FERM 2024 | Ion ȘTEFANOVICI: „…Țara are prea multe primării raportat la numărul scăzut de cetățeni rămași în multe localități și proporțional, mai trebuie eliminate și din circumscripțiile electorale, respectiv din numărul parlamentarilor”
Panelul „INVESTIȚII”
Modulul I – Maparea oportunităților din Regiunea Moldovei în contextul atragerii investițiilor străine si relansării comerțului exterior, ediția a XVIII-a a Forumului Economic Regional Moldova, Vatra Dornei, 2024
SPEAKER – Ion ȘTEFANOVICI, Președintele Centrului de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale
TEMĂ: „Argumentarea nevoii imediate privind legiferarea și implementarea din 2025 a Reformei Administrației Publice din România”
În cadrul „Panelului de Investiții”, Ion Ștefanovici, Președinte CAPDR, a subliniat necesitatea unei reforme administrative profunde în România, bazată pe principiile regionalizării și adaptarea la cadrul european. Discursul său a fost intitulat „Argumentarea nevoii imediate privind legiferarea și implementarea, din 2025, a Reformei Administrației Publice din România”.
„Vă propun să ne concentrăm intervențiile pe subiectul Mapării oportunităților de investiții și comerț exterior din Regiunea Extinsă a Moldovei (Nord-Estul României și Republica Moldova) raportându-ne desigur la evoluția economică a României, dar analizând datele în contextul principiilor și reformelor adoptate în Uniunea Europeană în primul rând sub aspectul funcționalității administrative a Uniunii pe baza Regiunilor.
Dar, înainte de toate, trebuie să recunoaștem întârzierile și incapacitățile din ultimii 34 de ani. Nu mai putem continua să dăm vina pe trecut și să ne lamentăm în prezent. Este timpul să finalizăm obiectivul strategic MOLDOVA 2030 și să acționăm hotărât pe baza acestuia.” – Ion Ștefanovici
“Este timpul să… realizăm reforma administrativă a României pe principiile regionalizării, în contextul funcționării Uniunii Europene”
Președintele CAPDR a menționat că în timp ce Polonia a început reformele administrative, România a rămas în urmă. El a comparat deschiderea politicienilor de la Varșovia cu cei de la București, subliniind că este nevoie de curaj pentru a iniția schimbări semnificative.
„Am invitat astăzi aici reprezentanți din regiunea Podkarpackie din Polonia. În timp ce Polonia a început să implementeze reforme administrative, noi am rămas în urmă. Este timpul să tăiem răul de la rădăcină și să realizăm reforma administrativă a României pe principiile regionalizării, în contextul funcționării Uniunii Europene”.
Ion ȘTEFANOVICI: „…Țara are prea multe primării raportat la numărul scăzut de cetățeni rămași în multe localități și proporțional, mai trebuie eliminate și din circumscripțiile electorale, respectiv din numărul parlamentarilor”
Ion Ștefanovici a argumentat că România are nevoie urgentă de această reformă pentru a depăși incapacitatea de a atrage fonduri europene și pentru a eficientiza actul administrativ. El a punctat că „Țara are prea multe primării raportat la numărul scăzut de cetățeni rămași în multe localități și proporțional mai trebuie eliminate și din circumscripțiile electorale, respectiv din numărul parlamentarilor.
„Avem primării prea multe și politicieni care nu mai reprezintă adecvat cetățenii acestei țări. Reorganizarea va reduce numărul primăriilor și al circumscripțiilor electorale, dar reorganizarea este necesară pentru a eficientiza actul administrativ și politic din Țara noastră”.
Ion ȘTEFANOVICI: „Este nevoie de o planificare și o pregătire mult mai bună pentru a reduce decalajele prezente pe care Moldova le înregistrează”
Ștefanovici a adus în discuție și agențiile de dezvoltare regională (ADR-urile), care, deși eficiente, sunt limitate de capacitatea administrativă actuală. El a mulțumit delegației din Ucraina și celor care au organizat cooperarea transfrontalieră, dar a subliniat că și acestea reclamă lipsa insuficiența fondurilor alocate.
„Da, avem ADR-uri, dar acestea sunt limitate în capacitatea lor administrativă. Deși fac o treabă excepțională, nu au suficiente fonduri la dispoziție. Vorbim despre Moldova? Despre necesitatea de a alinia această regiune cu Transilvania sau regiunea centrată pe Ilfov – București? Este nevoie de o planificare și o pregătire mult mai bună pentru a reduce decalajele prezente pe care Moldova le înregistrează”.
În final, Ion Ștefanovici a făcut un apel pentru soluții concrete, nu doar discursuri.
„Nu ne mai trebuie discursuri, avem nevoie de soluții. Reforma administrativă a țării trebuie să fie prioritatea noastră. Asta vreau să se audă de la Forumul Economic Regional al Moldovei din Vatra Dornei. Mulțumesc!”
Prin acest discurs, Ion Ștefanovici a evidențiat importanța urgentării reformei administrativ-teritoriale a României pe principiul Regionalizării în contextul funcționării Uniunii Europene, pentru îndeplinirea următoarelor obiective de țară:
- Dezvoltarea regională echilibrată;
- Creșterea competitivității economice;
- Creșterea eficienței administrative și a transparenței;
- Combaterea depopulării și stimularea dezvoltării locale;
- Modernizarea infrastructurii regionale prin Proiecte de dezvoltare regională;
- Îmbunătățirea serviciilor publice prin dimensionarea aparatului de stat și eficientizarea administrației publice;
- Reducerea cheltuielilor publice va conduce implicit la reducerea deficitului bugetar al României (la acest capitol este inclusă și recalibrarea numărului de membri din Parlamentul României în raport cu numărul actual de cetățeni ai țării);
- Adaptarea la politicile și cerințele UE;
- Îmbunătățirea absorbției fondurilor europene;
- Adaptarea la schimbările climatice și protecția mediului.
editor’s pick
latest video
news via inbox
Nulla turp dis cursus. Integer liberos euismod pretium faucibua