Igor CRISTAL (CALM): „Construcția Autostrăzii A7 va impulsiona și dezvoltarea întregii infrastructuri regionale, de care vor beneficia inclusiv autoritățile locale din Republica Moldova”

100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
Autostrada A7 este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură ale României, menit să îmbunătățească conectivitatea Regiunii Moldova cu restul Europei, atât din punct de vedere economic, cât și social
Acest proiect rutier are un impact deosebit nu doar asupra României, ci și asupra relațiilor transfrontaliere cu Republica Moldova. Pentru autoritățile publice locale din Republica Moldova, dezvoltarea acestei autostrăzi prezintă oportunități semnificative de cooperare, investiții și dezvoltare regională.
Prin conectarea cu viitoarea autostradă A8, denumită simbolic „Autostrada Unirii”, A7 devine una dintre cele mai accesibile și eficiente rute care leagă estul României de centrul și vestul Europei, facilitând tranzitul și promovând turismul. Mănăstirile renumite ale Moldovei, cum sunt Moldovița, Voroneț și Humor, precum și peisajele spectaculoase ale regiunii devin mai accesibile pentru cetățenii din Republica Moldova. În același timp, modernizarea infrastructurii va contribui la consolidarea relațiilor economice și sociale dintre cele două state, reducând distanțele atât la propriu, cât și la figurat.
În cadrul acestui interviu, Igor Cristal, expert juridic în infrastructură locală și patrimoniu în cadrul CALM, ne va oferi perspectiva sa asupra impactului Autostrăzii A7 asupra cooperării transfrontaliere, oportunităților economice și sociale pentru autoritățile locale din Republica Moldova, precum și asupra unui proiect inovator de centru logistic comun pentru întreaga Regiune Extinsă a Moldovei.
Totodată, vom analiza potențialul unor măsuri legislative și normative care ar putea susține acest centru logistic și facilitățile economice similare deja aplicate în Republica Moldova, precum Zonele Economice Libere și Parcurile Industriale, care au atras investiții și au stimulat exporturile.
Acest interviu urmărește să evidențieze modul în care Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) sprijină aceste inițiative și în ce fel autoritățile publice locale și comunitățile din Moldova pot beneficia de pe urma acestui proiect ambițios de infrastructură, deschizând calea pentru noi oportunități de cooperare și dezvoltare regională.
Autostrada A7 este un proiect major de infrastructură în România care va îmbunătăți conectivitatea Regiunii Moldovei cu restul Europei. Cum vedeți impactul acestei autostrăzi asupra cooperării transfrontaliere dintre autoritățile locale din România și cele din Republica Moldova?
Autostrada A7 este deocamdată cea mai apropiată autostradă în execuție de Republica Moldova, iar punctul de conexiune a acesteia (în apropiere de Pașcani) cu viitoarea Autostradă a Unirii (A8), presupune că aceasta va deveni una din cele mai utilizate căi de comunicație, atât pentru vizitarea locurilor frumoase și binecuvântate din România, cum sunt mănăstirile Moldovița, Voroneț, Humor, dar și peisajele deosebite ale Moldovei din dreapta Prutului și, nu în ultimul rând, autostrada va servi pentru tranzitul în vest. Bineînțeles că această nouă și modernă infrastructură rutieră va impulsiona și cooperarea transfrontalieră dintre cetățenii ambelor state, precum și autoritățile publice locale din Republica Moldova și România.
Și la propriu și la figurat, această autostradă va mai diminua distanțele actuale.
Care sunt cele mai mari oportunități pe care autoritățile locale din Republica Moldova le pot valorifica în contextul dezvoltării Autostrăzii A7, atât din punct de vedere economic, cât și social?
Construcția Autostrăzii va impulsiona și dezvoltarea întregii infrastructuri regionale, de care vor beneficia inclusiv autoritățile locale din Republica Moldova. Ca urmare, vor crește activitățile economice și sociale, ceea ce înseamnă că vor spori și investițiile în noi proiecte locale și regionale, iar implicit se vor crea noi locuri de muncă, astfel încât cetățenii să nu mai fie nevoiți să plece în „lumea largă” în căutarea activităților potrivite ca să își poată întreține familiile și a prospera, adică pentru o viață mai bună.
Există discuții privind dezvoltarea unui centru logistic comun pentru întreaga Regiune Extinsă a Moldovei, situat pe traseul Autostrăzii A7. Care este opinia dumneavoastră cu privire la potențialul acestui proiect și impactul său asupra economiei locale și transfrontaliere?
Dezvoltarea unui centru logistic comun regional, situat pe traseul Autostrăzii A7, poate avea un potențial și un impact foarte bun asupra infrastructurii și economiei locale, regionale și transfrontaliere, doar că în virtutea complexistății amplasării unui asemenea obiectiv, pentru realizarea lui, consider necesare mai întâi niște măsuri prealabile cu caracter normativ (la nivel de lege sau cel puțin hotărâre/ordonanță de Guvern) în România, care să stabilească clar și previzibil toate aspectele: amplasarea, construcția și punerea în operare, intrarea rezidenților și statutul acestora în această zonă economică. Poate fi un proiect de utilitate publică, care cel mai probabil va necesita și exproprieri, compensații către proprietar, și investiții de lungă durată.
În Republica Moldova există deja practica constituirii Zonelor Economice Libere și a Parcurilor Industriale, în care rezidenții (acestora) beneficiază de facilități fiscale și economice pentru perioade determinate de timp. Astfel, fiind atrași investitorii inclusiv străini, în aceste zone economice au fost create numeroase locuri de muncă și s-a asigurat un export, care a mai diminuat din balanța negativă a importurilor și exporturilor în Republica Moldova.
Prin urmare, de pe urma acestor facilități, are de câștigat atât statul, cât și comunitățile și autoritățile locale.
De aceea, Congresul Autorităților Locale din Moldova, care reunește majoritatea unităților administrativ-teritoriale din Republica Moldova, fiind constituit de către autoritățile administrației publice locale (circa 750 din totalul de 898), susține toate inițiativele care vor îmbunătăți viața locuitorilor din comunitățile locale, în acest sens, fiind la dispoziție toate resursele CALM și în primul rând potențialul uman al secretariatului permanent compus din mai mulți experți în toate domeniile relevante (https://www.calm.md/despre-noi/secretariat/).
The post Igor CRISTAL (CALM): „Construcția Autostrăzii A7 va impulsiona și dezvoltarea întregii infrastructuri regionale, de care vor beneficia inclusiv autoritățile locale din Republica Moldova” appeared first on MOLDOVA INVEST.