu bugetar european 2021-2027, adoptat de către Uniunea Europeană. care este situația proiectelor finanțate din fonduri europene implementate de primăria Flămânzi în exercițiul european financiar precedent? Putem discuta deja și despre proiecte ale primăriei care sunt în pregătire pentru perioada 2022 – 2027?

FLAMANZI 2 e1653315725183 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Din exercițiul bugetar 2014-2020 am accesat finanțare pentru următoa­rele proiecte:

Măsuri integrate de reducerea sărăciei și dezvoltare comuitara a ora­șului Flamanzi- finanțat prin POCU Axa prioritară 4 – Incluziunea soci­ală și combaterea sărăciei, Obiectivul specific 4.2 ce a presupus formări profesionale, after-school pentru 50 de copii, antreprenoriat pentru 150 de persoane, finanțarea a 30 de afaceri cu câte 25 de mii de eur o și oferirea de servicii sociale și sanitare pentru 600 de persoane;

  • Măsuri integrate de investițîi pentru dez­voltare durabilă a mobilității urbane în cadrul orașului Flamanzi din jud. Botoșani, finanțat prin POR 2014-2020, Axa 3, prioritatea 4e, O.S. 3.2. Acest proiect presupune realizarea a trei trasee de transport călători cu stații de autobuz și achiziția a 3 microbuse electrice și realizarea stațiilor de încărcare electrice și a depoului pentru microbuze;
  • Revitalizarea spațiului urban din orașul Flămânzi prin recoversia și refunctionalizarea terenului și spațiilor neutilizate și degradate – finan­țat prin POR 2014-2020, Axa 5 – Prioritatea de investițîi 5.2 unde se finalizează în acest an 4 parcuri;
  • Eficientizarea energetică a primăriei orașului Flamanzi, orașul Flamanzi, jud. Botoșani – finanțat prin POR 2014-2020 , Axa 3 – Prioritatea de investițîi 3.1;
  • Încurajarea implicării copiilor și tinerilor în activitățile și competi­tiiile sportive din orașul Flamanzi, jud. Botoșani, finanțat prin PNDR, Axa Leader- sm 19.2- G.A.L.-COLINELE LEADER MOLDOVEI și care presupune realizarea unui teren de sport sintetic multifuncțional în orașul Flamanzi.

Pentru exercițiul financiar 2021-2027 am primit finanțare să realizăm studi­ile pentru extinderea asfaltării, pe POR 2021-2027 (Programul Operațional Regional), Axa prioritară 3. Nord-Est – o regiune durabilă, mai prietenoasă cu mediul. Prin acest proiect ne-am propus să extindem traseele microbuze­lor electrice pe mai multe străzi, prin care dorim să conectăm prin asfaltare satele Chițoveni și Prisacani, dar și alte zone periferice ale orașului inclu­zându-le pe traseele de transport urban cu microbuze electrice.

Tot aici ne dorim achiziția de noi microbuze pentru trasele extinse. Avem în vedere rea­lizarea prin fonduri europene a unui parc industrial unde să oferim condiții pentru atragerea investitorilor și a unei zone de agrament în zona dealului Holm, zonă cu potențial turistic, dar să vedem ghidurile concrete ale progra­melor de finaanțare. Mai dorim realizarea unei săli de sport și a unui centru medical de parmanență pe finanțare guvernamentală, precum și proiecte sociale pentru grupuri defavorizate.

Oralul Flămânzi face parte din grupul de acțiune locală (gal) Colinele Moldovei. Cum apreciați activitatea de până acum și ce proiecție există pentru 2022? În condițiile în care ADR NE Moldova va căpăta noi valențe în managementul investițiilor cu bani europeni din fondurile pentru exercițiul 2021-2027 și în cel al investițiilor din PNRR cum estimați să creșteți potențialul economic al orașului?

Avem contractate trei proiecte prin GAL-ul Colinele Moldovei, două dintre ele se referă la grupuri vulnerabile și privesc integrarea socială și economică a persoanelor defavorizate. Vom infiița două centre sociale, unul pentru romi și unul pentru persoane defavorizate în general.

Prin aceste proiecte se vor furniza servicii de asistență socială, educație reme­dială și formare profesională pentru integrarea pe piață muncii. Al trei le aproiect privește construirea unui teren de spor sintetic multifuncțional la un din școlile localitații.

De asemenea cetățenii pot accesa fonduri de pe GAL pentru mici afaceri agricole sau nonagricole sau char pensiuni agroturistice în zona. Dorim o conlucrare mai mare cu GAL-ul, care de altfel are un punct de lucru în Centrul de afaceri Flămânzi, și dorim să instruim cât mai mulți cetățeni pentru a accesa aceste fonduri.

Participăm în prezent la constituirea ,,Țară de sus” (cu UAT-uri din Suceva și Iași) prin care vrem să atragem finața­re directă în această zonă, considerate printre cele mai sărace din Europa. Actualmente s-a constituit strategia de dezvoltare a ,,Țară de sus” unde am propus numeroase proiecte de dezvoltare economică a localitații.

latest video

- Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment