Liliana AGHEORGHICESEI: “”Sunt rezistentă, răzbătătoare și foarte familiarizată cu provocările pe care orice femeie de afaceri le are de surmontat””

Liliana AGHEORGHICESEI: “”Sunt rezistentă, răzbătătoare și foarte familiarizată cu provocările pe care orice femeie de afaceri le are de surmontat””

Liliana Agheorghicesei, președintele Patronatelor IMM jud. SUCEAVA, președinte al Federației Femeilor de Afaceri din regiunea Nord-Est, vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), ne-a vorbit despre parcusul său în mediul de afaceri, proiectele finalizate și perspectiva pentru acest an

Este o femeie cu o activitate de peste 30 de ani în mediul de afaceri, a cărei experiență o încadrează în postura de model pentru femeile active în mediul de afaceri.

Patronatul Județean Al Femeilor de Afaceri din IMM Suceava a fost înființat pe 14 martie 2007, și încă de atunci, Liliana Agheorghicesei s-a ocupat de traietoria acestei organizații.

Patronatul și-a dezvoltat continuu activitatea – se pune un accent deosebit pe accesarea și implementarea de proiecte cu finanțare europeană, care să contribuie la sprijinirea tinerilor, femeilor, persoanelor care doresc să-și dezvolte competențele profesionale și antreprenoriale, sprijinirea antreprenorilor și a mediului de afaceri din România, formarea resursei umane pentru diverse sectoare economice.

Această organizație are experiență în implementarea de proiecte POSDRU, atât în calitate de beneficiar, cât și ca partener. Peste câtiva ani, în 2018, la momentul în care nimeni nu planificase ceva în acest sens pentru zona de Nord-Est, Liliana Agheorghicesei vine cu inițiativa de a construi o federație patronală a femeilor de afaceri din Regiunea Nord-Est.

În acest demers a fost ajutată de experiența pe care a dobândit-o încă din anul 2007, odată cu înființarea Patronatului județean al Femeilor de Afaceri. Anul 2023 va cuprinde continuarea implementării proiectelor europene care se află în derulare, accesarea de noi proiecte cu finanțare nerambursabilă și alte acțiuni, după cum se poate urmări în declarațiile doamnei Agheorghicesei.

GALA FEMEILOR ANTREPRENOR 2018 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

“Sunt rezistentă, răzbătătoare și foarte familiarizată cu provocările pe care orice femeie de afaceri le are de surmontat”

Cu ce scop a fost înființată Federația Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est și care sunt cele mai reprezentative 5 proiecte desfășurate de la înființare?

Cineva spunea, foarte frumos – cred eu: ”Nu merge încotro te duce cărarea, du-te, în schimb, acolo unde nu e nici o cărare și lasă o urmă”.  Cam așa vedeam lucrurile în anul 2018, când am luat inițiativa constituirii unei federații patronale a femeilor de afaceri din Regiunea Nord-Est, tocmai pentru că nu se gândise nimeni la așa ceva, în zona noastră.

Activez în afaceri de 30 de ani, sunt rezistentă, răzbătătoare și foarte familiarizată cu provocările pe care orice femeie de afaceri le are de surmontat. Conștientizam că nu toate semenele mele au aceeași atitudine  și mi-am dat seama că pot să le impulsionez.

La nivel local acumulasem, deja experiența necesară, deoarece, încă din anul 2007, s-a născut Patronatul județean al Femeilor de Afaceri, o organizație de a cărei traiectorie m-am ocupat, alături de o echipa de oameni implicați. Activitatea acestuia s-a aflat  într-o continuă dezvoltare, punând un accent deosebit pe accesarea și implementarea de proiecte cu finanțare europeană, care să contribuie la sprijinirea tinerilor, femeilor, persoanelor care doresc să-și dezvolte competențele profesionale și antreprenoriale, sprijinirea antreprenorilor și a mediului de afaceri din România, formarea resursei umane pentru diverse sectoare economice.

Astfel, în prezent, organizația are experiență relevantă în implementarea de proiecte din cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), atât în calitate de beneficiar (5 proiecte), cât și ca partener (3 proiecte).

Așadar, am înființat această organizație la nivelul Regiunii de Nord-Est, extinzând, la scară largă, un organism care îți dovedise, deja, eficacitatea. Scopul acestei organizații este acela de a sprijini afirmarea femeilor în mediul antreprenorial, de a promova și apăra interesele femeilor de afaceri în raportul lor cu autoritățile publice locale și centrale precum și în relațiile cu alte organe și organisme din țară și din străinătate, de  a promova egalitatea de șanse și tratamentul egal între femei și bărbați, în domeniile antreprenorial și patronal. Evident, din start am avut în vedere inițierea, realizarea, derularea și implementarea de proiecte și programe, inclusiv pentru femei.

Rezultatele acestora au fost evidențiate echitabil și transparent, în cadrul unor evenimente de anvergură, și mă refer aici la faptul că, an de an, începând din 2007, am organizat  TOPUL FIRMELOR, beneficiind de suportul și implicarea Boardului de Conducere al organizației.

Campania umanitara AjutamUcraina APRILIE 2022 intrebarea 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

PROIECTE REPREZENTATIVE DESFĂȘURATE DE LA ÎNFIINȚARE

Primul proiect important și reprezentativ desfășurat de Federație a fost în anul 2018, cel al organizării GALEI FEMEILOR ANTREPRENOR, un eveniment de anvergură, derulat sub egida sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, eveniment la care au participat peste 300 de persoane.

Ne-au onorat cu prezența agenți economici, invitați de marcă din țară și străinătate, reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice centrale, regionale și locale, a instituțiilor care susțin implicarea și dezvoltarea inițiativelor feminine în afaceri, în societate sau în cultură, parteneri și colaboratori ai Federației Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est și, evident, mass media.

În cadrul galei au fost premiate si 4 femei de afaceri de succes, din diverse domenii de activitate economică, care s-au remarcat prin rezultate deosebite în afaceri, prin produse și servicii recunoscute la nivel național și internațional. Evenimentul a marcat și lansarea oficială a Federatiei Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est.

Un alt proiect important a fost organizarea, în anul 2019, a GALEI ANTREPRENORILOR DIN REGIUNEA NORD-EST, un eveniment de amploare, care a marcat rezultatele economice deosebite înregistrate de agenți economici de top din regiunea Nord-Est, oferind premii de excelență celor mai de succes antreprenoare din regiunea Nord-Est.

Evenimentul s-a bucurat de prezența reprezentanților Guvernului Romaniei, a autorităților și instituțiilor publice centrale, regionale și locale, a altor organizații de la nivel local, național și internațional, precum și a unor parteneri și colaboratori ai Federației Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est, alături de firme din regiunea Nord-Est.

Sedinta COMISIEI DE DIALOG SOCIAL - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Unul  dintre cele mai importante proiecte ale Federației Femeilor de Afaceri din regiunea Nord-Est a fost o acțiune organizată în anul 2021, respectiv o dezbatere publică națională cu tema “Turismul românesc: Între impas și oportunitate”, care a avut ca scop sprijinirea mediului de afaceri specific printr-un dialog continuu, constant și eficient cu autoritățile locale și centrale, ca o necesitate a stimulării turismului în România și a repoziționării acestuia ca pilon de creștere economică sustenabilă, după aproape 2 ani de pandemie COVID-19, care au avut un impact  negativ puternic și abrupt asupra industriei ospitalitații din România.

Dezbaterea organizată la Suceava a beneficiat de un iz de legendă datorită locației, respectiv Cetatea de Scaun a voievodului Ștefan cel Mare, aducând în prim plan ținutul de poveste al Bucovinei, cea mai importantă destinație turistică a României. Ne mândrim cu un ținut bogat în peisaje fermecătoare, impregnat de obiceiuri și tradiții unice, de locuri încărcate de istorie și credință, toate făcând din Bucovina o destinație turistică perfectă.

La dezbatere au participat antreprenori din turism și HoReCa, factori de decizie de la nivelul administrației și instituțiilor publice locale și regionale, speakeri de marcă. Formatul evenimentului a fost unul dinamic, centrat pe dezbatere ca și principala cale de dialog. Protagoniștii au analizat, expus și căutat soluții de sprijinire a mediului de afaceri din turism. Audiența a asistat la un dialog deschis, față în față, moderat cu diplomație și eleganță de 2 moderatori, filmată cu toate ingredientele unei emisiuni de televiziune. Cu siguranță, a fost un succes și a avut un impact pozitiv în revigorarea turismului zonal.

AjutamUcraina 2023 februarie intrebarea 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Un alt  proiect demn de menționat este datorat izbucnirii razboiului din Ucraina, țară aflată și la granițele Sucevei. Începutul anului 2022 a marcat izbucnirea conflictului ruso-ucrainean și mobilizarea întregii planete în acest conflict, din diverse motive- umanitare, financiare, militare, etc. Solidare cu poporul ucrainean greu incercat, începând cu luna februarie 2022, momentul declanșării războiului, organizațiile patronale sucevene și din regiunea Nord-Est au demarat acțiunea umanitară AJUTĂM UCRAINA, cu sprijinul și în colaborare cu fundații, asociații, autorități publice, companii din toată România și din multe sfere de activitate economică, socială, civică, dar și alături de mulți oameni de bine din țară și străinătate.

Vreau să subliniez cel mai important transport de ajutoare umanitare în valoare de 15.367.048 USD și de peste 22 de tone realizat in luna aprilie 2022, transport care a constat în medicamente esențiale și provizii donate Spitalului Militar din Cernăuți cu sprijinul Asociației Medicale Islamice din America de Nord (IMANA) și Fundației Scheherazade România. Produsele au fost livrate la toate spitalele din Ucraina, cu implicarea și efortul deosebit al transportatorilor, voluntarilor din România și din Ucraina.

Al doilea transport umanitar important din campania noastră umanitară AJUTĂM UCRAINA a avut loc in luna februarie a anului curent, a fost realizat cu sprijinul Fundației Scheherazade, și a constat într-o donație de 100 de generatoare, 200 de calorifere electrice și apă potabilă, destinate Ucrainei. Nu ne oprim aici, vom continua această campanie umanitară pentru ajutorarea populației Ucrainei, care se confruntă cu mari provocări și cu consecințe nedorite ale războiului. Mulțumesc tuturor celor ce ne-au fost alături dar și celor care se vor alătura acțiunilor noastre umanitare.

Ultimul proiect reprezentiv al Federației pe care îmi doresc să-l menționez este GALA OAMENILOR DE AFACERI – ediția 2022, în cadrul căreia au fost premiate firmele care aduc plus valoare acestui județ.

Gala Oamenilor de Afaceri oct 2022 intrebarea 3 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Federația Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est a fost selectată în cadrul Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Nord-Est 2021-2027. Care este rolul acestui Comitet și ce așteptări are Federația pe direcția atragerii finanțărilor europene în cadrul exercițiului financiar european 2021-2027?

Comitetul de Monitorizare a Programului Regional Nord-Est (CM PR Nord-Est) este o structură de tip partenerial, fără personalitate juridică, cu rol decizional strategic în procesul de implementare a Programului Regional Nord-Est 2021-2027, al cărui obiectiv general constă în stimularea unei dezvoltări echilibrate bazate pe un proces de creștere economică inteligent, durabil și incluziv, care să contribuie la sporirea calității vieții și diminuarea decalajelor de dezvoltare intra și inter regionale.

Îmi doresc ca prezența Federației Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est în cadrul Comitetului de Monitorizare a Programului Regional Nord-Est 2021-2027 să aducă plus valoare acestei regiuni.

Din punctul meu de vedere, IMM-urile reprezintă motorul economiei și din acest motiv, pentru a ne putea bucura de o reală evoluție în regiunea noastră, trebuie să sprijinim IMM-urile. Atragerea finanțărilor pentru IMM-uri, simplificarea acestor procedee și stabilirea unor criterii echitabile  sunt elementele care ar favoriza acest proces de dezvoltare.

Gala Oamenilor de Afaceri 2022.intrebarea 3 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Caracterizat de crize economice suprapuse, 2022 a fost într-adevăr un an dificil, plin de provocări economice. Ce reflectă bilanțul de activitate al Federației pentru anul 2022? 

Contrar trendului general-acceptat, acela de regres, pentru Federația Femeilor de Afaceri din regiunea Nord-Est și organizațiile patronale membre, anul 2022 a reprezentat noi oportunități în activitate.

Prin demararea a trei noi proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, IMM-urile din 7 regiuni de dezvoltare ale României vor fi sprijinite prin formarea profesională în domeniul digitalizării a 930 de angajați, prin intermediul cursurilor de calificare ”Designer web”, ”Operator introducere, validare și prelucrare date” și ”Competențe digitale”.

De asemenea, 96 IMM-uri vor fi sprijinite in vederea adaptării activitații la dinamica sectoarelor economice cu potential competitiv, identificate conform SNC și domeniilor de specializare inteligenta conform SNCDI, din care 15 IMM-uri vor fi sprijinite pentru introducerea de programe de învațare la locul de muncă.

Pentru cei care doresc să se înscrie în aceste activități ale proiectelor și să beneficieze de cursuri de formare profesională gratuite cât și de sprijin în adaptarea activităților la sectoarele economice cu potențial competitiv, menționez aici titlul celor 3 proiecte: ”Tehnologia- cheia viitorului”, ”Noi competențe = Noi oportunități” și ”Dezvoltare economică prin digitalizare” precum și faptul că  ne pot contacta atât la sediul nostru cât și telefonic sau email.

Și tot din activitățile importante ale federației în anul 2022, trebuie să menționez evenimentul pe care îl organizăm anual pentru a răsplăti eforturile agenților economici de a depăși provocările, schimbările economice cu care se confruntă, și mai ales, pentru a face cunoscute rezultatele economice de excepție ale mediului de afaceri local și regional.

Astfel, după 2 ani în care împrejurările nu au permis organizarea evenimentului, anul 2022 a marcat organizarea GALEI OAMENILOR DE AFACERI, o gală a excelenței în afaceri, premiind și celebrând performanța, profesionalismul, eforturile antreprenorilor care au reușit să depășească cu succes provocările din ultimii 2 ani, găsind soluțiile și resursele necesare pentru a-și susține și dezvolta afacerile. De asemenea, am premiat firme de top care au împlinit in anul 2022, 30 de ani de activitate.

O gală de răsunet la nivel local, regional și național, organizată pentru a marca și 30 de ani de activitate neîntreruptă a Consiliului Național al IMM-urilor din România, cea mai puternică confederație patronală a mediului de afaceri din România, cât și 15 ani de activitate neîntreruptă a Patronatului femeilor de afaceri ale județului Suceava.

Este momentul potrivit să amintesc și faptul că, în cadrul galei ce a marcat 30 de ani de activitate CNIPMMR, am avut onoarea de a fi premiată pentru propria mea contribuție la dezvoltarea instituțională a acestei confederații, în calitate de vicepreședinte.

Turismul romanesc Intre impas si oportunitate 2021 intrebarea 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

“Federația Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est reprezintă interesele femeilor antreprenor și a firmelelor pe care acestea le conduc în relația cu autoritățile și instituțiile publice locale și centrale și de a le susține”

Care sunt principalele direcții de activitate pentru anul 2023?

Anul 2023 va cuprinde continuarea implementării proiectelor europene pe care le avem în derulare, accesarea de noi proiecte cu finanțare nerambursabilă, organizarea evenimentului anual Gala Oamenilor de Afaceri- ediția 2023, participarea activă în Comisiile de dialog social și tripartite de la nivelul autorităților și instituțiilor publice locale, centrale și naționale, implicarea în toate acțiunile, activitățile diverse care contribuie la promovarea organizațiilor noastre patronale locale și regionale, și susțin mediul de afaceri local și regional. Vă vom ține la curent asupra acțiunilor noastre.

Care sunt cele mai puternice 10 femei de afaceri din Regiunea Nord-Est?

Pentru a deschide și pentru a dezvolta o afacere este nevoie de multă ambiție și răbdare, însă doar o femeie puternică este capabilă să o mențină pe piață, în pofida tuturor provocărilor. Ultimii 3 ani au adus cu sine numeroase schimbări – declanșarea pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2, izbucnirea războiului din Ucraina sau criza economică. Astfel, mulți antreprenori, forțați de împrejurări, au fost nevoiți să-și închidă afacerile.

Din acest motiv, consider că este dificil și nedrept să nominalizez numai 10 persoane. Fiecare business are propria poveste și propriile greutăți peste care a trecut. Altfel spus, sunt de părere că în spatele oricărei afaceri, se află un om puternic, care luptă pentru propria firmă, fie ea afacere mică sau mare.

Prin urmare, PUTERNICE sunt toate femeile – antreprenor care încă își mai conduc afacerile cu o mână de fier și care au găsit soluții adecvate pentru încercările ultimilor ani. Am tot respectul și considerația pentru fiecare în parte, le consider niște învingătoare și sper ca, la rândul lor, să fie un exemplu demn de urmat pentru cei care vin din urmă. O femeie puternică nu renunță niciodată, oricât de vitrege ar fi vremurile și împrejurările și, de aceea, am încredere în viitor.

DIPLOMA CNIPMMR 30 de ani intrebarea 3 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Ce ar motiva o doamnă care activează cu succes în mediul de afaceri să se înscrie în Federatia Femeilor de Afaceri din regiune Nord-Est?

O vorbă din popor spune ”Unde-s mulți, puterea crește”. Este cât se poate de logic că, împreună, putem să mutăm și un munte. Oricât de puternică ar fi o femeie și oricât de mult succes ar avea firma pe care o conduce, este clar că o singură voce nu este suficientă, pentru a putea fi auzită. Femeile antreprenor se confruntă zilnic cu numeroase provocări, fiind deopotrivă soții și mame.

În plus, adesea, femeile întâmpină probleme din cauza inegalității de șanse, a tratamentului diferit în care sunt tratate, într-o lume a bărbaților. Prin urmare, da, își vor putea susține cauza cu mai multă forță, atunci când fac parte dintr-o organizație. Încurajez doritoarele să ne contacteze la numărul de telefon: +4 0230 222 722 sau pe adresa de e-mail: imm_sv@yahoo.com.

Federația Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est reprezintă interesele femeilor antreprenor și a firmelelor pe care acestea le conduc în relația cu autoritățile și instituțiile publice locale și centrale și de a le susține.

Totodată, ne dorim să facilităm accesul membrilor la diverse programe de asistență financiară sau de altă natură, de la bugetul de stat sau din alte surse ( programe de finanțare europeană, alte surse de finanțare ) și le oferim consilere în acest sens.

Consolidarea relațiilor economice joacă un rol important în dezvoltarea unei afaceri și de aceea, Federația Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est spijină și promovează cooperarea atât la nivel național, cât și internațional, în interesul societăților comerciale constituite de femei. Deviza după care ne ghidăm este ”Împreună suntem mai puternice!”. 

 

latest video

- Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment