Forumul Economic Regional Moldova (FERM) „Moldova – Priorități Investiționale în 2023”: MESAJELE PARTICIPANȚILOR

Forumul Economic Regional Moldova (FERM) „Moldova – Priorități Investiționale în 2023”: MESAJELE PARTICIPANȚILOR

Finalul lunii mai a acestui an a ocazionat la Iași organizarea primei ediții a Forumului Economic Regional Moldova (FERM) pe tema “Moldova – Priorități Investiționale în 2023”

Evenimentul a fost gândit ca o reuniune economică multianuală, ce va fi organizată cu regularitate în primăvara următorilor ani.

Forumul a fost orientat către companii private, instituții publice și organizații non-guvernamentale interesate să cunoască oportunitățile actuale de accesare a finanțărilor europene și guvernamentale.

Scopul forumului a urmărit în principal facilitarea accesului la resurse financiare, suport tehnic și la o rețea extinsă de parteneri și contacte de afaceri, elemente ce se dovedesc a fi de un real folos în consolidarea capacităților și implementarea proiectelor proprii.

Evenimentul a reunit reprezentanții autorităților publice centrale și locale, alături de reprezentanți ai companiilor private și a instituțiilor publice atât din România cât și din Republica Moldova. Diversitatea participanților a facilitat realizarea unei analize amănunțite și exhaustive a tematicilor abordate, creând astfel un cadru propice pentru dezbateri constructive și schimburi de experiență.

Collage Maker 30 May 2023 09 02 AM 8188 scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (C.A.P.D.R) în parteneriat cu Moldova Invest – revista de economie a Moldovei și cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est s-a desfășurat în Aula Corpului „Nicolae Leon” din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, cuprinzând paneluri de discuții centrate pe:

  • investitițiile realizate în domeniul sănătății;
  • prezentarea oportunităților privind atragerea finanțărilor europene și guvernamentale în spectrul public în 2023;
  • prezentarea oportunităților privind atragerea finanțărilor europene și guvernamentale în mediul privat în 2023;
  • dinamizarea relației economico-administrativă dintre România și Republica Moldova.

Ion ȘTEFANOVICI, Președintele C.A.P.D.R.: “Fiecare dintre noi înțelege importanța momentului pe care îl trăim cu riscurile și dificultățile perioadei grevate de crize economice suprapuse și insecuritate la granițele noastre, dar și cu oportunitățile istorice care se prezintă”

În debutul dezbaterilor pe paneluri, Președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (C.A.P.D.R) și Directorul editorial al Moldova Invest, dl Ion ȘTEFANOVICI, a transmis un mesaj participanților.

În discursul său, Ion Ștefanovici a prezentat direcțiile generale ale Forumului și utilitatea unui eveniment economic regional subliniind importanța Departamentelor tehnice ale CAPDR în efortul zilnic coumun de consolidare a economiilor și administrațiilor publice din România și Republica Moldova în perspectiva europeană comună care ne favorizează în aceste momente dificile grevate de crize economice suprapuse și insecuritate la granițele noastre:

Această Reuniune Economică Regională își centrează tematica pe atragerea investițiilor în patru domenii de activitate: sănătate, administrație, mediul privat și, nu în ultimul rând, relația bilaterală de natură economico-administrativă dintre România și Republica Moldova.

ion stefanovici forum economic regional 2 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Fiecare dintre noi înțelege importanța momentului pe care îl trăim cu riscurile și dificultățile perioadei grevate de crize economice suprapuse și insecuritate la granițele noastre, dar și cu oportunitățile istorice care se prezintă.

Nu vom putea însă, să depășim cu bine și chiar să ieșim întăriți din dificultățile actuale, dacă nu ne vom valorifica la maxim avantajele și resursele pe care le avem la dispoziție.

Pentru consilierea tehnică, susținerea legislativă, cercetarea de piață, organizarea evenimentelor, deschiderea piețelor de export și relaționarea în raport cu partenerii naționali și externi în vederea realizării proiectele noastre comune vă stau la dispoziție Departamentele de Specialitate constituite în cadrul Centrului de Analiză și Planificare Strategică a Dezvoltării Regionale partenere cu instituțiile ce dețin atribuții specifice din plan regional și național

O atenție specială vom oferi Departamentului adresat Tinerilor și programelor de formare profesională din întreaga Regiune cu adresabilitate pentru sectorul public și mediul privat de pe ambele maluri ale Prutului. Procentele privind  persoanele care au absolvit învățământul superior sunt realmente îngrijorătoare indicând faptul că suntem în coada clasamentului Uniunii Europene.”

0398 pt print foto Paul Covalschi scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Mesajul integral, în format video, îl puteți vizualiza pe pagina de Youtube a News Moldova, alături de mesajele celorlalți participanți.

Președintele C.A.P.D.R a evidențiat faptul că prezența participanților la acest eveniment este crucială, cu atât mai mult acum, într-un moment în care se confruntă atât cu provocări și dificultăți economice, cât și cu oportunități istorice. Acesta a evidențiat necesitatea valorificării avantajelor și resurselor disponibile pentru a depăși cu succes obstacolele actuale și pentru a asigura un viitor prosper pentru România și Republica Moldova.

Peste 200 de reprezentanți ai mediului de afaceri, din instituțiile publice și asociațiile profesionale din Regiunea NE, București și Republica Moldova au participat la prima ediție a F.E.R.M.

Chiar de la prima ediție, Forumul Economic Regional Moldova a stârnit într-adevăr un sentiment general de optimism și a generat așteptări ridicate în rândul participanților. Evenimentul a reprezentat o oportunitate valoroasă pentru companiile private, instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale să exploreze potențialul investițional și să afle despre noile oportunități de finanțare în regiune.

Prin prezentările și discuțiile susținute de reprezentanții autorităților publice, mediul de afaceri și experții în domeniu, Forumul a transmis un mesaj puternic de încredere în potențialul economic și de dezvoltare al Moldovei. Dezbaterile constructive, schimbul de experiență și prezentarea de studii de caz (Parcul Industrial Miroslava) au contribuit la conturarea unui peisaj favorabil pentru inițiativele de investiții și dezvoltare regională.

forumul regional economic moldova 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Impresia generală de optimism a fost alimentată și de atmosfera pozitivă creată de participanți, care și-au exprimat entuziasmul și încrederea în perspectivele economice ale Moldovei. Așteptările înalte reflectă dorința de a profita de oportunitățile oferite de acest forum și de a contribui la creșterea și prosperitatea regiunii.

Prin deschiderea către colaborarea dintre mediul de afaceri, autoritățile publice și organizațiile neguvernamentale, Forumul Economic Regional Moldova a demonstrat că există un interes comun și o dorință puternică de a promova dezvoltarea economică durabilă și investițiile în regiune. Această primă ediție a reprezentat un punct de plecare promițător pentru viitoarele forumuri și a contribuit la consolidarea încrederii în potențialul și viitorul economic al Moldovei.

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir BOLEA: “De ce aș recomanda investițiile în Republica Moldova? În primul rând pentru că este al doilea stat românesc, asta e cel mai important lucru. În al doilea rând, Republica Moldova este în procesul de pre-aderare”

Ministrul Agriculturii de la Chișinău, domnul Vladimir Bolea, a subliniat în mesajul său beneficiile de care beneficiază investitorii străini interesați de piața de profil a Republicii Moldova.

“Sunt ieșean și am avut afaceri la Holboca și subliniez că sunt om de afaceri, înainte de a deveni politician.

Ministerul Agriculturii are un amplu proces de implementare al legislației europene, pentru orice om de afaceri din România și de oriunde din Uniunea Europeană.

De ce aș recomanda investițiile în Republica Moldova? În primul rând pentru că este al doilea stat românesc, asta e cel mai important lucru. În al doilea rând, Republica Moldova este în procesul de pre-aderare.

În prezent, vorbim despre un proces de formare al instituțiilor statului. Ministerul Agriculturii are un amplu proces de implementare al legislației europene, pentru un om de afaceri din România și de oriunde din Uniunea Europeană. Astfel încât n-ar fi nicio problemă să vină să investească, pentru că legislația din Republica Moldova este foarte apropiată de cea din Uniunea Europeană, ca să nu spunem că în câțiva ani va fi  exact ca cea din Uniunea Europeană.

0056 pt print foto Paul Covalschi scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

 

Republica Moldova este o țară producătoare de foarte multă materie primă, și procesarea pentru noi ar fi o oportunitate extraordinară. Există potențialul de a vinde în Republica Moldova și în țările din Est, și noi avem relații comerciale foarte bune cu Kazakhstan, cu Azerbaidjan și cu alte state din fosta Uniune Sovietică.

Deci în primul rând legislația corespunde celei  din Uniunea European, în al doilea rând materie primă de calitate, potențial de export în toate patru părți ale lumii foarte mare, și oameni care vorbesc aceeași limbă, dornici de a munci și a câștiga bani.

Investitorii sunt așteptați în Republica Moldova, unde se vor simți ca acasă, pentru că vor fi acasă. Noi avem întotdeauna ușile deschise pentru investitori, pentru a comunica și pentru a rezolva orice tip de probleme care pot apărea pe parcurs, pentru că reprezentăm Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Tot ce ține de procesare, organizarea proceselor de procesare și producere, în dimensiunea agro-alimentară reprezintă obiectul muncii ministerului pe care am onoarea să-l conduc. Formula pe care o promovăm noi, Ministerul Agriculturii: 8 regiuni economice pe care le are România plus una, deci 8 + 1 este formula de succes și de viitor.”

Adrian COVIC, prorector în cadrul UMF Iași: “Poate că această regiune care este săracă industrial, această regiune care se bazează pe tradiții, ar trebui să facă un salt în timp, și să se gândească să devină un motor pe biotehnologie

“Aș vrea să vă gândiți, puțin, outside of the box, și îmi iertați limba engleză, pentru că, în momentul de față, și as merge pe doua exemple, sănătatea și educația nu mai sunt simple lucruri care trebuie să fie acolo, ci sunt cei mai importanți factori economici ai unei națiuni.

Dacă ne uităm la Viena, în momentul de față are mai mult profit nu din turism, nu din industrie, și industria Vienei este incomparabilă cu industria acestei regiuni sau cu industria regiunii din stânga Prutului, ci, veți rămâne surprinși, din sănătate. Turismul medical, sau partea de sănătate, cum vreți dvs. să-i spuneți, reprezintă în momentul de față principalul venit al regiunii Viena.

 

A doua problemă pe care ar merita să o reflectăm este cea a industriei farmaceutice și a biotehnologiei, pentru că în momentul de față suntem într-un război, și evident că industria de armament este în spatele acestui război, în spatele altor conflicte, și aduce foarte multă finanțare etc. și nu intru într-un detaliu din acesta neclar și politc. Dar mai mult decât industria de apărare este industria de biotehnologie, și industria verde, și industria farmaceutică.

covic 1 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Acolo avem de departe cel mai mare plus-profit și cea mai mare valoare. Agricultura este frumoasă, dar agricultura înseamnă foarte multă energie, și nu îl contrazic în niciun caz pe reputatul vicepremier și vă felicit pentru iubirea dvs. de țară, și într-adevăr agricultura din Republica Moldova este remarcabilă, dar poate această regiune care este săracă industrial, această regiune care se bazează pe tradiții, ar trebui să facă un salt în timp, și să se gândească să devină un motor, pentru că motorul pe biotehnologie, foarte mult legată de agricultură, foarte mult legată de biologie, ar putea să devină șansa acestei zone, și, vă asigur ca unul care mă ocup și sunt în cercetare, sunt prorector de cercetare și cu un pedigree decent în cercetare, așa cum bine știți, vă asigur că acesta reprezintă viitorul, și de departe valoarea de investiții care se poate regăsi pentru o țară și pentru un neam, este cea mai importantă.

Deci acesta este mesajul universității noastre, este un forum cu totul remarcabil, vă felicit, dar să gândim în secolul 21, nu în termeni neapărat de industrie, ci în termeni de industrie medicală, în termeni de cercetare, și în termen de biotehnologie, care pot să aducă de departe viitorului unei țări, mult mai mult decât industria clasică din secolul XIX sau secolul XX”.

Terente CIUI, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei: “În relația cu Republica Moldova, Ministerul Economiei este, în special, interesat de cooperarea economică în domeniul energiei precum și aspectul investițional”

Terente CIUI, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, a făcut parte dintre cei peste 150 de participanți la Forumul Regional Economic “Moldova – Priorități Investiționale în 2023”.

0084 pt print foto Paul Covalschi scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

„Am salutat prezența la eveniment a companiilor private, instituțiilor publice și organizațiilor non-guvernamentale interesate în cunoașterea oportunităților curente privind accesarea finanțărilor europene și guvernamentale, cu scopul obținerii de resurse financiare, suport tehnic și acces la rețele extinse de parteneri și contacte de afaceri, care pot ajuta la îmbunătățirea capacităților și implementarea proiectelor proprii.

În relația cu Republica Moldova, Ministerul Economiei este, în special, interesat de cooperarea economică în domeniul energiei precum și aspectul investițional, potrivit sferei de competență, potrivit OUG 181 din 19 decembrie 2022, Ministerul Economiei a obținut calitatea de autoritate contractantă privind activitatea de transport a energiei electrice”, a punctat secretarul de stat Terente CIUI.

Consulul General al R. Moldova la Iaşi, Alexei ȚURCAN: „Deja sunt multe proiecte care s-au realizat, ce țin de domeniul transporturilor, drumurilor, podurilor”

În cadrul Forumului Regional Economic, Alexei Țurcan a transmis un mesaj de mulțumire statului român pentru ajutorul acordat Republicii Moldova.

alexei turcan forumul economic 2 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

„Deja sunt multe proiecte care s-au realizat ce țin de domeniul transporturilor, drumurilor, podurilor. Sunt foarte importante. Eu vreau să transmit, în numele Consulatului, și în numele meu personal, multe mulțumiri statului român pentru tot ajutorul pe care îl acordă Republicii Moldova, mai ales că suntem într-o situație dificilă.

Îmi doresc ca la acest eveniment să avem un dialog puternic, să găsim multe soluții, să avem rezultate puternice pe viitor.”

Secretarul General al DRRM, Nicolae IVĂȘCHESCU: “România nu doar a investit, România investește în Republica Moldova”

„România nu doar a investit, România investește în Republica Moldova. Exemplul cel mai bun este Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, pe care astăzi îl reprezint aici; avem foarte multe proiecte în derulare cu Republica Moldova, avem proiecte și aici în sală. Revista este, cum bine știți, un proiect al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

nicolae ivaschescu forumul economic moldova - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Asociația Investitorilor Români din Republica Moldova a avut alături de noi proiecte, și cred că sunt și în sală primari care au beneficiat de proiectele de la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Departamentul a fost înființat acum trei ani de zile, Departamentul are un buget destul de mare, nu vorbim de bugetul Ministerului Economiei, sau de bugetul Ministerului Fondurilor Europene, dar bugetul este foarte important, și vă invităm cu toții, și când spun toți înseamnă șli firme, și ONG-uri și fundații și din România și din Republica Moldova, să depuneți proiecte la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova pentru că știm să facem lucruri frumoase.”

Directorul General al ADR N-E, Vasile ASANDEI: „Nu banii sunt cea mai mare problemă a noastră, sunt mulți bani pe care îi avem la dispoziție, ci capacitatea noastră de a transforma banii în proiecte cu impact, cu rezultat, și care fac viața noastră mai bună”

Vasile Asandei, Directorul General ADR Nord-Est, a subliniat în cadrul evenimentului, importanța investițiilor și a valorificării resurselor.

„Vom putea face față volumului enorm de muncă, cu toate aceste proiecte, investiții, beneficiari europeni, reguli, mediu, doar în măsura în care ușurăm, digitalizăm, gândim structurat și coerent toate aceste procese, pentru că altfel vom sucomba la efortul enorm de gestionare al unor asemenea programe și proiecte.”

vasile asandei forumul economic moldova - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Vasile Asandei îi încurajează pe angajații din administrația publică din Republica Moldova, specificând că „Am fost într-un proiect de twinning acum 10 ani, cu o colegă din Republica Moldova și ceea ce am văzut eu atunci este, de o seriozitate și de o determinare la colegii noștri din Republica Moldova, uneori mai mare decât la noi, așa că nu-mi fac griji că nu vor înțelege, că nu vor reuși, ci, doar, trebuie să valorifice aceste oportunități de învățare care mi se par mai importante decât oportunitățile de finanțare.”

Președintele CJ Iași, Costel ALEXE: “Nu putem vorbi de o Moldovă puternică și dezvoltată, fără un Iași puternic, fără Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui și Botoșani la fel de puternice”

Președintele CJ Iași, Costel ALEXE, a punctat faptul că Forumul Regional Economic „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” a reprezentat o ocazie excelentă de a prezenta obiectivele prioritare care vor contribui la dezvoltarea întregii regiuni a Moldovei:

“A fost un bun prilej de a discuta despre unde și cum trebuie să investim pentru a dezvolta Moldova.

Această primă ediție a acestui Forum Economic România – Moldova trebuie să dea de gândit și evident ar trebui să facă posibil ca cât mai multe inițiative de acest sens să se întâmple de o parte și de alta a Prutului.

costel alexe forumul economic moldova - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Pentru mine este foarte important că Iașul este o punte de legătură cu Republica Moldova și cu Chișinăul, mai ales că, din prisma funcției pe care o și dețin, nu numai de președinte al Consiliului Județean, ci și de președinte al Euroregiunii Siret – Nistru, susțin fără echivoc orice demers de dezvoltare socio-economică a oricărei comunități din Republica Moldova.

Autostrăzile A8 și A7, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară și Spitalul Regional de Urgență, Aeroportul Internațional Iași sunt obiective prioritare care vor aduce dezvoltare nu doar județului Iași, ci întregii regiuni, și vor putea deservi, de asemenea, și românii din Moldova de peste Prut.

Nu putem însă vorbi de o Moldovă puternică și dezvoltată, fără un Iași puternic, fără Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui și Botoșani la fel de puternice, de aceea trebuie să ne susținem noi între noi, pentru ca toate județele din acest areal să își atingă potențialul și împreună să fim un pol al performanței în România, desigur, împreună cu Moldova de peste Prut”, a precizat în discursul său președintele CJ Iași.

Președintele AIR, Dan NUȚIU:“Republica Moldova reprezintă, cum spuneam, nu doar o destinație de investiții, ci și o platformă care poate fi exploatată”

Președintele Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, Dan Nuțiu, a discutat, în cadrul evenimentului, despre Republica Moldova ca destinație de investiții.

„Eu mă aflu în postura de cetățean al României, care de 15 ani locuiește în Republica Moldova. Din acest punct de vedere, mai ales în cadrul acestui Forum, spun că în mod clar este momentul să discutăm doar de noi, nu de noi și voi.

dan nutiu forumul economic moldova - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Reprezint Asociația Investitorilor Români în Republcia Moldova, o asociație care  deja a împlinit cinci ani de activitate, și care reunește probabil majoritatea celor mai mari investitori din România în Republica Moldova. În momentul de față peste 55% din totalul investițiilor din România prezente în Republica Moldova.

Vă rugăm să priviți Republica Moldova nu doar ca pe un stat, în care se vorbește aceeași limbă. Chiar le spuneam prietenilor mei că mă simt în diasporă, într-o țară în care vobesc aceeași limbă.Republica Moldova reprezintă, cum spuneam, nu doar o destinație de investiții, ci și o platformă care poate fi exploatată.

Internaționalizarea companiilor românești și moldovenești  constituie una din cheile de succes în a ataca piețele terțe.”

Clementina Robertina Ion, ministru consilier în cadrul Biroului de Promovare Comercial-Economică din Chișinău: „Vă rugăm să apelați la noi, la Ambasada României din Chișinău, pentru proiectele dvs. sau pentru verificarea potențialilor parteneri”

„Ca o replică în diplomație, și mai ales în diplomația comercial-economică: trebuie să fii pregătit în fiecare moment, și mai ales în vremurile actuale. Mă ocup pe problemele comerciale, investiționale și economice, România-Republica Moldova.

clementina ion forumul economic moldova 2 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Există proiecte pe energie, pe sanitar-veterinar, pe poduri, pe comerț, pe investiții. Există un dialog publico-privat foarte dinamic, dovadă fiind faptul că am venit de la Chișinău însoțit de reprezentantul mediului de afaceri românesc în Republica Moldova, domnul Dan Nuțiu.”

Administratorul public al județului suceava, Irina VASILCIUC: “Consiliul Județean Suceava implementează în foarte scurt timp un proiect cu care ne dorim să participăm intens în pregătirea a 30 de specialiști din Republica Moldova, pentru scrierea de proiecte europene”

Doamna Irina Vasilciuc a pus, în cadrul evenimentului, accentul pe proiectele din educație și sănătate finanțate la nivelul județului Suceava, dar și pe importanța parteneriatelor public-private.

„Trebuie să știm să facem proiecte, trebuie să știm să facem proiecte eficiente, și care să-și atingă scopul, obiectivele, și până la urmă rezultatele sunt bucuria noastră, a celor care le facem împreună.

Am avut norocul că în județul Suceava domnul Flutur s-a aplecat spre acest domeniu, spre sănătate, și nu numai din bani guvernamentali, dar și din fonduri europene, dar și din alte foarte multe surse de finanțare.

WhatsApp Image 2023 06 12 at 15.49.42 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Domeniul sănătății în Suceava este unul de maximă prioritate, și pe panoul din stânga dumneavoastră, mă reîntorc la întâlnirea de la Suceava de acum un an, când eu făceam o scurtă intervenție și spuneam așa: după atât de mulți ani în care investim din tot felul de fonduri, așa cum am putut, de după Revoluție, eu cred în continuare în eficiența parteneriatului de natură public-privat.

Am făcut din fonduri guvernamentale și europene un hub de medicină nucleară, și acum, prin parteneriatul acesta public-privat, funcționează de jumătate de an, un laborator și un centru de radioterapie, care este pus la dispoziția județului Suceava, dar nu numai, la nivelul întregii regiuni, o chestiune extrem de importantă și care completează oferta medicală pe care desigur Iașul o face.

Și parteneriatul nostru e mai mult decât atât în zona de medicină, Facultatea de Medicină pe care dorim să o facem la Suceava, și de la care dorim să ne bucurăm de sprijinul domniilor voastre, a celor cu maximă expertiză din Iași, avem medici din Republica Moldova..”

Alexandru MURARU (PNL): “La Iași, urmează investiții majore de 1 miliard de euro, care vor putea deservi inclusiv Republica Moldova”

Deputatul PNL Alexandru MURARU a caracterizat Forumul Economic organizat de Moldova Invest ca pe o oportunitate pentru a prezenta progresele făcute de județul Iași în plan regional, dar mai ales importanța strategică a județului în relația cu Republica Moldova.

„La Iași, urmează investiții majore de 1 miliard de euro: Spitalul Regional de Urgență, Institutul Regional de Boli Cardiovasculare, Sala Polivalentă, cele două autostrăzi A7 și A8 – investiții care vor putea deservi inclusiv Republica Moldova, având în vedere aria lor de acoperire.

Cazurile de urgență vor putea fi tratate mai bine la Iași iar realizarea unei infrastructuri sportive la standarde moderne va fi platforma potrivită pentru organizarea de competiții internaționale.

alexandru muraru forumul economic moldova 5 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Guvernul României pregătește o schemă pentru garantarea investițiilor private românești peste Prut, ceea ce va deschide numeroase oportunități.

Cele două guverne (din România și Republica Moldova) lucrează la un proiect legislativ, ce prevede sprijin guvernamental din partea României acordat prin credite și garanții de stat pentru companiile românești, care investesc în Moldova, în domenii precum: energie, infrastructură, industrie prelucratoare, agricultură și industrie alimentară.

Județul Iași este cel mai implicat în relația cu Republica Moldova. Am reușit să readucem la Iași – cu sprijinul Consiliului Județean Iași – președinția Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, cel mai relevant motor de dezvoltare transfrontalieră între România și Republica Moldova. Avem numeroase proiecte comune, suntem legați de o prietenie istorică iar Iașul este casa unei mari comunități basarabene”, a punctat deputatul PNL Alexandru MURARU.

Președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu: “Avem niște probleme extrem de complicate de rezolvat acum, în raport cu exigențele cetățenilor”

Președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a adus în discuție investițiile în apă și canalizare, care reprezintă una din cele mai stringente deficiențe cu care se confruntă locuitorii din regiunea Moldovei.

„Avem niște probleme extrem de complicate de rezolvat acum, în raport cu exigențele unei vieți moderne cu cele ale cetățenilor. Nu avem rețele de apă și canalizare în toate localitățile.

dumitru buzatu forumul economic moldova 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Planificăm, dar într-un mod haotic, pentru că legăturile între noi la nivel regional sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire. Avem o problemă și cu capacitatea de a executa lucrările. 

Această problemă se va menține în continuare, fiindcă există un volum mare de investiții și proiecte pe diverse linii de finanțare, iar cei care urmează să execute aceste lucrări sunt cam aceiași, iar capacitatea lor nu s-a schimbat substanțial”, a declarat președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu.

Cristian ANTONIU, administratorul Parcurilor Industriale Miroslava: “Marea provocare pentru Parcurile industriale din Miroslava este dată de lipsa terenurilor disponibile”

Administratorul parcurilor Industriale din Miroslava, Cristian Antoniu, a evidențiat provocarea majoră: „suntem căutați, zona este foarte bună, dar nu avem terenuri disponibile.

Referitor la schimbul de experiență pe relația bilaterală România – Republica Moldova în practica curentă a activităților specifice parcurilor industriale, Cristian Antoniu, directorul Parcurilor Industriale Miroslava, a făcut o precizare neașteptată:

„Parcurile industriale din Miroslava sunt un exemplu de succes, dar nu reprezintă un exemplu de urmat”, afirmație pe care a motivat-o astfel:

Cristian Antoniu scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

„Motivul este foarte simplu: s-a plecat de pe un vid legislativ și pe o lipsă de cunoștințe; este de admirat faptul că o comună a reușit să realizeze acest lucru. Însă cei care se află la început în ceea ce înseamnă dezvoltarea parcurilor industriale (vedem exemplele din Vestul Europei, cu structurile pe care le au), atunci aceasta trebuie realizată la un nivel mult mai mare, nu doar la nivel de comună sau localitate. Recomandarea este este să aveți în vedere un nivel regional sau măcar unul județean.

În acest moment, ne aflăm într-o situație cel puțin interesantă la Miroslava: ne vin cereri, însă pe unele dintre ele nu le putem onora și chiar nici nu avem unde să le direcționăm în momentul de față.

Noi încercăm să le redirecționăm către Lețcani și îi ajutăm pe cei de la Consiliul Județean.”

Bogdan COJOCARU, prefectul județului Iași: “Regiunea Moldovei se află pe lista de priorități a Guvernului”

Bogdan COJOCARU, prefectul județului Iași, a afirmat în cadrul evenimentului că Regiunea Moldovei se află pe lista de priorități a Guvernului.

„Legat de subiectul pe care îl discutăm, în mod cert, cuvântul de ordine trebuie să fie investiții și cred că în acest context, toată lumea așteaptă soluții. Facem pași concreți, în așa fel încât dialogul și circulația dintre România și Republica Moldova să fie din ce în ce mai eficiente.

De-a lungul timpului au fost realizate investiții și cu siguranță vor mai fi, însă marea noastră lipsă a fost legată de infrastructura rutieră.

Pentru podul de la Ungheni partea birocratică a fost depășită, există finanțare, și cu siguranță dacă lucrurile merg în direcția corectă, vom avea podul înainte de a fi autostrada A8 construită.

bogdan cojocaru forumul economic regional moldova - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Ceea ce iarăși e un element bun, și sperăm ca o dată cu aceste două mari proiecte implementate, decalajele dintre regiunile nostre, dar și între regiunile României să dispară. Cu siguranță vom putea ajuta în continuare, sau mai bine spus aceste investiții vor ajuta și Republica Moldova, mai ales că vedem în ultima perioadă, și vă felicit pentru acest lucru, deschiderea dvs. către Uniunea Europeană este din ce în ce mai mare, inclusiv populația având această deschidere și transmițând un mesaj foarte corect și direct.

Cu siguranță vom putea susține și zona privată, așa cum s-a întâmplat deja, prin Ministerul Economiei, cu diverse scheme de ajutor de stat, cu diverse programe lansate, Start-Up Nation. Avem nevoie de un buget cosistent din PIB pentru investiții.

Regiunea Moldovei este pe lista de priorități a Guvernului, iar investițiile derulate sau în curs de a fi implementate demonstrează acest lucru.

Se lucrează pe aproape toate tronsoanele din A7 Ploiești – Pașcani, că A8 (Ungheni – Iași – Târgu Mureș), care a trecut peste blocaje care au persistat ani buni. Astfel, putem observa că în sfârșit, Moldova este în atenția autorităților centrale.

Ministerul Transporturilor, prin ministrul Sorin Grindeanu, a alocat și fondurile necesare pentru modernizarea Aeroportului Iași, dar și fonduri pentru multe dintre aerogările din țară.

De asemenea, ministrul Alexandru Rafila a deblocat proiectul Spitalului Regional și sperăm ca anul acesta să fie demarate o serie de lucrări”.

Mirela GROSU, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași: “Fără investiții în sănătate nu ne putem dezvolta”

„Eu sunt economist și treaba mea la IRO este să aduc bani și tot ceea ce trebuie pentru ca medicii să aibă cu ce să lucreze, și nu doar medicii, ci tot personalul medical de acolo.

Institutul Oncologic este o unitate sanitară relativ tânără, de 11 ani, și de câte ori ne-am dus la Ministerul Sănătății să cerem câte ceva, ni s-a spus că nu vă mai dăm, că aveți. Aveți dotări, aveți echipamente noi, dăm și altora care nu au.

Ulterior, am inițiat căutarea surselor de finanțare, având în vedere nevoia de a asigura fondurile necesare desfășurării activităților noastre.

La trei ani de la inaugurarea Institutului, am conceput ideea de a deschide un hotel destinat pacienților, iar în 2016 am înființat un hotel cu 70 de locuri, unde pacienții sunt cazați gratuit și beneficiază de servicii de radioterapie. Acolo avem pacienți nu doar din întreaga regiune, ci și din întreaga țară, inclusiv din Republica Moldova.

Mirela Grosu scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

În urmă cu trei ani, am dat drumul la un departament de transplant celule stem hematopoietice. Avem peste 160 de pacienți care au beneficiat de autotransplant și 50 de transplanturi, ceea ce este nemaipomenit.

În exercițiul financiar trecut, am avut două proiecte de cercetare cu Institutul Oncologic din Chișinău și pe care le-am încheiat cu succes, anul trecut.

Este nevoie de investiții în sănătate, și de continuitate în investiții. După cinci ani de la depunerea primului proiect, valoarea investițiilor finalizate prin proiecte este de 15 milioane de euro. Noi lucrăm la 11 proiecte, care în total însumează 100 de milioane de euro. Este o valoare foarte mare, suntem un spital relativ mic, avem 330 de paturi, dar am considerat că fără investiții în sănătate nu ne putem dezvolta. Trebuie să fim ajutați de legiuitori, de cei care aprobă bugetele.

Aș vrea să punctez faptul că durează destul de mult până apare un Ghid de finanțare, apoi noi scriem cererea de finanțare, urmează evaluarea, contractarea, iar pentru implementare timpul este foarte scurt. Din acest motiv, sunt foarte multe spitale care nu accesează fonduri.

Sunt foarte importante investițiile, dar ele trebuie să vină atunci când ai nevoie de ele, să le poți accesa mult mai ușor, să le poți finaliza în așa fel încât să și ajute.

Sunt proceduri de durată, care se îngreunează munca de implementare.”

Mirela Grosu a menționat dificultățile pe care le întâmpină în crearea departamentelor de implementare a proiectelor. A mai explicat faptul că recrutările de personal au fost înlocuite cu concursuri, iar una dintre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă este reprezentată de faptul că persoanele care vin să se angajeze pleacă după 2-3 luni, ceea ce duce la necesitatea scoaterii la concurs a posturilor din nou, ceea ce durează destul de mult.

Mirela Grosu a mai militat pentru un acord între România și Moldova, nu doar pentru asistența medicală de urgență, ci și pentru asistența medicală în cazul bolii Crohn, iar decontarea să se facă între state.

Doina IACOBAN, subsecretar de stat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: “Este nevoie de investiții în sănătate, și de continuitate în investiții”

Doina Iacoban a comunicat mai multe priorități pe care ministerul din care face parte le are, precum și bugetele alocate acestora:

0099 pt print foto Paul Covalschi scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

  • Creșterea calității serviciilor de asistență medicală primară, comunitară și a serviciilor oferite în regim ambulatoriu, îmbunătățirea și consolidarea serviciilor preventive, cu o alocare de 804,9 milioane de euro.
  • Servicii de reabilitare, paliație și spitalizări adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populației, impactului dizabilității și profilului de morbiditate, cu o alocare de 717,1 milioane de euro.
  • Creșterea eficacității și rezilienței sistemului medical în domenii critice, de importanță strategică, cu un impact transversal asupra serviciilor medicale și stării de sănătate, cu o alocare de 72,4 milioane de euro.
  • Investiții în infrastructura spitalicească, inclusiv construirea a 3 spitale regionale și cel puțin 7 spitale județene, cu o sumă totală de 2,8 miliarde de euro.
  • Abordări inovative în cercetarea din domeniul medical, cu o alocare de 386,3 milioane de euro.
  • Digitalizarea sistemului medical, cu o alocare de 228,5 milioane de euro.
  • Măsuri care susțin domeniile oncologiei și transplantului, cu o alocare de 570,6 milioane de euro.

Aceste priorități și bugete evidențiază angajamentul MIPE în îmbunătățirea și dezvoltarea sistemului medical, astfel încât să răspundă mai eficient nevoilor populației și să asigure servicii de înaltă calitate în domeniul sănătății.

Gabriela MACOVEIU, Director Direcția Comunicare, Inovare și Cooperare Externă: „Moldova este eligibilă și în programul Erasmus, și în programul Marea Neagră, și în programul Interreg Danube”

Gabriela Macoveiu a adus în discuție faptul că Transcend – Institutul Regional de Oncologie Iași a obținut finanțare europeană de la ACER, pentru a-și continua cercetarea în domeniul bionanotehnologiei, dar și de Interreg NEXT 2021-2027, care are o componentă dedicată zonei de sănătate, însă doar pentru zona publică, nu și pentru privați.

WhatsApp Image 2023 06 28 at 13.30.54 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

„Moldova este eligibilă și în programul Erasmus, și în programul Marea Neagră, și în programul Interreg Danube, programe pe care îi încurajează și pe cei din Republica Moldova să participe. Dacă vrem, putem!”

Alina Belu, Managerul Spitalului Clinic de Urgență  pentru Copii “Sfânta Maria” Iași: „Noi suntem fericiții beneficiari ai programului de eficientizare energetică”

Doamna Manager a menționat că unitatea medicală pe care o conduce este Cel mai mare Spital din Regiunea Moldovei, un spital de urgență pentru copii de 652 de paturi, cu cel mai mare ATI de 44 de paturi. Noi suntem fericiții beneficiari ai programului de eficientizare energetică.”

Alina Belu a mulțumit totodată ADR pentru „sprijinul adus la reabilitarea la standarde europere, unei clădiri nereabilitate de 50 de ani.”

Alina Belu scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

„Confortul copiilor noștri contează în starea lor de sănătate și în recuperare. Copiii noștri sunt viitorul, noi am investit în următoarea generației”.

„Un alt proiect nou este extinderea UPU. De la 5 paturi vom ajunge la 35 de paturi. Va scurta timpii de așteptare și de analize. Vom beneficia și de un heliport, alături de spitalul de Neurochirurgiue. Noi suntem un exemplu prin aceste proiecte, și cu sprijinul ADR—ului, pot sprijini starea de sănătate a copiilor.”

Directorul a menționat că la început le-a fost frică să aplice pentru proiecte, mai ales în contextul COVID-ului și a războiului din Ucraina, că nu știa de unde să înceapă, însă ADR-ul i-a ajutat să le ducă la capăt.

Prof. Univ. Dr. Mihai COVAȘĂ, Decan al Facultății de Medicină și Științe Biologice, Universitatea “Ștefan cel Mare”, Suceava: „Noi oferim expertiză pentru toți cei care doresc să colaboreze cu noi, în aspecte ce privesc prevenirea. Avem proiecte transfrontaliere cu Ucraina, dar și cu Republica Moldova”

„La Suceava avem o facultate de Medicină și Științe biologice de câțiva ani, de 12 ani derulăm programe de sănătate, cu 5 programe de licență în sănătate, și cu 2 în științe biologice. Construim un sediu nou pentru Facultatea de Medicină și Științe Biologice. Pregătim aproximativ 600 de studenti în aceste programe, cu peste 100 de cadre didactice atât în domneniul pre-clinic, cât și în domeniul clinic.

Pregătim 5000 de medici pe an, din care rămân mai puțin de 1000, și aici trebuie să fie facilități care să-i stimuleze pe oameni să rămână.”

Mihai Covasa scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

El a mai menționat nevoia cadrelor didactice de a fi stimulate, că salariile au crescut mult doar pentru medici.

La noi vin companiile și spun, cea mai mare provocare e să găsim forță de muncă calificată. Disperare, nu așa! Vin domnii profesori cu studenți din anul final și ne spun: ne apropiem de licență și copiii sunt disperați, ce facem noi de mâine.

Și începem să stăm de vorbă, cum te duci la interviu, ce scrii în CV, cum te prezinți, lucruri elementare nu știu, nimeni nu le spune în școală Puteți! Aveți încredre în voi că puteți, nimeni! Toată lumea așteaptă performanța, medalia, olimpiada, toată lumea are nevoie o șansă.”

Ramona Guraliuc – Manager al Unității de Primiri Urgențe (UPU) Botoșani: „Deși salariile sunt motivante, consumul este unul destul de mare”

Ramona Guraliuc – Manager al Unității de Primiri Urgențe (UPU) Botoșani, a mai mențioant faptul că speră să se rezolve deficiența de personal în domeniul medical.

Șefa UPU SMURD, Dr. Ramona Guraliuc a explicat faptul că și-a dorit să fie prezentă la acest eveniment pe de o parte pentru a comunica despre problemele de actualitate din domeniul medical și pe de altă parte, pentru a absorbi cât mai multe informații utile.

Ramona Guraliuc - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Dr. Ramona Guraliuc, despre servicul UPU Botoșani:

„Pe parte medicală, mă bucur mult că UPU Botoșani a beneficiat de un proiect pe care l-a dus la bun sfârșit, așa încât avem o unitate dotată, nouă și cu o extindere de care se bucură pacienții care se prezintă în serviciul nostru.”

Șefa UPU Botoșani a subliniat că, „deși salariile sunt motivante, consumul este unul destul de mare.”

Aceasta a mai mențioant faptul că „partea dureroasă este că nu am reușit să acaparăm resursa umană” și că speră să se rezolve deficiența de personal din domeniul medical.

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, a adus în discuție fondurile de coeziune, care nu se potrivesc cu nevoile primăriilor

„Mai sunt provocări în administrația publică locală și vă spun pe scurt acest lucru, să folosim aceste fonduri exact cum se numesc la nivel național fonduri de coeziune. Urmăresc reducerea decalajelor. Avem aceeași provocare și în comunitățile locale, acolo unde apar ghiduri de finanțare și suntem în fața unor provocări, dacă depunem sau nu proiecte.

Cosmin Andrei 2 scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Depunem proiecte pe ghidurile care sunt, dar de cele mai multe ori nevoile sunt altele. Discutăm despre digitalizare, discutăm despre clădiri eficiente energetic, despre telemedicină dacă doriți, în administrația publică locală sunt tot felul de provocări de orice natură.

Dar în municipiul Botoșani avem și  o serie de nevoi de bază care nu au fost rezolvate de-a lungul timpului, și aici mă refer la infrastructura primară, pentru care nu mai sunt finanțări.

Trebuia rezolvat, așa cum a spus domnul director, așa a vrut filosofia Comisiei Europene, trebuiau rezolvate la momentul respectiv, și dacă lucrurile nu sunt făcute la timp, ajungem să căutăm bani de multe ori pe care nu-i avem, din bugete locale sau bugete naționale, care nu mai rezolvă aceste aspecte.”

 IMPRESII EVENIMENT

Ion COJOCARI, raionul Glodeni: ,,Discutăm despre problemele cu care se confruntă raionul Glodeni și potențialele soluții ale acestora, perspective investiționale și climatul economic din raion”

Ion Cojocari, Președinte al Consiliului Raional Glodeni a declarat:

Cu siguranță, astfel de evenimente vin să ne deschidă nouă și alte viziuni: să observăm o comparație între ceea ce se întâmplă și cum au acționat sau cum acționează prietenii noștri, frații noștri din România, să preluăm această experiență pe care o are România.

Aici ne referim în primul rând la atragerea fondurilor europene, iar în al doiela rând, la implementarea proiectelor, deoarece trebuie să recunoaștem că Republica Moldova, sau autoritățile din Republica Moldova, în special cele la nivel local, încă nu au experiența și cunoștințele necesare ca să aplice la unele proiecte cu finanțare transfrontralieră sau finanțare extrabugetară, și nici personal calificat, care să facă această muncă.

Prin organizarea unor astfel de evenimente, noi încercăm și vrem să fim mai buni, să acumulăm acea experiență, care ne va fi de folos în drumul nostru spre aderarea la Uniunea Europeană.”

Lista participanților la eveniment a fost completată de Președinții raioanelor din Republica Moldova:

  • Iurie LEVINSCHI, Președintele raionului Hîncești;
  • Vasile SECRIERU, Președintele raionului RÎȘCANI;
  • Ion COJOCARI, Președintele raionului Glodeni.
  • Veaceslav TAMBUR, vicepreședintele raionului Fălești

raioane republica moldova forumul economic iasi - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Potrivit reprezentanților raionului Hîncești, în discursul său, Iurie Levinschi a ținut să reitereze faptul că prin conlucrare transfrontalieră bilaterală se realizează lucruri frumoase care sporesc vizibil nivelul de trai al cetățenilor.

„Împreună cu dna Director al ADR Nord, dna Maria PRISACARI și colegii Președinți de raion, particip la Forumul economic regional ,,MOLDOVA-Priorități investiționale în 2023”, organizat în jud. Iași.

La nivel raional avem multe priorități și obiective care necesită resurse financiare prin aplicarea proiectelor. Cu regret, în ultima perioadă Consiliile raionale nu au fost eligibile pentru apeluri de proiecte, dar progresul a fost înregistrat cu forțe proprii.

Consiliul raional Rîșcani are stabilite prioritățile cu documentația pentru apelurile de proiecte”, a punctat Vasile Secrieru, președintele Raionului Rîșcani.

Președintele raionului Căușeni, a evidențiat utilitatea evenimentului pentru cei interesați de proiecte transfrontaliere, esențiale pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Nicolae Gorban, Președintele raionului Căușeni a transmis:

„Mă bucur mult să particip la FORUMUL ECONOMIC REGIONAL „Moldova – Priorități Investiționale în 2023”, deoarece este foarte util pentru noi, cei care ne dorim să beneficiem de proiecte transfrontaliere, care sunt atât de necesare în Republica Moldova.”

Maria Prisăcari, director ADR NORD: “Suntem aici cu gândul de atrage cât mai multe investiţii în Republica Moldova, în special în regiunea de dezvoltare Nord”

Directorul ADR NORD (Regiunea de Dezvoltare Nord), și-a exprimat dorința de a atrage un număr cât mai mare de investiții în Republica Moldova.

 „Suntem aici cu gândul de atrage cât mai multe investiţii în Republica Moldova, în special în regiunea de dezvoltare Nord.

Maria Prisacari - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Este o mare nevoie de investiții și sperăm că odată cu statutul Republicii Moldova de ţară candidat al Uniunii Euroapene, să avem acces la fondurile de pre-aderare.

Contăm foarte mult pe sprijinul colegilor noştri din România, pentru a lua cunoştinţele şi a capacita specialişti, atât din cadrul ADR Nord, cât şi din cadrul celorlalte Agenţii de dezvoltare din Republica Moldova şi a autorităţilor publice locale.”

Veaceslav TAMBUR, Vicepreședintele raionului Fălești a declarat că:

„Acestă manifestare este foarte bună și utilă pentru atragerea investițiilor în Republica Moldova, și evident, în raionele pe care noi le reprezentăm.”

Președintele Consiliului Județean Iași și Președintele Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, Costel Alexe, alături de o parte din membrii Euroregiunii din Republica Moldova au participat la acest eveniment.

„Acest forum a reprezentat o oportunitate pentru discuțiile despre dezvoltarea regională și transfrontalieră, dar și despre proiectele care se realizează.”, potrivit reprezentanților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

Paul Butnariu  – Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași

„Este lăudabilă inițiativa entității Moldova Invest (de a organiza ForumulRegional “Moldova – Priorități Investiționale în 2023”), pentru că este o primă manifestare majoră care pune împreună atât autorități locale din dreapta, cât și din stânga Prutului, precum și ONG-uri și reprezentați ai mediului privat.”

Paul Butnariu - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

CONCLUZIILE primei ediții a Forumului Economic Regional Moldova

Potrivit Președintelui C.A.P.D.R., Ion Ștefanovici, concluziile prevăzute în Programul Forumului și-au propus să cuprindă evaluarea oportunității implementării Parteneriatelor Public-Private (P.P.P.) pentru accelerarea procesului de dezvoltare în întreaga regiune a MOLDOVEI, pe ambele maluri ale Prutului.

Această inițiativă vizează consolidarea colaborării între actorii publici și privați, în vederea stimulării dezvoltării economice și sociale durabile în regiune.

Tot la capitolul Concluzii în cadrului Forumului s-a agreat ideea activării Departamentelor CAPDR ca format de lucru comun existent la nivelul mediului privat, administrațiilor publice locale și asociațiilor profesionale cu scopul accelerării eforturilor de finanțare a proiectelor regionale comune.

Leave A Comment