Zona Economica Liberă „Ungheni Business”: O platforma de succes pentru investiții în Republica Moldova!

Zona Economica Liberă „Ungheni Business”: O platforma de succes pentru investiții în Republica Moldova!

Zona Economică Liberă „Ungheni – Business” este situată în partea centrală de vest a Republicii Moldova, la hotar cu România, ceea ce oferă un avantaj investițional deosebit, cu condiții favorabile de afaceri orientate spre statele UE.

Poziționarea geografică favorabilă a Republicii Moldova oferă o platformă investițională deosebită, cu oportunități la export spre UE și țările CSI.

Zona Economică Liberă „Ungheni – Business” se află la intersecția celor mai importante căi rutiere, care leagă țările din UE și CSI, cu care Republica Moldova are semnate acorduri de liber schimb.

Municipiul Ungheni reprezintă un nod important de cale ferată şi posturi vamale (postul vamal de tip rutier Sculeni şi postul vamal de tip feroviar Ungheni-Cristeşti).

Prin Hotărârea emisă de Guvernul Republicii Moldova, la data de 21 februarie 2009, a fost oficializată numirea doamnei Natalia Iepuraş în funcția de administrator principal al Zonei Economice Libere “Ungheni-Business”.

În cadrul interviului nostru, administratorul Natalia Iepuraş a oferit informații despre realizările şi caracteristicile esențiale ale ZEL “Ungheni – Business”, precum şi facilitățile oferite investitorilor.

natalia iepuras - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Zona Economică Liberă „Ungheni-Business” a fost creată pe o perioadă de 42 de ani și de-a lungul anilor a avut o dezvoltare dinamică, situându-se pe locurile I și II printre principalii indicatori economici în raport cu celelalte 6 zone libere din țară.

Până în prezent, ZEL „Ungheni-Business” a înregistrat următoarele rezultate conform indicatorilor economici:

– 47 de companii rezidente
– Volumul total al investițiilor – 111,29 mil USD
– Volumul vânzărilor anuale – cca 3 mild MDL
– Angajați în cadrul companiilor rezidente – 3115 persoane
– Impozite și taxe achitate la buget – 171,2 mil MDL

Ungheni 2 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Care sunt avantajele competitive ale ZEL Ungheni?

ZEL „Ungheni-Business” are o poziționare geografică favorabilă, fiind situată la intersecția celor mai importante căi rutiere și feroviare care leagă țările din UE și CSI, oferind astfel acces pe piețele din Vest și Est.

Republica Moldova are semnate acorduri de liber schimb cu mai multe țări, cum ar fi: Acord de Asociere între UE și RM (2014), CSI (2012), CEFTA (2007) etc., care facilitează importurile și exporturile de mărfuri.

Care sunt principalele domenii de producție în cadrul ZEL Ungheni?

Rezidenții ZEL „Ungheni-Business” provin din diverse domenii, precum: electric și electronic, confecții, automotive, textile, mobilier, construcții, prestări servicii, comerț extern etc. În plus, are și cea mai mare varietate de produse fabricate și comercializate în raport cu alte zone libere din țară, ca de exemplu: covoare, fire de lână și sintetice, mobilă, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, lacuri și vopsele industriale și pentru autovehicule, cabluri și cablaje electronice/electrice, echipamente pentru automobile, materiale termoizolante și hidroizolante din polistiren extrudat, produse petroliere etc.

Investițiile provin atât din țară, cât și de peste hotare: Țările de Jos, Cipru, Italia, Franța, Belgia, Federația Rusă etc.

ungheni 3 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Ce privilegii și avantaje sunt disponibile pentru investitorii care aleg să dezvolte afaceri în Zona Economică Liberă “Ungheni – Business”?

Amplasarea Mun. Ungheni ne avantajează din punct de vedere logistic, fiind la hotar cu România, aflat la doar 17 km de Mun. Iași (pe cale ferată) și 45 km (pe cale auto). În plus, Aeroportul Internațional Iași se află la 55 km distanță. De asemenea, un avantaj important este reprezentat de faptul că avem acces la cale ferată de tip european și rusesc, dispunem de platforme industriale libere pentru potențiali investitori, sub formă de terenuri și hale de producție.

Care sunt facilitățile fiscale și vamale oferite de legislația Republicii Moldova pentru zonele libere și cum beneficiază investitorii de aceste privilegii în ZEL „Ungheni-Business”?

Zona Economică Liberă este atractivă pentru investitori, deoarece oferă facilități fiscale și vamale, precum urmează

TVA la cota zero;
Scutire de impozit de venit pentru o perioadă de 3 (5) ani în cazul investițiilor de 1 (5) mil USD;
– Pentru mărfurile (serviciile) produse în zona liberă și livrate la export impozitul pe venit constituie 6%, din alte activități desfășurate în ZEL – 9%. De reținut că, impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător în RM constituie 12%.
Mărfurile introduse sau scoase din zona liberă sunt scutite de accize și taxe vamale. Se achită doar procedurile vamale, care constituie 0,1% din valoarea (în vamă) a mărfii.
– În cazul modificării legislației fiscale sau vamale care înrăutățesc activitatea rezidenților, aceștia beneficiază de garanții de stat de 10 ani, perioada în care pot activa conform prevederilor legale valabile până la data punerii în aplicare a noilor legi.
Rezidenții Zonei libere pot transmite mărfurile unul altuia fără perfectarea declarației vamale, doar în baza documentelor de însoțire. Rezidenții au posibilitatea de a introduce zilnic mărfuri autohtone în scopuri necomerciale, având valoarea totală indicată în documentele de însoțire, care nu va depăși 500 Euro, fără perfectarea declarației vamale.
Altă categorie de avantaje este reprezentată de:
Acces la infrastructura edilitară și de transport;
Rezidenții care au obținut statut de Operator Economic Autorizat (AEO) sau Exportator Aprobat au prioritate la trecerea hotarului cu UE;
Acces la sistemul dual de învățământ;
Asistența continuă a Administrației ZEL, consultăm rezidenții nu doar la înregistrarea lor în zona liberă, dar și ne implicăm direct la soluționarea provocărilor lor;
– Rezidenții au posibilitatea de a efectua transferuri între ei nu doar în valuta națională, dar și străină;
– Amplasarea postului vamal pe teritoriul Zonei libere, ceea ce permite reducerea timpului la efectuarea operațiunilor vamale.

ungheni 4 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Care sunt planurile de viitor, pe care vi le-ați propus? Există planuri de extindere sau diversificare a activităților economice din Zona Economică Liberă “Ungheni – Business”?
Ținând cont de faptul că am extins teritoriul zonei libere cu 100 ha, ne propunem să dezvoltăm infrastructura tehnico-edilitară cu suportul Autorităților Publice Locale și a partenerilor externi.
Mai mult decât atât, toată documentația tehnică a rețelelor de energie electrică, gaze naturale, apă și canalizare, a drumurilor de acces și a halelor de producere au fost deja elaborate.
Prin urmare, suntem în căutarea dezvoltatorilor imobiliari pentru implementarea proiectelor respective.

În ce măsură a fost influențată activitatea companiilor din Zona Economică Liberă Ungheni, de instabilitatea generată de războiul din Ucraina?
Războiul din Ucraina a lovit direct economia Republicii Moldova, deoarece relațiile noastre comercial-economice sunt foarte conectate atât la export, cât și la import.
Prin urmare, companiile producătoare din Zona liberă au pierdut piața de desfacere din această țară, fiind una strategică.
Un alt impact negativ este reprezentat de majorarea costurilor logistice și a prețului la resursele energetice și gazele naturale.

Leave A Comment