Firmele sucevene au resimțit puternic efectele pandemice și scumpirile din ultima perioadă. Cum face față societatea CALCARUL acestor provocări
CALCARUL SA a demonstrat pe parcursul anilor anduranță, adaptabilitate și seriozitate în raport cu clienții săi atât de natură privată cât și publică reușind întotdeauna să-și onoreze clauzele contractuale asumate, în condițiile unei economii fluctuante grevată de instabilitate și impredictibilitate continuă determinate de scumpiri mari produse într-un termen scurt la materii prime, creșteri mari ale prețurilor la combustibili, energie și gaze naturale toate puse într-un context medico-social restrictiv generat de criza pandemică.
Daniel BURLACU pune această constanță economică a CALCARUL SA pe seama unei Planificari strategice la nivel anual, cu scenarii alternative multiple care, în principiu, baleiază în toate variantele – de la pesimist, la optimist.
Criza forței de muncă în România grevează invariabil absolut toate domeniile de activitate. Cu toate acestea societatea CALCARUL reușește să își asigure și să își motiveze personalul calificat activităților curente.
“Politica de HR are în centru construirea și cultivarea:
- unui prim nucleu – stabil și fidel, care are la dispoziție criterii de performanță legate de continuitatea și stabilitatea în unitate
- unui al doilea nucleu – de legătură – prin care se selectează personalul cu potențial (inclusiv de fidelizare), dar la nivelul căruia se acceptă și ieșirile din sistem;
- unui al treilea nucleu – nucleul fluctuant – care reține și utilizează personalul orientat oportunistic”, arată directorul executiv al conmpaniei CALCARUL.
În privința perspectivei investiționale a societății CALCARUL SA pentru 2022, daniel BURLACU indică faptul că “O primă componentă vizează consolidarea tehnică, tehnologică și de piață a activităților de core-business, iar o a doua componentă are în vedere investițiile în turism (ținând cont de brandul și caracteristicile specifice zonei)”
Proiectele de infrastructură rutieră mare, finanțate prin PNRR, vor necesita desigur sprijinul companiilor cu expertiză de referință pentru domeniul construcțiilor. În egală măsură, necesarul de materii prime pentru construcția segmentelor de autostradă va fi unul considerabil. CALCARUL SA este una dintre companiile care deține capacitățile necesare implicării în dezvoltarea viitorului infrastructurii rutiere mari din Moldova.
“În principal, ne dorim implicarea ca furnizor de agregate minerale multiplu prelucrate (obiectiv cu care se face și dezvoltarea investițională în activitățile de bază)”, remarcă directorul calcarul.
Cum apreciați starea actuală a mediului de afaceri suceavean pe fondul efectelor profunde manifestate de criza pandemică în Suceava? În ce măsură criza facturilor la energie și gaze a afectat până la acest moment economia Suceveană?
Daniel BURLACU, director CALCARUL: Criza pandemică din anii 2020-2021 a condus la o destabilizarea majoră a mediului de afaceri, repercusiunile fiind profunde și multiple (în majoritatea domeniilor de activitate), înregistrându-se nu doar scăderi drastice ale cifrelor de afaceri (și implicit ale profiturilor) cât și disponibilizări masive de personal. Mai mult, au existat și numeroase societăți care au fost nevoite să-și încheie activitatea.
În ceea ce privește contextul economic actual (criza facturilor la energie și gaze), mediul de afaceri – deja afectat – va face față tot mai greu, iar revenirea către normalitate nu va fi posibilă fără măsuri ferme și susținute din partea statului.
Calcarul SA activează și în domeniul turismului. Cum evaluați posibilitatea dezvoltării prin PNRR a turismului în Suceava?
Daniel BURLACU: “La nivelul județului Suceava, turismul reprezintă o componentă principală care, în ultimii ani, a cunoscut o dezvoltare importantă și susținută. Implementarea programului de reforme propus prin PNRR (investiții în infrastructură, protecția mediului etc.) va avea și rolul de a crea un cadru adecvat pentru noi oportunități de dezvoltare în domeniul turismului.
Camera de Comerț și Industrie Suceava își propune să informeze corect, transparent și într-un timp cât mai scurt despre oportunitățile de finanțare derulate prin PNRR și să furnizeze sprijin și consultanță celor interesați în întocmirea, depunerea și implementarea proiectelor”.
editor’s pick
latest video
news via inbox
Nulla turp dis cursus. Integer liberos euismod pretium faucibua