Oportunități investiționale pe raza localității FLOREȘTI din REPUBLICA MOLDOVA
100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
Raionul Florești este un raion din nord-estul Republicii Moldova. Reședința de raion se află în orașul Florești (12 mii de locuitori)
Alte orașe din raion sunt Ghindești, cu o populație de 1.649 de locuitori, și Mărculești, cu o populație de 1.396 de locuitori.
Este un centru al industriei alimentare și al industriei ușoare. Cea mai importantă întreprindere este fabrica de sticlă “S.A. Cristal-Flor”.
Domnule primar Iurie GANGAN, cum se prezintă situația economică la nivelul localității pe care o reprezentați?
Sectorul economic în orașul Florești a înregistrat în ultimii ani o diminuare. Deși s-a atestat o creștere în domeniul de comerț și servicii, sectorul de producere s-a micșorat. Există o scădere consistentă în investiții pe termen lung pe toate sectoarele. Acest fapt va influența negativ dezvoltarea economică pe termen lung.
Sistarea activității celor mai mari companii din localitate a avut impact mare asupra economiei locale și implicit asupra bugetului local. La moment din agenții economici activi – cel mai mare este Fabrica de Conserve Natur-Bravo Florești, întreprinderea de prelucrare a laptelui și a produselor lactate ”Fabrica de unt din Florești” și întreprinderea ”FloreanaFashion” din domeniul confecțiilor.
Mediul economic din localitate este influențat de mai mulți factori. Cel mai important factor este distanța mică – de 31 km, față de centrul regional de Nord – municipiul Bălți și Soroca.
Deși la prima vedere s-ar părea că amplasarea la distanță mică față de centrul regional Bălți este un lucru pozitiv. La nivel de dezvoltare economică, se conturează tendința de concentrare a resurselor economice și umane în astfel de centre. Concentrarea de infrastructură, capital uman, facilități și servicii de calitate au atras mereu investițiile private. Din acest punct de vedere municipiul Bălți este un concurent veritabil pe plan de dezvoltare economică și locală.
Dezavantajele orașului Florești în comparație cu municipiul Bălți sunt foarte multe, de aceea planul de dezvoltare a localității trebuie să fie orientat în principal pentru atragerea antreprenorilor mici și medii în localitate. Tinerii antreprenori de asemenea trebuie susținuți prin măsuri dezvoltate de autoritatea locală. În acest scop ar fi necesar crearea unor facilități pentru susținerea dezvoltării IMM-urilor.
Cel mai accesibil ar fi crearea unui Incubator de Afaceri care va stimula crearea și dezvoltarea afacerilor noi în oraș. Infrastructura financiar-bancară este reprezentată de filialele a 6 bănci comerciale – BC MoldovaAgroindbanc SA, BC Moldinconbanc, BC Victoriabank SA, BC Energbank SA, BC Fincombank SA și BC Mobiasbanca OTP Group SA.
Care ar fi cele mai importante 5 proiecte pe care le-ați finalizat în ultima perioada de timp?
- Proiectul ”Un oras curat pentru o societate durabilă” prin creare și dotarea SA ”Servicii Salubrizare Florești” cu suportul GIZ;
- Constructia apeductului din Gura-Căinarului – Florești finantat de către BERD;
- Renovarea capitală a grădiniței de copii nr.2 din or. Florești cu ajutorul FISM;
- Trotuar de la grădinița de copii nr. 7 din or. Florești finantat de FISM.
- Izolarea termică a pereților exteriori la grădinița de copii nr.7 finantat de Guvernul României prin intermediul FISM.
Ce proiecte aveți in derulare și in ce stadiu se afla acestea ?
Construcția stației de epurare din orașul Florești finantată de către Guvernul RM -90%, Consiliul raional Florești-5%, Primăria or. Florești-4%, SA ”Servicii Comunale Florești” – 1%;
Supraetajarea clădirii administrative a stadionului prin programul ”Satul European”.
Putem discuta și despre proiecte de viitor pe acest fundal de impredictibilitate? Totodată ne puteți preciza și ce proiecte comune aveți cu România?
Desigur, avem în plan crearea unei platforme industrială multifuncţională în or. Floreşti cu următoarele beneficii:
- Creşterea suprafeţelor de producere industrială;
- Creşterea ratei de supravieţuire a întreprinderilor;
- Creşterea nivelului şi diversificarea serviciilor de consultanţă în regiune;
- Creşterea suplimentară a investiţiilor.
Obiectivele asumate prin acest proiect ar fi:
- Dezvoltarea social-economică echilibrată şi durabilă atât în oraşul Floreşti cît şi în Raionul Floreşti;
- Atragerea investiţiilor şi promovarea localităţii pentru implementarea proiectului.
În ce măsură vă este utilă capacitatea și experiența administrației publice din România în procesul de înțelegere și accesare a finanțărilor europene?
Un element-cheie al unei astfel de abordări este responsabilitatea administrației publice bazată pe meritocrație, transparență și implicarea cetățenilor. Autoritățile publice din Rominia au valorificat mai bine cunoștințele, competențele de apreciere, inițiativa și integritatea angajaților lor pentru a produce o valoare publică mai mare. Deoarece ele au deja experienta de accesare a fondurilor europene de finantare a proiectelor este prioritar si pentru noi să învățam pas cu pas metodologiile implimentate in România.
Ce oportunități investiționale se prezintă pe raza localității Dvs?
În completare am dori să mai adăugăm faptul că Republica Moldova este un stat care se bazează pe agricultură și industria usoară. De aceea una din oportunitățile investiționale în raza atât a localității cât și în întreagă regiune ar fi Agroturismul. Orașul Florești este poziționat geografic oportun deoarece nemijlocit trece traseul R-13, calea ferată și aeroportul Mărculești.
Mulți turisti se orientează, către vacanțele la țară și, mai mult decât atât, preferă unitățile de cazare agroturistice, unde se pot bucura de tot felul de preparate tradiționale proaspete, pregătite chiar de gazde. Parcurile IT sunt incă un obiectiv în care pot fi atrase investitii.