Ioan NANI, director general ANTIBIOTICE: „Valoarea investițiilor aferente acestui an va crește cu aprox. 32% față de anul anterior, ajungând la 77,8 milioane de lei”

Ioan NANI, director general ANTIBIOTICE: „Valoarea investițiilor aferente acestui an va crește cu aprox. 32% față de anul anterior, ajungând la 77,8 milioane de lei”

Interviu realizat în cadrul ediției de primăvară a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova

Compania Antibiotice și-a pus bazele în urmă cu 67 de ani, și a evoluat de la un producător cu tradiție în fabricarea de substanțe active, la o companie modernă și competitivă de produse generice

Ioan Nani ATB scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării RegionaleAm purtat cu dialog cu directorul general, Ioan Nani, care este unul dintre cei mai apreciați CEO din România. A devenit director general în 1998, iar în cei 25 de ani de activitate a redefinit și reorganizat întreaga platformă industrială a companiei Antibiotice, fiind susținut de o echipă competentă.

Am discutat despre debutul său profesional la Antibiotice, progresul înregistrat, despre cum este să produci medicamente la standardele industriei farmaceutice mondiale și despre obiectivele generale pentru anul în curs.

În perioada anilor 1987 – 1990, Ioan Nani s-a ocupat de planificarea activității economice și dezvoltarea producției din cadrul companiei Antibiotice, având deja experienţă în control şi audit financiar la Ministerul de Finanţe şi Curtea de Conturi a României.

Peste 4 ani, în 1994 a devenit director financiar devenind parte din managementul superior al companiei, care poate fi definită ca cel mai important producător român de medicamente generice.

În anul 1997, Ioan Nani a iniţiat listarea la Bursa de Valori Bucureşti a companiei Antibiotice, care are în prezent peste 25 de ani de prezenţă pe piaţa de capital, ceea ce a bazele unei dezvoltări durabile. Iar în următorul an, a devenit director general și preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Antibiotice.

Compania Antibiotice a devenit lider mondial în producerea substanței active nistatina sub conducerea lui Ioan Nani. Activitatea de export a companiei s-a dezvoltat semnificativ, iar în prezent, afacerile internaţionale se desfășoară aproape peste tot în lume.

„Cu o istorie de aproape șapte decenii, Antibiotice scrie istoria unei povești de succes despre tradiție, performanță și evoluție, demonstrând că și în România se produc medicamente la standardele industriei farmaceutice mondiale!”

Cum ați caracteriza astăzi, la 67 de ani de la înființarea companiei Antibiotice, parcursul acestei fabrici de medicamente românești?

Compania Antibiotice a reprezentat încă de la începuturile ei un obiectiv strategic pentru industria care asigură starea de sănătate a polulației și în general pentru siguranța națională. Faptul că această mare platformă s-a dezvoltat lângă municipiul Iași nu este întâmplătoare.

Alegerea Iașului a fost susținută de existența primei universități din România, a liceelor de chimie și a celor cu un profil asemănător structurii profesionale de pe platforma Antibiotice, capabile să formeze specialiștii de care avea nevoie fabrica.

Astăzi, Antibiotice este cel mai important producător de produse farmaceutice cu capital integral românesc, care susține sistemul național de sănătate cu peste 150 de produse, fiind și cel mai mare exportator pe care-l are industria farmaceutică românească.

DSC02081 scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Am fost mereu orientați spre a investi constant în sistemul de management integrat al calității, spre a dezvolta activitatea de cercetare în propriul nostru Centru de Cercetare-Dezvoltare, am investit major în echipamente și tehnologii superioare, iar experiența îndelungată în producția de medicamente la care se adaugă dezvoltarea susținută a resursei umane, reprezintă preocupări constante ale echipei de management care au determinat evoluția și dezvoltarea companiei de-a lungul timpului.

Alinierea la cele mai exigente reglementări în domeniu au făcut ca în prezent să deținem certificări europene de bună practică de fabricație (GMP) pentru toate cele 8 fluxuri distincte de producție dar și aviz favorabil din partea organismului american Food and Drug Administration (FDA) atât pentru fabricația Nistatinei (substanță activă), cât și a pulberilor sterile injectabile. Aceste certificări au permis exportul acestor produse în Statele Unite ale Americii, devenind astfel un producător de top la nivel mondial.

DSC 3340 scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării RegionaleAccentul pe care compania îl pune pe calitate și performanță, demonstrat prin obținerea de certificări și standarde internaționale de calitate impuse cu rigurozitate de cele mai reglementate piețe din lume, a determinat consolidarea poziției de lider pe diferite segmente de piață:

  • lider cantitativ pe forma farmaceutică pulberi sterile injectabile;
  • lider cantitativ pentru produse topice;
  • lider pe segmentul medicamentelor generice cu prescripție și OTC comercializate în spitalele din România;
  • lider mondial în producția substanței active Nistatină de 9 ani și standard de referință acordat de Farmacopeea Americană (USP) pentru Nistatină de peste 6 ani;
  • furnizor recunoscut de antibiotice sterile injectabile pentru sisteme de sănătate internaționale precum: SUA, Marea Britanie, Canada, Olanda, Danemarca, Vietnam etc.

În prezent, compania Antibiotice se identifică drept cel mai important producător român de medicamente generice, care susține sistemul național de sănătate cu peste 150 de produse, fiind inclusă în lista obiectivelor cu caracter strategic în economia naţională.

Totodată, produsele marca Antibiotice au impact și la nivel internațional, compania având vânzări consolidate în peste 50 de țări din întreaga lume, obținând aprox. 40% din cifra de afaceri de pe piețele externe.

Cu o istorie de aproape șapte decenii, Antibiotice scrie istoria unei povești de succes despre tradiție, performanță și evoluție, demonstrând că și în România se produc medicamente la standardele industriei farmaceutice mondiale!

ARC PESTE TIMP LA ÎMPLINIREA A 100 DE ANI DE ACTIVITATE

Debutul dumneavoastră profesional la Antibiotice are ca reper temporal anul 1985. În perspectiva acestui arc peste timp, unde vedeți Antibiotice în 2055, la împlinirea celor 100 de ani de activitate?

f633b436 2db1 4af1 a22f cf0094a166af - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării RegionaleLa finalizarea cursurilor universitare am primit un post de economist la Antibiotice, în cadrul unei secții de producție. În perioada anilor 1987 – 1990 m-am ocupat de planificarea activității economice și dezvoltarea producției în cadrul companiei, iar în 1994 am devenit director financiar devenind parte din managementul superior al Antibiotice.

În 1998 am devenit director general și de atunci, în ultimii 24 de ani, am redefinit și reorganizat întreaga platformă industrială a companiei împreună cu o echipă dinamică și perseverentă.

Am investit peste 100 milioane de euro în această platformă industrială pentru ca Antibiotice să continue să scrie istoria unei povești de succes despre tradiție, performanță și evoluție, demonstrând că și în România se produc medicamente la standardele industriei farmaceutice mondiale!

Revenind în prezent. Anul 2022 a fost indiscutabil atipic sub aspect economic. Crizele economice suprapuse au ridicat probleme serioase. Cum au impactat asupra activității curente a Antibiotice și ce măsuri au fost adoptate pentru depășirea acestora?

Antibiotice este o companie internațională care dezvoltă operațiuni economice pe piețe externe, fapt pentru care a fost impactată din mai multe puncet de vedere.

Instabilitatea creată de conflictul din Ucraina, ce a determinat creșterea fără precedent a tarifelor pentru principalele utilități și creșterea implicită a prețurilor materiilor prime, a condus la o creștere alarmantă a inflației.DSC 6925 alese scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Acest lucru a reprezentat o adevărată provocare pentru noi în menținerea unui echilibru între aceste prețuri care au escaladat foarte mult, ajungând chiar la dublare și prețurile de vânzare a medicamentelor.

După cum se știe, în România creșterea prețului la medicamente se poate aproba doar în situații extreme, iar acum, consider că este momentul de a se reaseza prețurile în trendul inflației, care anul trecut a atins două cifre.

În aceste condiții am reușit o acomodare a structurilor de producție, a structurilor de consum, reașezarea sistemului de salarizare și motivare a angajaților, astfel încât, în anul 2022 am avut 95,35% grad de retenție la nivel de personal strategic.

ANTIBIOTICE, LIDER NAȚIONAL

Tot în anul 2022 v-ați consolidat poziția de lider național în procesul de fabricație al produselor farmaceutice cu aplicare topică (cea mai modernă fabrică de produse farmaceutice topice solide și semisolide din Europa). Ne puteți oferi mai multe detalii?

fe3084cd 876b 4f7a 9cc6 68306850d89c - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării RegionaleAntibiotice este, de peste 25 de ani, lider național pentru produse topice (preparate cu aplicare locală). Nevoia de a ne dezvolta și consolida pe acest segment a determinat  inaugurarea, la finalul anului 2022, a celei mai moderne fabrici de produse farmaceutice topice din Europa, destinate atât medicației intraspitalicești cât și consumului populației.

Am investit 20 de milioane de euro din fonduri proprii pentru a construi această fabrică ce are o capacitate de producție cu 50% mai mare, comparativ cu cea existentă. Aici fabricăm 56 de produse topice; pentru 19 dintre acestea, Antibiotice este unic producător.

Producția se desfășora pe 4 fluxuri de fabricație dotate cu tehnologie de ultimă generație, certificate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, care vor produce la cele mai înalte standarde, medicamente destinate atât pieței din România, cât și exportului.

 

Pentru al patrulea an consecutiv, compania Antibiotice a obținut nota 10 în cadrul clasamentului VEKTOR (care a reunit peste 100 de companii listate la BVB). Ce reprezintă acest calificativ/recunoaștere pentru compania pe care o conduceți?

DSC 2680 scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării RegionaleVEKTOR este un indicator realizat de Asociația Română pentru Relația cu Investitorii care de 4 ani evaluează calitatea comunicării companiilor listate la Bursa de Valori București cu investitorii.

Calificativul maxim obținut de Antibiotice în toți acești ani, arată interesul constant și asumat al managementului pentru menținerea unui grad ridicat de transparentizare a proceselor, acțiunilor, strategiilor și a planurilor de viitor.

Cu alte cuvinte, este prioritară preocuparea pentru susținerea unei comunicări bilaterale etice, corecte și constante cu toți jucătorii pieței de capital, în scopul consolidării încrederii și atractivității companiei în piață.

Putem discuta despre un impact al războiului din Ucraina asupra activității Antibiotice Iași în dinamica realizării exporturilor de produse proprii?

Afacerile noastre internaţionale se desfășoară aproape peste tot în lume. Situaţia din Ucraina nu ne-a afectat cifrele şi bugetele pe care le consolidăm an de an; în 2022 am obținut o creștere a cifrei de afaceri la export cu 28,5% comparativ cu anul anterior. Într-adevăr, vedeam un anumit potenţial în zona Ucrainei însă, în urma evenimentelor care au loc acum în țara vecină, evaluăm noile condiții economice și vom decide dacă vom accesa această piață în viitor.

Care sunt obiectivele generale ale companiei Antibiotice pentru anul în curs?

Antibiotice și-a propus o dezvoltare sustenabilă a businessului prin asumarea de obiective durabile ambițioase, în condițiile în care tranziția către o economie ce presupune adaptarea proceselor și tehnologiilor în vederea reducerii impactului asupra mediului devine tot mai stringentă.

DSC 5658 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării RegionaleAstfel, în perspectiva următorilor 7 ani, ne propunem consolidarea unui portofoliu de produse sustenabil, prin atragerea de peste 80 de noi produse, atât prin business development cât și prin cercetare proprie, care vor contribui la creșterea graduală a cifrei de afaceri estimată a se dubla până în 2030 și bineînțeles la o creștere corespunzătoare a profitului.

În anul 2023, estimăm venituri totale în creștere cu 11% și un profit brut mai mare cu 22% comparativ cu anul 2022. Veniturile vor fi obținute din valorificarea pe piața internă și piețele externe a actualului portofoliu de produse la care se adaugă veniturile estimate a fi obținute prin atragerea de produse noi.

Valoarea investițiilor aferente acestui an va crește cu aprox. 32% față de anul anterior, ajungînd la 77,8 mil.lei.

Trecerea către energie verde, implementarea de noi tehnologii sustenabile și optimizarea proceselor de fabricație sunt parte din proiectele de investiții verzi cu eficienţă ridicată și consumuri energetice reduse care urmează să fie implementate în scopul maximizării randamentelor afacerii și optimizării cheltuielilor.

Un exemplu în acest sens, o investiție importantă care se va implementa în acest an și care va contribui la dezvoltare sustenabilă a companiei este cea în domeniul energiei regenerabile, prin construirea unui parc fotovoltaic de 2,52 MW care va asigura 26,4% din consumul de energie al companiei.

Alte investiții înscrise în planuri de implementare multianuale urmăresc digitalizarea completă a companiei precum și retehnologizarea și modernizarea laboratoarelor de cercetare și a capacităților de producție existente.

În contextul actualei crize privind asigurarea și păstrarea forței de muncă calificate care sunt principalele elemente care definesc strategia de HR a companiei Antibiotice?

DSC 6431 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării RegionaleAntibiotice este unul dintre cei mai mari angajatori din România, cu 1350 de angajați, structura de personal fiind distribuită echilibrat între trei generații cu diversitate profesională, specifică activităților desfășurate pe platformă.

Dezvoltarea și adaptarea continuă a resursei  umane la realitățile prezentului este un obiectiv constant al  companiei. S-au identificat și se aplică instrumente moderne care să realizeze transferul de cunoștințe și expertiză de la seniori către generațiile următoare.

Ne concentrăm pe implementarea unui management riguros al carierei și al evoluției profesionale, în cadrul căreia să fie îmbinată atât starea de bine cât și performanța la locul de muncă.

De asemenea, programele de training și dezvoltare continuă, care să ducă la dezvoltarea competențelor de creștere a afacerii, reprezintă o altă prioritate majoră.

Îmbunătățirea mediului de lucru precum și  adaptarea permanentă a politicii de salarizare și motivare la  tendințele pieței, reprezintă alte direcții importante care definesc  strategia de resurse umane.

Toate acestea contribuie la  stimularea performanțelor și a competitivității, la fidelizarea  angajaților și creșterea atractivității brandului de angajator.

O inițiativă amplă de gestionare a managementului cunoașterii în Antibiotice o constituie înființarea “Academiei a+”, o platformă axată pe programe de recrutare, educație, inovație și dezvoltare a competențelor profesionale, în vederea adaptării structurii de resurse umane la noua configurație a companiei în perspectiva anilor 2030.

Leave A Comment

S-ar putea să-ți placă și