Dan NUȚIU, Președintele Executiv AIR: „Să reținem că Estul nu înseamnă doar Federația Rusă, ci mai înseamnă Kazahstan, Uzbekistan, Armenia, Georgia, Turkmenistan”

Dan NUȚIU, Președintele Executiv AIR: „Să reținem că Estul nu înseamnă doar Federația Rusă, ci mai înseamnă Kazahstan, Uzbekistan, Armenia, Georgia, Turkmenistan”

Asociația Investitorilor Români în Republica Moldova (AIR) este o organizație non-guvernamentală având ca unic scop promovarea mediului de afaceri

AIR are un rol esențial în dezvoltarea mediului de afaceri din țară și armonizarea dialogului dintre autorități publice, centrale și locale și mediul de business, promovarea şi protejarea membrilor Asociației.

Dan Nutiu Ion Stefanovici 2 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Dialogul cu Președintele Executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, Dan Nuțiu s-a realizat în contextul Forumului Economic Regional Moldova organizat de către Moldova Invest și Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (CAPDR) în debutul acestei veri, la Iași.

„România este principalul investitor străin în Republica Moldova.”

Domnule Președinte, care sunt principalele motive pentru care România este interesată să investească în Republica Moldova și care sunt avantajele în comerțul cu Uniunea Europeană?

România este principalul investitor străin în Republica Moldova.

Principalele motive, lăsând la o parte afiliația de limbă care o regăsim și în Republica Moldova, sunt reprezentate de platforma pe care Republica Moldova o poate asigura, fiind stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, ceea ce presupune facilități în comerțul cu Uniunea Europeană, și totodată, au acea deschidere către Est, chiar dacă în acest moment există un conflict în zona de Est.

Dan Nutiu 2 2 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Să reținem că Estul nu înseamnă doar Federația Rusă, ci mai înseamnă Kazahstan, Uzbekistan, Armenia, Georgia, Turkmenistan și așa mai departe.

Sunt 14 entități, de unde investitorii din România pot să își dezvolte afacerile, ducând marfă sau aducând marfă în zona respectivă.

„Începând din acest an se constată  un apetit crescut al investitorilor  din România de a veni în Republica  Moldova.”

Au existat semnale că unii investitori au dorit să-și restrângă sau chiar să-și retragă participația în Republica Moldova în momentul izbucnirii conflictului din Ucraina?

A fost o perioadă extrem de dificilă.

Dar după acel șoc, pe care cred că l-am trăit cu toții, indiferent că ne aflam în Republica Moldova sau în România, după acel șoc lucrurile s-au așezat, în așa fel încât, începând din acest an se constată un apetit crescut al investitorilor din România de a veni în Republica Moldova.

Drumul european pe care urmează să îl parcurgă Republica Moldova reprezintă desigur garanția progresului și dezvoltării. Comparativ cu România, considerați că este avantajată Republica Moldova în ceea ce privește implementarea și îndeplinirea cerințelor Uniunii Europene?

La urma urmei am parcurs acest drum, iar ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova mai mult sau mai puțin reprezintă un „déjà vu”.

Dan Nutiu 2 1 1 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Este evident că, față de România, Republica Moldova are avantajul de a avea un susținător în România, de la care poate să învețe, mai ales din greșelile pe care le-a făcut, să le evite și să îmbunătățească ce este necesar.

Având în vedere că vorbim despre Republica Moldova, adică un stat considerabil mai mic și mai compact, acest lucru favorizează implementarea, fiind mult mai ușoară, în ceea ce privește anumite cerințe solicitate de Uniunea Europeană.

latest video

- Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment