FERM 2024 | Mihai DIMIAN : Avem nevoie de educație și de cercetare pentru a putea crea produse cu valoare adăugată mai mare și pentru a sprijini comerțul extern”

FERM 2024 | <span class="rosu">Mihai DIMIAN </span>: Avem nevoie de educație și de cercetare pentru a putea crea produse cu valoare adăugată mai mare și pentru a sprijini comerțul extern”

Panelul „INVESTIȚII”

Modulul I – Maparea oportunităților din Regiunea Moldovei în contextul atragerii investitiilor străine și relansării comerțului exterior, ediția a XVIII-a a Forumului Economic Regional Moldova, Vatra Dornei, 2024

SPEAKER – Mihai DIMIAN, Rector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV)

TEMĂ: „Investiții în educația universitară, cercetarea științifică și transferul tehnologic în regiune” 

Context și evoluții economice

Rectorul Mihai Dimian a început prin a oferi un context istoric și personal, menționând experiența sa de studiu în Franța în 2001. „Raportul dintre PIB-ul pe cap de locuitor în România și Franța era atunci de 1 la 25%. Astăzi, acest raport este de 1 la 2 sau 1 la 3, ceea ce arată o evoluție semnificativă”. Mihai Dimian a apreciat eforturile și progresele realizate de România în această perioadă și a subliniat importanța echității în dezvoltare, astfel încât toate regiunile să beneficieze de progres.

MIHAI DIMIAN FERM 2024 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Competiția globală și importanța resursei umane

Dimian a evidențiat schimbarea peisajului economic global, subliniind că salariile din România nu mai oferă un avantaj competitiv în raport cu alte țări. „Competitivitatea noastră nu va mai fi dată de salariile mici, ci de calitatea muncii oferite. Trebuie să avem mare grijă la pregătirea resursei umane”. Rectorul USV a subliniat necesitatea unei educații de calitate și a unei cercetări avansate pentru a menține avantajul competitiv al României pe piața globală.

Provocări în revitalizarea comerțului extern

Un alt aspect important abordat de către rectorul Dimian a fost sprijinul necesar pentru firmele din România în contextul comerțului extern. „Trebuie să sprijinim firmele din România și să învățăm din greșelile trecutului pentru a accelera procesul de dezvoltare”. Mihai Dimian a menționat provocările întâmpinate de firmele românești în producția de echipamente și necesitatea dezvoltării unor produse cu valoare adăugată mai mare.

Rolul educației și cercetării

Rectorul Dimian a subliniat importanța investițiilor în educație și cercetare pentru dezvoltarea economică a României. „Avem nevoie de educație și de cercetare pentru a putea crea produse cu valoare adăugată mai mare și pentru a sprijini comerțul extern”. 

Rectorul Universității sucevene a evidențiat faptul că România alocă doar 0,25% din PIB pentru cercetare, comparativ cu media de 2% din Uniunea Europeană, subliniind necesitatea unor investiții mai mari în acest domeniu.

În concluzie, Mihai Dimian a evidențiat că viitorul dezvoltării economice în Regiunea Moldovei depinde în mare măsură de investițiile în educație și cercetare. Aceste investiții vor permite crearea de produse competitive și vor sprijini comerțul extern, contribuind astfel la dezvoltarea economică sustenabilă a regiunii și a întregii țări.

latest video

- Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment