Primarul Stelian TURCU: “Sperăm ca Lețcaniul să devină un POL ECONOMIC care să contribuie la dezvoltarea economică a IAȘULUI”
100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
Interviu realizat în cadrul ediției de toamnă a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova
Letcani, una dintre cele mai dezvoltate comune ale județului Iași, este situată în Zona Metropolitană, fiind formată din satele Bogonos, Cogeasca, Cucuteni și Lețcani
Unul dintre proiectele economice gândite să crească prezența agenților economici pe raza localității este Parcul Industrial Lețcani, demarat în vara anului 2021.
Domnule primar Stelian TURCU, cum se resimte această situație economică la nivelul localității pe care o reprezentați?
După doi ani de pandemie virală, ne confruntăm și cu o criză economică din cauza războiului din Ucraina și, din cauza crizei economice privind energia și creșterea prețurilor, este afectată, în mare măsură, și dezvoltarea economică a comunei Lețcani. Noi încercăm să facem față tuturor problemelor la nivel de comună.
Într-adevăr, facturile la energie au crescut de 4-5 ori, privind iluminatul public, consumul de gaze naturale la instituțiile principale ale comunei – mă refer aici la Primărie, la școli, la grădinițe, la creșe.
Avem cheltuieli foarte mari pe această linie, fiind afectat bugetul local. Pe linia investițiilor, avem proiecte în derulare, pe care le-am realizat și le realizăm în continuare și facem eforturi foarte mari pentru ca, din bugetul local, să le facem față.
Întrucât rectificările bugetare nu sunt pe măsura așteptărilor de la nivel național privind rectificarea din vară, noi încercăm, prin colectarea taxelor și a impozitelor locale, să achităm acele facturi ale proiectelor care sunt în derulare.
Care ar fi cele mai importante 5 proiecte pe care le-ați finalizat în ultima perioadă de timp?
Cel mai important proiect pe care l-am realizat în această perioadă dificiă din punct de vedere economic pentru comună, dar și pentru țară, este asfaltarea drumului comunal 26B, transformat din drumul județean 248B în drum comunal.
Este cel mai mare proiect pentru că noi, la nivel de comună, am reușit să realizăm un proiect județean pe care Consiliul Județean nu l-a realizat de 30 de ani de zile. Noi ne-am ambiționat și, cu eforturi financiare foarte mari, am reușit să asfaltăm acest drum.
Acest drum comunal a fost preluat, recent, de Consiliul Județean în vederea unui studiu de fezabilitate pentru centura ușoară a Zonei Metropolitane, el făcând parte din această centură. Este vorba despre inelul care inconjoară municipiul Iași. Scopul este obținerea unei finanțare la nivel de județ. Vorbim, așadar, despre un proiect foarte mare, pe viitor.
Un al doilea proiect important pentru comuna noastră este finalizarea primei etape a extinderii gazelor naturale în satele Cogeasca și Cucuteni. Sperăm ca, în imediata perioadă, să dăm drumul racorduri astfel încât, pe perioada de iarnă, localnicii din aceste două sate să fie racordați la gaz metan.
De asemenea, lucrăm intens și pe linia extinderii canalizării în satele Cogeasca și Cucuteni astfel încât, în perioada imediat următoare, să reușim să trecem la asfaltarea tuturor drumurilor sătești din satele Cogeasca, Cucuteni și Bogonos, pentru care am primit o finanțare de 11,5 milioane lei (115 miliarde lei vechi) prin Programul Național de Investiții (PNI) Anghel Saligny.
Sperăm ca, în anii următori, prin aceste proiecte finalizate, să reușim să devenim prima comună din județul Iași care are pe toate ulițele, pe toate drumurile sătești din toate satele componente ale comunei Lețcani, toate utilitățile.
Mă refer aici la apă, gaz, canalizare, iluminat public cu LED și asfalt la poarta fiecărei gospodării în parte. Acest lucru va fi posibil dacă vom reuși să implementăm acest proiect privind asfaltarea drumurilor sătești.
Bineînțeles că proiecte în derulare mai avem. Printre acestea se numără un proiect care vizează construcția unei săli de sport de dimensiuni mari, cu parcare, cu tribună, pentru întreceri județene și chiar naționale. Mai avem la CNI (Compania Națională de Investiții) un bazin de înot care este în așteptarea scoaterii la licitație publică.
Mai avem un proiect privind componenta 10 a unui bloc de 16 apartamente pentru specialiști, cu panouri fotovoltaice. Iar cel mai mare proiect care se derulează pe linie de dezvoltare economică la nivelul județului Iași este primul Parc industrial din județul Iași, în colaborare cu Consiliul Județean, și pe care îl avem la Lețcani.
Să sperăm că, prin lucrările care se vor derula în acest an, începând de anul viitor să apară și investitori, care să creeze mii de locuri de muncă și care să facă investiții de peste 100 de milioane de euro.
Trebuie menționat faptul că acest Parc industrial de la Lețcani, conform legislației parcurilor industriale, va oferi companiilor societăți comerciale posibilitatea de a se dezvolta mult mai rapid decât în alte locuri, pentru că legea parcurilor industriale permite reduceri fiscale și facilități fiscale foarte avantajoase pentru cei care vor veni în acest parc industral.
Ne putem lăuda și cu un parc logistic, de 11 milioane de euro, vizavi de parcul industrial, care va aduce, de asemenea, venituri la bugetul local și sperăm că Lețcani va deveni acel pol economic județean care va contribui la dezvoltarea economică a întregului județ și, de ce nu, a regiunii.
Putem discuta și despre proiecte de viitor pe acest fundal al impredictibilității?
Proiectele importante sunt conform strategiei de dezvoltare economică 2021-2028 și avem speranța ca, prin ceea ce facem an de an, să avem proiecte în continuare. Mă refer și la dezvoltarea infrastructurii școlare, să facem acel after-school, acele două grădinițe cu program prelungit, a doua creșă în comuna Lețcani, o Casă de Cultură cu cinematograf.
Desigur, proiecte avem continuu. Sperăm și într-un parc acvatic, dar avem mai multe proiecte care visăm că vor aduce un nivel de trai superior lețcănenilor și, de ce nu, întregii zone.