Șansa unei dezvoltări accelerate pentru Republica Moldova: Fondurile Europene. Rolul ADR “NORD” – Partea II

100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
Interviu realizat în cadrul ediției de toamnă a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova
Doamnă Maria Prisacari, în calitatea dumneavoastră de Director General ADR Nord, ne puteți oferi o scurtă prezentare a gradului de adresabilitate și a competențelor Agenției de Dezvoltare Nord aflată în subordinea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale?
Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) este o instituție publică, cu personalitate juridică, care acționează în domeniul dezvoltării regionale, contribuind la creșterea competitivității și a dezvoltării durabile a regiunii. Instituția a fost fondată în decembrie 2009, iar din 2010 și-a început activitatea în calitate de generator de dezvoltare socio-economică în Regiunea de Dezvoltare Nord.
Sprijin necondiționat al ADR Nord Est (România) pentru ADR Nord (Republica Moldova) – Partea I
Echipa noastră acordă suport informațional, metodologic și consultativ autorităților administrației publice locale atât pe dimenisunea elaborării strategiilor de dezvoltare locală, cât și pe dimensiunea implementării proiectelor investiționale pe domeniile asigurarea cu apă și sanitație, eficiența energetică, dezvoltarea infrastructurii de sprijin a afacerilor, atractivitatea turistică, dezvoltare urbană. O astfel de cooperare facilitează implementarea eficientă a tuturor sarcinilor și contribuie la dezvoltarea dinamică a regiunii.
Pentru publicul din România, vă rugăm să ne oferiți o scurtă prezentare a Regiunii de Nord a Republicii Moldova inclusiv sub aspectul oportunităților investiționale
Regiunea de Dezvoltare Nord este una din cele 4 regiuni funcționale din Republica Moldova. Este situată în partea de sud-est a Europei, învecinându-se cu România la vest, cu Ucraina la nord şi est. RDN are o suprafață de 10.014 km2, reprezentând 29,6% din suprafața totală a țării.
Din punct de vedere al nivelului de dezvoltare economică, RDN este considerată a fi o regiune cu potențial de creștere ridicat. Există un număr de avantaje competitive care pot stimula atragerea investițiilor în dezvoltarea continuă a regiunii:
- Poziționarea geografică favorabilă – ceea ce-i asigură regiunii un grad de deschidere pentru viitorul său și intensifică colaborarea cu țările vecine.
- Infrastructura de transport dezvoltată – RDN este accesibilă prin toate căile celor patru tipuri de transport: aerian, auto, fluvial şi feroviar, fapt ce facilitează mişcarea mărfurilor, a serviciilor şi resurselor umane şi poate servi drept fundament solid pentru dezvoltarea comercială pe viitor.
- Potențial mare de resurse naturale. Resursa naturală principală a RDN sunt solurile cu bonitate înaltă, care permit obținerea recoltelor înalte la culturile agricole, inclusiv la sfecla de zahăr, cartof, fructe, legume. Această performanță conferă regiunii toată gama de materii prime pentru industria alimentară.
- Regiunea Nord este caracterizată de o infrastructură de afaceri bine dezvoltată, care include: zone economice libere, parcuri industriale, incubatoare de afaceri, care ofere toată infrastructura necesară activităţilor de producţie și care asigură creşterea nivelului de dezvoltare a localităților unde sunt amplasate, creşterea nivelului de ocupare şi a veniturilor populaţiei.
- Un rol important în creșterea competitivității regiunii o are existența instituțiilor superioare de învățămînt, medii de specialitate, profesional-tehnice, care servesc o bază excelentă pentru dezvoltarea resurselor umane, cu impact asupra dezvoltării economice a întregii regiuni precum şi existenţa centrelor de cercetare specializate care oferă o platformă pentru dezvoltarea şi aplicarea noilor tehnologii în producere.
Eforturile guvernamentale comune întreprinse de Republica Moldova și România în vederea stabilirii unui parcurs european comun pentru țările noastre au început să își producă efectele scontate. Sub aspectul conlucrării în planul Administrației Publice Locale am rămas în multe privințe la stadiul “înfrățirilor”. Totuși, atât Republica Moldova cât și România și-au asumat accentuarea dezvoltării economice dar și eficientizarea Administrației Publice Locale prin implementarea în plan concret a procesului de REGIONALIZARE după modelul statelor europene.
Ce direcții strategice vizează ADR NORD în exercițiul European 2021 – 2027 la nivelul Regiunii de Nord a Republicii Moldova?
Pentru perioada de programare 2021-2027 planificarea dezvoltării regionale la nivel national este aliniată în totalitate la politica europeană de dezvoltare regională, în corespundere cu prevederile Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și cu obiectivele majore stabilite la nivel european în cadrul Noii Politici de Coeziune pentru perioada 2021-2027.
În același timp, viziunea strategică la nivel regional pentru următorul ciclu de programare (2021-2024) este fundamentată pe abordarea strategică națională a dezvoltării regionale și va fi orientată spre sprijinirea creșterii competitivității și dezvoltării durabile a Regiunii de Dezvoltare Nord, ajustarea disparităților și creșterea calității vieții cetățenilor. Prin urmare, intervențiile vor fi axate pe pe transformarea economică inteligentă (inclusiv digitalizarea) pe sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, a condițiilor infrastructurale, valorificarea eficientă a potențialului de inovare și facilitarea dezvoltării zonelor urbane.
Totodată ADR Nord va continua și în următoare perioadă să atragă și valorifice oportunitățile oferite de programele de finanțare UE cu impact asupra nivelului de trai al populației regiunii.
Cum ați caracteriza conclucrarea cu ADR Nord Est din România, care își desfășoară activitatea la Piatra-Neamț? Ce proiecte comune aveți?
ADR Nord și ADR Nord-Est din România au stabilit legături de colaborare în anul 2011, odată cu semnarea unui memorandum de înțelegere. În acest sens, ADR Nord și ADR Nord-Est și-au propus să colaboreze în domeniul dezvoltării regionale și să creeze un parteneriat eficient în vederea inițierii și implementării ulterioare a acțiunilor comune orientate spre stabilirea unei cooperări durabile și de succes.
Cel mai recent eveniment desfășurat în colaborare cu ADR Nord-Est a fost Conferință internațională dedicată perspectivelor politicii ce dezvoltare regională în Republica Moldova, care a avut loc în noiembrie 2021, la Chișinău.
În concluzie, menționăm faptul că implementarea proiectelor de dezvoltare regională în Regiunea Nord-Est a României se bazează pe o planificare și programare eficientă, iar administrațiile publice din aceste regiuni au o experiență avansată în elaborarea și implementarea proiectelor de dezvoltare regională, care poate fi preluată de către instituțiile din Republica Moldova. Sperăm pe viitor să consolidăm cooperarea noastră prin promovarea altor evenimente și proiecte comune. Suntem deschiși spre colaborare și noi inițiative frumoase.