Iurie CALESTRU, director IDEP Moldova: „Dorim să aducem standardele UE la nivel de cetățean posibile prin proiecte disponibile utilizând posibilitățile digitalizării”
100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
INSTITUTUL DE DEZVOLTARE ŞI EXPERTIZĂ A PROIECTELOR (IDEP) este o organizație care are misiunea de a coagula eforturile unui număr mare de experți, reprezentanți ai mediului academic, lideri de opinie și reprezentanți ai societății civile, în activități îndreptate spre dezvoltarea regionala si a comunităților locale
Directorul programelor IDEP Moldova, Iurie Calestru, a subliniat importanța colaborării dintre autoritățile locale din România și cele din Republica Moldova în transmiterea de bune practici sau erori necesare de știut în drumul către integrarea în Uniunea Europeană.
În acest sens, IDEP a organizat lunar cursuri specializate pentru a pregăti instituțiile moldovenești, inclusiv cele publice, să fie gata să asigure o rată de absorbție bună a fondurilor europene.
Domnule Director Iurie Calestru, care ar fi direcțiile prioritare de activitate a IDEP Moldova?
IDEP Moldova e o organizaţie apolitică, recunoscută la nivel național, regional și european, pentru inițiativele sale cu impact major discutate cu actorii cheie din politicile publice europene și regionale în cadrul dezbaterilor ample organizate la nivel înalt.
Activitățile IDEP sunt axate pe 4 domenii prioritare:
a. Dezbateri sau Conferințe concept proiect.
b. Formare competențe Management de proiect.
c. IDEP Screening PPP Local și Regional.
d. Platformă prezentare oportunități locale.
„Din ianuarie 2022, IDEP, organizația pe care o conduc și-a autoasumat rolul de a susține autoritățile moldovenești în vederea dobândirii competențelor în domeniul managentului de proiect”
Cum evaluați colaborarea dintre autoritățile locale din România și cele din Republica Moldova, la capitolul de transmitere a bunelor practici sau erori necesare de știut în drumul către integrarea în Uniunea Europeană?
Odată cu alegerea făcută prioritar de populația Republicii Moldova și alegerea unui Președinte și a unui Parlament pro european, dinamica relațiilor cu România a cunoscut o îmbunătățire substanțială.
Dacă vorbim concret, din ianuarie 2022, IDEP, organizația pe care o conduc și-a autoasumat rolul de a susține autoritățile moldovenești în vederea dobândirii competențelor în domeniul managentului de proiect.
În acest sens, lunar au fost organizate cursuri specializate moderate de formatori din România cu solidă pentru a pregăti au pregăti instituțiile, printre care mare parte publice, să fie gata să asigure o rată de absorbție bună.
Aproximativ 750 participanți, conducători ai diverselor instituții din Republica Moldova au participat la cursurile organizate de IDEP, urmate de vizite în România, pentru a stabili parteneriate interumane, transformate în parteneriate interinstituționale pentru a concepe proiecte în echipe de proiect mixte moldo-române.
Putem să contribuim la europenizarea autentică curând a Republicii Moldova prin proiecte cu finanțare europeană, care să aducă standardele UE la nivel de cetățean.
„Dorim să aducem standardele UE la nivel de cetățean posibile prin proiecte disponibile utilizând posibilitățile digitalizării”
Ce proiecte aveti in derulare în anul 2023 și în ce stadiu se află acestea?
Strict pentru 2023 dorim să asistăm după un lung drum la aprobarea inițiativei emblematice europene DiscoverEU pentru tronsonul Iași-Chișinău, cu continuare spre Odesa.
Acest proiect a fost discutat la Iași, Odesa, Chișinău, Bruxelles, Strasbourg, Bruxelles, fiind susținut de zeci de personalități notorii din domeniul educației, oameni din domeniul culturii, autorități publice locale și regionale, 2 Președinți ai Parlamentului European și Președintele Parlamentului Republicii Moldova, cât și doamna Președinte interimar al Senatului României, printre care 120 de semnatari din Parlamentele: din România, Republica Moldova și UE, au susținut inițiativa DiscoverEU între Iași-Chișinău, cu continuare spre Odesa (după terminarea războiului), și au solicitat aprobarea acesteia în interesul a 10 mii de tineri de 18 ani din județul Iași și Republica Moldova, anual.
Pe 23 martie 2023, la a treisprezecea întâlnire a Comisiei de Asociere Parlamentară UE-MOLDOVA, a fost adoptat textul declarației, imporant este că în textul Declarației finale, la capitolul declarații și recomandări al celor 2 Comisii de Asociere Parlamentară UE-MOLDOVA, punctul 15: “solicită Comisiei Europene să accelereze integrarea Moldovei în UE până la încorporarea țării în instrumentele, agențiile și programele UE, cum ar fi precum: DiscoverEU.
Ne propunem anul acesta să continuăm cu sprijinul în vederea formării competențelor în domeniul proiectelor, să contribuim la crearea parteneriatelor dintre omologii de pe ambele maluri ale Prutului, să realizăm o serie de proiecte concrete de la nivel de UE în interesul cetățenilor Republicii Moldova, utilizând realitățile erei digilate, programe precum ECIPES, al cărui suntem autori, cele, la un clic distanță, reducând birocrația, timpul necesar pentru realizare și costurile administrative.
Dorim să aducem standardele UE la nivel de cetățean posibile prin proiecte disponibile utilizând posibilitățile digitalizării.
Vă mulțumim pentru timpul și atenția acordate dialogului nostru. Ne exprimăm aprecierea și vă dorim succes în viitoarele proiecte!