Eforturi investiționale la Consiliul Județean VASLUI pentru REDUCEREA decalajelor administrative în TERMENI REGIONALI

Eforturi investiționale la Consiliul Județean VASLUI pentru REDUCEREA decalajelor administrative în TERMENI REGIONALI

Domnule președinte Gheorghe Buzatu, care este proiecția investițiilor publice pentru anul 2022 la nivelul județului Vaslui din finanțare proprie sau guvernamentală?

Obiective finanțate din bugetul local:

  • Proiectare (PT+DDE) și execuție – Pod pe 245E, km 2+705;
  • Lucrări de execuție la obiectivul de investiții “Consolidarea amplasamentului afectat de alunecări de teren situate în vecinătatea depozitului de deșeuri Huși”;
  • Asigurarea utilităților la obiectivul de investiție „Construire clădire nouă în vederea organizării Ambulatoriului integrat și desfășurării activității administrative la Spitalul Județean de Urgență Vaslui”.

Gheorghe BUZATU, Președintele Consiliului Județean Vaslui: PNDL a însemnat o șansă uriașă pentru județul Vaslui, atrăgând cele mai multe investiții și cei mai mulți bani din regiunea Moldova. În cinci ani de derulare, județul Vaslui a beneficiat de 257 de investiții, în valoare de peste 850 milioane lei. Cu ajutorul PNDL am reușit să modernizăm 8 drumuri județene, cu o lungime de peste 88 km și o valoare totală a investițiilor de peste 135 milioane de lei.

De asemenea, avem aproape de finalizare un proiect de modernizare a fostei Case a Armatei, care va deveni Centru Cultural multifuncțional. Se lucrează în prezent și la reabilitarea și extinderea Școlii Profesionale ”Sfânta Ecaterina” din Huși.

WhatsApp Image 2022 03 24 at 14.48.49 3 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Dacă ne uităm la aceste investiții, în mare parte finalizate, vom vedea care sunt beneficiile PNDL. Sper ca cei care se vor ocupa de acest program, rebotezat, să aibă aceeași disponibilitate pentru a aloca fondurile necesare pentru modernizarea satului românesc. Acest program a fost ca un stimulent pentru toți – să ne concentrăm asupra modernizării comunităților noastre, pentru asfaltări de drumuri, rețea de apă și canalizare, centre medicale, școli moderne sau centre culturale la standarde actuale.

Avem deja pregătite și depuse proiecte în cadrul Programului național de investiții „Anghel Saligny” pentru 7 investiții în infrastructura rutieră, urmând a fi modernizați peste 50 km de drum județean, valoarea acestor proiecte fiind de 140 milioane de lei.

Ne aflăm deja în plin exercițiu bugetar european 2021-2027, adoptat de către Uniunea Europeană. Care este situația proiectelor finanțate din fonduri europene implementate de consiliul județean Vaslui în exercițiul european financiar precedent? Putem discuta deja și despre proiecte ale Vaslui – ului care sunt în pregătire pentru perioada 2022 – 2027?

Gheorghe BUZATU: Exercițiul financiar 2014-2020 deși, teoretic, ar trebui să fie închis, acesta este în curs, multe din proiectele mari de investiții fiind în derulare. Pandemia a făcut ca multe proiecte să aibă un ritm mai lent de derulare dar toate proiectele au mers mai departe. UAT Judetul Vaslui și instituțiile subordonate au câștigat finantare nerambursabilă europeană pentru un număr de peste 22 de proiecte din care 15 proiecte derulate chiar de instituția noastră iar domeniile acoperite au fost preponderent în infrastructura de transport, sănătate și asistență socială, gestionarea deșeurilor, apă și canalizare, educație, eficienșă energetică.

Valorile proiectelor au fost considerabile și au adus un sprijin foarte mare pentru dezvoltarea judetului Vaslui, sumele atrase variind de câteva zeci de mii de euro la câteva zeci de milioane de euro (de exemplu la nivelul anului 2019 valorile proiectelor aflate în derulare erau   de peste 892 milioane lei).

Pentru perioada 2022-2027, UAT Județul Vaslui și-a asumat prin Strategia de dezvoltare socio-economică a județului Vaslui pentru perioada 2021-2027, direcțiile  strategice și a elaborat un portofoliu de proiecte. Acestea sunt într-o dinamică și suportă modificări în funcție de noile priorități de dezvoltare identificate și, de asemenea, în funcție de sursele de finanțare accesibile.

Domeniile prioritare rămân infrastructura rutieră, sănătate, educație, eficiența energetică, valorificarea potențialului turistic netradițional.

Referitor la întrebarea dvs daca am început pregătirea pentru noul exercițiu financiar 2021-2027, răspunsul nostru este pozitiv și vă putem spune că la această dată pregătim  un număr de 5 proiecte din care: un nou proiect important de infrastructură rutieră ce va lega sudul județului Vaslui de Vest, pe o lungime de aprox. 83 km, două proiecte în domeniul infrastructurii de sănătate, unul în domeniul gestiunii deșeurilor, un altul în domeniul eficienței energetice.

De asemenea, accesam și sursele disponibile din actualele Programe europene deschise la sfârșitul anului 2021 și care răspund nevoilor de dezvoltare socio-economică ale județului.

WhatsApp Image 2022 03 24 at 14.48.49 2 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

România a primit deja prima tranșă, în valoare de 1.8 miliarde euro din PNRR. Cum se vor reflecta aceste fonduri sub aspect investițional la nivelul județului Vaslui?

Gheorghe BUZATU: Unitatea Administrativ-Teritorială  Județul Vaslui, prin Consiliul Județean Vaslui, a propus spre finanțare prin PNRR, Pilonul V. Sănătate, Componenta C12., proiectul  „Construire secții la Spitalul nr. 2 Vaslui”, cu o valoare estimată de aproximativ 30 mil. euro.

Proiectul se regăsește pe lista scurtă a spitalelor ce vor putea fi finanțate în cadrul programului, după elaborarea metodologiei de prioritizare a investițiilor în infrastructură, la poziția 14. Spitalul Județean de Urgență Vaslui – construirea de noi secții de boli infecțioase, psihiatrie, boli cronice.

Acesta va fi primul proiect depus de Consiliul Județean Vaslui pe această finanțare, apărută ca un răspuns imediat dat de UE pentru a crește capacitatea statelor membre de a face față noilor provocări aduse de apariția pandemiei cu SARS COV 2.

Avem în vedere însă, ca pe măsură ce apar ghidurile de finanțare în consultare, să accesăm și alte domenii destinate finanțării obiectivelor Consiliului Județean Vaslui (de exemplu: eficiență energetică).

 Judetul Vaslui este una din acele UAT-uri pentru care fondurile europene sunt esentiale, intrucat din bugetul propriu ar fi aproape imposibil de sustinut investitii de anvergura. În atare conditii, pentru exercitiul financiar bugetar 2021 – 2027, ce proiecte importante au fost depuse sau sunt pregatite in acest sens?

Gheorghe BUZATU: Finanțările europene nerambursabile sunt foarte importante pentru susținerea proiectelor mari de infrastructură.

În acest sens, am demarat deja pregătirile pentru accesarea fondurilor disponibile în noua perioadă de programare 2021-2027.

Un prim proiect de investiții în domeniul infrastructurii rutiere de interes județean, ce urmează a fi depus la finanțare în perioada de programare 2021-2027, este  „Axa rutieră strategică Sud-Vest a județului Vaslui. Pentru finanțarea documentației tehnico-economică a fost accesat, prin intermediul ADR Nord-Est,  Programul  Operaţional Asistență Tehnică 2014 – 2020, pe Axa Prioritară 1 – Acțiunea 1.1.1. „Asistență orizontală pentru beneficiarii fondurilor ESI și specifică pentru beneficiarii POAT, POIM și POC, inclusiv instruire pentru aceștia și pentru potențialii beneficiari FESI”.

Valoarea estimată a proiectului Axa rutieră strategică Sud-Vest a județului Vaslui ce urmează a fi depus prin POR 2021-2027, este de 222.001.842,03 lei, echivalentul a 45.122.325, 61 euro.

Un alt proiect pregătit ce va fi depus, fie pe POR 2021-2027,  fie pe PNRR, este proiectul “Creșterea eficientei energetice a imobilelor C.S.E.I. Constantin Pufan Vaslui“.  Menționez că proiectul a fost admis după etapa de verificare a conformității administrative și eligibilității pe POR 2014-2020. Având în vedere că, valoarea totală a fondurilor alocate pe această axă au fost epuizate și probabilitatea încheierii contractului de finanțare este foarte mică, documentația tehnico-economică va fi revizuită și pregătită pentru accesarea fondurilor destinate aceluiași domeniu din perioada de programare 2021-2027.

Valoarea totală a proiectului este de 14.987.646,10 lei, din care valoarea totală eligibilă a proiectului este de 9.842.701,26 lei.

Avem în vedere, de asemenea, și promovarea altor proiecte:

  • în domeniul sănătății – crearea unui spital de paliatie, a construirii de secții noi la Spitalul județean Vaslui – despre care deja am amintit;
  • în domeniul eficienței energetice, prin crearea unor puncte de încărcare electrică a vehiculelor, reabilitarea termică și crearea unor ferme fotovoltaice pentru clădirile publice aflate în proprietatea sau administrarea UAT Judetul Vaslui;
  • în domeniul digitalizării, pentru eficientizarea activității și a comunicării cu cetățenii a aparatului propriu s a instituțiilor subordonate;
  • în domeniul turismului, prin crearea unor parcuri de agremente, a unui Centru Balnear la Ghermănești, reabilitarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural, religios;
  • în domeniul dezvoltării economice, prin  construirea unui parc agroindustrial.

Există o listă de proiecte prioritare pe domenii. Intenționăm construirea unui parc agroindustrial la Vaslui, iar la Bârlad să deschidem o piață en-gros pentru produse agro-alimentare. Totodată, avem în vedere înființarea unui complex muzeal ”Satul Moldovenesc”, a unui parc de agrement la Vaslui, precum și reabilitarea Centrului Balnear de la Ghermănești. În domeniul asistenței sociale, avem pregătit un proiect de înființare a unui Centru de îngrijire și asistență pentru bolnavii de Alzheimer.

WhatsApp Image 2022 03 24 at 14.48.49 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Care sunt proiectele mari prin care s-au atras in judet fonduri europene, in proiecte care au schimbat efectiv viata cetățenilor din judetul Vaslui? Știm, de pilda, ca drumul strategic ( Barlad – Laza Codaesti) ar fi un bun exemplu. cat de greu este sa implementezi proiecte de o asemenea anvergura?

Gheorghe BUZATU: Județul Vaslui implementează proiectul „Regiunea Nord-Est – Axa rutieră strategică 4: Vaslui, Reabilitare și modernizare drum strategic județean Bârlad – Laza – Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246)”, Cod SMIS 108704, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 6. „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională”, Prioritatea de  Investiții 6.1. „Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale”, conform contractului de finanțare nr. 951/29.12.2017.

Obiectivul general al proiectului: facilitarea accesului populaţiei, bunurilor și serviciilor din judeţul Vaslui pe piaţa regională și naţională în vederea stimulării dezvoltării socio – economice durabile, ca urmare a îmbunătăţirii conexiunii la reţeaua de drumuri naţionale și la reţeaua TEN-T (reţeaua trans-europeană de transport).

Obiectivul specific este modernizarea și reabilitarea pentru îmbunătățirea parametrilor relevanți (creșterea vitezei de deplasare, a portanței și a siguranței rutiere) a traseului Axei Rutiere Strategice 4 Vaslui: Bârlad- Laza- Codăești pe o lungime de 82,65 km.

Valoarea totală contractată a proiectului este de 222.060.294,24 lei, inclusiv TVA, din care 213.074.058.31 este asistență financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene și a Guvernului României, iar suma de 8.986.235,93 lei este contribuția asigurată de UAT Județul Vaslui.

Proiectul este vital pentru Județul Vaslui, deoarece constă în modernizarea unei rute de transport rutier prin modernizarea a 4 drumuri județene pe o distanță/lungime de 82,65 de km. Această investiție majoră determină creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane situate în proximitatea rețelei TNT și a mobilității populației din zonă.

Practic, această investiție conduce la îmbunătățirea condițiilor de participare și de siguranță la traficul rutier, facilitarea legăturilor cu puncte intermodale de infrastructură rutieră națională și europeană, precum și facilitarea accesului investițiilor locale și regionale printr-o mobilitate economică net îmbunătățită. Pe langă modernizarea suprafeței de rulare și a sistemelor de colectare a apelor pluviale, proiectul umărește și realizarea unor lucrări de artă (refacerea unor poduri, constuirea unor ziduri de sprijin), construirea unor parapeți de siguranță rutieră, stații de autobuz, trotuare și piste de biciclete.

Cât despre modul de pregătire a investiției, menționez faptul că, până ce investiția este gata de execuția efectivă a lucrărilor, sunt o serie de etape preliminare importante, de durată, care stau la baza pregătirii obținerii finanțării și care vizează: efectuarea studiilor și expertizelor tehnice, procedura de completare a cererii de finanțare și a tuturor documentelor necesare pentru semnarea contractului de finanțare în vederea asigurării fondurilor banești necesare (fonduri structurale europene), procedurile de licitație, elaborarea proiectelor și obținerea tuturor avizelor și a autorizației de construire. Această etapă, în România, reprezintă o adevărată provocare, deoarece pot apărea multe momente critice.

Referitor la partea de implementare a proiectului, prin gestionarea tuturor contractelor încheiate în cadrul Contractului de finanțare la nivelul acestei investiții majore, aceasta reprezintă o desfășurare impresionantă de resurse materiale și umane într-un timp de execuție alocat, care trebuie să conducă la îndeplinirea obiectivului și a indicatorilor asumați.

În realizarea obiectivului proiectului, contractele de execuție de lucrări și asistență tehnică reprezintă baza. În acest sens, menționez că, în contextul derulării investiției, întregul șantier privind execuția lucrărilor, pe toată durata de execuție, trebuie să permită accesul în condiții optime a întregii populații riverane, și nu numai, a transportului public de persoane, a serviciilor de aprovizionare și asigurare utilități și, nu în ultimul rând, accesul serviciilor de intervenție și de urgență. Acest aspect determină un ritm de lucru mai redus și aplicarea unor măsuri de siguranță în șantier.

Totodată, implementarea proiectului nu a fost ferită de consecințele Pandemiei SARS-CoV-2, de criza economică generată de creșterea prețurilor la materiale și la resursele energetice și de  falimentul Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance – S.A. Astfel, antreprenorii chiar au întâmpinat probleme serioase cu impact în asigurarea ritmului lucrărilor, iar Consiliul Județean Vaslui, în calitate de Beneficiar, trebuie să gestioneze toate aceste situații critice.

Leave A Comment

S-ar putea să-ți placă și