Pacienții din Republica Moldova, salvați de la moarte prin intermediul proiectului transfrontalier SMURD
100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
Printre beneficiarii misiunilor se numără și refugiații din Ucraina
Salvarea vieților nu are graniță, o demonstrează SMURD, proiectul transfrontalier început în 2014 și extins în 2021
Peste 160 de vieți au fost salvate în ultimii șapte ani, datorită intervențiilor terestre, celor aero-medicale, dar și a bunei colaborări profesionale între Republica Moldova și România
În multe situații pacienți din Republica Moldova aflați în stare critică au avut doar o șansă: internarea în instituțiile medicale din România. Au fost aduși rapid, în aceleași condiții, în care sunt transferați și pacienții din România și au beneficiat de tratamentul care face diferența dintre viață și moarte.
Proiectul ,,SMURD 1” a început acum opt ani, în urma semnării acordului între Guvernul Republicii Moldova, dar și cel al României, privind ajutorul reciproc pentru intervențiile transfrontaliere în caz de urgențe medicale.
De atunci și până acum, au fost înregistrate rezultate cu privire la capacitatea de intervenție a angajaților. Dar și cele privind colaborarea între instituții importante de pe ambele maluri ale Prutului, declară Liliana Pușcașu, șefa Direcției Relații cu Publicul a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, instituție în subordinea căreia se află SMURD Chișinău.
,,În cadrul proiectului SMURD 1 au fost achiziționate cinci autospeciale de intervenție. Mai mult, a fost deschis Serviciul SMURD în zonele de nord și sud ale țării, inclusiv UTA Găgăuzia. De asemenea, au fost instruiți șase formatori de paramedici în orașul Târgu Mureș din România.
Totodată, angajații SMURD au făcut un schimb de experiență, fiind instruiți la Iași, dar și la Bălți. Au fost inițiate intervențiile transfrontaliere de ajutorare a populației, dar și cele aero-medicale. Datorită frumoasei colaborări și a proiectului SMURD, peste 14 mii de misiuni au fost realizate, pentru a interveni în ajutorarea persoanelor aflate în dificultate. Din 2015 până în 2021 au fost efectuate 48 misiuni transfrontaliere terestre și 110 intervenții aero – medicale. În 2022 deja au fost realizate 4 misiuni transfrontaliere terestre și 6 aero -medicale”.
10% din pacienții intervențiilor aero-medicale au fost transportați în spitalele din România
Erau în stare extrem de gravă și au fost transferați rapid, afirmă Diana Cimpoeșu, medic șef al UPU-SMURD Iași.
,,90% din pacienții, intervențiilor aero-medicale pe care le-am făcut în Republica Moldova, au fost transferați dintr-o zonă îndepărtată a Republicii Moldova către spitale din Chișinău.
Iar ceilalți, adică în jur de 10 procente, au fost transportați în spitalele din România, respectiv la Iași, Târgu Mureș sau București. A fost vorba despre cazuri extrem de grave, care au avut indicații de transfer aerian.
Cei mai mulți pacienți intubați, ventilați mecanic, cu traumatisme suferite în urma accidentelor rutiere, incidentelor casnice sau căderilor de la înălțime. De asemenea, patologii cardio-vasculare, stare de comă neurologică sau alte tipuri de comă. Acești pacienți au fost transferați rapid, în aceleași condiții, în care sunt transferați și pacienții din România către Iași sau București”.
Din 24 februarie 2022, ziua declanșării războiului din Ucraina, de ajutorul SMURD au beneficiat și cetățenii ucraineni, care au fugit din calea războiului
Cei mai mulți au fost maturi sau copii, cu afecțiuni oncologice sau congenitale. Cu răni suferite din cauza bombardamentelor au fost mai puțini.
,,Au fost cazuri pe care le-am preluat de la Chișinău. În general, pacienți oncologici sau pacienți pediatrici, pe care i-am adus la Iași. Mulți dintre ei au fost preluați de avioane din țările cu care cooperăm și au fost transferați către centre din Europa, între care Italia, Germania
Asta am făcut destul de frecvent și apoi am avut în primele două luni de război, punctele de intervenție din zona de frontieră. Și atunci, ajutorul nostru a fost și pe cale terestră. Au fost mii de persoane asistate, pentru că mulți dintre refugiați erau oameni sănătoși, care nu aveau nevoie de intervenție, ci numai de siguranța că noi suntem acolo și dacă va fi nevoie, vom interveni”, a mai punctat medicul ieșean Diana Cimpoeșu.
Începutul SMURD nu a fost ușor pentru medicii și paramedicii din Republica Moldova, dar toate obstacolele au fost depășite, iar un rol important în acest proces l-au avut și colegii lor din România, a ținut să precizeze reprezentanta IGSU de la Chișinău
,,Experiența oferită de colegii români a fost pe deplin implementată în misiuni de acordare a primului ajutor calificat. Totodată, paramedicii SMURD din Republica Moldova au obținut mai multe deprinderi de acordare a asistenței în condiții de risc și stres. O perioadă de câteva săptămâni paramedicii SMURD au lucrat cot la cot cu colegii români, reușind să obțină deprinderi și calificare în domeniu”.
La șapte ani distanță de la startul primei etape a fost lansată cea de-a doua, adică SMURD 2
Până acum, au fost achiziționate 10 autospeciale. Mai mult de jumătate, adică 8 sunt vehicule de tip FRAP sau complexe de intervenție, descarcerare și acordarea asistenței medicale de urgență. Iar celelalte 2 sunt destinate terapiei intensive. În același timp, au fost deschise două remize de pompieri în localitățile Ungheni și Cantemir. Și asta nu este tot. Urmează să fie construite 4 heliporturi situate în Chișinău, în municipiile Bălți și Cahul.
,,Datorită heliporturilor se vor evita ambuteiajele din orașe și va avea loc transportarea mai rapidă a pacienților în stare critică către instituțiile medicale”, a mai notat Liliana Pușcașu.
În România, proiectul prevede construcția mai multor platforme de aterizare ale elicopterelor
,,Se fac platforme de aterizare ale elicopterilor în localități, precum Iași, Botoșani, pentru că este important să poți ateriza în condiții mai bune. Iar pentru că România începe să opereze mai multe elicoptere și pe timp de noapte, se pune problema, ca aceste platforme să fie autorizate și pe timp de noapte.
Deocamdată, zborurile pe timp de noapte, fiind posibile doar în România și doar dintr-un aeroport în altul. Și, bineînțeles, continuă partea de îmbunătățire a modului de comunicare, cooperarea cu 112 România și Republica Moldova, deci cu numărul unic de apel, cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). De asemenea, în ceea ce privește, protocoalele de zbor, de transfer, modul în care colaborăm cu serviciul de urgență din Chișinău”, potrivit medicului șef al UPU-SMURD Iași.
La Iași este în proces construcția bazei moderne de învățământ pentru pompierii de pe ambele maluri ale Prutului, o altă prevedere a proiectului SMURD 2
Instituția este menită să îmbunătățească intervențiile de urgență din regiunea nord-est a României și din Republica Moldova.
,,Clădirea este ridicată. Se lucrează la facilitățile acestei clădiri. Mai este de lucru și, bineînțeles, nu înseamnă doar o clădire. Înseamnă și alte puncte de antrenament pe zona Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care țin de specificul pompierilor, antrenamentul acestora. Vor face cursuri de prim-ajutor.
De asemenea, cursuri de formare în domeniul Situațiilor de Urgență pe anumite profile, de exemplu, CBRN-ul, riscul de contaminare chimică-radiologică, a mai declarat Diana Cimpoeșu.
Proiectul SMURD 2 continuă ceea ce a fost realizat în cadrul SMURD 1
Cu alte cuvinte, echipa SMURD nu doar ia un pacient și îl transportă rapid, ci îi oferă și tratamentul, care poate face diferența dintre viață și moarte, mai susține Diana Cimpoeșu.
,,Cei mai gravi au șansele să beneficieze cel mai mult. Pentru că este vorba de un pacient, de exemplu, cu politraumă, cu un șoc hemoragic, care este transferat rapid dintr-o locație situată la o distanță de 200-300 de km, de Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău și la care se intervine cu elicopterul.
Este foarte important și cum intervin acolo paramedicii moldoveni, împreună cu alt personal medical de pe ambulanță, dar noi suntem pe partea asta de colaborare cu paramedicii. Și bineînțeles, ne interesează ca mortalitatea și complicațiile în cazurile grave să scadă.
De aceea, acești pacienți să ajungă cât mai repede într-un centru, care le poate oferi tratament maxim. Iar pe lângă elementul de timp, este foarte important ce putem face noi în timpul intervenției medicale la fața locului și în timpul transferului aerian, pentru că întotdeauna există un medic și un asistent cu experiență în echipa elicopterului care poate face foarte multe lucruri. Managementul avansat pe cale aeriană, resuscitarea avansată, anestezie, tratamentul diverselor tipuri de șoc.
Deci, nu doar luăm un pacient și fugim cu el repede sau zburăm repede cu el la Chișinău, ci oferim tratamentul, care poate face diferența dintre viață și moarte. Acestea sunt principalele beneficii. Evident, ne-am dori să nu avem mulți pacienți, dar trebuie să fim pregătiți pentru mulți pacienți, pentru pacienți gravi.
Și atunci când drumurile nu sunt practicabile fie din motive logistice, fie că sunt acoperite cu zăpadă, pentru toate situațiile astea trebuie să fim pregătiți. În sprijinul pacienților din Republica Moldova, intervine atât elicopterul SMURD Iași, pe care îl am eu în coordonare, cât și în anumite situații pentru partea de sud – elicopterul SMURD Galați”.
Proiectul SMURD-2 „Îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Resuscitare și Descarcerare (SMURD) și de pregătire a personalului de intervenție în situații de urgență în zona transfrontalieră dintre Republica Moldova și România” este finanțat de Comisia Europeană. Valoarea acestuia constituie 10 milioane de euro.