Primarul Gheorghe LAZĂR, soluții pentru implementarea de noi proiecte în comuna suceveană MARGINEA

Primarul Gheorghe LAZĂR, soluții pentru implementarea de noi proiecte în comuna suceveană MARGINEA

Comuna suceveană Marginea este un renumit centru de artă populară, cunoscut îndeosebi pentru ceramica neagră ce se produce aici

Îndeletnicirea olăritului are tradiții vechi în localitate. Aici se modelează manual lutul argilos în scopul fabricării vaselor cu întrebuițare casnică pentru gătit sau pentru prelucrarea laptelui și diverse alte forme ornamentale.

Ceramica produsă aici este unică pe plan internațional prin culoarea neagră rezultată în urma arderii, precum și prin modelarea unor forme specifice tradiționale. În localitate mai există și acum case de locuit care păstrează o arhitectură cu o vechime de mai mult de 100 de ani.

Prezența unui cadru natural deosebit, de contact, cu râuri repezi și pajiști presărate de așezări temporare de vară, conferă plaiurilor bucovinene o funcție prioritar turistică, pretabilă agroturismului, turismului religios, cât și cel cultural.

45.Centrul de ceramic neagr de la Marginea 3 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Domnule primar Gheorghe LAZĂR, cum s-a resimțit la Marginea această perioada economică dificilă pe care o traversăm?

Inflația, scumpirea materialelor și a carburanților influențează direct și în sens negativ investițiile aflate în derulare la nivelul comunei Marginea. Astfel, avem cheltuieli foarte mari cu facturile de energie electrică, iluminat public, încălzire sediu primărie și prestări servicii pentru colectare și depozitare deșeuri menajere.

Cheltuielile au crescut cu cel puțin 500.000 lei față de anii precedenți raporându-ne la faptul că la nivelul comunei colectarea taxelor și impozitelor este aceeași, ca în anii trecuți.

De asemenea, proiecte pentru care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici în anii precedenți nu mai sunt de actualitate, fiind necesară actualizarea cu noile prețuri. În acest fel, numărul investițiilor este mult diminuat iar multe dintre proiecte nu pot fi puse în practică, rămânând la stadiul de proiect.

marginea - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Care ar fi cele mai importante 5 proiecte pe care le-ați finalizat în ultima perioada de timp?

 La capitolul investiții s-a reușit finalizarea următoarelor obiective de investiții:

  • ”Amenajare parc – zonă de agrement, in comuna Marginea, județul Suceava”;
  • ”Construire magazie la Grădinița cu program prelungit, comuna Marginea, județul Suceava”;
  • ”Înființare cale de acces (podeț) peste pârâul Havriș, zona ”Sfîrnaciuc” din comuna Marginea, județul Suceava”;
  • ”Lucrări de excavare, nivelare, terasare și taluzare, în zonele limitrofe cursurilor de apă din comuna Marginea”;
  • ”Amenajare depozit de materiale pentru primărie în zona Blasciuc, comuna Marginea, județul Suceava”;
  • ”Extindere corp clădire Școala Gimnazială Nr. 2 Marginea, județul Suceava”, cu amenajare grupuri sanitare;
  • ”Extindere corp clădire Școala Gimnazială Nr. 3 Marginea, județul Suceava”, cu amenajare grupuri sanitare.

O lucrare extrem de importantă și așteptată pentru comuna Marginea a fost realizarea sensului giratoriu în centrul comunei. În colaborare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere Iași (CNAIR Iași) și Secția Drumuri Naționale Suceava (SDR Suceava) s-a reușit darea în folosință a sensului giratoriu în luna octombrie 2021.

WhatsApp Image 2022 07 26 at 13.00.47 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Ce proiecte aveți în derulare și în ce stadii se află acestea?

 În anul 2021 a început execuția lucrărilor de ”Extindere rețea electrică aeriană de iluminat public și montare corpuri de iluminat în comuna Marginea, județul Suceava: în zona drumului național DN17A, în zona drumului comunal Șoarec, în zona Fântâna Guțului-zona Industrială, în zona Ulița Domnească-Câmp Horodnic, în zona Punte cimitir” și ”Amenajare apărări de maluri în zona amonte pod Moară Bacală și în zona aval Punte Cimitir, mal drept pârâu Sucevița, în comuna Marginea, județul Suceava”, pe o lungime de aproximativ 2,102 km, lucrare aflată aproape de finalizare.

O investiție extrem de importantă pentru comună o reprezintă  realizarea lucrărilor de modernizare prin betonare a 10,3 km drumuri comunale, lucrare ce urmează a fi finalizată anul acesta.

Un obiectiv început de foarte mulți ani și care s-a derulat cu greutate este reabilitarea așezământului cultural din comună – Căminul cultural Marginea – obiectiv pe cale să se finalizeze în acest an. Obiectivul de investiții se derulează prin Compania Națională de Investiții S.A.

În decembrie 2020 am depus în cadrul POIM 2014-2020, în parteneriat cu UAT Comuna Horodnic de Sus, cererea de finanțare pentru proiectul ”Dezvoltarea unei rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale în comunele Marginea și Horodnic de Sus din județul Suceava”. Investiția presupune înființarea rețelei de distribuție a gazelor naturale pe o lungime de 29,5 km în comuna Marginea și racordarea, într-o primă etapă, a unui număr de aproximativ 2092 gospodării. Chiar dacă proiectul a fost declarat eligibil, din cauza numărului mare de proiecte depuse, acesta nu a intrat la finanțare în cadrul POIM 2014-2020. În acest caz, a fost emis Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației nr.1133/2022 privind aprobarea listei obiectivelor de investiții și sumelor alocate acestora pentru finanțarea Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”, listă pe care a fost inclusă și investiția noastră. Urmează depunerea documentelor necesare pentru semnarea contractului de finanțare.

La Agenția Fondului pentru Mediu am depus două cereri pentru obținerea finanțării prin Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice pentru obiectivele de investiții ”Reabilitare termică Școala Gimnazială nr.2 Marginea, Corp A din comuna Marginea, județul Suceava” valoare totală obiectiv: 4.205.549 lei și ”Reabilitare termică Școala Gimnazială nr.3 Marginea, din comuna Marginea, județul Suceava” – valoare totală obiectiv: 2.971.941 lei. Din păcate, până la această dată nu a fost finalizată evaluarea cererilor de finanțare, din motive independente de noi.

În cadrul Programului Național de investiții ”Anghel Saligny” am depus două cereri de finanțare pentru “Modernizare drumuri de interes local și pod Șoarec din comuna Marginea, județul Suceava”valoare totală obiectiv: 13.558.927 lei și ”Modernizare infrastructură rutieră în comuna Marginea, județul Suceava – obiectul 2 – Construcție pod Vasilovschi-Moldovan” – valoare totală obiectiv: 10.156.662 lei. După obținerea finanțării vom demara procedura de achiziție a lucrărilor.

La Compania Națională de Investiții (C.N.I.) – am depus o solicitare de obținere a finanțării pentru ”Construire și dotare dispensar medical uman, sat Marginea, comuna Marginea, județul Suceava”.  Conform răspunsului primit de la C.N.I., obiectivul de investiții a fost introdus pe Lista sinteză a subprogramului ”Unități sanitare” aprobată prin Ordinul M.D.L.P.A. nr.1618/12.11.2021. Finanțarea obiectivului de investiții se va realiza în corelare cu alocațiile bugetare destinate subprogramelor din cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social derulat de C.N.I.

 Am depus în cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Componenta 10 – Fondul local, două cereri de finanțare pentru ”Actualizare Plan Urbanistic General al Comunei Marginea, județul Suceava” și Reabilitare și eficientizare energetică sediu Primărie comuna Marginea”. În cadrul acestei linii de finanțare sumele au fost prealocate pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, astfel încât, nu am putut depune mai multe cereri de finanțare.

A fost semnat contractul de achiziție publică de servicii de înregistrare sistematică a imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în Comuna Marginea, județul Suceava. Decontarea serviciilor se realizează prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, în baza contractului semnat cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Suceava (OCPI Suceava).

Comuna Marginea este parte componentă a Master Planului Județean Suceava cu investiții prioritare în infrastructura de apă și apă uzată, cu finanțare nerambursabilă din Fondul de Coeziune prin POIM 2014-2020. Investiția se derulează prin Asociația Județeană pentru Apă și Canalizare Suceava și este o investiție foarte mare, valoarea conform indictatorilor tehnico-economici din studiul de fezabilitate fiind de 36.666.213 euro fără TVA. La această dată se află în derulare licitația deschisă pentru atribuirea contractului de lucrări “Construirea stației de epurare din localitatea Marginea” – prima etapă din cadrul investiției.

Este o investiție mult așteptată dar care, din cauza costurilor foarte mari nu poate fi realizată fără sprijin din partea Asociației Județene de Apă și Canalizare Suceava (AJAC Suceava). Sperăm ca în cel mai scurt timp să demareze execuția lucrărilor iar locuitorii comunei să beneficieze de aceste utilități.

 

Putem discuta și despre proiecte de viitor pe acest fundal de impredictibilitate?

 Actuala criză economică a afectat destul de mult capitolul investiții. Creșterea prețurilor și obligația autorităților contractante de a ajusta prețul contractelor de achiziție publică ne determină să fim foarte atenți cu viitoarele investiții. În primul rând trebuie să asigurăm fondurile necesare pentru finalizarea investițiilor în derulare și mai apoi să găsim soluții pentru implementarea unor noi proiecte.

Chiar dacă aprobăm indicatori tehnico-economici la faza de Studiu de fezabilitate, în lipsa fondurilor necesare pentru demarararea lucrărilor este foarte probabil ca până la finalizarea lucrărilor să fim nevoiți să suplimentăm sumele.

Totuși, avem în vedere derularea unor investiții pentru comunitate, cum ar fi:

  • Construirea și dotarea unei baze sportive și de agrement;
  • Înființarea unei piețe agroalimentare moderne;
  • Materializarea și amenajarea traseelor turistice Marginea – Pietrele Muierii – Pleșa
  • Înființarea unui parc fotovoltaic prin care să ne asigurăm necesarul de energie pentru instituțiile publice și iluminat public.

Toate aceste investiții sperăm să le implementăm cu sprijin financiar de la Uniunea Europeană.

Leave A Comment