INVESTIȚII PUBLICE pentru punerea pe HARTA TURISTICĂ a orașului TÂRGU NEAMȚ
Anul 2022 poate fi considerat și un moment potrivit pentru bilanț. La începutul exercițiului financiar european 2021 – 2027 ce proiecte mai importante ați putea evidenția din exercițiul financiar european precedent care au schimbat fața orașului Târgu Neamț?
Noi am considerat fondurile europene o șansă foarte mare pe care comunitatea o are pentru a se dezvoltă sustenabil. Toate proiectele pe care le-am gândit fac parte din strategia de dezvoltare locală a orașului și am depus solicitări de finanțare pe aproape toate domeniile care s-au dovedit oportune și necesare dezvoltării orașului. Avem astfel semnate la momentul actual un număr de aproximativ 15 contracte cu finanțare europeană printre care se numără:
- ”Construire infrastructură de agrement”,
- “Reabilitarea Școlii nr. 6 Condreni și schimbarea destinației în centru pentru persoane cu dizabilități, oraș Tg. Neamț”
- “REABILITARE SPAȚII VERZI ZONA BLD. MIHAI EMINESCU – POLICLINICĂ, ORAȘ TÂRGU NEAMȚ, JUDEȚUL NEAMȚ “
- “Dotarea Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Sfântul Dimitrie Tîrgu Neamț
- ”Dezvoltare economică și socială în orașul Târgu Neamț”
- “ÎMBUNĂTĂȚIREa SERVICIILOR SOCIALE, EDUCAȚIONALE, CULTURALE ȘI RECREATIVE DIN ORAȘUL TÎRGU NEAMȚ” – POR Axa 13
- ”Intervenții în vederea eficientizării energetice – Bloc 1, Bloc 2, Bloc 3, Bloc C1, Bloc M4 – oraș Târgu Neamț” – POR Axa 3.1 A
- ”Achiziția de echipamente din domeniul tehnologiei – it mobile, respectiv tablete, echipamente și dispozitive necesare activității didactice pentru elevii şi cadrele didactice din învățământul preuniversitar, Orașul Târgu-Neamț, Județul Neamț” – POC Axa 2 – acțiunea 2.3.3
- ”Reabilitare spaţiu verde degradat stradă Aleea Târgului, oraş Târgu-Neamţ, judeţul Neamţ” – GAL Ținutul Răzeșilor
- ”Eficientizare energetică prin reabilitarea și consolidarea clădirilor rezidențiale din orașul Tîrgu Neamț” – bloc M7
PNRR este un alt avantaj economic major pe care comunităţile locale trebuie să îl valorifice. Ce investiţii din această sursă de finanţare aveţi în vedere la Târgu Neamţ şi care estimaţi că va fi impactul acestor proiecte asupra nivelui de dezvoltare al oraşului?
PNRR se dovedește un program ofertant pentru orașe că al nostru, în primul rând pentru faptul că ne da posibilitatea să redepunem toate proiectele care nu au obținut finanțare prin Programul Operațional Regional, dar și pentru că ne permite să continuăm investițiile în ceea ce privește reabilitarea termică a blocurilor. Avem în vedere și obiective de investiție noi cum ar fi o rețea de piste de biciclete cu pasajele pietonale aferente. În această perioada lucrăm la aceste solicitări de finanțare din PNRR, pentru că, îndr-adevăr, posibilitățile sunt multiple și cu perspective foarte bune în dezvoltarea orașului.
O lista orientativă a proiectelor ce le avem în vedere ar fi următoarea:
- Reabilitarea Bibliotecii orășenești,
- a două corpuri de clădire de la Spital pentru care avem proiectarea făcută,
- a Primăriei,
- construirea unei stații noi pentru Ambulanță, în incinta Spitalului.
- De asemenea avem proiectate construirea unui număr de 40 de apartamente ANL și 20 de apartamente pentru medici. În ceea ce privește blocurile de locuințe vom încerca să depunem cât mai multe spre finanțare în vederea reabilitării energetice.
Din bugetul propriu, ce investiţii, majore, aveţi în vedere să realizaţi în anul care a debutat şi în ce domenii de activitate?
Din bugetul local dezvoltăm și proiecte de investiții majore cum ar fi Ștrandul orașului (prin creditare), baza sportivă Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, dar și investiții necesare din punct de vedere administrativ – achiziție camion și utilaje de dezapezire. Ne-am propus pentru anul 2022 și achiziționarea unui Computer Tomagraf, atât de necesar pacienților deserviți de Spitatul orășenesc „Sfântul Dimitrie”.
În ultimii ani, sănătatea publică a necesitat o atenție specială. A beneficiat Spitalul Orăşenesc din Târgu Neamţ de investiții publice?
Am făcut eforturi încă din primul mandat pentru îmbunătățirea serviciilor medicale oferite în Târgu Neamț. Printre ultimele realizări ar fi o investiție din fonduri europene în aparatură medicală în ambulatoriu, în valoare de aproximativ 2.300.000 euro. Lucrăm de mult timp la un proiect de reabilitare și dotare a corpului principal de la spital, care a trecut săptămâna trecută de Comisia Tehnică a Companiei Naționale de Investiții. Asta este o veste foarte bună. Valoarea investiției este foarte mare și s-a făcut un pas major spre demararea lucrărilor.
Pe perioada pandemiei am făcut eforturi, alături de managerii spitalului, pentru a asigura tot ceea ce a fost necesar. Privim acest domeniu, al sănătății, în primul rând din punct de vedere uman și din perspectiva pacientului.
Educaţia, la fel de greu încercată în anul care a trecut, din cauza pandemiei. Care au fost investiţiile făcute în sistemul educaţional în 2021 şi ce previziuni de investiţii sunt pentru 2022?
În ceea ce privește educația, printre realizările majore de investiții în infrastructură se numără Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Creșă orașului sau reconstruirea Școlii din Humulești. Aceste trei obiective au fost finanțate din fonduri guvernamentale în timpul guvernării PSD.
Avem un contract de finanțare europeană semnat din POR, Axa 13, care presupune investiții în Corpul B (fosta Școală nr.5), dar și în grădiniță nr.1. Așteptăm să semnăm zilele acestea un alt contract de finanțare din fonduri europene pentru Școală Grigore Ghica Vodă (nr.2). Vom relua prin PNRR solicitările pentru Liceul Vasile Conta și Colegiul Tehnic „Ion Creangă”.
Așa cum reiese din din răspunsurile de la prima dvoastra întrebare am obținut finanțare europeană pentru dotarea tuturor școlilor din oraș cu tablete.
Agenţii economici au fost puternic afectaţi de creşterea preţurilor la energe, dar şi de alte crize ale preţurilor – cea a materialelor de construcţii, care afectează şi proiectele administraţiilor publice locale, a combustibilior, a forţei de muncă. Consideraţi că o administraţie publică locală poate interveni şi, dacă da, cum pentru a-i ajută pe întreprinzători să depăşească aceste crize?
Mai mereu am ridicat și eu această problema la nivel central, pentru că legislația națională ne lasă foaste puține posibilități pentru a ajută mediul de afaceri; că să nu zic niciuna. Avem în vedere realizarea unui parc industrial/ incubator de afaceri care să stimuleze economia locală și am organizat mai multe cursuri de formare pentru caluificarea resursei umane. Cu regret recunosc că e prea puțin.
Infrastructură, cea rutieră în principal, dar nu doar această o altă problemă ce grevează asupra atragerii de noi investiţii sau de dezvoltare a celor existente şi asupra nivelui de trăi al cetăţenilor. Cum estimaţi că stă oraşul târgu neamţ la nivel de infrastructură – drumuri, canalizare, apă, gaz metan – care sunt proiectele de viitor în acest domeniu? Cum aţi cataloga/caracterizara situaţii infrastructurii la nivelul judeţului şi al regiunii? Starea ei actuală consideraţi că are un impact, negativ sau pozitiv, asupra nivelui de dezvoltare a zonei?
Infrastructură rutieră rămâne o problema, chiar dacă noi am asfaltat undeva la 40 de străzi prin fonduri guvernamentale (PNDL). Principalele obiective în acest domeniu ar fi implementarea Planului de mobilitate urbană la care am lucrat pe parcursul anului 2021 și care poate obține fonduri prin PNRR și realizarea unei șosele de centură dinspre comună Raucesti. Undeva prin anii 2017 – 2018 s-a lucrat foarte mult pentru rețelele de utilități, pentru a putea astfel să includem străzile și în proiecte de asfaltare. Pentru străzile rămase am depus solicitare de finanțare în cadrul programului Anghel Salingny.
Se vorbeşte din ce în ce mai mult despre proiecte integrate că soluţie de viitor pentru dezvoltarea unor comunităţi care depăşesc graniţele unui oraş sau chiar judeţ. În zona Târgu Neamţ, există premisele unei astfel de abordări, comună cu localităţile învecinate, în perspectiva creşterii puterii de absorbţie a fondurilor europene şi nu numai?
Noi avem trei proiecte finanțate din fonduri europene prin GAL-ul din care facem parte, respectiv GAL „Ținutul Răzeșilor”, problema salubrității este gestionată la nivel județean printr-o agenție de dezvoltare intercomunitară, dar luăm în calcul asemenea posibilități pentru realizarea șoselei de centură împreună cu comunele învecinate și, de asemenea, am avut câteva discuții cu reprezentanții comunei Vânători, pentru a aborda împreună unele aspecte sociale ale comunităților noastre.
Turismul poate constitui o şansă de dezvoltare a unei zone, precum este şi Târgu Neamţ, în lipsa unor investiţii majore în ceea ce s-ar numi capacităţi de producţie. Punctual spuneţi-ne care sunt perspectivele pentru stăţiunea oglinzi, care ar putea fi un pol de dezvoltare, dar şi în general în ceea ce priveşte investiţii preconizate pentru a atrage turiştii – ce se mai poate îmbunătăţi şi cum legat de cetatea neamţ şi alte obiective turistice din zonă – dar şi dacă administraţia locală are în vedere proiecte comune cu comunităţi învecinate legate de reînvierea meşteşugurilor tradiţionale?
Întotdeauna am considerat potențialul turistic al zonei noastre unul foarte ridicat și am acordat o atenție deosebită promovării, dar și investițiilor care pot crește gradul de ocupare al pensiunilor și timpul de ședere al turiștilor. Exemple de astfel de investiții ar fi amfiteatrul care se ridică sub Cetate sau Ștrandul.
În ceea ce privește Stațiunea Oglinzi, lucrurile nu au fost deloc simple. Până în acest moment am reușit să aducem înapoi către oraș patrimoniul acestei stațiuni, prin cumpărarea acțiunilor pe care le deținea SIF Transilvania. Și obținerea licenței de explorare este o reușită. Urmează să ne îndreptăm eforturile spre identificarea unei surse de finanțare potrivită pentru ceea ce ne dorim noi să dezvoltăm. Avem în vedere nouă programare pe fonduri europene.
Consiliul Județean Neamț este și el un factor relevant pentru dezvoltarea turismului prin acțiunile întreprinse și finanțările obținute. Un exemplu ar fi obținerea de fonduri europene pentru restaurarea monumentului Casă memorială „Ion Creangă”. Tot Consiliul Județean Neamț caută posibilitatea cea mai bună de a rezolva problema unui mijloc de transport la Cetatea Neamțului.
editor’s pick
latest video
news via inbox
Nulla turp dis cursus. Integer liberos euismod pretium faucibua