Primarul Victor Laurențiu NEGHINĂ: “Prin susținerea sportului și nu numai, municipiul ONEȘTI atrage atenția comunității naționale și internaționale”

Primarul Victor Laurențiu NEGHINĂ: “Prin susținerea sportului și nu numai, municipiul ONEȘTI atrage atenția comunității naționale și internaționale”

Onești (maghiară: Ónfalva sau Onyest, în trecut Gheorghe Gheorghiu-Dej) este un municipiu în județul Bacău, Moldova, România, format din localitățile componente Borzești, Onești (reședința) și Slobozia

Este situat la confluența râurilor Trotuș, Cașin, Oituz și Tazlău. Are o suprafață de 90,17 km² iar populația este de 39.172 locuitori.

 

Primarul Oneștiului, Victor Laurențiu Neghină: “Prin susținerea sportului și nu numai, municipiul Onești atrage atenția comunității naționale și internaționale”

Domnule primar Victor Laurențiu NEGHINĂ, care este primul gând care ar trebui să ne vină în minte când discutăm despre ONEȘTI?

”Cred că ești fata cea mai fantastică din lume. Am citit că te-ai născut și că trăiești într-un oraș mic, Gheorghe Gheorghiu-Dej, la poalele munților Carpați, în România…”, așa începea una din miile de scrisori pe care Nadia Comăneci le-a primit după succesul de la Montreal. Când pe tabela electronică a apărut 1,00, care a făcut înconjorul lumii, Nadia Comăneci, fetița din Onești, începea să scrie istoria gimnasticii.

nadia comaneci - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

De atunci și până astăzi au trecut 46 de ani, iar orașul mic, de la poalele Subcarpaților Moldovei a devenit un reper când vorbim despre istoria gimnasticii. Iar din acest lucru un oraș poate învăța că sportul poate oferi o schimbare.

Într-o economie modernă, sportul contribuie în mod direct la activitatea economică și poate fi utilizat ca vehicul pentru generarea unei game largi de activități și acțiuni sociale. Activitatea sportivă și recunoașterea municipiului Onești ca un oraș al sportului poate aduce multe beneficii: economice, turistice, de imagine.

Pe 18 iulie 1976, o fetiță de numai 14 ani, dintr-un oraș mic, Onești, pe atunci Gheorghe Gheorghiu-Dej, uimea lumea sportului cu o performanță greu de egalat. Vocea crainicului a anunțat: ”Doamnelor și domnilor pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice Nadia Comăneci a obținut nota 10”. Afișajul electronic nu era programat să arate o notă perfectă, așa că pe ecran a apărut 1.00. Gimnasta din Onești a intrat în istorie.

Ziua în care s-a luat prima notă de zece din istoria gimnasticii olimpice este și Ziua Municipiului Onești, o oportunitate de a organiza activități atractive pentru locuitori și de a atrage turiști. Anul trecut, de exemplu, Primăria municipiului Onești a sprijinit inițiativa CSM Onești și Fundația Nadia Comăneci de a organiza la Onești cea de-a treia ediție a evenimentului ”Nadia Sports Experience- Pașaport pentru sport.”

312380750 645109857186730 570661952111979336 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

“Investițiile în sport înseamnă dezvoltare economică și socială”

Cum puteți echivala în mod concret investițiile în sport?

Povestea celei mai mari sportive din lume, este de fapt o lecție despre performanță și muncă. Nadia Comăneci a făcut peste 250 de mii de repetări pentru saltul de la bârnă. Prin investiții în sport și în infrastructura sportivă, se ajunge la dezvoltare economică și socială.

Municipiul Onești dispune de o bază sportivă modernă, destinată atât sportului de masă, cât și sportului de performanță: sala pentru sporturi de echipă, Sala Polivalentă ”Nadia Comăneci” – la inaugurarea căreia a fost prezentă chiar Nadia Comăneci, sala de antrenamente ”Nadia Comăneci”, sala de jocuri sportive din cadrul Clubului Sportiv Municipal Onești, ștrand, terenuri de tenis, săli de sport și terenuri de sport în cadrul unităților de învățământ.

Prin susținerea sportului, dezvoltarea cluburilor sportive, a bazelor sportive, Oneștiul poate atrage atenția comunității naționale și internaționale prin organizarea competițiilor regionale, naționale și chiar internaționale care aduc bani în comunitate și în același timp ajută la promovarea orașului.

Evenimentele și activitățile sportive pot avea un impact direct asupra economiei locale, oferind oportunități de marketing și promovare, de la produse specifice, la investiții străine. Prin sport se pot atrage turiști, spectatori la competiții sportive, antrenori, părinți, tocmai de aceea trebuie să privim spre sport ca spre o oportunitate de dezvoltare.

Primaria Onesti a - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

 

În plus, sportul înseamnă sănătate. Este foarte important să îi încurajăm pe copii și tineri să se îndrepte către sport. O localitate cu oameni sănătoși, este o localitate în care putem vorbi despre dezvoltare socială și economică.

Copiii pasionați de sport pot urma cursurile Liceului cu program sportiv ”Nadia Comăneci” Onești, care asigură și cazare și masă pentru cei din împrejurimi. În prezent, Clubul sportiv Onești asigură condițiile necesare antrenării sportivilor, iar pentru cei care vin în cantoment există și infrastructură de cazare, care oferă condiții optime, într-un minihotel modern, aflat în incinta bazei sportive.

Trebuie să privim sportul cu interes și să învățăm din performanța Nadiei Comăneci și a echipei de aur. Municipiul este recunoscut pe plan național și internațional ca rampă de lansare a unor mari valori sportive, iar administrația locală își dorește ca Oneștiul să rămână un oraș sinonim cu sportul.

nadia comaneci onesti e1667316943536 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

“Gimnastica rămâne în prim plan în orașul Nadiei Comăneci”

Din anul 2013 în orașul natal al Zeiței de la Montreal, Onești, se desfășoară competiția la gimnastică artistică Cupa ”Nadia Comăneci.” Competiția este organizată de Fundația Nadia Comăneci, la inițiativa marii gimnastice, cu sprijinul Clubului Sportiv Municipal Onești și Primăria Onești. Anul acesta a avut loc cea de-a opta ediție. În ziua marii întreceri, lânga sala ”Nadia Comăneci”, de la CSM Onești, este multă zarvă. Peste 80 de gimnaste au participat anul acesta la competiție. Au venit de la cluburi din toată țara, iar multe dintre ele au pășit pentru prima dată în sala unde s-a antrenat Nadia Comăneci. Sunt mici gimnaste, cu vise și speranțe pe măsură, așa cum cu ani în urmă avea Nadia și colege ei care alcătuiau echipa de aur.

Cupa ”Nadia Comăneci” face ca orașul să fie plin de viață. Pe străzi vezi micile sportive, antrenorii, și părințiii acestora care vizitează orașul Nadiei Comăneci.

”Sunt foarte mândră de voi și mă simt onorată, ca, prin Cupa ”Nadia Comăneci” de la Onești, să fiu parte din povestea voastră de succes!”, a fost mesajul pe care anul acesta Nadia Comăneci l-a transmis gimnastelor aflate în competiție. Distanța între America și Onești poate fi mare, doar dacă numărăm kilometri.

Dacă o măsurăm cu inima, e la o aruncătură de băț, căci Oneștiul a rămas inima Nadiei Comăneci și an de an ține să fie alături de gimnaste și gimnastica din Onești. Demult, așa era și ea. O fetiță care s-a dus la gimnastică să își consume energia. Apoi gimnastica a devenit povestea ei. Zbor final! Stop! Urale! Tabela electronică: 1,00. Montreal. 1976. Istorie. Gimnastică. Onești

Cupa ”Nadia Comăneci” este dovada continuității în Onești a gimnasticii. Competiția se adresează junioarelor II și III și este o bună verificare înaintea Campionatelor naționale pe echipe. Printre micile gimnaste din Onești poate fi următoarea Zeiță de la Montreal, care să ducă numele orașului mai departe.

latest video

- Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment