FERM 2024 | Mesajul Pr. Gabriel HEREA, curator la Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei

100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
Panelul „TURISM”
Ediția a XVIII-a a Forumului Economic Regional Moldova, Vatra Dornei, 2024
SPEAKER – Pr. Gabriel HEREA, curator la Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei
TEMĂ: Vernisajul expoziției „Simboluri tradiționale pe ouăle încondeiate din Bucovina”
Părintele Gabriel Herea care este și curator la Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, și-a început intervenția în cadrul „Panelului Turism” prezentând prima ediție a expoziției „Simboluri tradiționale scrise pe ouăle încondeiate din Bucovina”, o expoziție de o importanță culturală deosebită.
„Expoziția noastră prezintă o colecție unică de 149 de ouă încondeiate, organizate tematic pe motive agrare, pastorale, tehnice, zoomorfe, fitomorfe și metafizice”, a explicat Părintele Herea. Aceste ouă, care datează din perioada 1950-2004, sunt expuse public pentru prima dată, la Vatra Dornei.
O tradiție perpetuată de peste 70 de ani
Această inițiativă este organizată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, împreună cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, în cadrul proiectului muzeal Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei. Expoziția reprezintă o împlinire a eforturilor doamnei profesor Lucreția Hariuc, care de peste 70 de ani a contribuit la perpetuarea și dezvoltarea tradiției încondeierii ouălor în Bucovina.
Născută în 1939 în comuna Vama, Lucreția Hariuc a învățat arta scrierii ouălor de la familie. După absolvirea Liceului Pedagogic de fete din Gura Humorului, s-a căsătorit și s-a mutat în comuna Vatra Moldoviței, unde a lucrat ca învățătoare și director al Căminului Cultural. „Pe măsură ce faima ouălor încondeiate de elevele mele trecea hotarele țării, am făcut naveta la Suceava pentru a iniția în arta scrierii ouălor pe elevele Școlii Populare de Artă”, a povestit doamna Hariuc.
O colaborare fructuoasă
După pensionare, Lucreția Hariuc și-a continuat activitatea didactică la Școala Specială din Câmpulung Moldovenesc. În 2003, în aceeași școală a fost titularizat tânărul preot Gabriel Herea, pe disciplina religie ortodoxă. Între cei doi s-a legat o prietenie bazată pe pasiunea pentru hermeneutică și dorința de a transmite cunoștințele strămoșești.
„Așa a luat ființă colecția de ouă încondeiate pe care o prezentăm astăzi pentru prima dată la Centrul Muzeal ‘Cazinoul Băilor’ din Vatra Dornei”, a continuat părintele Herea. Această colecție este rezultatul muncii și dedicării celor doi, fiind un testament al valorilor culturale și tradiționale ale Bucovinei.
Un apel pentru perpetuarea tradiției
Expoziția este un apel public către artistele populare ce încondeiază ouă în Bucovina, invitându-le să se implice în perpetuarea acestei arte străvechi. „Invităm artiștii populari să propună proiecte de autor care să facă parte din programul expozițional al Centrului Muzeal ‘Cazinoul Băilor’ din Vatra Dornei. Expoziția poate fi vizitată în perioada iulie – octombrie 2024, de miercuri până vineri, între orele 12 și 16. Pentru vizite de grup organizate în afara programului, se pot face programări”, a adăugat curatorul.
Concluzie
Expoziția „Simboluri tradiționale scrise pe ouăle încondeiate din Bucovina” reprezintă o oportunitate unică de a descoperi și aprecia arta tradițională a încondeierii ouălor. Prin această inițiativă, Părintele Gabriel Herea și doamna Lucreția Hariuc speră să inspire noi generații să continue această tradiție valoroasă, păstrând vie moștenirea culturală a Bucovinei.
The post FERM 2024 | Mesajul Pr. Gabriel HEREA, curator la Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei appeared first on MOLDOVA INVEST.