Radiografia județelor din regiunea de Nord-Est din perspectiva datelor statistice oficiale. Partea III: NEAMȚ

Radiografia județelor din regiunea de Nord-Est din perspectiva datelor statistice oficiale. Partea III: NEAMȚ

În contextul societății actuale, ce se dorește a fi ancorată la realitate, funcționarea corectă are la bază statistici obiective. În baza datelor primare colectate prin intermediul cercetărilor statistice, Direcția Județeană de Statistică analizează și diseminează lunar principalii indicatori economico-sociali ai județului pe care-l reprezintă

În contextul acestui peisaj economic în continuă schimbare, datele analizate în continuare oferă o perspectivă detaliată asupra evoluției economice a 5 județe din regiunea de Nord-Est: IAȘI, NEAMȚ, BACĂU, VASLUI și BOTOȘANI.

O abordare complexă, care investighează diversele componente economice, sociale și culturale, dezvăluie tendințele care conturează rolul celor 5 județe în dezvoltarea generală a țării. Pe măsură ce parcurgem datele prezentate, vom explora în detaliu aspecte vitale precum resursele de muncă, agricultura, silvicultura și evoluția indicatorilor economico-sociali din ultima perioadă, oferind astfel o imagine completă a situației economice din județul Neamț.

Această analiză ajută la înțelegerea provocărilor și oportunităților cu care se confruntă județele, punând în lumină tendințele semnificative care indică direcții de dezvoltare și creștere. De la producția industrială până la dinamica sectorului turismului, vom explora cum aceste aspecte modelează economia și societatea județelor din regiunea de Nord-Est a României.

NEAMȚ

xl Rumaenien Siebenbuergen Piatra Neamt Stadt is tour 502621299 ie - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Județul Neamț, aflat în partea de nord-est a României, prezintă o moștenire bogată în tradiții, cultură și resurse naturale, dar și cu un potențial economic însemnat.

În cadrul acestui material, prin evaluarea indicatorilor economici, sociali și demografici, ne propunem să identificăm principalele domenii de interes, dar și zonele care necesită atenție și intervenție strategică. În continuare, vom explora situația resurselor de muncă, implicarea județului în domeniile agricole și silvice, evoluția producției industriale, tendințele în comerțul internațional, dinamica sectorului turistic și starea pieței forței de muncă. Toate aceste date și analize vor furniza un tablou complet și complex asupra stării actuale și a posibilelor direcții de acțiune pentru județul Neamț.

Resursele de muncă: Judeţul Neamţ reprezintă 2,1% din totalul resurselor de muncă la nivel naţional, situându-se pe locul 19 în ceea ce priveşte ponderea acestora în ierarhia judeţelor. Cu toate acestea, rata de ocupare a forţei de muncă este mai mică decât media regională şi naţională, ceea ce poate indica posibile provocări legate de ocuparea forţei de muncă în zonă. Sectorul industrial şi cel agricol reprezintă domeniile majore de ocupare.

Agricultura şi silvicultura: Judeţul Neamţ are o prezenţă semnificativă în agricultură şi silvicultură, deţinând 1,9% din suprafaţa agricolă naţională şi fiind printre liderii la producţia de sfeclă de zahăr, secară şi rădăcinoase.

PRINCIPALIII INDICATORI ECONOMICO-SOCIALI AI JUDEȚULUI NEAMȚ (MAI 2023)

În luna mai 2023, Județul Neamț a înregistrat evoluții semnificative în diverse domenii economice și sociale, reflectate în raportul cu privire la indicatorii economico-sociali.

Acești indicatori oferă o perspectivă detaliată asupra stării economiei și a altor aspecte relevante pentru dezvoltarea județului.

PRODUCȚIA INDUSTRIALĂ

Comparaţie cu perioada 1.I.- 31.V.2022 – Producţia industrială (serie brută) realizată în perioada ianuarie-mai din anul 2023 s-a situat sub nivelul celei realizate în aceeaşi perioadă din anul 2022 cu 5,26 %, datorită scăderii înregistrate în: industria bunurilor intermediare (- 15,17 %), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (- 35,31 %).

tabel 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

S-au înregistrat creşteri ale producţiei realizate în perioada Ianuarie-Mai 2023 față de perioada Ianuarie-Mai 2022 în industria bunurilor de capital (+ 21,24 %), industria bunurilor de uz curent (+ 10,69 %) și industria energetică ( + 19,74 %). Acestă tendință de creștere a producției este un semnal pozitiv pentru economia județului și poate indica o redresare economică în curs.

CIFRA DE AFACERI ÎN INDUSTRIE: Cifra de afaceri a întreprinderilor industriale a crescut cu 22,2% în Mai 2023, în special datorită industriei prelucrătoare.

COMERȚ INTERNAȚIONAL

Exporturile și importurile au avut o dinamică interesantă. În perioada 1.01.-31.03.2023, exporturile au crescut cu 9,93% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, în timp ce importurile au crescut cu 2,67%. Soldul balanței comerciale a fost pozitiv, în valoare de +67 mii Euro.

Sectoarele cu ponderi semnificative în exporturi au fost textilele și articolele din textile, mijloacele și materialele de transport și metalele comune și articolele din acestea. În ceea ce privește importurile, ponderile mai mari s-au înregistrat la textile și articole din textile, metale comune și articole din acestea și mașini, aparate și echipamente electrice.

grafic 2 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

TURISM

Sectorul turismului a înregistrat evoluții pozitive în luna Mai 2023. Numărul de structuri de primire turistică a fost de 231, cu un total de 2967 de camere și 6330 de locuri-pat oferite turiștilor.

Capacitatea de cazare turistică a crescut cu 3,8% față de luna Mai 2022. Sosirile în structurile de primire turistică au înregistrat o creștere de 7,7%, iar înnoptările au crescut cu 5,3% față de aceeași perioadă a anului precedent. Hotelurile, pensiunile agroturistice și apartamentele au fost principalele opțiuni de cazare pentru turiști.

PIAȚA FORȚEI DE MUNCĂ

Efectivul salariaților din economie a înregistrat o creștere, ajungând la 92054 persoane la sfârșitul lunii Mai 2023. Majoritatea salariaților lucrau în industrie și construcții (35,36%) și în sectorul serviciilor (60,79%). Câștigurile salariale medii nominale brute și nete au avut evoluții diferite. Câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 5672 lei/salariat, iar cel net de 3602 lei/salariat, în creștere față de luna precedentă.

ȘOMAJ

Numărul şomerilor înregistraţi în judeţul Neamţ la sfârşitul lunii Mai 2023 era, potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, de 6570 persoane, din care 2799 (42,60%) femei.

La sfârşitul lunii Mai 2023, numărul şomerilor înregistraţi era cu 107 persoane mai mic faţă de luna Aprilie 2023. Din numărul total al şomerilor, 5504 persoane (83,77 %) nu primeau nici un fel de ajutoare băneşti, aflându-se doar în evidenţă pentru căutarea unui loc de muncă.

Ponderea şomerilor din judeţul Neamţ în totalul şomerilor înregistraţi pe ţară,la sfârşitul lunii Mai 2023, era de 2,90 %. Rata şomajului înregistrat, calculată în raport cu populaţia activă civilă totală, era în judeţul Neamţ la sfârşitul lunii Mai 2023 de 4,37 % (4,44 % în Aprilie 2023). Pe ansamblul ţării, rata şomajului a fost de 2,9 %, un număr de 9 judeţe având o rată a şomajului mai mare decât cea înregistrată în judeţul Neamţ.

WhatsApp Image 2023 10 03 at 16.44.59 1e6e90d7 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Ponderea şomerilor înregistraţi în populaţia stabilă în vârstă de 18 – 62 ani) era de 1,84 %, din care: în zona Tîrgu Neamţ de 2,76 %, în zona Roman de 2,03 %, în zona Poiana Teiului de 2,56 % , în zona Bicaz de 1,98 %, iar în zona Piatra Neamţ de 1,22 %.

În lumina informațiilor prezentate, se poate observa faptul că economia județului Neamț se află într-un proces de transformare și evoluție, cu aspecte pozitive și provocări distincte. Creșterea semnificativă în sectoare cheie, precum producția industrială și turismul, este cu siguranță un semnal încurajator al progresului economic.

Aceste aspecte indică faptul că eforturile depuse pentru diversificarea activităților economice și atragerea investițiilor încep să dea roade. Sectorul industrial pare să fie în plină expansiune, cu o creștere notabilă în producție și cifra de afaceri. Aceasta poate fi în parte rezultatul investițiilor în tehnologie și inovare, care își pun amprenta asupra performanței industriale. Totuși, este important să se asigure că această creștere nu este doar o fluctuație temporară, ci reflectă o tendință pe termen lung. (Acest lucru ar putea necesita consolidarea infrastructurii industriale și stimularea continuă a inovației pentru a menține competitivitatea.)

Cu toate acestea, provocările cu care se confruntă economia județului nu pot fi neglijate. Cu toate că există creșteri în diverse sectoare, ocuparea forței de muncă și ratele de șomaj rămân subiecte sensibile. Nivelul scăzut al ratei de ocupare poate necesita eforturi pentru a stimula dezvoltarea de noi oportunități de muncă, inclusiv în sectoarele emergente. În plus, persistența unei rate a șomajului peste media națională indică faptul că se poate impune o revizuire a politicilor de stimulare a angajării și a dezvoltării competențelor pentru a îmbunătăți perspectiva de ocupare.

latest video

- Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment