Investiții în educație și sănătate la SUCEAVA: Facultate de Medicină și Spital Universitar

Investiții în educație și sănătate la SUCEAVA: Facultate de Medicină și Spital Universitar

Înființarea oficială în anul universitar 2021 – 2022 a Facultății de Medicină și Științe Biologice în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava reprezintă încununarea unui efort de 10 ani, care a început în 2012, când au fost activate primele programe de studiu în domeniul Sănătate

Publicația „News Moldova”, în contextul editării revistei economice „Moldova Invest”, este interesată să surprindă natura economică a investiției în educație realizată prin funcționarea în noua facultate a 7 programe de studiu (6 la nivel de licență și 1 la nivel de masterat): Nutriție și dietetică, Balneofiziokinetoterapie și recuperare, Asistență medicală generală, Tehnică dentară, Biologie și Biochimie, respectiv Nutriție și recuperare medicală – program de masterat în domeniul Medicină.

Referitor la cheltuielile cu resursa umană, rectorul Valentin Popa a detaliat pentru Moldova Invest că aceste cheltuieli pot fi evaluate dacă ne gândim la numărul de contracte semnate cu cadre medicale

Rector Prof. PhD Valentin POPA - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Valentin POPA, Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava:  din totalul de aproximativ 60 de cadre didactice la FMSB, jumătate sunt cadre medicale angajate în spital, dintre aceştia 9 fiind cadre didactice titulare iar 21 cadre didactice asociate.

Referitor la gradele didactice, regăsim 2 conferenţiari şi 7 şefi de lucrări printre titulari, iar dintre cei asociaţi, aproximativ 25% ocupă posturi de şefi de lucrări şi restul, de asistenţi.

Cheltuielile propriu-zise cu această resursă umană sunt semnificative, având în vedere că titularii sunt angajaţi cu normă întreagă în Facultate, iar tarifele orare la plata cu ora sunt comparabile sau mai mari decât la alte instituţii similare la nivel naţional.

De asemenea, precizăm că numărul de ore ţinute, şi ne referim în special la regimul de plata cu ora, acoperă 5 programe de studii, ceea ce înseamnă, în total, un număr semnificativ de ore regăsite în acest tip de contracte.

Gradul de interes al tinerilor față de posibilitatea absolvirii programei universitare oferite de nou înființata Facultate de Medicină și Științe Biologice de la USV determină și componenta de venituri a bugetului universității. rectorul Popa ne-a oferit detalii referitoare și în privința veniturilor înregistrate din încasarea taxelor școlare

Programele de studii din domeniul de sănătate oferite sunt printre cele mai atractive la nivel naţional şi îmbină, atât specializari cu caracter preclinic, cât şi clinic.

Un pas semnificativ în această direcţie a fost autorizarea programului de Biologie, activ începand cu anul universitar curent şi a celui de Biochimie, care se va activa începand cu anul următor. De altfel, înfiinţarea acestor 2 programe a precedat constituirea FMŞB.

Referitor la gradul de interes al tinerilor faţă de această facultate şi, implicit, de programele oferite, amintim faptul că, în anul 2020, s-a realizat un sondaj online cu privire la perspectiva tinerilor, iar în 13 ore, au răspuns 733 de persoane, 75% optând pentru dezvoltarea unui program de biochimie şi 25% pentru dezvoltarea unui program de biologie, a indicat Valentin POPA.

Din punct de vedere al ocupării locurilor la taxă, este sugestivă analiza situaţiei anului 2020-2021, când, la programul de Asistenţă Medicală Generală erau înmatriculaţi 40 de studenţi în regim cu taxă dintr-un total de 64 de studenţi din anul I, 10 din 33 în anul I la Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare şi 17 din 59 în anul I la Nutriţie şi Dietetică.

Avem ponderi de 28% până la 62% din totalul locurilor ocupate de studenţi în regim la taxă, la aceste 3 programe de studii, iar anul acesta mai înregistram o ocupare în proporţie de 11% din locuri la anul I în cadrul noului program de Tehnică Dentară, a mai completat Rectorul USV.

WhatsApp Image 2022 03 14 at 16.45.55 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Un interes deosebit s-a bucurat şi noul program de master acreditat în domeniul Medicină, cu denumirea Nutriţie şi Recuperare Medicală, unde studiază 45 de masteranzi, absolvenţi ai studiilor de licenţă din USV dar şi din alte universităţi cu programe de profil din ţară.

În ce priveşte perspectiva pe termen mediu, preconizăm dezvoltarea unui nou program de Medicină Generală de 6 ani, dezvoltare ce va contribui atât la creşterea gradului de interes al tinerilor faţă de Facultatea noastră cât şi la creşterea veniturilor necesare dezvoltării infrastructurii didactice şi de cercetare şi atragerii de personal didactic şi de cercetare performant a conchis Rectorul USV, Valentin POPA.

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava: “a fost identificat terenul pentru amplasamentul Facultății de Medicină în curtea Spitalului Judetean de Urgență Suceava”

Gheorghe Flutur - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

„A fost identificat terenul pentru amplasamentul Facultatii de Medicină în curtea Spitalului Judetean de Urgență Suceava.

Am avut mai multe discutii cu managerul SJU Suceava și cu arhitectul sef al judetului privind terenul pe care sa-l putem oferi USV pentru constructia Facultatii de Medicină și acum avem o propunere finala privind amplasamentul pus la dispoziție de CJ Suceava în curtea SJU Suceava. Locul este un teren în curtea Spitalului nou, în vecinătatea Serviciului de Ambulanță Județean Suceava și a Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret”.

 Terenul are o suprafață de circa 1.700 de mp., iar ca amplasament are avantajul că este în proximitatea SJU Suceava și a Universității Suceava. SJU Suceava va trebui să parcurgă toți pașii impuși de legislație cu discuții și validare în forurile SJU Suceava și apoi din CJ Suceava.

Cred foarte mult în parteneriatul cu Spitalul Județean Suceava, pe care dorim să îl transformăm în Spital Clinic, iar asta se poate face doar cu o Facultate de Medicină,” a concluzionat Președintele Consiliului Județean, Gheorghe FLUTUR.

4 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Cardiologul Alexandru CALANCEA, managerul Spitalului “Sf. Ioan cel nou”, Suceava: Transformarea unității medicale în Spital Județean Clinic de Urgență (prin transformarea unor secții din cadrul spitalului în secții clinice) va aduce beneficii clare pe mai multe paliere de importanță.

În primul rând, la nivelul actului medical, întrucât un astfel de statut presupune și aderarea la niște standarde. În cadrul unui spital clinic profesează cadre didactice medicale ceea ce ridică nivelul calității și creează oportunitatea formării profesionale pentru medicii rezidenți, precum și actualizarea informațiilor despre serviciile medicale oferite cu cele mai noi descoperiri în domeniu. Totodată, prezența unor medici rezidenți în cadrul secțiilor va completa activitatea desfăşurată de către medicii titulari, existând astfel un câştig pentru toată lumea. Prin acest demers, în aceeași idee de îmbunătățire a calității serviciilor medicale, va crește și atractivitatea unității noastre, fiind poate ulterior mai usor să atragem personal medical in zonele deficitare.

WhatsApp Image 2022 03 14 at 16.46.01 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

În al doilea rând, din punct de vedere financiar, existând posibilitatea ca, în funcție de noul statut, să poată fi negociat un alt tarif decontat pe caz rezolvat, precum și reevaluarea procentului de referință (în prezent acest procent fiind pentru spitalul nostru subunitar). Există, de asemenea, posibilitatea de accesare mai facilă a unor proiecte de cercetare/granturi, cu importante câştiguri atât pentru pacienți, cât și pentru unitatea noastră.

Considerăm că, prin dobândirea de către secțiile menționate din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. loan cel Nou” Suceava, a statutului de secții clinice universitare, se va sigura o derulare optimă a activităților de asistență medicală și învățământ medical, cercetare stiintifică și de educație medicală continuă, de care vor beneficia studenții programelor universitare de licență și master din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, iar susținerea acestor activități va contribui la creșterea calității actului medical, îmbunătățirea calității vieții pacienților și, nu în ultimul rând, la creșterea prestigiului celor 2 entități.

Leave A Comment