Excelența Sa, Moayad Eldalie: “Creșterea cooperării economice, schimburilor comerciale și investițiilor este un obiectiv pe care Egiptul și România îl împărtășesc”
100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
Relațiile dintre Egipt și România au un fond istoric solid, iar interacțiunile avute de-a lungul anilor au contribuit semnificativ la conturarea relațiilor diplomatice actuale
Există un mare potențial de cooperare și schimb economic între cele două țări. Acest potențial a fost valorificat de-a lungul timpului, între cele două țări fiind create legături puternice. Schimbările geopolitice și economice globale din prezent deschid perspective istorice care favorizează dezvoltarea relațiilor bilaterale.
E.S. Moayad Eldalie, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Arabe Egipt, unul dintre cei mai activi diplomați de rang înalt al statelor arabe la București, și-a prezentat scrisorile de acreditare pe 29 septembrie 2021. Ambasada Republicii Arabe Egipt în România este acreditată și pentru Republica Moldova.
Relațiile diplomatice dintre Egipt și România au început în 1906, și, de atunci, cooperarea economică, schimburile culturale și dialogurile politice au fost în centrul interacțiunilor. Cooperarea în domeniul economic se manifestă prin creșterea schimburilor comerciale și a investițiilor, Egiptul având un rol vital în strategia României în Orientul Mijlociu și Africa.
Ambasada Republicii Arabe Egipt în România încurajează și consolidează relațiile bilaterale, dar servește, în același timp, drept canal diplomatic între Egipt și Republica Moldova pentru extinderea orizonturilor de cooperare. În cadrul interviului se evidențiază faptul că România a fost un partener comercial important pentru Egipt, în special în domeniul agriculturii, chimiei și autoturismelor. Valoarea totală a investițiilor egiptene în România, la 31 octombrie 2022 a ajuns la 43,95 milioane de dolari, iar valoarea investițiilor românești în Egipt, în aceeași perioadă, a fost de aproximativ 88 milioane de dolari.
România și Egipt au stabilit relații diplomatice la nivel de agenție diplomatică și consulat general în aprilie 1906. Excelență dumneavoastră, cum ați caracteriza evoluția istorică a relațiilor bilaterale dintre Egipt și România?
Relația istorică dintre Egipt și România datează de câteva secole. Interacțiunile celor două state de-a lungul istoriei au jucat un rol semnificativ în modelarea relațiilor lor diplomatice și culturale de astăzi.
Una dintre primele interacțiuni între Egipt și România este înregistrată încă din timpul vechiului Imperiu Roman și al Evului Mediu. Mai mult, în secolele al XVI-lea și al XVII-lea, Egiptul a devenit parte a Imperiului Otoman. România a fost, de asemenea, sub stăpânire otomană pentru o perioadă considerabilă, ceea ce a adus schimbări semnificative atât în Egipt, cât și în România.
În secolul al XIX-lea, Egiptul și România luptau pentru independența față de dominația otomană. România și-a câștigat cu succes independența în 1877, urmată de Egipt în 1922. Această luptă comună a pus bazele viitoarei cooperări și colaborări între cele două țări.
Relațiile diplomatice formale dintre Egipt și România au fost stabilite în 1906, iar de atunci, cele două țări au menținut o relație de prietenie. Colaborarea dintre cele două țări a fost axată în mare parte pe cooperarea economică, schimburi culturale și dialoguri politice. În general, relația istorică dintre Egipt și România a fost caracterizată de interacțiuni directe limitate în trecut, dar acestea au devenit mult mai numeroase în prezent. Experiența lor comună de luptă pentru independență, precum și schimburile economice și culturale în creștere, au contribuit la dezvoltarea unei relații de cooperare și prietenie.
Relația dintre Egipt și România a fost influențată de mai multe evenimente și perioade istorice cheie. Unele dintre cele notabile sunt:
- Egiptul și România făceau parte din mișcarea nealiniată, în perioada Războiului Rece, care urmărea menținerea independenței față de influența atât a Statelor Unite, cât și a Uniunii Sovietice.
- Politica președintelui egiptean Gamal Abdel Nasser a vizat stabilirea unei cooperări economice cu țări din întreaga lume. Viziunea sa a fost compatibilă cu politica socialistă românească sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu, iar acest lucru a dus la creșterea cooperării politice și economice între cele două țări.
- România a fost una dintre puținele țări din blocul estic care a menținut relații diplomatice cu Egiptul după tratatul de pace cu Israelul, fapt care a jucat un rol în consolidarea relației lor. Toate aceste interacțiuni istorice au condus la o relație bilaterală foarte bună între Egipt și România în diferite domenii precum: relațiile politice și diplomatice, care se caracterizează prin stabilitate, consistență, coordonare și convergență de viziuni asupra diverselor probleme regionale și internaționale, precum și în programele de schimb culturale și educaționale de-a lungul anilor, care au contribuit la stimularea înțelegerii reciproce și la consolidarea relațiilor. În general, Egiptul și România sunt legate prin relații istorice strânse, întrucât în 2024 vor sărbători 118 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.
“Creșterea cooperării economice, schimburilor comerciale și investițiilor este un obiectiv pe care Egiptul și România îl împărtășesc”
Care sunt principalele sectoare economice care stau la baza relațiilor bilaterale dintre țările noastre? Ați putea oferi câteva concluzii concise cu privire la tendința acestei colaborări din perspectiva țării dumneavoastră?
Creșterea cooperării economice, schimburilor comerciale și investițiilor este un obiectiv pe care Egiptul și România îl împărtășesc. Suntem convinși că prosperitatea înregistrată în ultimii ani în relațiile comerciale bilaterale a făcut din Egipt unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României în Orientul Mijlociu și Africa. Egiptul ar putea juca un rol semnificativ în strategia României de dezvoltare a relațiilor cu Africa și țările din Orientul Mijlociu, iar România, ca membru al UE și NATO, ar putea oferi un real sprijin Egiptului în Europa.
Relația bilaterală dintre Egipt și România este eficientizată de colaborarea și creșterea economică înregistrată în diversele sectoare economice pentru care cele două țări au semnat acorduri. Există oportunități de comerț și investiții în domenii precum agricultură, producție, energie, turism, IT, industria alimentară și construcții. Egiptul și-a propus în mod activ să consolideze legăturile economice cu România, în special prin inițiative de promovare a comerțului și a investițiilor. Schimbul de vizite oficiale și semnarea de acorduri în diferite domenii reflectă angajamentul de a consolida relația bilaterală.
Volumul comerțului dintre Egipt și România a fost de aproximativ 1,107 milioane de dolari în primele 9 luni din 2022, dintre care 334 de milioane de dolari sunt exporturi egiptene, în timp ce 773 de milioane de dolari sunt importuri în Egipt.
Printre exporturile românești în Egipt se numără: cereale (în mare parte grâu), derivate ale petrolului, lemn, produse chimice, produse metalice, echipamente industriale și electrice, mașini și piese de schimb, anvelope, mobilă etc. Există și exporturi egiptene către România, destul de bine diversificate: legume si fructe, produse alimentare, medicamente, chimicale, materiale plastice, ceramică și sticlă, textile, unele echipamente industriale si electrice etc.
“Egiptul se angajează să ajute Guvernul Republicii Moldova în eforturile sale continue pentru a construi și a promova capacitatea personalului său”
Ambasada Republicii Arabe Egipt în România este acreditată și pentru Republica Moldova. Cum evaluați nivelul actual al relațiilor comerciale, politice și tehnice dintre Republica Moldova și Republica Arabă Egipt și care sunt direcțiile prioritare pentru consolidarea acestei cooperări bilaterale?
Egiptul a fost una dintre primele țări care a recunoscut Republica Moldova după dizolvarea fostei URSS! În ultimele 3 decenii, relațiile bilaterale dintre cele două țări au cunoscut creșteri treptate, în special în sectorul comercial. În ultimii doi ani, cele două țări au dat dovadă de deschidere pentru a-și extinde relațiile în multe domenii.
Egiptul a devenit una dintre cele mai atractive destinații pentru familiile moldovenești de la începutul pandemiei în 2020. Autoritățile egiptene au luat multe măsuri pentru simplificarea procesului de eliberare a vizelor pentru cetățenii moldoveni, inclusiv acordarea vizelor la sosire la punctele de intrare și adăugarea Republicii Moldova pe lista țărilor care pot aplica prin vize electronice.
Comerțul bilateral a cunoscut, de asemenea, salturi mari înainte, acum există o mulțime de produse egiptene pe piața moldovenească, ambele țări lucrează la extinderea dimensiunii comerțului dintre ele. Egiptul este una dintre cele mai mari piețe pentru grâu și mere. La nivel politic, am asistat la mișcări ample între Cairo și Chișinău.
Cele două țări au reușit să semneze trei memorandumuri de înțelegere:
- „Memorandumul de Înțelegere privind instituirea unui mecanism de consultări politice”;
- „Acordul interguvernamental privind scutirea reciprocă de vize pentru deținătorii de pașapoarte diplomatice, de serviciu și speciale”;
- „Memorandumul de Înțelegere între Institutul Diplomatic”.
Egiptul se angajează să ajute Guvernul Republicii Moldova în eforturile sale continue pentru a construi și a promova capacitatea personalului său. În acest context, Egiptul a primit 14 candidați moldoveni care au participat la diferite cursuri de formare. Câteva dintre ele:
- „Dezvoltarea competențelor diplomatice”;
- „Calificarea de a se alătura Operațiunilor de Menținere a Păcii pentru Observatori”;
- „Rolul femeii ca și membru civil sau al poliției în operațiuni de pace și zone de conflict”;
- „Protecția civililor în zonele de conflict” și
- „VIP și protecția instalațiilor vitale”.