Moldova Invest în dialog cu E.S. Therese Hydén, Ambasadorul Suediei în România

100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
Conform datelor istorice, primele relații româno-suedeze pentru care există documente de arhivă datează din secolul al XVI-lea
Relațiile diplomatice dintre România și Suedia au fost stabilite, la rang de legație, la 19 martie 1916 (data intrării în funcțiune a Legației României la Stockholm; Reprezentanța diplomatică suedeză la București a fost înființată în 1921) și au fost ridicate la statutul de ambasadă la 31 ianuarie 1964. Dezvoltarea ulterioară a relațiilor româno-suedeze după 1989 este reflectată printr-un dialog politic intens și substanțial, prin vizite frecvente ale oficialilor români și suedezi la Stockholm și București.
Suedia a sprijinit în mod constant obiectivul României de integrare în UE. A fost prima țară nordică care a ratificat Tratatul de Aderare a României și Bulgariei la UE. De asemenea, a liberalizat piața muncii suedeze pentru cetățenii români încă din 1 ianuarie 2007.
Ion ȘTEFANOVICI, Președinte C.A.P.D.R: “Tot ce sunt, datorez Moldovei!”
În același timp, România a susținut obiectivul Suediei de a adera la NATO, fiind printre primele țări care au finalizat procedurile interne, considerând că astfel se va îmbunătăți securitatea și stabilitatea Europei.
Suedia este un partener comercial important pentru România, ocupând constant un loc de frunte printre țările de destinație ale produselor românești, respectiv ale originii bunurilor destinate pieței românești.
Ați preluat funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Suediei în România în septembrie 2019, iar în acești 4 ani două evenimente de impact major au marcat Europa: pandemia și războiul din Ucraina. Vă rugăm să ne oferiți un rezumat al modului în care ați perceput această perioadă în cadrul misiunii dvs. în România.
Anii pandemiei au fost dificili în toate țările, atât la nivel profesional, cât și personal. În calitate de diplomat și reprezentant al Suediei în România, o mare parte din munca de relaționare interpersonală, externă și de construire a relațiilor nu a fost posibilă.
Datorită disponibilității platformelor de comunicare online, deschiderii partenerilor români și abilității de a desfășura munca diplomatică obișnuită într-un mod diferit, Ambasada Suediei a putut continua construirea relațiilor în România și promovarea comerțului nostru.
Ambasada din București a rămas deschisă pe întreaga perioadă a pandemiei. Atacul Rusiei asupra Ucrainei, la data de 24 februarie 2022 și războiul său continuu de agresiune asupra Ucrainei a fost și continuă să fie un atac nejustificat asupra unei țări suverane, precum și asupra valorilor democratice și securității Ucrainei, dar și întregii Uniuni Europene și dincolo de aceasta.
„Companiile suedeze din România oferă locuri de muncă pentru peste 25.000 de români, direct sau indirect”
Ca diplomat în România, a fost impresionant să văd cum poporul român, societatea civilă românească și instituțiile românești au ieșit în sprijinul refugiaților ucraineni care au început imediat să treacă granița în România.
Moldova Invest în dialog cu E.S. Marios S. Kountourides, Ambasadorul Ciprului în România
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva vecinului său Ucraina a transformat România într-un stat membru vital al NATO și UE care sprijină Ucraina. Suedia recunoaște România ca partener important și valoros în ceea ce privește susținerea Ucrainei împotriva Rusiei, dar și pentru unitatea UE în această chestiune.
Excelența Voastră, vă rugăm să ne oferiți o privire de ansamblu asupra relațiilor dintre țările noastre, definite de realitățile geopolitice și economice actuale
Suedia și România sunt legate de peste 100 de ani de relații diplomatice oficiale. Acest an marchează și cei 60 de ani de la ridicarea relațiilor noastre diplomatice la nivelul de Ambasadă, eveniment care a avut loc la 31 ianuarie 1964.
Având în vedere că ambele țări au o bază industrială semnificativă, multe dintre marile companii industriale suedeze sunt prezente în România de zeci de ani. Comerțul nostru a crescut constant în ultimii zece ani. Investițiile în România au loc în mare măsură în domeniul producției, cum ar fi industria auto. Un exemplu este compania suedeză Autoliv, care produce centuri de siguranță și soluții de siguranță pentru mașini, fiind și unul dintre cei mai mari angajatori suedezi din România.
Moldova Invest în dialog cu E.S. Marija Kapitanović, Ambasadorul Croației în România
Un alt exemplu este investiția în producție pentru IKEA, o companie care continuă să se extindă în România și are planuri de deschidere a unui magazin IKEA în Iași. Companiile suedeze din România oferă locuri de muncă pentru peste 25.000 de români, direct sau indirect. Angajate în modele de afaceri durabile, aceste companii plasează drepturile omului, accesibilitatea și egalitatea în centrul operațiunilor lor, asigurându-se că activitatea, produsele și serviciile lor au un impact pozitiv asupra societății, economiei și mediului.
Perturbarea în logistică, o consecință a pandemiei și a războiului de agresiune din Ucraina, a plasat România pe hartă ca o țară sigură și accesibilă pentru investiții. Companiile și investitorii suedezi împărtășesc același interes cu alte companii în operarea într-un mediu în care regulile și piața sunt previzibile și stabile.
Aș dori să existe mai multe zboruri directe între România și Suedia. Acest lucru ar aduce beneficii relațiilor noastre comerciale, precum și turismului, sector în care cred că România ar oferi experiențe naturale foarte interesante și mai puțin cunoscute pentru iubitorii de activități în aer liber din Suedia.
În contextul evenimentelor militare la frontierele României, cum credeți că ar trebui să abordeze Vestul pregătirea pentru reconstrucția Ucrainei?
Ucraina are nevoie de sprijinul nostru continuu în plan politic, umanitar, militar și financiar pentru a contracara războiul de agresiune din partea Rusiei și pentru a construi o Ucraină modernă.
Decizia statelor membre ale UE de a deschide ușa Ucrainei și Republicii Moldova pentru a deveni membri ai UE a fost foarte importantă, în contextul amplelor eforturi de sprijinire a Ucrainei. Sprijinul financiar acordat Ucrainei de către UE, în valoare de până la 50 de miliarde de euro, sub formă de granturi și împrumuturi, va contribui la acoperirea nevoilor imediate ale Ucrainei și la reconstrucția și modernizarea sa.
Sprijinul Suediei pentru Ucraina este pe termen lung și cuprinde multiple domenii. Pe lângă sprijinul guvernelor, investițiile din partea actorilor privați sunt, de asemenea, necesare pentru construirea unei Ucraine puternice. Rolul sectorului de afaceri este crucial pentru redresarea Ucrainei și observăm că multe companii doresc să se implice. Îmbunătățirea infrastructurii de transport în România către granița cu Ucraina și Republica Moldova, precum și îmbunătățirea punctelor de trecere a frontierei, vor fi de asemenea foarte benefice pentru comerț și pentru sprijinirea redresării Ucrainei.
Moldova Invest în dialog cu E.S. Stefan Tomašević, Ambasadorul Serbiei în România
Conform Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), companiile suedeze se numără printre cei mai importanți investitori în România. În acest sens, care sunt principalele domenii sau sectoare care atrag interesul companiilor suedeze?
Într-adevăr, Suedia se află pe locul 18 în rândul celor mai mari investitori străini în România. Multe companii suedeze, de la cele foarte mari la întreprinderi mici, sunt prezente aici cu bunurile, serviciile și liniile lor de producție, satisfăcând nevoile societății românești și contribuind la economia românească. Companiile suedeze acoperă o gamă largă de industrii cheie, de la mobilier, îmbrăcăminte, produse alimentare, electrocasnice, produse de îngrijire personală și de lifestyle, până la soluții de energie regenerabilă, vehicule electrice și tehnologii de încărcare electrică, servicii medicale de diagnostic avansate și soluții inovatoare în domeniile sănătății, conectivității, construcțiilor și multe altele.
Această varietate de sectoare arată că există o potrivire bună între interesele investitorilor suedezi și potențialul pieței din România. Companiile suedeze sunt, de asemenea, bine distribuite geografic. Sute de companii suedeze sunt răspândite în toată România, inclusiv în regiunea Moldovei. O investiție importantă a Suediei în această regiune este fabrica Holmbergs din Pașcani. Holmbergs este un producător mondial de sisteme suplimentare de reținere, cu o experiență de peste 85 de ani.
Afacerea de textile de siguranță achiziționată în România servește clienți din domeniul scaunelor auto pentru copii, dar și din domeniul altor echipamente / dispozitive de transport, proiecte militare speciale și produse textile personalizate în alte segmente. Fabrica are aproximativ 500 de lucrători și produce în jur de 140.000 de huse pentru scaune auto pentru copii lunar. O companie suedeză recent stabilită în Iași este Sigma Connectivity, o companie de inginerie high-tech. Acest exemplu reflectă numărul crescut al companiilor suedeze de IT și tehnologie pe piața românească.
„Faptul că România abordează deficiențele din domeniul medical, investind mai mult în infrastructura spitalicească și în serviciile de sănătate, reprezintă o oportunitate pentru companiile suedeze de a aduce aici soluții medicale de ultimă generație”
Considerați că există domenii economice în care există un potențial neexploatat pentru investiții bilaterale?
Domeniul științelor vieții este cu siguranță unul în care există spațiu pentru mai multe companii și investiții suedeze. Faptul că România abordează deficiențele din domeniul medical, investind mai mult în infrastructura spitalicească și în serviciile de sănătate, reprezintă o oportunitate pentru companiile suedeze de a aduce aici soluții medicale de ultimă generație pentru a satisface nevoile imediate și pe termen lung ale sănătății românilor, precum și pentru dezvoltarea tehnologiilor medicale.
Suedia are ambiția de a fi un stat-lider în domeniul științelor vieții. Factorii care contribuie la dezvoltarea rapidă a Suediei în industria științelor vieții sunt digitalizarea, universitățile de cercetare de top și efortul comun public și privat de a crea inovații în domeniul științelor vieții. Acești factori fac din Suedia sediul unora dintre cele mai importante companii din lume în domeniul medical, în diagnoze și medicină preventivă, precum și în medicina de precizie pentru tratamentul nevoilor medicale complexe. Mai multe dintre aceste companii sunt deja active în România, inclusiv în regiunea Moldovei: Synevo, Medicover, Diaverum, AstraZeneca, Elekta.
Ce recomandări aveți pentru companiile românești care doresc să intre pe piața suedeză?
Suedia reprezintă o economie modernă, deschisă și prietenoasă față de întreprinderi, care salută cu bucurie investițiile străine directe. Companiile românești care doresc să investească în Suedia vor descoperi că țara mea domină clasamentele internaționale în ceea ce privește inovația și forța de muncă calificată.
Suedia este cunoscută pentru performanțele sale în cercetare și dezvoltare, spiritul antreprenorial, lucrul în echipă, expertiza în inginerie și automatizare. În același timp, durabilitatea este în prim-planul desfășurării afacerilor. Aceste caracteristici stau la baza succesului companiilor în Suedia, inclusiv a celor străine, transformând piața suedeză într-o piață atractivă pentru investitorii străini.
Mai mult decât atât, regulile și reglementările referitoare la înființarea unei afaceri în Suedia sunt accesibile online în limba engleză. Procedurile de afaceri sunt, în general, ușoare, deoarece obiectivul este facilitarea înființării de noi întreprinderi, pentru a permite companiilor să se extindă și să crească la nivel internațional. În cazul în care este necesar sprijin suplimentar, organizații precum Business Sweden pot ajuta companiile românești să exploreze oportunitățile din Suedia, furnizând informații despre piață și oferind sfaturi și suport practic.

Moldova Regional Economic Forum
În vara anului 2024, Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale împreună cu Consiliul Județean Suceava și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est vor organiza cea de-a doua ediție a Forumului Economic Regional Moldova – 2024. Formatul reuniunii va avea o adresabilitate orientată către Regiunile din Europa de Sud-Est. Vor fi invitați desigur și ambasadorii statelor partenere cu care România are relații economice consolidate extracomunitare.
În ce măsură țara dumneavoastră este interesată de dezvoltarea relațiilor specifice cu regiunile din țările Europei de Sud-Est și implicit de participarea la FERM 2024?
Ambasada Suediei va fi bucuroasă să continue să susțină companiile care sunt deja prezente în regiunea Moldovei și va sprijini noi inițiative și investiții.