Președintele Consiliului Raional Ungheni, Ghenadi MITRIUC, anunță proiecte importante în infrastructură rutieră, termoficare, aprovizionare cu apă și gaz, dar și proiecte dedicate mediului de afaceri

Președintele Consiliului Raional Ungheni, Ghenadi MITRIUC, anunță proiecte importante în infrastructură rutieră, termoficare, aprovizionare cu apă și gaz, dar și proiecte dedicate mediului de afaceri

Raionul Ungheni este amplasat geografic în partea central – vestică a Republicii Moldova. De gospodărirea treburilor publice a întregii unități administrativ-teritoriale se ocupă Consiliul raional Ungheni, format din 35 de consilieri, și Președintele raionului, Ghenadi Mitriuc, ales de membrii consiliului.

În cadrul ședinței din 22 noiembrie 2019, Consiliul raional l-a votat pe reprezentantul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Ghenadi Mitriuc, în funcția de președinte al raionului Ungheni.

Organizarea administrativă cuprinde 33 de primării cu 12 sate, 19 comune şi 2 oraşe (Ungheni şi Corneşti). Oraşul Ungheni reprezintă un nod important de cale ferată şi posturi vamale (pe cale rutieră postul vamal Sculeni şi feroviară post vamal Ungheni-Cristeşti).

Oraşul Ungheni este una dintre cele mai vechi localităţi din Republica Moldova.

a15ebcd7 feee 4f82 abff e0b072b41bc2 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Dle Președinte Ghenadi Mitriuc, care ar fi cele mai importante 2-3 proiecte desfășurate la nivelul raionului Ungheni în ultimii ani?

Datorită așezării geografice favorabile, dar și a interesului și parteneriatelor dintre APL, agenți economici, sectorul civil, în regiunea noastră au fost implementate o serie de proiecte în cadrul Programului EU 4Ungheni, de care au beneficiat, tineri antreprenori, asociații obștești, primării. O importanță deosebită în planificarea obiectivelor de dezvoltare, o au proiectele de eficiență energetică. Raionul Ungheni a implementat un proiect pilot de parteneriat public-privat, în domeniul prestării serviciilor de termoficare pe bază de biomasă.

Recent, s-a încheiat un proiect important de eficientizare energetică a clădirii Liceului teoretic ”Mihai Eminescu”, cu susținerea financiară a UE prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), implementat de către ADR Centru.

conditii mai bune pentru elevii liceului teoretic mihai eminesc din ungheni - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

De asemenea, sunt prioritare proiectele de aprovizionare cu apă potabilă a localităților rurale. A fost implementat proiectul finanțat din Fondul de mediu, ce prevede racordarea sistemului de aprovizionare cu apă raional la cel municipal, ce va permite distribuirea în rețele a apei potabile. De asemenea, se implementează proiectul de extindere a apeductului magistral Zagarancea – Cornești spre zonele fără acces la apă potabilă.

Datorită poziționării geografice, raionul Ungheni a participat la proiectul de extindere a gazoductului Iași-Ungheni, și în prezent la activitățile de planificare a construcției podului peste râul Prut ce va face parte din magistrala Târgu Mureș-Iași-Chișinău.

Ce oportunități investiționale oferă localitatea pe care o administrați?

Raionul Ungheni oferă numeroase oportunități investiționale, iar în continuare le vom detalia, după cum urmează:

Existența terenurilor care pot fi valorificate prin realizarea unor parcuri logistice și industriale;
Existența Portofoliului de proiecte investiționale privat și PPP, elaborat cu asistența Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie în 2022;
Poziționarea geografică este o oportunitate, prin infrastructura de transport existentă;
• O altă oportunitate o reprezintă conjunctura favorabilă a pieței pentru creșterea și diversificarea capacităților de producție;
Posibilitatea dezvoltării afacerilor conexe (procesarea deșeurilor de la producția mobilei, lanț valoric de producere a covoarelor); posibilitatea dezvoltării ramurii agicole pentru a crește valoarea adăugată a producției cerealiere;
Deschidere APL (Autorității Publice Locale) și viziune clară stabilită de Strategia și Agenda Locală de Business,
Potențial considerabil pentru dezvoltarea turismului, având în vedere obiectivele existente, dar și dezvoltarea unor noi servicii.
Poziţionarea geografică favorabilă a zonei libere, oferă o platformă investiţională deosebită, cu oportunităţi la export spre țările din UE și ţările CSI.• Zona Economică Liberă „Ungheni – Business” se află la intersecţia celor mai importante căi rutiere care leagă țările din Uniunea Europeană și CSI, cu care Moldova are semnate acorduri de liber schimb. Municipiul Ungheni reprezintă un nod important de cale ferată şi posturi vamale (postul vamal de tip rutier Sculeni şi postul vamal de tip feroviar Ungheni-Cristeşti).

35c07b7f 0b9f 447a 930f 31f0fbdb8af9 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale
Datorită celor menţionate mai sus, dar și facilităţilor fiscale și vamale pe care le oferă legislaţia Republicii Moldova pentru zonele libere, investitorii beneficiază de un spectru larg de privilegii pentru derularea afacerilor dintre pieţele de vest şi est.

În ce constă relația de colaborare dintre administrația publică Ungheni și Zona Economică Liberă “Ungheni – Business”?

Zona Economică Liberă „Ungheni-Business” și autoritățile administrației publice locale au stabilit de-a lungul anilor o colaborare fructuoasă, având rezultate comune în dezvoltarea socio-economică a localității noastre. Reprezentanții APL fac parte din Comisia de concurs pentru selectarea rezidenților, la care sunt examinate proiecte investiționale de un impact important pentru zona liberă.

0b3212c3 3f33 415f b39e b0f1030b0be2 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

De asemenea, în cadrul proiectului transfrontalier RETRANS, implementat de CR Ungheni și Primăria Municipiului Iași, au fost reabilitate străzile Industrială și Crestiuc, care sunt în preajma celor 4 subzone din Mun. Ungheni, unde își desfășoară activitatea cei mai mari producători ai ZEL „Ungheni-Business”.

Unul dintre obiectivele strategice incluse în Strategia de dezvoltare socio-economică a raionului Ungheni pentru perioada 2022-2030 este extinderea și echiparea infrastructurilor și serviciilor de suport în afaceri.

Astfel, Consiliul raional Ungheni contribuie la dezvoltarea infrastructurii prin diverse proiecte, cum ar fi  care presupune reabilitarea a 2,8 km drum în apropierea ZEL.

De asemenea, reprezentantul CR (șef Secție Economie și Reforme) este membrul al Comisiei de selectare a rezidenților. La rândul său, administratorul ZEL face parte din toate grupurile de lucru ale CR, care țin de aspectul economic și în plus participă la diverse evenimente organizate/susținute de CR: târguri, forumuri locale, expoziții naționale și internaționale, misiuni economice, etc.

Leave A Comment

S-ar putea să-ți placă și