Orașul stațiune TÂRGU OCNA emblematic pentru TURISMUL băcăuan

Autor: Timp de citire: 6,7 minUltima modificare: 30 august 2024Views: 10 Comments on Orașul stațiune TÂRGU OCNA emblematic pentru TURISMUL băcăuan
Orașul stațiune TÂRGU OCNA emblematic pentru TURISMUL băcăuan

Orașul Târgu Ocna are în plan accesarea fondurilor din PNRR în vederea renovarii, consolidării și eficientizării energetice a blocurilor de locuințe

Care este situația proiectelor finanțate din fonduri europene implementate de primăria Târgu Ocna în exercițiul european financiar precedent? Putem discuta deja și despre proiectele orașului care sunt în pregătire pentru perioada 2022 – 2027?

Primăria Tg. Ocna în exercițiul financiar precedent s-a axat pe obținerea fondurilor europene pentru modernizarea unităților de învățământ din oraș și modernizarea infrastrurii rutiere care face legătură cu obiectivele turistice. Astfel am obținut finanțare pentru următoarele proiecte:

  • „Dezvoltarea, modernizarea și dotarea infrastructurii operaționale din cadrul Şcolii nr. 1, oraș Târgu Ocna, județul Bacău” POR 2014- 2020 în valoare de 20.351.518,48 LEI
  • „Dezvoltarea, modernizarea și dotarea infrastructurii operaționale din cadrul Şcolii nr. 2, oraș Târgu Ocna, județul Bacău” POR 2014- 2020 în valoare de 15.155.351,10 LEI
  • „Valorificare turistică și modernizare infrastructură specifică în stațiunea balneoclimatică Tîrgu Ocna, jud. Bacău “ POR 2014-2020 în valoare de 26.733.437,12 LEI.

TARGU OCNA 2 e1653296964734 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Proiecte în pregătire pentru perioada 2022-2027:

  • Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepo­luant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în Orașul Târgu Ocna, judeţul Bacău
  • Servicii de asistență medicală primară,comunitară și servicii oferite în regim ambulatoriu
  • Creșterea competitivității economice prin digitalizare
  • Îmbunătățirea conectivității prin dezvoltarea infrastructurii rutiere pentru accesibilitate teritorială
  • Reabilitarea, consolidarea și eficientizarea energetică a clădirilor pu­blice și blocurilor de locuințe

Fiind al II-lea an pandemic, 2021 a înregistrat transformări și adaptări continue ale mediului de afaceri atât național cât și local. Cum apreciați dinamica economiei locale în contextul acestor condiții restrictive?

Operatorii economici au avut de suferit în contextul condițiilor restric­tive impuse de pandemie, astfel Primăria Tg.Ocna a venit în sprijinul acestora în anul 2021, prin reducerea anumitor taxe, cum ar fi taxa pen­tru autorizația de funcționare, taxa pentru promovarea stațiunii etc.

Normativele de mediu impuse de uniunea europeană plasează românia pe un loc nedorit în clasamentul european de profil. Cum reușiți să răspundeți acestor criterii stricte care presupun creșterea procentului reciclării, intrării în legalitate a gropilor de gunoi, sprijinirea investițiilor în mijloace de transport electrice și hibrid etc?

Creșterea gradului de eficiență în co­lectarea separată a deșeurilor impune o serie de măsuri, una dintre cele mai importante fiind îmbunătățirea in­frastructurii de colectare selectivă.

Administrația publică locală, în calitate de dețînător legal al deșeurilor produse și colectate de pe teritoriul orașului Târgu Ocna, a gestionat atent de-a lungul tim­pului activitatea de colectare și transport deșeuri, implementând în anul 2018, Proiectul ’’Aplicație GIS Managementul deșeurilor la nivelul orașului Târgu Ocna’’. Proiectul prezintă o abordare modernă în activitatea de gestionare a deșeurilor prin faptul că ne permite vi­zualizarea, interogarea, analiză și inter­pretarea datelor din teren cu privire la modul de colectare a deșeurilor proveni­te din gospodării. Este primul proiect de acest gen din țară, în realizarea lui fiind implicate toate cele trei componente evi­dențiate în gestiunea deșeurilor:

Producătorul de deșeuri – cetățeanul (că parte activă în acest program, el pu­tând confirmă volumul deșeurilor produse la momentul scanării codu­lui de bare în vederea introducerii datelor în program)

Gestionarul deșeurilor – Primăria orașului Târgu Ocna

Prestatorul serviciilor de salubrizare – S.C. Compania de Utilități Publice Târgu Ocna S.A.

Primăria orașului Târgu Ocna și-a fundamentat strategia de mana­gement a deșeurilor generate pe rază administrativă, având posibilitatea de a colecta selectiv deșeurile reciclabile din ambalaje, de a transpor­ta, ambala și valorifica prin predarea direct către OIREP a deșeurilor reciclabile.

Această nouă abordare de management al deșeurilor (prin introducerea codului de bare pentru fiecare europubelă distribuită) a avut un impact pozitiv, aducând beneficii sistemului de gestionare a deșeurilor din ora­șul Tîrgu Ocna.

Primul etapă și cea mai importantă este campania de informare a cetă­țeanilor, de conștientizare a populației cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor, la nevoia de implicare a acestora pentru o mai bună funcționare a activității de colectare, dar mai presus de toate, pentru a putea trăi într- un mediu sănătos;

TARGU OCNA e1653296993313 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Faptul că întreaga activitate de colectare a fost intens monitorizată atât de Primăria orașului Tîrgu Ocna cât și de S.C. Compania de Utilități Publice Tîrgu Ocna S.A., cetățenii au putut fi disciplinați, de la o co­lectare la altă remarcându-se considerabile îmbunătățiri ale modului de gestionare a deșeurilor la nivel de gospodărie individuală;

Totodată a fost astfel creată și posibilita­tea de a monitoriza activitatea societății de salubrizare care își desfășoară activita­tea în orașul Tîrgu Ocna;

Un alt beneficiu este baza de date la care are acum acces Primăria orașului Tîrgu Ocna, și posibilitatea generării unui nu­măr variat de rapoarte cu privire la can­tități pe tipuri de deșeuri, rapoarte cu privire la problemele apărute în timpul colectării (amestec de deșeuri în euro­pubelă, distrugere europubelă, etc), nu­mărul persoanelor deservite pe familie, stradă, cartier, oraș.

În anul 2021 ați obținut o finanțare de 5 milioane euro pentru un proiect care va fi gata în 2023 și care va da o haină nouă celebrului oraș-stațiune Târgu-Ocna. Turismul a fost și rămâne o carte de vizită a localității. cum intenționați să abordați perspectiva acestei activități în 2022?

Prin proiectul „Valorificare turistică și modernizare infrastructură speci­fică în stațiunea balneoclimatică Tîrgu Ocna, jud. Bacău “, se vor moder­niza unui număr de 23 de străzi, amenajarea de spații verzi, amenajarea Piatetei Costache Negri, extinderea zonei pietonale, amenajarea de piste de biciclete, skate parc, iluminat public modern. Anul 2022 este o pro­vocare din perspectiva acestui proiect, astfel orașul Tg.Ocna va îmbraca o haina nouă, iar finalitatea lui va reprezenta motorul de dezvoltare a turismului, pe lângă infrastructura de turism balnear.

Pandemia a lovit puternic în ultimii doi ani, turismul românesc. Turismul balnear se va putea revitaliza ca urmare a faptului că guvernul româniei a decis ca voucherele de vacanță din 2022 să fie acordate în special pentru turismul balnear. Înainte de 1989, Târgu-Ocna era o destinație preferată de mulți români care veneau în stațiuni balneo-climaterice. Acum 10 ani, guvernul a decis să vă acorde statutul de stațiune balneo-climaterică de interes național. Cum se prezintă în prezent infrastructura de turism balnear la Târgu Ocna?

Infrastructură de turism balnear în orașul Tg.Ocna cuprinde în prezent următoarele:

Hotel Măgura cu o baza de tratament modernă și Centru Spa Complex Turistic Casă Creangă cu un modern Centru Spa Centrul Balnear Parc Măgura ce cu­prinde două piscine exterioare cu apă dulce

TARGU OCNA 4 e1653296982714 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Izvoarele minerale din Parcul Măgura ( 6 izvoare cură externă și 1 izvor cură internă) Baza de tratament din cadrul Salinei Tg.Ocna situată la circa 2 km de oraş, în masivul de sare Vâlcele-Slatinele, la 240 m adâncime și reprezintă, prin microclima­tul de salină, un important factor natural de cură utilizat în terapia afecţiunilor res­piratorii și Ștrandul cu apă sărata.

Leave A Comment