Forumul Economic Regional Moldova, Iași 2023 – mesaje publice

Autor: Timp de citire: 12,7 minUltima modificare: 1 iunie 2023Views: 580 Comments on Forumul Economic Regional Moldova, Iași 2023 – mesaje publice

Președintele C.A.P.D.R, Ion ȘTEFANOVICI: “Nu vom putea insă să depășim cu bine și chiar să ieșim întăriți din dificultățile actuale dacă nu ne vom valorifica la maxim avantajele și resursele pe care le avem la dispoziție”

Miercuri, 24 mai 2023, a avut loc la Iași prima ediție a Forumului Economic Regional „Moldova – Priorități Investiționale în 2023”, un eveniment major pentru companiile private, instituțiile publice și organizațiile non-guvernamentale interesate în cunoașterea oportunităților curente privind accesarea finanțărilor europene și guvernamentale

Evenimentul, organizat de Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (C.A.P.D.R) în parteneriat cu Moldova Invest – revista de economie a Moldovei și cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est s-a desfășurat în Aula Corpului „Nicolae Leon” din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, cuprinzând paneluri de discuții centrate pe:

  1. investitițiile realizate în domeniul sănătății
  2. prezentarea oportunităților privind atragerea finanțărilor europene și guvernamentale în spectrul public în 2023
  3. prezentarea oportunităților privind atragerea finanțărilor europene și guvernamentale în mediul privat în 2023
  4. dinamizarea relației economico-administrativă dintre România și Republica Moldova.

În deschiderea evenimentului, președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale (C.A.P.D.R) și Directorul editorial al Moldova Invest, Ion ȘTEFANOVICI, a prezentat participanților atât panelurile Forumului, cât și scopul acestuia în sine:

“Vă urez un călduros bun-venit la această Reuniune Economică Regională, care își centrează tematica pe atragerea investițiilor în patru domenii de activitate: sănătate, administrație, mediul privat și, nu în ultimul rând, relația bilaterală de natură economico-administrativă dintre România și Republica Moldova.

Sunteți astăzi la Iași pentru că fiecare dintre noi înțelege importanța momentului pe care îl trăim cu riscurile și dificultățile perioadei grevate de crize economice suprapuse și insecuritate la granițele noastre dar și cu oportunitățile istorice care se prezintă.

Nu vom putea insă să depășim cu bine și chiar să ieșim întăriți din dificultățile actuale dacă nu ne vom valorifica la maxim avantajele și resursele pe care le avem la dispoziție.

Pentru consilierea tehnică, susținerea legislativă, cercetarea de piață, organizarea evenimentelor, deschiderea piețelor de export și relaționarea în raport cu partenerii naționali și externi în vederea realizării proiectele noastre comune vă stau la dispoziție Departamentele de Specialitate constituite în cadrul Centrului de Analiză și Planificare Strategică a Dezvoltării Regionale partenere cu instituțiile ce dețin atribuții specifice din plan regional și național

O atenție specială vom oferi Departamentului adresat Tinerilor și programelor de formare profesională din întreaga Regiune cu adresabilitate pentru sectorul public și mediul privat de pe ambele maluri ale Prutului. Procentele privind  persoanele care au absolvit învățământul superior sunt realmente îngrijorătoare indicând faptul că suntem în coada clasamentului Uniunii Europene.”

Evenimentul, organizat la Iaşi, a reunit autorități locale din regiunea de Nord-Est și din Republica Moldova, reprezentanți ai mediului privat și ONG-urilor.

Președintele CJ Iași, Costel ALEXE: “Nu putem însă vorbi de o Moldovă puternică și dezvoltată, fără un Iași puternic, fără Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui și Botoșani la fel de puternice”

Președintele CJ Iași, Costel ALEXE, a punctat faptul că Forumul Regional Economic „Moldova – Priorități Investiționale în 2023” a reprezentat o ocazie excelentă de a prezenta obiectivele prioritare care vor contribui la dezvoltarea întregii regiuni a Moldovei:

“A fost un bun prilej de a discuta despre unde și cum trebuie să investim pentru a dezvolta Moldova.

Autostrăzile A8 și A7, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară și Spitalul Regional de Urgență, Aeroportul Internațional Iași sunt obiective prioritare care vor aduce dezvoltare nu doar județului Iași, ci întregii regiuni, și vor putea deservi, de asemenea, și românii din Moldova de peste Prut.

Susținem cu toate eforturile finalizarea acestor proiecte și buna cooperare cu Republica Moldova, al cărei parcurs pro-european trebuie să se concretizeze și să ne putem dezvolta concomitent. 

Nu putem însă vorbi de o Moldovă puternică și dezvoltată, fără un Iași puternic, fără Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui și Botoșani la fel de puternice, de aceea trebuie să ne susținem noi între noi, pentru ca toate județele din acest areal să își atingă potențialul și împreună să fim un pol al performanței în România, desigur, împreună cu Moldova de peste Prut”, a spus în discursul său președintele CJ Iași.

Președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu: “Avem niște probleme extrem de complicate de rezolvat acum, în raport cu exigențele unei vieți moderne cu cele ale cetățenilor

Evenimentul a fost marcat și de prezența președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Acesta a adus în discuție investițiile în apă și canalizare, care reprezintă una din cele mai stringente deficiențe cu care se confruntă locuitorii din regiunea Moldovei.

În plus, el a atras atenția asupra lipsei acute a constructorilor, care nu pot acoperi volumul mare de investiții ce vor fi implementate în anii următori.

„Avem niște probleme extrem de complicate de rezolvat acum, în raport cu exigențele unei vieți moderne cu cele ale cetățenilor. Nu avem rețele de apă și canalizare în toate localitățile.

După părerea mea, aceasta trebuie să fie o prioritate enormă. Am luat de bună afirmația că avem foarte mulți bani, însă vreau să văd, atunci când ne vom reîntâlni peste vreo 4-5 ani, cum anume s-au transformat acești bani în satisfacerea exigențelor de care vă vorbeam.

Planificăm, dar într-un mod haotic, pentru că legăturile între noi la nivel regional sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire. Avem o problemă și cu capacitatea noastră de a executa lucrările.

Această problemă se va menține în continuare, fiindcă există un volum mare de investiții și proiecte pe diverse linii de finanțare, iar cei care urmează să execute aceste lucrări sunt cam aceiași, iar capacitatea lor nu s-a schimbat substanțial”, a declarat președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu.

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir BOLEA: “Am vorbit despre ascensiunea relațiilor economice moldo-române, despre dialogul dinamic între guvernele de la Chișinău și București”

Ascensiunea relațiilor economice moldo-române s-a numărat printre temele dezbătute în discursul Viceprim-ministrului Republicii Moldova, Vladimir BOLEA:

“Am vorbit despre ascensiunea relațiilor economice moldo-române, despre dialogul dinamic între guvernele de la Chișinău și București, determinat de consolidarea relațiilor bilaterale, facilitarea comerțului cu produse agricole, precum și de realizarea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova și ancorarea statului nostru în principiile și valorile comunitare”, a precizat oficialul din statul vecin.

Terente CIUI, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei: “În relația cu Republica Moldova, Ministerul Economiei este, în special, interesat de cooperarea economică în domeniul energiei precum și aspectul investițional”

Terente CIUI, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, a făcut parte dintre cei peste 150 de participanți la Forumul Regional Economic “Moldova – Priorități Investiționale în 2023”.

“Am salutat prezența la eveniment a companiilor private, instituțiilor publice și organizațiilor non-guvernamentale interesate în cunoașterea oportunităților curente privind accesarea finanțărilor europene și guvernamentale cu scopul obținerii de resurse financiare, suport tehnic și acces la rețele extinse de parteneri și contacte de afaceri, care pot ajuta la îmbunătățirea capacităților și implementarea proiectelor proprii.

Am menționat, în discursul meu, faptul că în mod frecvent, subiectele preponderente de discuție între oficialii Ministerului Economiei și omologii de peste graniță s-au referit la domeniul investițiilor, transportul de mărfuri, cooperarea vamală, lanțuri de aprovizionare, infrastructură, brevetarea și standardele de calitate, reforme economice sprijinirea mediului de afaceri, precum și susținerea procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În relația cu Republica Moldova, Ministerul Economiei este, în special, interesat de cooperarea economică în domeniul energiei precum și aspectul investițional, potrivit sferei de competență, potrivit OUG 181 din 19 decembrie 2022, Ministerul Economiei a obținut calitatea de autoritate contractantă privind activitatea de transport a energiei electrice”, a punctat secretarul de stat Terente CIUI.

Bogdan COJOCARU, prefectul județului Iași: “Regiunea Moldovei se află pe lista de priorități a Guvernului”

Bogdan COJOCARU, prefectul județului Iași, a afirmat în cadrul evenimentului că Regiunea Moldovei se află pe lista de priorități a Guvernului.

“Regiunea Moldovei este pe lista de priorități a Guvernului.

Investițiile derulate sau în curs de a fi implementate demonstrează acest lucru. În ultimul an, foarte multe investiții așteptate au făcut pași importanți. Doar dacă menționăm faptul că se lucrează pe aproape toate tronsoanele din A7 Ploiești – Pașcani, că A8 (Ungheni – Iași – Târgu Mureș) a trecut peste blocaje care trenau de ani buni, putem observa că, în sfârșit Moldova este în atenția autorităților centrale.

Ministerul Transporturilor, prin ministrul Sorin Grindeanu, a alocat și fondurile necesare pentru modernizarea Aeroportului Iași, dar și fonduri pentru multe dintre aerogările din țară.

De asemenea, ministrul Alexandru Rafila a deblocat proiectul Spitalului Regional și sperăm că anul acesta să fie demarate o serie de lucrări. Astăzi am discutat la Forumul Economic Regional ”Moldova – Priorități Investiționale în 2023” despre investițiile derulate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și despre măsurile dispuse de la nivel guvernamental pentru a susține mediul de afaceri”, a precizat prefectul.

Alexandru MURARU (PNL): “La Iași, urmează investiții majore de 1 miliard de euro, care vor putea deservi inclusiv Republica Moldova”

Deputatul PNL Alexandru MURARU a perceput Forumul Economic organizat de Moldova Invest ca pe o oportunitate pentru a prezenta progresele făcute de județul Iași în plan regional dar mai ales importanța strategică a județului în relația cu Republica Moldova.

“1. La Iași, urmează investiții majore de 1 miliard de euro: Spitalul Regional de Urgență, Institutul Regional de Boli Cardiovasculare, Sala Polivalentă, cele două autostrăzi A7 și A8 – investiții care vor putea deservi inclusiv Republica Moldova, având în vedere aria lor de acoperire. Cazurile de urgență vor putea fi tratate mai bine la Iași iar realizarea unei infrastructuri sportive la standarde moderne va fi platforma potrivită pentru organizarea de competiții internaționale.

2. Guvernul României pregătește o schemă pentru garantarea investițiilor private românești peste Prut, ceea ce va deschide numeroase oportunități. Cele două guverne din România și Republica Moldova lucrează la un proiect legislativ ce prevede sprijin guvernamental din partea României prin credite și garanții de stat pentru companiilor românești care investesc în Moldova în domenii precum energie, infrastructură, industrie prelucratoare, agricultură și industrie alimentara.

3. Județul Iași este cel mai implicat în relația cu Republica Moldova. Să nu uităm că am reușit să readucem la Iași – cu sprijinul Consiliului Județean Iași – președinția Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, cel mai relevant motor de dezvoltare transfrontalieră între România și Republica Moldova. Avem numeroase proiecte comune, suntem legați de o prietenie istorică iar Iașul este casa unei mari comunități basarabene”, a punctat deputatul PNL Alexandru MURARU.

Ion COJOCARI, raionul Glodeni: ,,Discutăm despre problemele cu care se confruntă raionul Glodeni și potențialele soluții ale acestora, perspective investiționale și climatul economic din raion”

Lista participanților la eveniment a fost completată de președinții raioanelor din Republica Moldova:

  • Iurie LEVINSCHI, președintele Raionului Hîncești
  • Vasile SECRIERU, președintele Raionului RÎȘCANI
  • Ion COJOCARI, președintele raionului Glodeni
raioane republica moldova forumul economic iasi - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Potrivit reprezentanților raionului Hîncești, în discursul său, Levinschi a ținut să reitereze faptul că prin conlucrare transfrontalieră bilaterală se realizează lucruri frumoase care sporesc vizibil nivelul de trai al cetățenilor.

“Împreună cu dna Director al ADR Nord, dna Maria PRISACARI și colegii Președinți de raion particip la Forumul economic regional ,,MOLDOVA-Priorități investiționale în 2023”, organizat în jud. Iași.

La nivel raional avem multe priorități și obiective care necesită resurse financiare prin aplicarea proiectelor. Cu regret, în ultima perioadă Consiliile raionale nu au fost eligibile pentru apeluri de proiecte, dar progresul a fost înregistrat cu forțe proprii.

Fluxul mijloacelor financiare urmează a fi direcționat conform prioritizării pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

Consiliul raional Rîșcani are stabilite prioritățile cu documentația pentru apelurile de proiecte”, a punctat Vasile Secrieru, președintele Raionului Rîșcani.

,,Discutăm despre problemele cu care se confruntă raionul Glodeni și potențialele soluții ale acestora, perspective investiționale și climatul economic din raion” a declarat Ion Cojocari.

forumul regional economic raioane - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

La eveniment au fost prezenți peste 150 de participanți, 30 de speakeri și 20 de parteneri, inclusiv personalități precum , Costel ALEXE (Președintele CJ Iași), Vasile ASANDEI (Directorul General ADR Nord-Est), Gabriela MACOVEIU (Directorul Direcției de Comunicare, ADR Nord-Est), , Doina IACOBAN (Subecretar de Stat, MIPE, Buc).

Evenimentul a reprezentat un prilej excelent pentru participanți de a obține resurse financiare, suport tehnic și acces la rețele extinse de parteneri și contacte de afaceri, care îi vor ajuta în îmbunătățirea capacităților și implementarea proiectelor proprii.

La eveniment au luat parte românii din Republica Moldova, Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, Administrațiile publice județene din Regiunea de Nord-Est a României, Membrii Euroregiunii Siret – Prut – Nistru, conducerile Spitalelor Județene din Regiunea de NE a României, autoritățile ce dețin competențe în materie de infrastructură rutieră și transporturi terestre/aeriene, reprezentanții mediului medical din Republica Moldova, ADR-urile din Republica Moldova și mediul de afaceri din Republica Moldova prin asociații profesionale.

forumul regional economic moldova - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Potrivit președintelui C.A.P.D.R., Ion Ștefanovici, la capitolul “Concluzii” prevăzut în Programul Forumului s-a dorit deciderea asupra oportunității realizării Parteneriatelor Public-Private (P.P.P.) care să ofere cadrul accelerării procesului de dezvoltare a întregii regiuni MOLDOVA de pe ambele maluri ale Prutului.

Leave A Comment

you might also like