Pavel TROFIN, Director ADR Centru: „Toate proiectele de dezvoltare regională implementate reprezintă eforturi comune între actorii regionali”

Pavel TROFIN, Director ADR Centru: „Toate proiectele de dezvoltare regională implementate reprezintă eforturi comune între actorii regionali”

ADR Centru din Republica Moldova este o instituție publică necomercială, cu autonomie financiară, subordonată Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova

Directorul ADR Centru, Pavel Trofin, a detaliat în cadrul interviului abordarea strategică și activitățile desfășurate pentru dezvoltarea durabilă și echitabilă a Regiunii Centru a Republicii Moldova.

În contextul dezvoltării regionale, Pavel Trofin a prezentat viziunea strategică a ADR Centru, concentrată pe prioritățile regionale și aliniată cu inițiativele europene. Prin direcțiile strategice abordate, ADR Centru contribuie la transformarea economică inovatoare și inteligentă, la reducerea emisiilor de carbon, la promovarea mobilității și conectivității, la crearea unui mediu social mai echitabil și la dezvoltarea durabilă a zonelor urbane, rurale și de coastă. Prin parteneriate solide și cooperare activă, ADR Centru s-a implicat în programe comune cu instituții din România, evidențiind succesul proiectelor transfrontaliere și transnaționale în curs de implementare.

PAVEL TROFIN - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

„Agenția are rolul de a atrage mijloace nebugetare pentru implementarea programelor operaționale regionale și proiectelor de dezvoltare regională”

Vă rugăm să ne oferiți o scurtă prezentare a Regiunii de Centru a Republicii Moldova, inclusiv sub aspectul oportunităților investiționale.

Regiunea de Dezvoltare Centru (RDC) include 13 raioane: Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hînceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti și Ungheni – fiind regiunea cu cele mai multe unități teritorial-administrative de nivelul 2. Suprafața regiunii este de 10.734,5 km², ceea ce constituie aproximativ 31% din suprafaţa totală a țării. Numărul total de localităţi din regiune constituie 37% din numărul total de localităţi din Republica Moldova.

La vest cu RDC are conexiune directă cu România prin 3 puncte vamale, inclusiv unul feroviar. La est conexiunea regiunii cu Ucraina trece prin regiunea transnistreană, la nord – prin RD Nord, la sud – prin RD Sud. Proximitatea regiunii de mun. Chișinău oferă avantaje de acces la piața de desfacere a capitalei, generează locuri de muncă pentru populația regiunii, sporește accesul către instituțiile educaționale și de sănătate.

197576 165619 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Conform legislației de profil, Agenția are rolul de a atrage mijloace nebugetare pentru implementarea programelor operaționale regionale și proiectelor de dezvoltare regională. În ceea ce privește potențialul investițional al Regiunii, un exercițiu realizat de ADR Centru a fost elaborarea, tipărirea și diseminarea (inclusiv online) a unui Ghid al locațiilor cu potențial investițional din Regiune, locații din domeniul infrastructurii de sprijin a afacerilor: incubatoare de afaceri, parcuri industriale, piețe regionale pentru produse agricole, centre de afaceri și consultanță și alte feluri de structuri care ar putea susține antreprenoriatul local și regional.

Baza de date sintetizată în urma colectării informațiilor din teren prezintă potențialilor investitori 38 de locații potențiale (proprietate publică) din 12 raioane ale Regiunii Centru.

Infrastructura de sprijin a afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Centru include Zona Economică Liberă Ungheni-Business, 4 subzone ale ZEL Bălți, 2 Parcuri Industriale și 4 Incubatoare de Afaceri.

Foto sedinta CMPR Centru 4 1000x656 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Ce direcții strategice vizează ADR Centru în exercițiul European 2021 – 2027 la nivelul Regiunii de Centru a Republicii Moldova?

În realizarea viziunii strategice de dezvoltare regională în Republica Moldova, noi ne axăm pe următoarele direcții strategice, care presupun corelarea cu modelele de planificare la nivel național, regional, dar și cu regulamentele existente la nivel european:

  • O Europă mai inteligentă (o transformare economică inovatoare și inteligentă);
  • O Europă mai verde, fără emisii de carbon;
  • O Europă mai conectată (mobilitate și conectivitate);
  • O Europă mai socială;
  • O Europă mai aproape de cetățeni (dezvoltarea sustenabilă și integrată a zonelor urbane, rurale și de coastă prin inițiative locale).

„La nivel de regiune avem multe proiecte de succes implementate în parteneriat cu instituțiile relevante din România”

Ce programe comune aveți cu instituțiile din România?

În ceea ce privește instituțiile din România, colaborăm foarte bine cu ADR Centru, în baza unui acord de parteneriat încheiat în anul 2012. Daca să ne referim la o colaborare actuală, un exemplu este reprezentat de Programele transfrontaliere/transnaționale precum Interreg Next Romania-Moldova 2021-2027, Programul Interreg Next Bazinul Mării Negre și Programul Regiunea Dunării 2021-2027. Cu certitudine, la nivel de regiune avem multe proiecte de succes implementate prin intermediul acestor programe, desigur în parteneriat cu colegii noștri și instituțiile relevante din România.

Foto10 Delegatia MD Palatul Principilor Alba e1633000391168 1000x510 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Cum analizați situația social-economică actuală a regiunii Centru și care sunt principalele probleme cu care se confruntă aceasta?

Regiunea Centru este cea mai mare regiune ca suprafață de pe teritoriul Republicii Moldova, ocupând locul întâi după numărul populației cu reședință, cu un număr de 731 543 mii persoane, conform datelor statistice pentru anul 2022.

Zona rurală este locuită de aproximativ 82% din numărul total al populației, iar zona urbană de aproximativ 18%. Populația economic activă a regiunii constituie 227 mii persoane, cu o pondere de 31% din totalul acesteia. Comparativ cu ultimii 5 ani a înregistrat o scădere de 2,3 puncte procentuale.

Collage Maker 31 Oct 2023 11 50 AM 2827 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Luând în considerare situația actuală, voi puncta câteva din problemele cheie:

  • asigurarea cu servicii centralizate de sanitație a tuturor locuitorilor regiunii (la moment ponderea localităților deservite de sistemul public de canalizare este de cca 7,5%);
  • asigurarea cu platforme autorizate de depozitare și sortare a deșeurilor;
  • asigurarea cu locuri de muncă cu salarii motivante pentru toate segmentele de populație (în special tineri și persoane aflate mai aproape de vârsta de pensionare);
  • accesul la surse de finanțare relevante pentru antreprenori;
  • gradul de pregătire al antreprenorilor și potențialilor antreprenori în ceea ce privește managementul afacerilor și relațiile cu instituțiile de raportare și control;
  • probleme ce țin de poluarea mediului, a surselor de apă (în special fântâni) și a solului;
  • gradul insuficient de împădurire, fertilitatea și prelucrarea eficientă a terenurilor agricole;
  • insuficiența forței de muncă pentru lucrări agricole sezoniere;
  • probleme sociale ce derivă din exodul masiv al populației în special rurale;
  • lipsa de educare și de oportunități de dezvoltare și recreere calitativă pentru copii;
  • capacitatea scăzută și insuficiența resurselor umane pregătite în unele administrații locale din regiune, în ceea ce privește atragerea de investiții și
  • pregătirea proiectelor de dezvoltare competitive.

Leave A Comment

S-ar putea să-ți placă și