Vasyl Lyakhovici, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Cernăuți: „România se situează pe locul doi, după Polonia, între partenerii comerciali europeni ai Ucrainei”
Camera de Comerț și Industrie Cernăuți este una dintre cele mai vechi instituții de acest fel din Ucraina. A fost înființată în data de 18 martie 1850
Odată cu instalarea puterii sovietice în Bucovina, Camera a fost desființată, reluându-și activitatea în luna martie a anului 1993.
Potrivit statutului, sarcina principală a Camerei de Comerț și Industrie Cernăuți este de a proteja interesele membrilor săi, precum și ale tuturor reprezentanților mediului de afaceri interesați de extinderea și creșterea eficienței cooperării cu partenerii străini.
Activitatea Camerei de Comerț și Industrie Cernăuți este axată pe furnizarea serviciilor de consultanță, asistență în găsirea partenerilor de afaceri și a investitorilor, organizarea de expoziții în regiune, protecția producătorilor și consumatorilor locali.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie Cernăuți, Vasyl Lyakhovici, a dezvăluit aspecte semnificative în cadrul interviului nostru referitor la activitatea organizației.
Totodată, președintele Vasyl Lyakhovici și-a exprimat recunoștința față de sprijinul primit din partea României, care a inclus și ajutoarele umanitare trimise în timpul conflictului. Aprecierea este transmisă și Uniunii Ucrainenilor din România, care a fost implicată activ în aceste eforturi.
Principalul partener economic străin al regiunii rămâne România
Cum arată bilanțul economic al regiunii Cernăuți pentru perioada 2022-2023? Care sunt aspectele notabile și tendințele înregistrate în acest interval?
Direcția prioritară a activității Camerei este sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, care reprezintă o componentă importantă a economiei regiunii.
Agresiunea militară rusă a afectat situația economică a regiunii, având ca rezultat reducerea locurilor de muncă și a veniturilor, scăderea capacității de cumpărare și a cantității activelor acumulate.
În primul an de război, PIB-ul Ucrainei s-a contractat cu 29,2%. Amplasarea regiunii Cernăuți și siguranța acesteia au servit la relocarea în regiune a peste 100 de întreprinderi din centrul și estul Ucrainei, lucru care a permis creșterea producției de bunuri și a furnizării de servicii.
Începând cu februarie 2023, întreprinderile relocate au plătit taxe în valoare de peste cinci milioane de grivne la bugetele locale.
În timpul războiului, majoritatea întreprinderilor locale au reușit să restabilească sau să reorienteze exporturile, doar aproximativ 15% dintre întreprinderi aflându-se în incapacitatea de a depăși noile provocări pentru exportul de produse.
În general, pe parcursul anului 2023, se observă o tendință de creștere treptată a încrederii mediului de afaceri din regiune în capacitatea lor financiară și economică pe termen mediu și lung.
Comerțul exterior cu mărfuri al regiunii Cernăuți, pentru prima jumătate a anului 2023 are următorul sold: export – 113.58 milioane de dolari americani (cu 9,5% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut), import – 250.97 milioane de dolari americani (cu 30,2% mai mult față de aceeași perioadă din 2022).
Regiunea exportă în principal produse vegetale, lemn, mobilier și alte produse din lemn, produse de origine animală. La capitolul importuri, nominalizăm următoarele categorii: produse minerale (combustibil), materiale textile și produse textile, materiale polimerice, materiale plastice, produse electronice și alte produse industriale.
Principalul partener economic extern al regiunii rămâne România. Din păcate, în perioada războiului, Direcția Principală de Statistică a Regiunii Cernăuți nu a publicat balanța comerțului exterior cu România, dar Camera poate afirma că a crescut numărul certificatelor eliberate de specialiștii noștri pentru exportul de mărfuri în România.
Dacă analizăm la nivel național, atunci România se situează pe locul doi, după Polonia, între partenerii comerciali europeni ai Ucrainei. În 2022, în România au fost exportate mărfuri în valoare de 3,9 miliarde de dolari americani (de 2,5 ori mai mult față de 2021), iar în iulie 2023, exporturile către România se ridicau la 1,9 miliarde de dolari.
Porturile românești sunt principalul punct de transbordare pentru companiile agricole, contribuind din punct de vedere logistic la crearea de rute alternative de export pentru cerealele ucrainene.
Din perspectiva Camerei de Comerț și Industrie, care sunt cele mai mari provocări cu care s-a confruntat mediul de afaceri local ultimii doi ani?
În ultimii doi ani, mediul de afaceri din Ucraina s-au confruntat cu următoarele probleme:
- creșterea preturilor la materii prime si materiale;
- ruperea lanțurilor de aprovizionare stabilite cu țările străine și căutarea forțată a unor noi parteneri;
- probleme logistice legate de dificultăți în transportarea materiilor prime și mărfurilor pe teritoriul Ucrainei;
- scăderea cererii la produse si servicii;
- întreruperi în alimentarea cu energie electrică, apă și căldură;
- lipsa forței de muncă din cauza recrutării sau plecării salariaților în străinătate;
- lipsa capitalului financiar;
- lipsa combustibilului;
- reglementarea de către stat a cursului de schimb valutar;
- corupția, în mecanismul rambursării taxei pe valoarea adăugată.
De-a lungul timpului, între Camera de Comerț și Industrie Cernăuți și Camerele de Comerț din România s-a consolidat o colaborare eficientă, în sprijinul mediului de afaceri pe care instituțiile camerale îl reprezintă.
În ce măsură considerați că pot fi benefice colaborările sau parteneriatele strategice cu organizații similare din alte regiuni sau țări pentru a face față mai bine provocărilor economice actuale?
De peste 20 de ani, Camera de Comerț și Industrie Cernăuți cooperează activ cu Camera de Comerț și Industrie Maramureș, care a devenit cu adevărat partenerul nostru strategic.
Relațiile noastre se dezvoltă nu numai pe baza acordului de cooperare încheiat, ci și pe baza participării comune la Asociația Camerelor de Comerț și Industrie din Euroregiunea Carpatică.
Avem multe elemente în comun. Putem menționa, ca prim exemplu, faptul că ambele organisme sunt printre cele mai vechi din țările lor, fiind create în vremea Imperiului Austro-Ungar.
Camera de Comerț și Industrie Cernăuți este inițiatorul și fondatorul târgului Sf.Petru din Cernăuți, în timp ce Camera de Comerț și Industrie Maramureș se ocupă de organizarea târgului „Rivulus Dominarum” dedicat zilei orașului Baia Mare (Sărbătoarea Castanului).
Colaborarea noastră se concentrează pe susținerea mediului de afaceri, reprezentat de Camerele noastre, consolidarea cooperării între regiuni, dezvoltarea de noi relații economice, precum și promovarea colaborării în mediul de afaceri pentru accesul pe piețele internaționale.
Producătorii noștri și-au prezentat în mod repetat produsele la târgul „Rivulus Dominarum”, au vizitat întreprinderi din regiunea Maramureș, unde s-au familiarizat cu cele mai bune practici de prelucrare a fructelor și lactatelor, cu producția de mobilier și, de asemenea, au participat la forumuri de afaceri și negocieri.
Din păcate, în timpul războiului, participarea la astfel de evenimente în străinătate pentru antreprenori este problematică.
Ultima noastră vizită la Baia Mare cu un grup de fermieri ne-a dat speranța că antreprenorii noștri vor înființa societăți mixte în scopul facilitării schimburilor comerciale.
Unul dintre domeniile promițătoare de cooperare este prelucrarea fructelor. Aproximativ 400.000 de tone din acest produs sunt cultivate anual în regiune.
Companiile românești producătoare de băuturi alcoolice, pe care le-am vizitat, și-au manifestat interesul pentru achiziționarea de prune substandard pentru producerea de băuturi alcoolice tradiționale.
Camera de Comerț și Industrie Cernăuți cooperează activ și cu alți parteneri din România. Până în prezent, Camera are 9 acorduri de cooperare cu Camerele de Comerț și Industrie românești.
Datorită cooperării cu organizațiile partenere din România, antreprenorii bucovineni au participat în mod repetat la forumuri internaționale economice și de investiții, evenimente expoziționale și la mese rotunde. Participarea la aceste evenimente este un instrument eficient pentru menținerea relațiilor de afaceri între vecini, o platformă de dialog.
Am stabilit legături strânse de colaborare nu doar cu Camerele de Comerț și industrie ale României, ci și cu Uniunea Ucrainenilor din România, alături de care, doar în ultimul an, am organizat trei evenimente internaționale în care au fost implicați reprezentanți ai mediului de afaceri din România.
Doresc să-mi exprim recunoștința față de cetățenii României, față de numeroasele organizații nonguvernamentale și instituții de stat ale României pentru sprijinul politic, moral și umanitar pe care îl primim de la începutul agresiunii militare rusești împotriva Ucrainei.
Mulțumim Camerei de Comerț și Industrie Iași, care, împreună cu alte organizații neguvernamentale, a răspuns solicitării Consiliului Municipal Cernăuți, a colectat și a trimis ajutoare umanitare la Cernăuți (generatorе electricе, încălzitoare, medicamente, produse de igienă etc.).
De asemenea, doresc să transmit mulțumiri speciale conducerii Uniunii Ucrainenilor din România, care a predat 10 generatoare electrice instituțiilor social orientate din regiunea Cernăuți, iar filiala UUR – Maramureș ne-a donat trei generatoare pentru asigurarea nevoilor Camerei. Lista celor care ne-au acordat sprijinul nu se oprește aici. Mulțumim!
editor’s pick
latest video
news via inbox
Nulla turp dis cursus. Integer liberos euismod pretium faucibua