Relația dintre România și Republica Moldova din perspectiva colaborării administrației publice locale este una importantă și în continuă dezvoltare. În ultimii ani, au existat numeroase eforturi de consolidare și întărire a legăturilor între cele două țări la nivelul autorităților locale, cu accent pe schimbul de experiență și bune practici în domeniul administrării publice.
Departamentul de administrație publică al CAPDR centrat pe relația România – Republica Moldova lucrează pe baza Programului de Cooperare Româno-Moldovean în domeniul administrației publice locale semnat în anul 2009.
Proiectele comune au drept scop facilitarea schimbului de experiență și bune practici între administrațiile publice locale din cele două țări, în vederea îmbunătățirii serviciilor publice și a dezvoltării durabile la nivel local pe următorele direcții:
- Dezvoltarea capacității administrative locale: Departamentul sprijină instituțiile și funcționarii publici din administrațiile locale în dezvoltarea competențelor și abilităților necesare pentru a asigura o guvernare eficientă și transparentă la nivel local.
- Gestionarea resurselor și dezvoltarea urbană: Departamentul promovează schimbul de experiență în domeniul planificării teritoriale, dezvoltării urbane, gestionării resurselor naturale și protecției mediului în administrațiile publice locale.
- Servicii publice și dezvoltare locală: Departamentul urmărește îmbunătățirea calității serviciilor publice oferite cetățenilor prin intermediul administrațiilor publice locale și promovarea dezvoltării economice și sociale la nivel local.
- Cooperare transfrontalieră și proiecte comune: Departamentul facilitează inițiativele de cooperare transfrontalieră între autoritățile locale din România și Republica Moldova, promovând schimbul de experiență și implementarea de proiecte comune în domeniul administrației publice.
Departamentul își desfășoară activitatea prin parteneriatele încheiate cu reprezentanții administrațiilor publice locale din România și Republica Moldova.