Președintele Gh. FLUTUR vine la Moldova Invest! INVENTAR al strategiilor, proiectelor și investițiilor județului SUCEAVA

100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
SUCEAVA. Strategii, proiecte, investiții
Anul 2021 s-a încheiat. A fost primul an al cadrului bugetar multianual 2021-2027, adoptat de către Uniunea Europeană și primul an al actualului mandat al conducerii CJ Suceava. Care este situația proiectelor din fonduri europene depuse de CJ Suceava?
Gheorghe FLUTUR, Președintele Consiliului Județean Suceava: Avem peste 20 de proiecte care sunt in faza de implementare.
- Poate unul din cele mai ambitioase proiecte ale etapei in care ne aflam este realizarea variantei ocolitoare a orasului Gura Humorului, proiect la care studiul de fezabilitate contractat de consiliul judetean are termen de finalizare luna aprilie 2022. Deja suntem in faza de stabilire a traseului definitive iar, in paralel, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat achizitia publica pentru realizarea studiului de fezabilitate a drumului de mare viteza Suceava – Vatra Dornei, cu termen de finalizare tot aprilie 2022, drum care va ingloba si varianta ocolitoare. Asfel, gandim sa legam municipiul capitala de judet de polul turistic Gura Humorului – Campulung Moldovenesc – Vatra Dornei, ceea ce va duce la o dezvoltare si o mai buna legatura de la est la vest a judetului si a localitatilor situate in apropierea viitoarei Autostrazii a Nordului.
- Pe Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT) am contractat documentatia necesara realizarii a 3 proiecte de modernizare a unor drumuri judetene, DJ177C Paltinoasa-Valea Moldovei, DJ 209A Falticeni – Horodniceni – Cornu Luncii – Malini – Slatina si DJ209B Malini-Valeni (un total de 67,025 km).
- In zona transfrontaliera Suceava – Cernauti avem 2 proiecte aflate in faza de implementare pe infrastructura rutiera, respectiv 2 drumuri in oglinda Shepit (UA) – Izvoarele Sucevei (RO) si Izvoarele Sucevei (RO) – Shepit (UA). Astfel, imbunatatim accesibilitea în aceasta regiune transfrontalieră, mobilitatea populației, a bunurilor și a serviciilor, in vederea stimularii dezvoltarii economice durabile prin reabilitarea/modernizarea a 3 km de drum din județul Suceava și conectarea comunitățiilor din zona de proximitate a drumului.
- As continua cu un proiect de o importanta deosebita, este vorba de Axa Rutiera Strategica 1: Iasi – Suceava. Este un proiect ambitios, care leaga nordul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est de partea de est a acesteia, care-si doreste imbunatatirea accesibilitatii si mobilitatii populatiei, bunurilor si serviciilor, in vederea dezvoltarii economice durabile, prin dezvoltarea infrastructurii rutiere interjudetene, drumuri care asigura conectivitatea directa sau indirecta cu reteaua TEN-T a 22 de unitati administrativ teritoriale pe care axa le tranziteaza.
- Sa nu uitam de Aeroportul “Stefan cel Mare”, aceasta cale de acces aerian in Bucovina si locul pe unde in 2022 au tranzitat peste 430.000 de pasageri, lucru cu care ne mandrim. Aici am lansat un proiect european prin POIM de “Crestere a gradului de securitate si siguranta” prin care se urmareste mentinerea si cresterea gradului de siguranta si securitate a operatiunilor aeriene, pasagerilor și bagajelor, asigurarea securitatii traficului aerian, procesarea pasagerilor și a aeronavelor conform capacitatilor construite si programelor de zbor.
- In domeniul colaborarii transfrontaliere avem in derulare cateva proiecte ambitioase. Incep cu Smart Travel Bucovina care are ca scop dezvoltarea infrastructurii TIC (Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor) din Judetul Suceava și Regiunea Cernauti prin dezvoltarea unei aplicatii mobile pentru telefoane smartphone si tablete care va fi folosita pentru a furniza informatii utile si pentru a promova cultura si turismul în aceste zone.
In domeniul parcurilor industriale, stiintifice si tehnologice, implementam cu finantare europeană 2 proiecte
Gheorghe FLUTUR: Un prim proiect este Parcul Stiintific si Tehnologic Siret, care va include un Centru de inovare și instruire, un modul IT și un modul specific activitatii de fabricatie si teste de laborator pentru componente industriale, proiect in parteneriat cu orasul Siret si Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava. Al doilea proiect este deschiderea unui “Laborator de cercetare interdisciplinara pentru analiza calitatii, sigurantei și identificarea falsificarii alimentelor” depus la finantare pe Axa prioritara 1 de pe programul POC prin Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botosani, unde suntem membrii fondatori alaturi de alte UAT-uri si agenti economici, cu participarea implicita pe parte de cercetare si inovare a Universitatii “Stefan cel Mare” Suceava.
Care este proiectia investitiilor publice pentru anul 2022 la nivelul judetului Suceava?
Gheorghe FLUTUR: Bugetul anului 2022 este un buget al dezvoltarii, cu un procent de 54% din totalul bugetului, alocat pentru investitii, respectiv peste 60 milioane euro din totalul de 153 milioane euro. Investitiile cele mai importante vor fi pe drumuri, la spitalul judetean si la aeroport, dar nu in ultimul rand la scolile speciale.
La drumuri vom avea o finantare de peste 80 milioane lei, pentru 8 drumuri care se realizeaza prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), apoi 20 milioane lei pe cateva obiective importante ce se vor derula din veniturile proprii ale consiliului judetean, 2,7 milioane lei pentru documentatia necesara realizarii centurii ocolitoare a orasului Gura Humorului si a unui pasaj de subtraversare care sa asigure legatura intre spitalul nou si spitalul vechi din Municipiul Suceava.
Daca la acestea adaugam peste 200 milioane lei pentru proiectele cu finantare din fonduri europene pe drumuri si inca 70 milioane lei pe care le alocam in acest an pentru reparatii pe drumuriile judetene, obtinem o anvelopa financiara de aproape 400 milioane lei pentru dezvoltare, modernizare si extindere infrastructura de drumuri judetene.
Bugetul de dezvoltare pentru spitalul judetean va conduce la investitii importante dintre care un nou spital de oncologie, cladirile monobloc pentru spitalul de infectioase si de pediatrie.
Arat faptul ca la spital in acest an printr-un parteneriat public-privat se finalizeaza un centru de radioterapie care alaturi de investitiile consiliului judetean in laboratorul de medicina nucleara si de proiectul cu noul spital de oncologie creeaza premisele functionarii unui hub de medicina in domeniul oncologic – radioterapie.
La scolile speciale de sub autoritatea Consiliului Judetean Suceava alocam peste 3 milioane lei din fonduri proprii si 9,1 milioane lei din fonduri europene pentru reabilitarea si modernizarea cladirilor si a spatiilor de cazare. Avem un proiect ambitios, acela al realizarii unui campus scolar la Scoala Speciala de la Bivolarie, unde invata copii cu deficiente de auz, investitia fiind in linie dreapta la Compania Nationala de Investitii.
Incepem un nou terminal cargo la Aeroportul Ștefan cel Mare din Suceava si accesam din fonduri europene, POIM, surse de finantare pentru un proiect de crestere a sigurantei si securitatii desfasurarii activitatilor specifice pe aeroport.
Pe 3 decembrie 2021, au sosit în Romania, primele 1,8 miliarde euro din PNRR care vor putea fi accesati imediat cum guvernul ciuca va realiza iar parlamentul va adopta actul normativ care sa reglementeze cheltuirea lor. cum se vor reflecta aceste investitii la nivelul judetului?
Gheorghe FLUTUR: Consiliul Judetean Suceava isi propune sa acceseze toate mecanismele de finantare de care dispune PNRR si pentru care va avea calitatea de “actor” eligibil, fii intocmite in acest sens si prezentate ministerului de resort la timpul potrivit fisele de proiect pentru un numar de 17 mari proiecte cu o valoare estimativa ce depaseste 700 milioane de euro. Aceste proiecte ating asadar multe domenii de dezvoltare ale judetului, incepand de la sanatate, continuand cu infrastructura de drumuri, turism, parcuri industriale, acordand o atentie sporita digitalizarii in domeniile enumerate.
Pe sanatate ne propunem sa ducem la finantare prin PNRR cele doua cladiri monobloc de la Spitalul Judetean “Sf. Ioan cel Nou” Suceava (cu toate dotarile necesare), unul cu profil pediatric si unul de boli infectioase. La acestea se adauga modernizarea si extinderea sectiei de oncologie si realizarea accesului rutier si pietonal prin subtraversarea Bulevardului 1 Mai intre cele doua zone spitalicesti.
Pe infrastructura de drumuri, avem in vedere aplicarea pentru finantare a Variantei Ocolitoare pentru orasul Gura Humorului, un proiect care va descongestiona traficul si va facilita accesul catre zonele turistice ale judetului.
Ne propunem sa digitalizam “Cadastrul retelelor edilitare” si “Sistemul de transport public judetean”. Avem un proiect de amenajare “Statii de incarcare electrice pentru vehicule si/sau in parcarile manastirilor”, mod prin care am atrage mai multi turisti si am face un transport sustenabil si verde.
Pentru turismul in Bucovina avem un proiect ambitios “Bucovina-Pol de dezvoltare regionala”, care isi propune sa valorifice patrimoniul imens al acestui domeniu.
In cadrul Parcului Industrial Bucovina, dorim sa realizam un “Grup de laboratoare regionale autorizate”.
Pe cultura, prin proiectul “Muzee pentru comunitate” ne propunem sa reabilitam si sa modernizam Muzeul Satului Bucovinean si Casa Memoriala “Simion Florea Marian” din Suceava. Tot aici, avem un proiect grandios care-si propune “Scanarea 3D a monumentelor UNESCO” din judet.
Avem un proiect pentru “Domeniul schiabil Giumalau” care-si propune o mai buna punere in valoare a zonei, a capacitatii sale turistice. Si, nu in ultimul rand, dorim sa realizam “Reconversia fostelor zone miniere” prin introducerea lor in circuitul turistic cu trasee si domenii schiabile.
În 2021, cuvântul de ordine a fost acela al investitiilor in aductiunea de gaze naturale. În ce masura a reusit administratia publica suceveana sa raspunda acestui deziderat?
Gheorghe FLUTUR: In judetul Suceava sunt 114 UAT-uri, din care 14 UAT-uri sunt racordate la reteaua de distributie a gazelor naturale (4 municipii, 4 orase si 6 comune).
La conductele magistrale de gaze naturale existente pe teritoriul judetului Suceava se pot racorda inca 83 de UAT-uri, din care 72 au contractat deja studii de fezabilitate de specialitate si pot accesa fonduri europene si guvernamentale. Din cele 72 de UAT-uri, 40 de UAT-uri au depus cereri de finantare la Ministerul Investitiilor si Programelor Europene prin programul POIM 2014-2020, pana la data de 31.12.2020, fiind structurate în 5 Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara (ADI-uri), 6 parteneriate si 4 proiecte proprii. Cererile au fost evaluate si la inceputul lunii februarie a fost declarata admisa la finantare ADI Valea Moldovitei formata din asocierea a 4 UAT-uri. In perioada urmatoare suntem in sesiune de depunere de catre UAT-uri de cereri de finantare prin Programul National de Investitii (PNI) “Anghel Saligny” (OUG 95/2021). De asemenea, Consiliul Judetean a solicitat Transgaz constructia a inca patru magistrale de gaz metan: Paltinoasa – Solca – Vicovu de Jos, Bunesti – Liteni – Dolhasca, Partestii de Jos – Botosana – Darmanesti si Berchisesti – Dragoiesti – Moara – Suceava. Deasemenea, am solicitat si prelungirea magistralei Gura Humorului – Campulung Moldovenesc – Vatra Dornei spre Poiana Stampei si judetul Bistrita. Astfel, dorim sa facilitam racordarea tuturor localitatilor din judet.
Economia judetului Suceava este determinata de o puternica componenta turistica. Cum apreciaza Consiliul Judetean dinamica acestui segment de activitate ca impact in economia locala pentru anul 2021? Ce perspective se prefigureaza pentru 2022?
Gheorghe FLUTUR: Turismul, la nivelul Județului Suceava, este considerat un domeniu economic prioritar, prin prisma evolutiei fenomenului turistic in ultimii 15 ani si a investitiilor private din acest sector.
La nivelul lunii decembrie 2021, Județul Suceava înregistra un număr de 971 unitati de cazare, care insumau 18.414 locuri de cazare, paturi. Este, de departe, judetul cu cele mai multe structuri de primire turistica/locuri cazare din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, pe locul II situandu-se, la mare distanta, Judetul Neamt, cu 433 unitati de cazare care insumate aveau 9.445 paturi.
Analizand datele statistice aferente anilor 2020 – 2021, constatam ca circulatia turistica la nivelul Judetului Suceava a cunoscut o crestere de aproximativ 50,7% in anul 2021 fata de anul 2020.
La nivelul Judetului Suceava, exista un numar de aproximativ 5.400 locuri de munca in domeniul HoReCa, ceea ce reprezinta o pondere de 2,5% din totalul fortei de munca ocupate la nivelul judetului.
In analizele economice efectuate la nivel judetean, domeniul turismului, alaturi de cel al comertului, ocupa o pondere de aproximativ 22% din valoarea adaugata bruta.
Perspectivele pentru anul 2022 in domeniul turismului, in contextul revenirii la normalitate odata cu depasirea crizei generate de pandemia COVID-19 sunt pozitive, cu atat mai mult cu cat in acesti 2 ani de pandemie, in perioadele in care nu au fost impuse restrictii privind circulatia turistica s-au înregistrat cifre comparative cu anul 2019, privind circulatia turistica si incasarile din turism aferente.
Impactul produs de pandemia COVID la nivelul Județului Suceava in domeniul turismului în 2020 a fost unul major, o scadere de 37% a cifrelor privind circulatia turistica, dar cu toate acestea impactul a fost la aproximativ jumatate fata de cel înregistrat de alte destinatii turistice la nivel european.
Rezilienta destinatiei turistice Bucovina la impactul pandemiei de COVID-19 ne face sa fim optimisti cu privire la revitalizarea acestui sector de activitate important pentru economia Judetului Suceava.
La capitolul perspective pentru viitorul apropiat trebuie amintit faptul ca, administratia judeteana va finaliza implementarea catorva proiecte cu impact asupra dezvoltarii turismului, printre care amintim:
- finalizarea modernizarii axei strategice Iași-Suceava, axa care va imbunatati substantial conectivitatea intre cele doua zone si care va duce la cresterea turismului;
- finalizarea implementarii proiectului transfrontalier intre SMART Travel Bucovina, un proiect cu valoare totala de 108 mii euro, realizat intre Judetul Suceava si regiunea Cernauti, care va integra solutii TIC privind imbunatatirea accesibilitatii in regiune;
- finalizarea proiectului ”Cresterea calitatii vietii in Orasul Siret prin cultura, educatie permanenta si spatii urbane moderne”, prin modernizarea “Muzeului de Istorie” de la Siret și transformarea lui în “Muzeul holocaustului evreilor din Bucovina”, care va crea un punct de atractie turistica foarte mare in zona.
Pe fondul migratiei accentuate, forta de munca activa a devenit treptat o preocupare majora pentru mediul de afaceri. Se regaseste aceasta componenta de baza pentru determinarea evolutiei si viitorului Sucevei in preocuparile si strategiile Consiliului Judetean Suceava?
Gheorghe FLUTUR: Va voi prezenta cateva date statistice succinte la nivelul judetului Suceava:
Efectivul de salariati la 30.11.2021 in judetul Suceava a fost de 114.762 persoane, cu o crestere de 2% fata de aceeasi data a anului 2020. Din totalul de 66,20% salariati a fost concentrat in sectorul tertiar (prestari servicii), 30,7% in sectorul secundar (industrie si constructii) si 3,1% in sectorul primar (agricultura, vanatoare și servicii anexe, silvicultura si piscicultura). Efectivul de salariati din judetul Suceava la sfarsitul lunii noiembrie 2021 reprezenta 18,5% din efectivul de salariati din cadrul regiunii Nord-Est si 2,1% din efectivul de salariati inregistrat la nivel national.
Castigul salarial mediu brut in luna noiembrie 2021 in judetul Suceava a fost de 4536 lei/persoana, iar cel net de 2778 lei/persoana. Si in judetul Suceava ne confruntam cu un deficit mare de forta de munca specializata, lucru care se resimte mai ales in domeniul constructiilor.
Toate proiectele majore de investitii in domeniile aratate mai sus vor atrage insa investitori, care avem speranta ca vor inversa fenomenul migratiei fortei de munca spre judetul nostru.
Ca si preocupare strategica pentru dezvoltarea mediului de afaceri cu creare de noi locuri de munca atractive avem dezvoltarea celor doua parcuri industriale cel de la Siret si respectiv din vecinatatea Aeroportului International “Stefan cel Mare”. Avem in organizare si o a treia locatie pentru investitii de tip clustere sau parcuri industriale in Paltinoasa (arealul unei foste cazarme militare). De asemenea, pentru crearea de locuri de munca dorim sa accesam un program de conversie/transformare a fostelor zone miniere din judetul Suceava in zone turistice.
Cum ati defini relatia producatorilor suceveni cu marile retele de magazine in 2021? Care este proiectia pentru 2022?
Gheorghe FLUTUR: In ceea ce priveste colaborarea producatorilor suceveni cu marile retele de retail, mentionam ca aceasta se aliniaza tendintei nationale, accesul este destul de anevoios, conditii comerciale greu de sustinut din punct de vedere economic, profit relativ redus și rulaj mare.
In aceste conditii, producatorii mici și mijlocii, nu reusesc sa faca fata la solicitarile retelelor de retail privitoare la cantitate, standardizarea productiei, ritmicitatea acesteia. Fac exceptie o parte dintre pomicultorii apartinand bazinului pomicol Falticeni, organizati în Cooperative care au accesat proiecte și care reusesc sa comercializeze in comun. Din pacate, lipsa depozitelor cu atmosfera controlata, reprezinta impedimentul major care conduce la pierderea pietei in favoarea importurilor. Daca ne referim la micii producatori din domeniul zootehnic, de exemplu, sporadic au fost infiintate cooperative agricole care reusesc sa colecteze si comercializeze, in comun, laptele catre procesatori (de exemplu Coperativa Agricola „Fermierii Dumbraveni” livreaza lunar o cantitate de 100.000 litri lapte).
Deoarece colaborarea cu retelele de retail este o optiune, in general, pentru afacerile mari care pot asigura cantitate, ritmicitate, productie standardizata, a condus la nivelul judetului Suceava, ca afacerile mici si medii să fie fortate sa identifice alte nise de comercializare. Acestea sunt reprezentate de micile bacanii (numar în creștere atat în judet cat si în judetele limitrofe), unitati din zona Horeca si nu in ultimul rand de piete volante.
Cum apreciati relatia administratiei pe care o conduceti cu investitorii straini care isi desfasoara activitatea pe raza administrativ-teritoriala a judetului Suceava? Putem discuta si de o strategie de atragere a noi investitii straine in 2022?
Gheorghe FLUTUR: Institutional vorbind, Consiliul Judetean Suceava desfasoara o activitate de atragere de investitori straini in judet, punctam cateva directii si pentru anul 2022: dezvoltarea celor doua parcuri industriale, tehnologice si stiintifice de pe teritoriul judetului Suceava, participarea la targurile si expozitiile internationale in domeniul promovarii de proiecte investitionale, organizarea unui eveniment foarte complex in cursul anului 2022 in judetul Suceava, respectiv Forumul Mondial al Diplomatiei Economice Suceava-Bucovina, precum si, ori de cate ori este oportun, intalniri cu investitorii straini care doresc sa obtina informatii de la autoritati despre patrimoniul cu potential investitional din judetul Suceava.
Strategia de atragere de noi investitii straine in judetul Suceava este corelata si se implementeaza in comun prin diverse intalniri si evenimente cu partenerii nostri extrem de consacrati Regiunea Schwaben, Departamentul Mayenne si regiunea Cernauti.