Despre modernizare și progres în comuna nemțeană GRINȚIEȘ cu primarul Ana BUȘTIHAN

Despre modernizare și progres în comuna nemțeană GRINȚIEȘ cu primarul Ana BUȘTIHAN

Interviu realizat în cadrul ediției de toamnă a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova

Comuna nemțeană Grințieș este formată din satele Bradu, Grințieș (reședința) și Poiana. Ea este situată pe valea râului Bistricioara, în partea de vest a județului și în zona centrală a Carpaților Orientali

Toponimul Grintieș este considerat se datorează termenului german «Die Grentze», însemnând graniță, dat de către austrieci pe vremea Imperiului Habsburgic.

Comuna se află în extremitatea vestică a județului, la limita cu județul Harghita; ea se întinde la vest de la pâraiele Prisecani și Pintec, de o parte și de alta a râului Bistricioara, până aproape de vărsarea acestuia în lacul de acumulare Izvorul Muntelui.

Axa principală a localității este formată de valea râului Bistricioara, iar munții sunt fragmentați de văi adânci de până la 600 m, săpate de numeroșii afluenți ai acesteia.

Spre nord în stânga Bistricioarei, relieful format din șisturi cristaline este alcătuit din ultimele culmi ale Munților Bistriței, dintre care Grințieșul Mare are altitudinea de 1762m iar Hurduga altitudinea de 1382m.

CENTRU GRINTIES - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Doamnă primar Ana BUȘTIHAN, cum s-a resimțit în Grințieș perioada economică dificilă pe care o traversăm?

Scumpirile la materiale, carburanți și utilități afectează foarte mult activitățile pe care le avem în derulare. La nivelul comunei Grințieș există două proiecte finanțate prin PNDL II și anume: „Extindere retea alimentare apa si canalizare in comuna Grințies, județul Neamț” și „Modernizare și construire poduri și podețe în comuna Grințies, județul Neamț”.

În ambele cazuri am fost nevoiți să reactualizăm indicatorii tehnico-economici și să ajustam prețul contractelor ca urmare a solicitărilor justificate din partea contractanților. Astfel, dacă anul 2021 a presuspus actualizarea prețului la materiale în cazul ambelor obiective de investiții, anul 2022 a condus la o actualizare mai amplă deoarece s-a avut în vizor actualizarea prețurilor lucrărilor rest de executat pe fondul situației existente la nivel mondial.

Această situație economică creează existența unei fluctuații de documente deoarece ajustarea se realizează la fiecare solicitare de plată pe întreaga perioadă de derulare a contractului.

primaria grinties scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Care ar fi cele mai importante 5 proiecte pe care le-ați finalizat în ultima perioadă de timp?

Cele mai importante proiecte finalizate în ultima perioadă de timp la nivelul comunei Grințieș vizează:

  • Proiect integrat privind alimentarea cu apă, canalizare menajeră şi staţie de epurare, reabilitare cămin cultural cu amenajare de punct muzeistic, modernizare drum comunal DC 152 şi achiziţia de utilaje pentru întreţinere drumuri;
  • Extindere sistem de alimentare cu apă în satele Poiana si Bradu, comuna Grinties, judeţul Neamţ;
  • Anvelopare termică a Școlii Gimnaziale „Constantin Pantiru” Grințieș;
  • Baza sportivă multifuncţională de tip 2;
  • Construire zid de sprijin cu piatra de carieră în sat Bradu, comuna Grinties;
  • Lucrări de reparatii curente la Grădinița din sat Bradu și la Școala Gimnazială „Constantin Panțiru” din comuna Grințieș, județul Neamț.

interior gradinita bradu - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Ce proiecte aveți în derulare și în ce stadii se află acestea?

În momentul actual, la nivelul comunei Grințieș, există în derulare prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală II doua proiecte și anume: Extindere retea alimentare cu apă si canalizare in comuna Grințieș, județul Neamț și  Modernizare și construire poduri și podețe în comuna Grințieș, județul Neamț.

În cazul primului obiectiv de investitii, se doreste realizarea a aproximativ 12 km de retea de  alimentare cu apa, cu 364 de bransamente si 932 de beneficiari directi, pe de-o parte, iar pe cealalta parte, înființarea unei retele de canalizare de aproximativ 20 de km, 364 camine de racord și 932 de beneficiari direcți.

Acest proiect este implementat, în momentul de fata, în procent de 40%.

Cel de-al doilea obiectiv de investitii presupune construirea unui număr de 5 poduri pe categoria de drum DC152, proiectul vizând un număr de 2513 beneficiari direcți, fiind realizat în procent de 90%.

De asemenea, în comuna Grințieș, la momentul de față, se derulează și lucrari de modernizare a centrului civic în cadrul obiectivului de investiții „Reparatii infrastructura existenta la centru civic in zona blocurilor, fara a crea noi cai de acces la drumul national DN15, in comuna Grinties, judetul Neamt”.

Prin intermediul acestui proiect, în zona blocurilor s-au executat lucrari de amanejare cu pavele și se va realiza un spațiu verde de care se vor putea bucura cetățenii comunei Grințieș.

proiect centru civic grinties 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Putem discuta și despre proiecte de viitor pe acest fundal de impredictibilitate?

Da, putem discuta. Anul 2021 a fost un an destul de productiv în ceea ce privește posibiltățile de depunere de proiecte pentru modernizarea comunei în care trăim.

Situația existentă la nivel mondial este una destul de schimbătoare, din cauza majorării prețurilor, însă acest lucru nu ne-a împiedicat să profităm de orice posibilitate de a accesa fonduri pentru a înfrumuseța zona în care trăim.

Astfel, ca proiecte de viitor, ne-am propus: construirea unei statii de reîncarcare pentru vehicule electrice in comuna Grințieș, judetul Neamț, realizarea de infrastructură rutieră pe un segment de aproximativ 4 km de drumuri publice din interiorul localităților, proiect depus în cadrul Programului Național de Investitii „Anghel Saligny”, modernizarea sistemului de iluminat public pe drumurile comunale (etapa I – 2021) depus prin intemediul programelor derulate prin Administratia Fondului de Mediu.

În 2022, pana în momentul de față, am depus o solicitare de finantare pentru Reabilitarea moderată a Căminului Cultural Bradu, comuna Grințieș, județul Neamț, proiect depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Componenta 10 – Fondul Local, urmând, ca în viitorul apropiat, să solicităm fonduri pentru modernizarea iluminatului public și pe drumul național ce străbate comuna (etapa II- Administratia Fondului de Mediu).

camin cultural grinties - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Unul dintre obiectivele cuprinse în Strategia de Dezvoltare Locală a comunei Grințieș pe care urmărim să-l atingem este achiziționarea unei autoutilare cu ajutorul căreia să putem să ne gospodărim singuri. În acest sens, vom depune o cerere de finanțare  în cadrul apelului de selecție nr. 3 M2/6B  (sesiunea nr.3/2022) „Îmbunătățirea infrastructurii la scara mică si a serviciilor de bază in comunitățile din spațiul LEADER, premisa dezvoltării Microregiunii Ceahlău”, apel lansat de Grupul de Acțiune Locală Ceahlău.

De asemenea, prioritizăm dezvoltarea comunei prin crearea unui tarseu montan pentru atragerea turiștilor.

Pentru iubitorii de drumeții, aceștia vor putea sa își instaleze corturile în zonele special amenajate în acest sens, urmând ca pe parcursul a câteva zile să străbată  traseul turistic montan „Drumul frontierelor de război”.

proiect poduri grinties - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Tot în acest sens, se poate vizita Muzeul Istoric şi de Etnografie Grințieș concentrat pe istoria și etnografia locurilor. Acesta a fost acoperit cu draniță înflorată la vârf și readuce în actualitate preocupările localnicilor de la începutul secolului al XX-lea, dar și Biserica de Lemn din Grinţieş, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor”, care a  fost ridicată în anul 1793 din bârne de brad, având plan cruciform şi turnul-clopotniţă deasupra pridvorului, fiind declarat monument istoric.

sat Grinties bis Duminica Tuturor Sfintilor 1064 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Leave A Comment