FERM 2024 | Mesajul Secretarului de Stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării, și Digitalizării, Andrei ALEXANDRU
100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
Panelul „INVESTIȚII”
Modulul III – Maparea oportunităților de investiții în județul Suceava, ediția a XVIII-a a Forumului Economic Regional Moldova, Vatra Dornei, 2024
SPEAKER – Andrei ALEXANDRU, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării, și Digitalizării
TEMĂ: „Dezvoltare economică prin cercetare științifică, inovare și transfer tehnologic”
Fonduri de coeziune și PNRR
Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Andrei Alexandru și-a început prezentarea abordând capitolul linii de finanțare, menționând fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și fondurile de coeziune.
„PNRR alocă aproape 200 de milioane de euro pentru atragerea resursei umane specializate din străinătate, iar bugetul pentru această investiție a fost de 168 de milioane de euro. S-au semnat 163 de contracte de finanțare prin care cercetători de top din străinătate vin și desfășoară activitatea de cercetare în România”, a declarat Andrei Alexandru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Centrele de competență și cofinanțarea proiectelor
Un alt aspect important menționat a fost investiția în Centrele de competență: „Centrele de competență reprezintă consorții operaționalizate în domenii de cercetare asociate celor 5 misiuni ale Uniunii Europene, care sunt modalități noi de a aduce soluții concrete la unele din cele mai mari provocări ale societății actuale, cum ar fi adaptarea la schimbările climatice, sănătatea apei, sănătatea solului, orașele inteligente și neutre din punct de vedere climatic, fiind alocat un buget de aproximativ 25 de milioane de euro”, a explicat oficialul.
În prezent, se desfășoară o competiție de cofinanțare pentru proiecte în domeniile electric, de rețele și digital, câștigate în competiții europene, fiecare proiect beneficiind de 300.000 de euro.
Fondurile de coeziune și guvernanța în specializarea inteligentă
Alexandru a subliniat importanța fondurilor de coeziune, menționând că Ministerul Cercetării, împreună cu agențiile de dezvoltare regională, a finalizat o condiție favorizantă esențială pentru guvernanța în domeniul specializării inteligente. „Această condiție favorizantă afectează aproape 8 miliarde de euro și este esențială pentru programul de creștere inteligentă, digitalizare și instrumente financiare, programele regionale și programul de sănătate”.
Programe majore și resurse umane competente
În cadrul celor două programe gestionate, Ministerul va finanța inițiative precum un club de inteligență artificială, proiecte de infrastructură majoră în cercetare și proiecte de generare a energiei cu hidrogen. Programul de sănătate va include proiecte de genomică și tratament al cancerului cu laser.
Secretarul de Stat a mai evidențiat competența resurselor umane din zona Moldovei, subliniind rolul important al universităților din Suceava și Iași. „Avem oameni foarte competenți și fonduri suficiente pentru cercetare, iar acest trend va continua. Îmi exprim recunoștința față de toți partenerii și instituțiile implicate. Cu resursele umane și financiare disponibile, ne dorim ca aceste proiecte să aducă un plus de valoare economiei și societății noastre”.