Dan NUȚIU, Președinte AIR: „Investitorii din România reprezintă cea mai mare comunitate de afaceri din Republica Moldova”

Dan NUȚIU, Președinte AIR: „Investitorii din România reprezintă cea mai mare comunitate de afaceri din Republica Moldova”

Asociația Investitorilor din România (AIR) a fost înființată în 2018, 24 Ianuarie, cu sprijinul Ambasadei României și Biroului de Promovare Comercial Economică din cadrul Ambasadei (BPCE) în Republica Moldova, având ca obiective strategice, coagularea mediului de afaceri investițional din România, prezent în Republica Moldova, întrajutorarea reciprocă, atragerea de noi investiții private din România și implementarea de bune practici europene

Asociația investitorilor români în Republica Moldova (AIR) are un rol esențial în dezvoltarea mediului de afaceri din țară și armonizarea dialogului dintre autorități publice, centrale și locale și mediul de business.

Membrii AIR, care reprezintă investitori din România, promovează exemple de guvernanță corporativă, de corectitudine și transparență în afaceri, practici implementate cu succes în statele UE.

De asemenea, în cadrul politicii sale de responsabilitate socială corporativă, membrii AIR finanțează proiecte sociale, educaționale și culturale în beneficiul întregii comunități a Republicii Moldova.

Pe scurt, AIR este o organizaţie non-guvernamentală având ca unic scop promovarea mediului de afaceri şi consolidarea acestuia, pe lânga promovarea şi protejarea membrilor Asociaţiei.

Pe acest subiect am realizat interviul cu Președintele AIR – Dan Nuțiu.

Domnule Dan NUȚIU, sunteți Președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova. Ce rol își asumă Asociația pe care o conduceți?

Asociația pe care o conduc își asumă rolul de coagulare a mediului investițional din România în Republica Moldova, de a fi o portavoce între investitorii din România în Republica Moldova și totodată de recunoaștere a aportului, atât a mediului investițional din România, cât și a României, în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea Republicii Moldova.

Ce reflectă bilanțul de activitate al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, la aniversarea a 5 ani de activitate?

Sunt mai multe aspecte de punctat pe acest subiect. Voi începe cu realizările: în momentul de față avem 31 de membri, care împreună însumează peste 54% din totalul investițiilor din România în Republica Moldova, lucru care spune multe despre mărimea companiilor care sunt membre în Asociație; împreună avem o cifră de afaceri de aproximativ 1 mld. de euro în Republica Moldova, creând peste 12 000 de locuri de muncă.

327535463 513681504165656 9038926563855520281 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Ne implicăm în tot ceea ce înseamnă zona socială, culturală. În acest sens, am donat peste 6000 de cărți de limba română școlilor cu predare în limba română din Transnistria.

De sărbători, am avut prima inițiativă AIR, unde am ajuns „în casele” a peste 10 000 de cetățeni ai Republicii Moldova, oferind aproximativ 8000 kg de alimente. Când a venit pandemia, am reacționat extrem de repede. Din 27 martie, când era o criză foarte mare, ne-am îndreptat către lucrătorii din punctele de trecere a frontierei, donând 250 000L de dezinfectant, zeci de mii de măști, mănuși, combinezoane speciale.

Dacă privim din perspectiva anului 2022, cum au reușit companiile românești din Republica Moldova să se mențină în contextul instabilității generate de războiul din Ucraina sub aspectul creșterilor facturilor la energie și gaze? Dar sub aspectul factorului de securitate?

Este evident o situație extrem de dificilă această instabilitate venită pe fondul multiplelor crize anterioare.

Cu toate acestea, din punct de vedere al stabilității, în discuțiile cu membrii, vă pot spune că în mare parte au fost generate creșteri ale performanțelor membrilor noștri.

Marea provocare, pe lângă crizele suprapuse, o reprezentă deșertificarea Republicii Moldova. Pe lângă crize și război, cu asta ne confruntăm, atât noi, toată societatea și cât Guvernul Republicii Moldova. Suntem obligați să depunem eforturi pentru a o stopa, și dacă este posibil să asigurăm o reversibilitate a acestui fenomen.

327586968 1823364198035345 7329579584829628904 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

În continuare, Republica Moldova rămâne o destinație de investiții

Cum evaluați avantajele și oportunitățile investiționale din Republica Moldova în contextul actual?

DAN NUȚIU, președintele AIR: În continuare, Republica Moldova rămâne o destinație de investiții. Și ne bucură că în acest an constatăm o creștere a potențialilor investitori din România de a veni în Republica Moldova.

Ce proiecte ați finalizat anul trecut?

Voi menționa câteva dintre proiecte, și anume:

  • Barometrul de afaceri – barometru.md – măsoară starea companiilor din Republica Moldova pe fondul acestor multiple crize. Este o platformă care descrie realitatea la zi din perspectiva oamenilor de afaceri și investitorilor din Republica Moldova, în baza unor chestionare la care au răspuns antreprenori și investitori de pe ambele maluri ale Nistrului. Barometrul permite comunității de afaceri din țară să ofere, în mod anonim, informații despre situația reală în afaceri și propria percepție despre potențialul de dezvoltare. Astfel, pentru a identifica problemele, necesitățile și eventualele perspective ale businessului din Republica Moldova, a fost creat acest instrument de calcul și diagnosticare a climatului de afaceri.
  • AIR Antreprenorial – își propune să convingă tinerii studenți să nu mai plece și să rămână acasă, deoarece sunt oportunități și aici. Proiectul oferă studenților din Republica Moldova posibilitatea de a cunoaște istoriile de succes ale oamenilor de afaceri și managerilor de talie internațională, să afle informații utile și interesante despre modul în care teoria se transpune în practică, să beneficieze de recomandări și soluții pentru dezvoltare profesională.
  • Un program destinat refugiaților ucraineni – ne-am oferit să îi ajutăm (proiectul) să învețe limba română, membrii asociației asumându-și să îi instruiască în mod gratuit, în domeniile în care și-au dorit să activeze.

337163897 1145768899444165 6002258153409123112 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Schimburile bilaterale au crescut de trei ori în 10 ani”

Care sunt proiectele pe care le aveți în derulare și care este stadiul în care se află acestea?

În colaborare cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-urilor, am lansat o inițiativă privind crearea unui fond mixt de garantare a investițiilor de pe cele două maluri ale Prutului, astfel încât, prin intermediul acestui fond mixt – un antreprenor din țara de origine să poată să acceseze credite din țara de destinație, pe baza garanțiilor din țara de origine.

Sunt convins că va avea un impact major privind stimularea investițiilor reciproce dintre România și Republica Moldova.

Un alt proiect la care ne-am adus contribuția, încă din 2018, este implementarea controlului coordonat comun, la frontiera dintre România și Republica Moldova. Salutăm Protocolul recent încheiat între Romania si Republica Moldova, în baza căruia, în scurt timp, într-un proiect pilot, va demara activitatea de control coordonat comun în punctul de trecere al frontierei Albița. Controlul coordonat comun este o inițiativă, o cerință a întregului mediu de afaceri, precum si a întregii societăți din Republica Moldova și România.

Schimburile bilaterale au crescut de trei ori în 10 ani – de la 1,2 mld. la 5,3 mld. de dolari, în condițiile în care infrastructura a rămas aceeași. Acest lucru creează o presiune extremă, pentru că se ajunge la întârzieri foarte mari de livrare, fapt care îi determină pe transportatori să nu mai fie atât de interesați să vină în Republica Moldova. Iar în cazul în care vin, înregistrează costuri, care în alte condiții nu s-ar justifica. Astfel că, se plătește pe ruta București-Chișinău aproape ca pe Germania-Chișinău.

338443079 139840942155647 8802487281331307243 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Care sunt principalele direcții de activitate pe care le-ați stabilit pentru anul 2023? Cum arată strategia de acțiune AIR pentru anul acesta?

DAN NUȚIU, președintele AIR: Direcția noastră de activitate se axează pe continuarea proiectelor demarate, totodată consolidarea Asociației prin atragerea de noi membri și suntem cu adevărat încântați de situația actuală, adică de acești potențial-investitori care vin în Republica Moldova.

Unul din obiectivele noastre în 2023 este finalizarea procesului de deschidere a reprezentanței AIR în România, ceea ce suntem convinși că va conduce la o dinamică pozitivă în atingerea obiectivelor asociației.

Menționez și consolidarea coagulării – acești membrii noi înseamnă integrarea în cultura organizațională a Asociației, iar acest lucru se realizează prin ateliere de lucru, prin activități dedicate membrilor. De asemenea, implicarea și stabilirea de parteneriate este o temă principală – dintre care, stabilirea de parteneriate în implementarea de proiecte, în care România este țară donatoare, în special.

331717507 579574624098353 8268516559649555965 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

„Investitorii din România reprezintă cea mai mare comunitate de afaceri din Republica Moldova”

Cum evaluați prezența companiilor românești care activează în Republica Moldova?

Investitorii din România reprezintă cea mai mare comunitate de afaceri din Republica Moldova, fiind peste 1560 de companii cu capital integral sau parțial românesc. Sunt convins că va fi înregistrat și la finalul anului 2023 un nou record.

Cum evaluați atitudinea, cadrul legislativ și administrativ central, în raport cu companiile românești din Republica Moldova?

Nu pot spune că este o atitudine diferențiată față de companiile românești, comparativ cu atitudinea manifestată de orice alt antreprenor sau investitor din Republica Moldova, care activează pe teritoriul Republicii Moldova. În primul rând există o deschidere la dialog, sunt foarte multe platforme consultative, unde mediul de afaceri este invitat și implicat.

336807207 136910159323115 6394045119156570273 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Salutăm deschiderea manifestată față de AIR de actualul guvern, având invitații de a ne alătura comitetelor consultative din cadrul ministerelor de resort din Republica Moldova. Unul din obiectivele noastre fiind acela de a fi prezenți în toate organele consultative relevante pentru membrii noștri. Cu siguranță ne vom aduce plus valoare, dobândită în mulți ani de activitate, pe care investitorii din România deja îi au în Republica Moldova.

Din punct de vedere al cooperării dintre Romania si Republica Moldova ne dorim să avem parte de transparență, predictibilitate, un dialog permanent și o colaborare strânsă între autorități și mediul de afaceri.

latest video

- Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment