Rezervația Naturală TINOVUL MARE din Poiana Stampei, un paradis pentru iubitorii de natură
Traseul tematic amenajat în Rezervația Naturală Tinovul Mare din Poiana Stampei reprezintă o uimitoare incursiune în inima unei adevărate comori naturale din România
Acest proiect educațional, inițiat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva aduce în prim-plan cea mai mare rezervație de turbă din țară și oferă vizitatorilor o experiență de neuitat în mijlocul naturii.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, în calitate de administrator al fondului forestier de stat a lansat în anul 2023 Proiectul Național de educație forestieră – „Trasee educative Romsilva – Descoperă secretele pădurii”. În cadrul acestui proiect, Direcția Silvică Suceava, prin Ocolul Silvic Dorna Candrenilor, a dezvoltat un traseu tematic care are scopul de a face cunoscută cea mai mare rezervație de turbă din România și de a oferi vizitatorilor o experiență de neuitat în mijlocul naturii.
Rezervația naturală Tinovul Mare este o comoară a biodiversității și un refugiu al naturii sălbatice, situată într-o zonă pitorească a țării, la poalele Călimanilor, în Depresiunea Dornelor, pe raza comunei Poiana Stampei. Turbăria de la Tinovul Mare s-a format acum cc. 8000-9000 de ani, între râul Dorna și Dornișoara.
Rezervația a fost declarată monument al naturii prin Decizia nr. 1625 a Consiliului de Miniștri a României din anul 1955 și are o suprafață de 695,93 ha. Rezervația reprezintă un ecosistem aparte, unic în România, unde natura se dezvăluie într-o armonie uimitoare și oferă un habitat propice pentru numeroase specii de animale si plante rare, protejate, adaptate cu pricepere la mediul umed și rece, specific turbăriilor.
Dar ce este un tinov și ce este turba?
Tinoavele definesc terenurile mlăștinoase, sărace în substanțe minerale și nutritive, în care se formează turba. Aceasta este un material organic provenit din descompunerea incompletă a unor plante și resturi vegetale din cauza condițiilor de sol acid și a lipsei oxigenului.
De ce protejăm turbăriile?
Protejarea turbăriilor este o preocupare importantă în lupta noastră pentru conservarea mediului și a echilibrului climatic.
De ce acordăm atenție specială acestor ecosisteme unice?
Turbăriile de pe Terra dețin un rol crucial în absorbția și stocarea dioxidului de carbon (CO2) acumulat în straturile de materie organică de-a lungul mileniilor. Acestea reprezintă adevărate rezervoare de carbon, depășind cu de două ori cantitatea stocată în toate pădurile planetei. Este vital să prevenim transformarea acestui carbon în CO2 prin ardere sau alte procese, pentru a reduce impactul asupra schimbărilor climatice.
Turbăriile nu sunt doar custodele carbonului, ci și adăpostul unor ecosisteme fragile. Ele reprezintă un habitat distinct pentru o varietate de plante și animale adaptate la mediile mlăștinoase cu conținut scăzut de nutrienți și mineralizare redusă a materiei organice. Protejarea acestor zone contribuie la conservarea biodiversității.
Pe lângă aceste aspecte, turbăriile sunt adevărate arhive ale istoriei naturale. Grăuncioarele de polen acumulate în straturile de turbă oferă informații prețioase despre evoluția vegetației și a mediului în ultimii 10.000-15.000 de ani.
Cu toate acestea, turbăriile sunt amenințate. Aproximativ 12% din turbăriile globale au fost drenate pentru a face loc agriculturii. Prin cartarea și studierea acestor ecosisteme, reusim să înțelegem mai bine funcționarea complexă a naturii, ceea ce este esențial pentru protejarea mediului și pentru binele viitoarelor generații.
În plus, turbăriile oferă vizitatorilor o experiență deosebită, oferind liniște, spațiu sălbatic și o legătură directă cu o natură nealterată. Prin conservarea acestor locuri, ne asigurăm că aceste experiențe minunate rămân disponibile pentru toți cei care doresc să le descopere.
Pe parcursul traseului tematic silvicultorii au amplasat panouri informative ce au ca scop transmiterea către publicul larg a celor mai relevante informații despre Rezervația naturală Tinovul Mare, într-o manieră interactivă și prin mijloace moderne de comunicare.
CARACTERISTICILE TRASEULUI EDUCATIV DE LA TINOVUL MARE
Traseul educativ de la Tinovul Mare oferă o experiență minunată pentru toți vizitatorii, indiferent de vârstă. Acesta este un traseu liniar, accesibil doar pe un podeț din lemn special amenajat, garantând protejarea mediului înconjurător. Cu o altitudine medie de 880 de metri, acest traseu oferă o priveliște frumoasă asupra naturii înconjurătoare.
Cu o lungime totală de aproximativ 2 kilometri dus-întors, acest traseu este potrivit pentru o plimbare relaxantă în mijlocul naturii. Gradul său redus de dificultate îl face potrivit pentru toate vârstele, iar timpul mediu de parcurgere este de aproximativ 1 oră. Cu perioada de vizitare deschisă în orice moment al anului, Traseul educativ de la Tinovul Mare vă invită să vă bucurați de frumusețea și liniștea naturii în orice moment doriți.
Vizitatorii se pot familiariza cu lumea fascinantă a acestei rezervații prin informațiile de pe panourile informative. Acestea sunt amplasate în 13 puncte de interes, pe parcursul unei alei suspendate din lemn ce traversează rezervația și prezintă detalii despre vegetația forestieră a rezervației, dar și despre fauna și flora specifică zonei Dornelor.
Vizitatorii vor identifica informații referitoare la modul cum s-au format tinoavele, ce este turba, ce sunt doborâturile de vânt și care este impactul fenomenelor naturale asupra pădurii, care sunt caracteristicile speciilor forestiere prezente în Tinovul Mare, arbuștii fructiferi specifici rezervației, care sunt speciile de interes comunitar prezente in rezervație și în zonele limitrofe acesteia și importanța protejării tinoavelor.
Pe parcursul traseului mai sunt amplasate un număr de 6 elemente interactive despre speciile de arbori, animalele și păsările caracteristice zonei Dornelor, menite să contribuie la informarea publicului cu privire la specificul acestui sit valoros din județul Suceava. De asemenea, vizitatorii au la dispoziție, prin intermediul scanării codului QR prezent pe fiecare panou, un e-book informativ care completează cu informații captivante experiența de vizitare a Rezervației naturale Tinovul Mare.
Cu toate că rezervația este un paradis pentru iubitorii de natură, pasionații de drumeții sau fotografii, conservarea și protejarea acesteia sunt prioritare! Vizitatorii sunt încurajați să adopte un comportament responsabil, astfel încât Rezervația naturală Tinovul Mare să rămână o oază de biodiversitate pentru generațiile viitoare.
editor’s pick
latest video
news via inbox
Nulla turp dis cursus. Integer liberos euismod pretium faucibua