Primarul Cristinel Dinu ANTEMIE, despre proiectele menite să îmbunătățească nivelul de trai al locuitorilor comunei sucevene FRĂTĂUȚII VECHI
100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
Interviu realizat în cadrul ediției de primăvară a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova
Comuna Frătăuții Vechi se află într-un amplu proces de modernizare și dezvoltare, gândit să îmbunătățească condițiile de trai ale locuitorilor
Primarul Cristinel Dinu Antemie demonstrează, prin acțiunile și implicarea sa, că pune interesul locuitorilor mai presus de orice, contribuind la creșterea nivelului de trai al acestora.
Principalele sale preocupări se concentrează în jurul acțiunilor care fac posibil ca Frătăuții Vechi să aibă drumuri modernizate, rețea de apă și canal în fiecare gospodărie, iar tânăra generație să beneficieze de unități de învățământ moderne și dotate la standarde europene.
Domnule primar Cristinel Dinu Antemie, cum arată planul de investiții al Primăriei Frătăuții Vechi în anul 2023 în ceea ce privește domeniul educației, sănătății, infrastructurii sau al asistenței sociale?
În anul 2023 în ceea ce privește educația, vom implementa prin PNRR un proiect de dotare a unui laborator de informatică și dotarea cu mobilier nou a sălilor de clasă.
De asemenea, printr-un proiect finanțat de GAL Ținutul Bucovinei, vom oferi celor 3 școli din comună multifuncționale laser A3, laptopuri pentru profesori, precum și un program software de printare diplome și creare de foi matricole. Tot in domeniul educației avem depuse la CNI doua proiecte, unul pentru construirea unei creșe și unul pentru modernizarea și extinderea Școlii Gimnaziale Ion Pintilie Măneuți.
Pentru buna desfășurare a procesului de educație a copiilor de la Grădinița nr. 1 din Frătăuții Vechi, pentru anul 2023 am prins în bugetul local suma necesară pentru extinderea cu două noi săli de clasă, atât de necesare având în vedere numărul în creștere a copiilor care aparțin de această grădiniță.
În ceea ce privește sănătatea, am finalizat de modernizat spațiul unde se află cabinetul asistentului comunitar. Pentru anul 2023 ne-am propus să terminăm de modernizat tronsonul de drum din zona Barc, început anul trecut, precum și atragerea de fonduri prin vânzarea de loturi de case, pentru a putea moderniza prin betonare drumurile din zona Măleni.
Ce proiecte aveți în derulare în prezent și care este stadiul acestora?
În prezent avem în derulare un proiect de extindere a rețelei de apă potabilă si a canalizării, în lungime totală de 10 km. 75% din proiect este implementat, urmând ca până la sfârșitul anului constructorul să termine toată lucrarea, să putem face recepția pentru a putea oferi aceste servicii atât de necesare populației.
De asemenea, contractul pentru Creșterea Eficienței Energetice a Infrastructurii de Iluminat Public în comuna Frătăuții Vechi, a fost semnat cu Ministerul Mediului, urmând a avea loc licitație pentru execuție, și credem că până la sfârșitul acestui an, vom avea schimbate lămpile pentru iluminatul public.
Tot în acest an vom termina construcția de trotuare în centrul satului Frătăuții Vechi, trotuare atât de necesare pentru pietoni.
Care sunt proiectele de viitor pe care le-ați stabilit?
Am reușit să obținem o finanțare de 18 000 000 lei prin programul Anghel Saligny, pentru extinderea rețelei de apă și canalizare. Suntem la stadiul de obținere a avizelor, apoi vom demara procedura de scoatere la licitație. Este prioritar acest proiect pentru noi, pentru că odată implementat vom duce procentul celor branșați la rețeaua de apă și canalizare la 85% din totalul locuințelor din comună.
La fel de important este să modernizăm drumurile. Dar pentru a nu avea situații în care drumurile modernizate să fie supuse unor lucrări pentru montarea țevilor de apă și canalizare, dorim ca întâi să avem creată rețeaua de apă și canalizare și apoi vom moderniza și drumurile.
În afara proiectelor deja depuse și enumerate anterior, avem în vedere depunerea spre finanțare a unui proiect pentru crearea unui parc de panouri fotovoltaice care să producă curent electric în vederea susținerii iluminatului public.
Construirea a două grădinițe, una in satul Frătăuții Vechi și una în satul Măneuți se află pe lista noastră de proiecte și lucrăm la elaborarea documentației pentru a putea depune proiectele spre finanțare pe fonduri europene.
Modernizarea căminului cultural din satul Măneuți a primit deja finanțare prin PNRR, componenta C10, și ne dorim ca în anul 2023 să începem și lucrările la acest obiectiv.
Tot prin PNRR s-a obținut finanțarea pentru construcția unei platforme betonate unde vor fi depozitate containere pentru colectarea de deșeuri prin aport voluntar. Platforma aceasta va rezolva problema depozitării materialelor rezultate din demolări, sau a deșeurilor periculoase pe care locuitorii comunei Frătăuții Vechi nu aveau unde le depozita. Pentru că ne gândim la toate categoriile de vârstă, avem în vedere construirea unei zone de relaxare pentru tinerii din comună.
Urmărim permanent care sunt liniile de finanțare pe fonduri europene care se deschid, iar în cazul în care acestea pot fi aplicate în comuna noastră, vom întocmi documentațiile pentru a putea depune proiectele.