FERM 2024 | Vasile ASANDEI: “In regiunea noastră, investițiile directe reprezintă sub 3% din totalul național”

FERM 2024 | <span class="rosu">Vasile ASANDEI</span>: “In regiunea noastră, investițiile directe reprezintă sub 3% din totalul național”

Panelul „INVESTIȚII”

Modulul I – Maparea oportunităților din Regiunea Moldovei în contextul atragerii investițiilor străine si relansarii comerțului exterior, ediția a XVIII-a a Forumului Economic Regional Moldova, Vatra Dornei, 2024

SPEAKER – Vasile ASANDEI, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR NE)

TEMĂ: „Viitorul coeziunii europene și rolul regiunii noastre în modelarea acestuia

Deschidere și provocări regionale

Directorul General al ADR NE, Vasile Asandei, a subliniat complexitatea procesului de dezvoltare într-o lume tot mai sofisticată. Potrivit acestuia, „dezvoltarea este un proces foarte complex și dificil, iar pe măsură ce trece timpul și lumea devine mai sofisticată, dezvoltarea devine și mai complicată”. 

Ne confruntăm cu realități dificile aici, în Regiunea de Nord-Est, în Republica Moldova și în Ucraina. Spre exemplu, în regiunea noastră, investițiile directe reprezintă sub 3% din totalul național. Aceasta este o realitate neschimbată în ultimii 30 de ani”, a afirmat Vasile Asandei, care a mai subliniat necesitatea de a identifica soluții și a evidențiat existența mai multor variante în acest sens.

VASILE ASANDEI FERM 2024 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Prezentarea ofertei și importanța cunoașterii realităților locale

Vasile Asandei a pus accent pe importanța cunoașterii și prezentării ofertelor locale. Acesta a subliniat că trebuie să se țină cont de oferte și de cum se prezintă oferta. „Cunoașterea aprofundată a realităților locale și regionale și reforma continuă sunt esențiale”. Directorul General al ADR Nord-Est a amintit și despre discursul europarlamentarului Maria Grapini, care a menționat că „absorbția fondurilor europene nu este optimă”, evidențiind că deși există fonduri alocate, utilizarea lor eficientă este problematică. O explicație oferită de Asandei este capacitatea insuficientă de a scrie proiecte detaliate și de a răspunde cerințelor de dezvoltare.

„Trebuie să ținem cont de ce avem și cum ne prezentăm oferta. Este esențial să cunoaștem bine realitățile locale și regionale, să știm cum să ne reformăm. Doamna europarlamentar a menționat că nu stăm bine la absorbția fondurilor europene. Avem fonduri alocate, dar nu reușim să le folosim eficient. De ce? Una dintre explicații este capacitatea noastră de a scrie proiecte, de a fi atenți la detalii și de a răspunde cerințelor de dezvoltare”.

Exemple practice și provocările administrative

Un aspect practic evidențiat de către Vasile Asandei a fost procesul de evaluare și contractare a proiectelor. 

Când lansăm un apel de proiecte pentru mediul privat, primim sute de propuneri de finanțare. Evaluăm și contractăm câteva sute, dar când solicităm documente pentru contractare, uneori trebuie să trimitem zeci de solicitări de clarificări unui singur beneficiar. Aceasta nu este o acuză, ci o realitate. Trebuie să investim în cunoaștere și înțelegere, atât pentru firme, cât și pentru consultanți și instituțiile care creează regulile”.

Necesitatea unui ecosistem pentru investiții

Vasile Asandei a subliniat că Uniunea Europeană are nevoie de instrumente clare pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene. „Atât beneficiarii, cât și autoritățile trebuie să respecte numeroase cerințe, iar fără instrumentele potrivite, este dificil să le îndeplinească”. La nivel național și european, ar trebui să existe metodologii clare și simplificate pentru analiza și încadrările necesare în proiecte.

Acesta a punctat că dezvoltarea unei firme este dificilă, mai ales într-o regiune săracă. Multe firme ajung la un punct în care nu se mai descurcă și au nevoie de sprijin pentru a evita falimentul sau pentru a aduce noi investiții și management. Președintele ROREG a evidențiat că nu există un ecosistem bine dezvoltat care să sprijine antreprenorii în astfel de situații.

Nu există, din păcate, o știință, o instituție sau un ecosistem care să ajute antreprenorii care de la un moment dat nu se mai descurcă să-și găsească soluții”.

În concluzie, Vasile Asandei a subliniat importanța unui ecosistem robust care să sprijine investițiile și dezvoltarea firmelor, atât pe plan local, cât și în contextul atragerii investițiilor străine.

latest video

- Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment