Moldova Invest în dialog cu Adrian DUPU, secretar de stat în Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova
100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
Cu speranțe în viitorul european, Republica Moldova își îndreaptă pașii către aderarea la Uniunea Europeană
Într-o mișcare strategică, țara și-a consolidat angajamentul față de valorile europene, privind aderarea ca un pas crucial către progres și stabilitate. În ciuda provocărilor, determinarea Moldovei de a integra normele și standardele europene rămâne fermă, evidențiind aspirațiile sale pentru un viitor mai luminos în familia europeană.
Dialogul constructiv și colaborarea strânsă cu oficiali precum dl. Adrian Dupu, secretar de stat în Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, subliniază importanța aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Această asociere strategică reflectă eforturile intense pentru consolidarea legăturilor transfrontaliere și promovarea valorilor europene în Moldova. Prin angajamentul comun și viziunea compartimentată, ambițiile moldovenești de a se integra în structurile europene devin mai tangibile și mai accesibile.
Republica Moldova face pași concreți spre aderarea la Uniunea Europeană. Cum credeți că influențează acest lucru mediul de afaceri?
Ca să răspund scurt, într-un cuvânt, spun așa: pozitiv. Simt nevoia, însă, să dezvolt un pic. În al doilea moment în care Republica Moldova a primit invitația de a demara negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, coeficienții care măsoară matricea oportunităților economice din Republica Moldova au explodat.
Oamenii de afaceri caută profitul, dar sunt foarte atenți și la securitatea investițiilor pe care le fac. Da, este adevărat, faptul că Republica Moldova este parte a frontierei de Est a Uniunii Europene nu este neapărat un plus pentru indicatorii care definesc curba de oportunitate a investițiilor străine.
Dar, repet, dacă Uniunea Europeană a decis că Republica Moldova merită să adere la spațiul economic european, toți vectorii investiționali europeni și globali vor căpăta alte definiții în ceea ce privește economia moldovenească. În egală măsură, această invitație de demarare a negocierilor de aderare nu rezolvă problema în sine. Coordonând cu maximă atenție toate energiile necesare și disponibile într-o direcție care să genereze noi investiții și implicit locuri de muncă plătite corect, guvernarea pro-europeană de la Chișinău va obține rezultatul dorit, resetarea și repornirea economiei Republicii Moldova.
La ce trebuie să se aștepte autoritățile locale și companiile private pe parcursul negocierilor de aderare?
Aderarea la Uniunea Europeană este un proces foarte exact, tehnic chiar, deși, la o primă evaluare, componenta politică este evidentă. După ce deciziile strategice au fost luate, să știți că în scenă, ca să zic așa, intră cei mai buni specialiști europeni în diferite domenii, specialiști care nu au o altă misiune decât cea de a coordona toate capitolele de negociere.
Specialiștii Uniunii Europene nu fac politică. Ei solicită aplicarea corecțiilor care se impun. Ca atare, autoritățile centrale și locale trebuie să știe că setul de exigențe este unul foarte serios. Mediul de afaceri, la rândul său, va primi toată atenția cuvenită, așa încât economia Republicii Moldova, la momentul tehnic al aderării, să poată face față concurenței și tuturor detaliilor care guvernează spațiul economic european.
Eu am mai spus acest lucru și în alte interviuri. Aderarea la Uniunea Europeană vine la pachet atât cu beneficii clare și indiscutabile pentru cetățeni, dar și cu seturi foarte serioase de responsabilități pentru APL-uri, autorități centrale și toate instituțiile reglementatoare, din toate sectoarele economice. Regulile jocului economic din Republica Moldova se vor schimba. În ce sens? Vor fi corect și transparent direcționate către setul de reguli care reglementează întreaga economie europeană, de la București și până la Lisabona, dacă vreți.
“Pentru următorii 10 – 15 ani, direcția strategică a unei generații trebuie să fie spațiul social, economic, cultural, istoric și identitar unde vă doriți să trăiască și să muncească viitoarele generații care se vor naște în Republica Moldova”
Care credeți că este constanta politică și poziționarea strategică, la nivel de principiu, care trebuie asumată de Republica Moldova pentru următoarea decadă?
Cetățenii Republicii Moldova vor trăi mai bine doar dacă vor decide să devină cetățeni europeni, așa cum suntem noi românii, de exemplu. Nivelul de trai din Uniunea Europeană este mai bun decât cel din Republica Moldova. Oamenii au drepturi și libertăți, meritocrația nu este o poveste de adormit copiii, justiția este egală pentru toți, statul de drept funcționează, școala este școală, spitalele sunt dotate și pot oferi servicii de calitate, afacerile merg bine, oamenii au pensii, copiii alocații mari și așa mai departe.
Uniunea Europeană este un model pentru Republica Moldova. Cei mai multi moldoveni emigranți trăiesc și muncesc în Uniunea Europeană. Ca atare, constanta politică de care mă întrebați nu are neapărat un nume, ci mai degrabă, o direcție, o asumare istorică a ceea ce poporul din stânga Prutului dorește să devină. A fi cu adevărat european nu este o abstracțiune. A deține pașaportul unei țări membre a Uniunii Europene este un benefi ciu pe care cetățenii Republicii Moldova care sunt si cetățeni români îl înțeleg foarte bine.
Pentru următorii 10 – 15 ani, direcția strategică a unei generații trebuie să fie spațiul social, economic, cultural, istoric și identitar unde vă doriți să trăiască și să muncească viitoarele generații care se vor naște în Republica Moldova. Orice fel de altă discuție, din punctul meu de vedere, cu permisiunea dumneavoastră, este o nejustificată pierdere de vreme. Nu există nici un motiv să nu vrei să trăiești în țara ta așa cum trăiesc cei peste 500 milioane de europeni.