REȚETA de SUCCES din spatele MARELVI IMPEX Suceava: de la zero la 80.000.000 EURO

REȚETA de SUCCES din spatele MARELVI IMPEX Suceava: de la zero la 80.000.000 EURO

Marelvi Impex este o companie care își desfășoară activitatea de aproape trei decenii, devenind un distribuitor de electrocasnice important la nivel național. Care este povestea acestei companii de succes, care a fost ideea care a dat naștere, iată, unui brand de succes?

Povestea Marelvi a inceput in anul 1995, moment in care am luat decizia de a intra in antreprenoriat. Compania a inceput cu un mic magazin alimentar, apoi comercializarea materialelor de constructii.

A fost un moment in care am avut de ales intre benzinarii, dezvoltarea materialelor de constructii sau comercializarea apartaturii electrocasnice. Decizia a fost pentru cea din urma, ajungand astazi de la zero la o cifra de aproximativ 80 milioane de euro.

marelvi logo new - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Care este în prezent activitatea principală a companiei Marelvi?

Daca la inceput s-au testat mai multe domenii, pe parcurs s-a luat decizia de a ramane in comercializarea produselor electronice si electrocasnice. Astazi, desi activitatea este aceeasi, compania este la un alt nivel.

Vorbim de un numar insemnat de branduri si categorii de produse comercializate, de canale diferite de distributie, de acoperire nationala si de retail propriu, atat online cat si offline.

Cum a evoluat compania Marelvi și cum a reușit să „și dezvolte cifra de afaceri, ținînd seama că piața de desfacere este una marcată în România de o putere de cumpărare destul de imprevizibilă, de la un an la altul?

Anii de inceput au fost marcati de cresteri semnificative ale industriei si puterii de cumparare. In acelasi timp, economia era extrem de volatila, activam pe o piata imatura care putea oferi surprize in orice moment.

Un bun control financiar al businessului, o implicare permanenta a mea si a familiei in business au dus la continuitate, crestere, siguranta si incredere in companie, atat din partea partenerilor de business, cat si a angajatilor.

Au fost ani grei, cu sacrificii si provocari, obstacole si satisfactii, dar ma uit astazi in spate la anii in care am reusit, de la an la an, sa transformam o companie de la zero, la un business de succes pe care sa il pot preda la un moment dat generatiilor viitoare.

Modul de raportare la resursa umană a devenit în România un element central al asigurării stabilității și succesului într-o companie! Provocările perioadei în materie de capital uman sunt tot mai mari pe fondul migrației forței de muncă dinspre România spre Europa centrală și de vest! Cum evaluați dinamica companiei dvs din această perspectivă?

WhatsApp Image 2022 03 24 at 13.31.04 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Intr-adevar, cum mentionam mai sus, resursa umana este extrem de importanta, cu atat mai mult pentru o companie de retail si distributie, unde automatizarile nu pot fi facute la nivelul unei fabrici de exemplu.

Ne confruntam si noi, ca orice companie din Romania, cu gasirea si pastrarea resursei umane. In ceea ce priveste retentia, cred ca stam destul de bine la acest capitol, fluctuatia de personal fiind destul de redusa in compania noastra. Incercam sa tinem oamenii motivati, sa le oferim un mediu de lucru stabil, posibilitati de evolutie si satisfactii.

Cum vă afectează impactul major la facturile cu energia electrică și gaze naturale care au marcat acest debut de an?

Anul trecut a fost un an plin de provocari. A trebuit sa facem fata multor schimbari si cresteri de preturi, de la combustibili, evolutia nefavorabila a cursului valutar in cazul importurilor, pana la cresterea costurilor cu transportul maritim, intarzieri de marfa, blocaje, dar si costurilor cu materiile prime. Un an al scumpirilor in lant si al unor previziuni greu de facut per total business.

Anul acesta intr-adevar debuteaza cu cresteri de pret la energie. Este evident ca in aceste perioade este afectata profitabilitatea, iar cele mai multe companii sufera. Vom incerca sa ajustam businessul in concordanta, va trebui sa transferam o mare parte din aceste costuri in costul produselor si serviciilor. Oricum, va fi un an in care vor suferi si companiile si clientul final.

Care este proiecția investițiilor Marelvi Impex pentru anul 2022?

In anul 2022 vom investi in oameni, in dezvoltarea  programelor  IT si de business intelligence, lucruri care ne vor imbunatati procesul decizional si controlul businessului in timp real, dar vom investi si in logistica, in promovarea brandurilor proprii si in reteaua proprie de retail.

În ce măsură considerați că statul român, prin autoritățile sale centrale și locale, răspunde nevoilor companiilor de dezvoltare a mediului privat? Ce ar putea fi îmbunătățit în această relație public-privat?

In primul rând statul trebuie sa ofere mediului de afaceri predictibilitate. Orice companie are nevoie de creionarea unei viziuni de afaceri pe termen mediu si lung, iar pentru asta e nevoie de predictibilitate, sa nu ma fie schimbari in codul fiscal,doar de dragul schimbarilor. In al doilea rând cred ca administratia publica centrala si locala trebuie sa susțină tot mai mult afacerile românesti.

Statul trebuie sa fie un partener al oamenilor de afaceri si sa vină în sprijinul nostru cu o strategie națională care sa aibă aceasta componenta bine definită ; sprijiinrea capitalului autohton. In discutiile avute cu partenerii de afaceri din alte tari, observ ca guvernele lor sprijina activ si fac lobby constant pentru ca bussines-urile lor sa se dezvolte si mai mult.

Răspunde infrastructura rutieră din regiunea Moldovei nevoilor dumneavoastră de business?

In nici un caz . România a rămas in urmă la capitolul infrastructură, iar regiunea Moldovei suferă foarte mult din acest punct de vedere. Pentru a fi competitivi e obligatoriu să avem o legatură rapidă, o autostradă care sa ne lege de Occident si de capitala României care generează aproape 50% din Produsul Intern al României.

Leave A Comment

S-ar putea să-ți placă și