Adrian DUPU: “DRRM vine în sprijinul Republicii Moldova în luarea tuturor măsurilor necesare pentru consolidarea comunității de limbă, cultură și istorie”

Adrian DUPU: “DRRM vine în sprijinul Republicii Moldova în luarea tuturor măsurilor necesare pentru consolidarea comunității de limbă, cultură și istorie”

Interviu realizat în cadrul ediției de toamnă a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova

FB IMG 1666686121920 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Domnule Secretar de stat al DRRM, Adrian DUPU, Guvernul României prin Departamentul pentru Relația cu Republica va acorda un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro Republicii Moldova. Ce domenii vor fi finanțate? Ce așteptări are partea română ca rezultat al acestor alocări financiare?

Cancelaria Prim-Ministrului României este desemnată ca Autoritate de Coordonare Națională în scopul aplicării dispozițiilor Acordulului semnat de Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

FB IMG 1666686130860 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, fiind în coordonarea Cancelariei Prim-Ministrului României, este parte din Comisia interministerială care coordonează acest Acord.

Recent, am participat la reuniunea acestei comisii, alături de reprezentanți ai ministerelor implicate în acordarea  ajutorului financiar, pentru domeniile transport, mediu, infrastructură, energie, mass-media, întreprinderi mici și mijlocii, afaceri interne, sănătate, administrație publică, educație, cultură, cercetare, turism. Deocamdată, proiectele depuse în zona dezvoltării și a educației necesită completări ce deja au fost transmise autorităților de la Chișinău.

Acest Acord reprezintă principalul instrument prin intermediul căruia România va acorda sprijin autorităților Republicii Moldova în eforturile acestora care vizează dezvoltarea durabilă și avansarea pe calea reformelor și apropierii de Uniunea Europeană. Astfel, așteptările țării noastre sunt de ordinul colaborării depline și a consolidării relațiilor dintre România și Republica Moldova.

FB IMG 1666686151370 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

 

În luna iulie, în cadrul conferinței donatorilor ce a avut loc la București, Republica Moldova a primit angajamente în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro. În mod realist, când credeți că vor ajunge aceste sume în Republica Moldova? Ce mecanisme de control există în raport cu aceste alocări bugetare?

Într-adevăr, în aprilie anul acesta, conferința de la Berlin a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane euro ca împrumuturi, sprijin bugetar și asistență financiară, angajamente de relocare în alte state a 12.000 de refugiați ucraineni din Republica Moldova, precum și ajutor umanitar în valoare de 71,3 milioane euro.

Așa cum au anunțat colegii mei din Miniserul de Externe, în acest cadru, România a anunțat un sprijin bugetar direct de 10 milioane de euro, în plus față de pachetele de sprijin acordate anterior.

În primul rând, pentru ca aceste sume să ajungă, așa cum spuneți, în Republica Moldova, este nevoie de o colaborare activă din partea Republicii Moldova cu cele cinci grupuri de lucru înființate și care funcționează ca vectori pentru generarea de asistență financiară și transfer de expertiză pentru reformă, în beneficiul Republicii Moldova.

FB IMG 1666686172863 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Este vorba despre:

  1. Grupul de lucru privind situația umanitară a refugiaților din Ucraina (co-prezidat de Germania și Canada);
  2. Grupul de lucru privind combaterea corupției (co-prezidat de România – la nivel de secretar de stat din Ministerul Justiției – și Regatul Unit);
  3. Grupul de lucru în domeniul securității energetice (co-prezidat de Franța și Italia);
  4. Grupul de lucru privind asistența financiară și consolidarea rezilienței economice a Republicii Moldova (prezidat de Comisia Europeană);
  5. Grupul de lucru dedicat managementului frontierelor (prezidat de SUA).

FB IMG 1666686208748 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Colaborarea se va derula prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, un mecanism permanent, de tip interguvernamental internațional, destinat mobilizării, concentrării și coordonării asistenței noastre pentru Republica Moldova.

Astfel, totul depinde de eforturile noastre colective în a reuși să susținem Republica Moldova în realizarea viitorului său european.

FB IMG 1666686238397 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

În încheiere, aș dori să subliniez faptul că, în legătură cu aplicarea Acordului (semnat de Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova), doresc să fac precizarea că Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) vine în sprijinul Republicii Moldova în luarea tuturor măsurile necesare pentru consolidarea comunității de limbă, cultură și istorie. Numai anul acesta, am insistat să avem două sesiuni de finanțare pentru proiectele care vizează acest țel, alături de alte acțiuni proprii pe care le derulăm în beneficiul cetățenilor de peste Prut.

FB IMG 1666686193046 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Leave A Comment