Doina IACOBAN, Subsecretar de Stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Anul 2023 se caracterizează printr-un număr mare de apeluri de proiecte, care vor fi lansate și finanțate în cadrul Politici de Coeziune 2021-2027”

Doina IACOBAN, Subsecretar de Stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Anul 2023 se caracterizează printr-un număr mare de apeluri de proiecte, care vor fi lansate și finanțate în cadrul Politici de Coeziune 2021-2027”

Interviu realizat în cadrul ediției de primăvară a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova

Doina Iacoban, Subsecretar de Stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ne-a acordat un nou interviu, în care a punctat faptul că anul 2023 se caracterizează printr-un număr semnificativ de apeluri de proiecte finanțate prin Politica de Coeziune 2021-2027, oferind astfel, posibilități de finanțare pentru administrația publică, universități și IMM-uri

Doamna Iacoban, datorită expertizei și cunoștințelor acumulate în timp, a fost desemnată anul trecut subsecretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

bba48eda 0e99 44ba bfdb fd6fd4a97a3e e1683463319921 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Reamintim faptul că Doina Iacoban provine dintr-un domeniu de activitate specific Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, a înființat și coordonat Asociația GAL Sucevița Putna – un parteneriat public-privat de succes, care are profilul entității de management  al fondurilor europene  finanțate în cadrul Programului Leader, o organizație cu performanță în gestionarea  fondurilor alocate, cu performanță în realizarea coeziunii la nivelul  microregiunii și a gestionării parteneriatului.

Celalaltă componentă a activității și experienței sale o reprezintă expertiza dobândită în cadrul firmei de consultanță, cu elaborarea, implementarea și finalizarea unui important portofoliu de proiecte în domenii diverse: de la restaurarea obiectivelor de patrimoniu la nivelul regiunii Nord Est dar și la nivel național, la dezvoltarea infrastructurii de turism, la dezvoltarea  capacităților de producție și servicii și până la  proiectele dedicate administrației publice – elaborate și implementate într-o manieră strategică.

Doina Iacoban are rezultate și expertiză în domeniul atragerii și împlementării fondurilor europene. Experiența acumulată în cei peste 20 de ani de activitate o recomandă ca fiind un profesionist în acest domeniu vital pentru dezvoltarea segmentelor deopotrivă public, cât și privat.

311003547 2016799015175268 7446769544682063300 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Anul 2023 se caracterizează printr-un număr mare de apeluri de proiecte, care vor fi lansate și finanțate în cadrul Politici de Coeziune 2021-2027”

Doamnă Iacoban, cum caracterizați perioada de câteva luni de la ultima noastră discuție și care sunt oportunitățile apărute în acest an?

După o perioadă  de patru luni, revenim cu elemente noi ale oportunităților de finanțare  ale acestui an, pentru administratia publică, universități și IMM-uri.  Anul 2023 se caracterizează printr-un numar  mare de apeluri  de proiecte, care vor fi lansate și finanțate în cadrul Politici de Coeziune 2021-2027.

Cronologic vorbind, în 5 octombrie  2022, a fost semnat Acordul de Parteneriat dintre Comisia Europeană și România pentru perioada 2021-2027, la Alba Iulia. Tot la finalul anului 2022 au fost aprobate de către Comisia Europeană  cele 16 programe aferente Politicii de Coeziune 2021-2027, care aduc României 46 de miliarde de euro.

În cadrul  Politicii  de Coeziune 2021-2027, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va  avea în coordonare un număr de 490 de apeluri de proiecte, în valoare de 36,4 miliarde de euro.

Autoritățile publice locale vor avea  în anul 2023, în cadrul Politicii de Coeziune 2021-2027, 246 de apeluri  în valoare de 16,4 miliarde de euro, care vizează promovarea de investiții pentru infrastructura de transport, educație și sănătate.

Mediul de afaceri va avea  în anul 2023 o adevarată provocare în ceea ce privește oportunitățile de finanțare, existând perspectiva pregătirii a  139 de apeluri de proiecte, cu o valoare de 6,1 miliarde de euro.

c9f0f895fb98ab9159f51fd0297e236d scaled 1 scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Ce noutăți există pe direcția atragerii finanțărilor europene în cadrul exercițiului financiar european 2021-2027?

Ca element de noutate  pentru programele cu finanțare din fonduri europene, în vederea organizării unui cadru predictibil  cu privire la  lansarea apelurilor de proiecte, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a realizat si publicat calendarul  consolidat al apelurilor de proiecte în 2023, care va permite  o corelare a diverselor surse de finantare atât din PNRR, cât și din Politica de Coeziune 2021-2027

Acest nou instrument orientativ va facilita pentru toți potențialii beneficiari autorități publice, universități, beneficiari privați să poata verifica când se lansează un apel de proiecte și cum pot accesa  fondurile europene. Concomitent, activitățile de planificare și respectare  a calendarului asumat de către autoritățile de management crează posibilitatea pregătirii din timp a proiectelor dar și o premisă  în realizarea țintelor privind absorbția fondurilor europene nerambursabile.

Acest demers vine în sprijinul  tuturor actorilor implicați în accesarea surselor de finanțare, fiind publicate valori ale apelurilor precum și  obiective de investiții, fiind un  instrument util în programarea tuturor etapelor de pregătire, de selecție, contractare și implementare a proiectelor.

Ce își propune PNRR pentru anul în curs?

În anul 2023 Planul Național de Redresare și Reziliență va avea deschise 44 de apeluri de proiecte, în valoare de 4,27 miliarde de euro, cu investiții în infrastructură, pentru digitalizarea spitalelor, eficiența energetică a clădirilor, precum și investiții pentru domeniul social, ce vizează sprijinirea persoanelor cu dizabilități, realizarea de centre pentru vârstnici, integrarea pe piața muncii a persoanelor din medii defavorizate, valorile și obiective de investiții, fiind disponibile în calendarul  consolidat al apelurilor de proiecte în 2023 .

Etapele de pregătire a  apelurilor de proiecte viitoare, vor demara la la nivelul fiecărei autorități de management, prin  intervenții  planificate la nivel de program, mult îmbunătațite.

Predictibilitatea și transparența în ceea ce privește accesarea fondurilor europene, va avea planificată etapa de publicare a Ghidurilor Solicitantului, în consultare publică, anterior deschiderii apelului de proiecte, cerință esențială pentru respectarea principiilor aplicabile fondurilor alocate programelor aferente Politicii de Coeziune și PNRR: predictibilitate, transparență și parteneriat.

Pentru îmbunătățirea planificării intervențiilor la nivel de componentă gestionată din PNRR, la nivelul fiecărui coordonator de reformă sau investiție, prin respectarea calendarului de elaborare al ghidurilor solicitantului, respectiv lansării apelurilor de proiecte, se vor asigura condițiile pentru îndeplinirea țintelor asumate  și jaloanelor, elemente esențiale pentru aprobarea cererilor de plată aferente.

O planificare riguros monitorizată creează premisele realizării unui grad ridicat de absorbție, la nivelul fiecărei autorități de management, fiind  necesară în anul 2023 lansarea de apeluri care să acopere cea mai mare parte a alocărilor pentru fiecare dintre cele 16 programe, pentru a asigura un management riguros al riscului de dezangajare.

premierul nicolae ciuca a vizitat santierul de la cazinoului bailor 2 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

„Am remarcat cum foarte multe comunități, cu echipele de angajați, au schimbat în bine viața comunității cu proiecte implementate și avem multe exemple de succes”

În ce măsură putem discuta acum despre simplicarea procesului de depunere a proiectelor (subiect pe care l-am abordat și cu alte ocazii)?

Discutam la întâlnirile anterioare despre simplificare. Suntem foarte aproape de acest moment, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat în consultare un proiect de ordonanță de urgență menit să răspundă nevoii de simplificare și de abordare unitară în procesul de implementare a Politicii de coeziune 2021-2027, pentru facilitarea accesului la fonduri europene.

Ca urmare a procesului de descentralizare, în această perioadă de programare, Politica de coeziune 2021-2027 cuprinde un număr dublu de programe, în sistemul de management și control fiind  autoritățile de management instituite în cadrul agențiilor de dezvoltare regională care gestionează programele regionale, cu impact favorabil asupra managementului programelor  regionale.

Această abordare a generat și nevoia identificării unei abordări unitare în punctele cheie a sistemelor de management și control, astfel încât beneficiarii de fonduri europene să poată să depună proiectele într-un cadru procedural predictibil și considerabil simplificat care implică, printre altele, o abordare unitară în ceea ce privește accesarea și implementarea acestor resurse, într-un mediul digitalizat.

Măsurile de simplificare promovate vor asigura premisele unei dezvoltări în timp util a sistemului informatic MySMIS2021/SMIS2021, a lansării apelurilor de proiecte pentru perioada de programare 2021-2027 într-un cadru legal și procedural predictibil, flexibil și considerabil simplificat, a inițierii măsurilor necesare pentru procesul de absorbție a fondurilor europene alocate pentru perioada de programare 2021-2027, în contextul unei alocări de fonduri mult mai mari decât în perioada 2014-2020, a simplificării modalității de evaluare a proiectelor, a armonizării regulilor legale și procedurale pentru beneficiarii la fondurile europene, a consolidării funcției de monitorizare a proiectelor și în mod direct facilitarea accesului beneficiarilor la fondurile europene.

e56afd48 20b6 4150 95a6 2ae2e68839d5 e1683463710513 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Noul act normativ vizează asigurarea predictibilității calendarului de lansări la nivel de program pentru beneficiari, astfel încât să se prevină și eventuale suprapuneri de apeluri cu aceeași tematică în perioade similare de timp.

Asigurarea transparenței alocării fondurilor externe nerambursabile se va realiza prin publicarea în consultare publică a ghidului solicitantului, prin asigurarea resurselor necesare pentru evaluarea și selecția proiectelor, prin simplificarea modalității de evaluare a proiectelor:

  • condițiile de eligibilitate ale solicitanților de fonduri externe nerambursabile fac obiectul declarații unice a solicitantului care se depune odată cu cererea de finanțare;
  • evaluarea conformității administrative este complet digitalizată;
  • evaluarea tehnico-financiară se realizează pe baza unui număr redus de criterii și a subcriteriilor, astfel încât acestea să permită selecție mai rapidă, parțial digitalizată și automatizată prin interoperabilitatea diferitelor sisteme informatice care asigură furnizarea de informații despre situația juridică și financiară a potențialilor beneficiari;
  • îndeplinirea tuturor criteriilor de eligibilitate se realizează în etapa de contractare, când solicitantul trebuie să facă dovada celor declarate prin declarația unică. Solicitantului nu i se vor solicita documentele deja verificate în procesul de evaluare tehnică și financiară.

Printre măsuri mai sunt prevăzute:

  • stabilirea unui prag de excelență, care permite unui proiect să fie selectat în mod automat pentru aprobare și contractare,
  • eficientizarea și accelerarea procesului de implementare a proiectelor, inclusiv prin îmbunătățirea funcționalităților MySMIS2021/SMIS2021+ prin automatizarea anumitor acțiuni în diversele etape din ciclul de viață al programului, a proiectelor,
  • introducerea mecanismului specific de monitorizare bazat pe indicatori de etapă, definiți ca repere cantitative sau calitative față de care este apreciat progresul implementării unui proiect, precum și
  • consolidarea funcției de monitorizare a proiectelor la nivelul autorității de management/organismului intermediar după caz,
  • elaborarea unui plan de monitorizare, parte a contractului de finanțare, care stabilește o serie de indicatori de etapă pe baza cărora se monitorizează și se evaluează progresul implementării proiectului.

51afa3b2 9abe 4cfb b6f1 fccba6e79dfd - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

„Comunicarea MIPE cu mediul extern rămâne o prioritate a Ministerului”

Implicarea în buna implementare a programelor va fi asigurată la fiecare nivel, însemnând responsabilități suplimentare și activități suplimentare la nivelul fiecărei entități publice sau private. Și am remarcat, cum foarte multe comunități, cu echipele  de  angajați , au schimbat în bine viața comunității cu proiecte  implementate și avem multe exemple de succes.

Implementarea proiectelor a însemnat din partea fiecărei echipe mai multe responsabilități, termene, proceduri și nu în ultimul rând, creativitate, puse în slujba comunităților. În ideea continuității  acestor  activități, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat  în consultare Regulamentul – cadru în baza căruia se vor calcula majorările salariale aplicabile personalului din administrație implicat în derularea proiectelor finanțate din fonduri europene, astfel că echipele implicate în gestionarea contractelor de finantare vor fi stimulate, în raport cu  criterii de performanță care vor  fundamenta majorările salariale, care vor  fi cuprinse între 10% și pot ajunge până la 50% din salariu.

a391609c 46eb 4d9b 8f7a aaf55cef45d7 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

În acest context, comunicarea MIPE cu mediul extern rămâne o prioritate a ministerului, domnul Marcel Ioan BOLOS, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, având prioritar acest deziderat, întreaga echipă de conducere fiind intens implicată în  activitățile de organizate la nivel național și regional, pentru transparentizarea acțiunilor, a rezultatelor  și a întregului proces.

După cum am prezentat în mod succinct, elementele de noutate ale acestei perioade și ale acestui an ne așază în fata unor noi  provocări, care conturează imaginea unui an încărcat și cu multe oportunițăți pentru  dezvoltarea  întregului  teritoriu al țării noastre, și mai cu seamă, avem posibilitatea de a atenua decalajele înregistrate de către regiunea Nord-Est în raport cu alte regiuni ale țării, prin elaborarea și implementarea de proiecte de investiții ambițioase de conectare, de refacere și restructurare a economiei prin consolidarea poziției pe piață a IMM-urilor și păstrarea locurilor de muncă.

Leave A Comment

S-ar putea să-ți placă și