Cătălin LUPU, primarul comunei ieșene CIUREA: “Scopul nostru este să atragem finanțare din fonduri nerambursabile, astfel încât să putem îmbunătăți nivelul de trai al locuitorilor”
100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
În ultimii ani, comuna Ciurea a cunoscut o amplă dezvoltare, în special imobiliară. Aceasta a condus implicit și la creșterea numărului de locuitori
Din interviul cu primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu, se remarcă faptul că unul dintre principalele obiective a fost acela de a investi în învățământul antepreșcolar, preșcolar și școlar. Astfel, prin finanțarea prin Programul Operațional Regional, s-au reabilitat toate unitățile de învățământ din comună și s-au construit unele noi.
În anul 2022, Centrul Cultural „Cela Neamțu” a dobândit statutul de Partener Instituțional al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Comuna Ciurea este partener în organizarea mai multor evenimente culturale și sportive.
În discuția cu primarul comunei, s-a menționat faptul că perioada economică este una dificilă, dar cu toate acestea, taxele și impozitele locale au rămas la același nivel ca în anii precedenți. Din dialogul nostru se poate obsrva că scopul Primăriei Ciurea este de a atrage finanțare din fonduri nerambursabile pentru a putea implementa noi proiecte care să îmbunătățească nivelul de trai al locuitorilor.
În viitor, Primăria Ciurea intenționează să depună cereri de finanțare pentru dotarea școlilor gimnaziale din două sate, precum și pentru alte proiecte ce vor contribui la îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor.
Care ar fi cele mai importante 3 proiecte pe care le-ați finalizat în ultima perioadă?
În ultimii ani, comuna Ciurea a cunoscut o amplă dezvoltare imobiliară ce a condus implicit și la creșterea numărului de locuitori. Unul dintre principalele noastre obiective a fost acela de a investi în învățământul antepreșcolar, preșcolar și școlar. Astfel, am reușit să reabilităm toate unitățile de învățământ de pe raza Comunei Ciurea și să construim unele noi. Ultimele proiecte finalizate sunt:
- Construirea și dotarea unei creșe si grădinițe în satul Dumbrava
- Construirea și dotarea unei creșe și gradinițe în satul Lunca Cetățuii
- Suntem pe punctul de a finaliza alte doua importante investiții: Sală de sport și laboratoare în cadrul Școlii Gimnaziale din satul Lunca Cetățuii și Sală de sport și laboratoare în cadrul Școlii Gimnaziale din satul Ciurea.
Toate aceste 4 proiecte au fost finanțate prin Programul Operațional Regional(POR) sunt construcții cu spații generoase și cu dotări moderne.
“Încercăm să venim în întâmpinarea locuitorilor cu oferte interactive pentru petrecerea timpului liber în natură, prin mișcare”
Care au fost activitățile prin care ați realizat promovarea intereselor comunei Ciurea în 2022?
În anul 2022 Centrul Cultural ,,Cela Neamțu” a dobândit statutul de Partener Instituțional al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Centrul găzduieste o expoziție permanentă de tapiserie, iar în cadrul său se organizează constant activități cultural-artistice și literare.
Comuna Ciurea este partener în organizarea Festivalului de muzica Folk ,,Radu Stefan”, a “Taberei de Creatie Celesta Curătură” dar și în organizarea evenimentelor sportive precum ,,Trail la cabană” și Asaltul lupilor”, evenimente care ne promovează comunitatea .
Încercăm astfel, să venim în întâmpinarea locuitorilor cu oferte interactive pentru petrecerea timpului liber în natură, prin mișcare.
„Taxele și impozitele locale au rămas la același nivel ca în anii precedenți”
Cum este repartizat bugetul local al primăriei Ciurea în anul 2023, ținând cont de perioada economică dificilă traversată?
Deși traversăm o perioadă dificilă din punct de vedere economic, bugetul Comunei Ciurea este unul echilibrat, asigurând sustenabilitatea tuturor activităților curent, cât și implementarea proiectelor aflate în desfășurare, chiar dacă taxele și impozitele locale au rămas la același nivel ca în anii precedenți.
Care sunt proiectele viitoare ce își propun îmbunătățirea nivelului de trai al localnicilor din Ciurea?
Asa cum am menționat anterior, scopul nostru este sa atragem finanțare din fonduri nerambursabile, astfel încât să putem îmbunătăți nivelul de trai al locuitorilor.
În acest sens Comuna Ciurea deja a depus si a obținut finantare prin Programul National de Redresare si Reziliență pentru Cresterea eficientei energetice a blocurilor de locuinte din satul Lunca Cetatuii, prin care se vor reabilita 14 blocuri din satul Lunca Cetățuii.
Alte proiecte pentru care a fost semnat contractul de finantare sunt Dezvoltarea infrastructurii TIC prin montarea unui sistem de supraveghere video stradal in Comuna Ciurea, judetul Iasi, un proiect ce va deserve toate cele 7 sate ale comunei si Elaborarea in format GIS al Planului Urbanistic General din Comuna Ciurea.
În urmă cu câteva zile am depus Cerere de finantare pe Componenta 15- Educație prin care dorim dotarea cu mobilier, material didactic și echipamente digitale a Scolii Gimnaziale Ciurea si a Scolii Gimnaziale Comandor Alexandru Cătuneanu Lunca Cetățuii si urmează depunerea unei Cereri pe Componenta 13 in vederea construirii unui centru de zi pentru copii aflati în situații de risc.
Prin Programul National de Investiții Anghel Saligny avem o finanțare de 15.024.000 lei pentru extindere rețea de canalizare si avem depus un proiect in vederea reabilitarii a aproximativ 11 km de drumuri.