Sergiu MANEA (APIT MOLDOVA): “Moldova vă va surprinde și vă va intriga la fiecare pas, lăsându-vă amintiri de neuitat și povești unice pe care să le povestiți prietenilor”
Sergiu Manea este Președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova (APIT), care ne-a explicat cum s-au adaptat APIT și Moldova pentru a supraviețui crizei, care sunt particularitățile Republicii Moldova ca destinație unică de călătorie și cum arată planurile din industria turismului și a ospitalității din Moldova pentru anul 2023
Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova (APIT) este o organizație necomercială, independentă și nepolitică, formată în baza liberei asocieri și egalității în drepturi a patronilor din industria turismului, ei au decis să se asocieze liber și să își ofere sprijin reciproc.
APIT promovează, susține și apără interesele comune economice, tehnice și juridice ale membrilor săi, încurajând totodată acțiunile de cooperare între aceștia. De asemenea, prin politica sa, APIT își propune să atragă investiții în valorificarea potențialului turistic din Republica Moldova.
Domnule Președinte Sergiu Manea, cum s-au adaptat APIT și Moldova pentru a supraviețui crizei în această perioadă dificilă?
Vremurile dificile și criza dau naștere unor noi idei și inițiative. La fel ca multe alte țări, industria turismului local a fost grav afectată, în special cea a ospitalității.
APIT a venit în sprijinul membrilor săi într-un dialog cu Guvernul Republicii Moldova pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă în turism.
APIT este Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova. Credem că apartenența la ETOA, Asociatia Europeană a Operatorilor din Turism, ne poate ajuta în Turism și Ospitalitate, pentru a ne redresa mai eficient după Covid19.
Învățând de la alți membri, aflând despre succesele lor și inspirându-ne pentru a dezvolta noi relații și discutând cu mai mulți Operatori despre diferite opțiuni din Moldova. Este încă o destinație nedescoperită.
“Oamenii sunt cei care fac Moldova specială!”
Care sunt particularitățile Republicii Moldova care o transformă într-o destinație interesantă și unică de călătorie?
Moldova este o țară mică, deosebit de fermecătoare, ascunsă între România și Ucraina și este una dintre cele mai puțin vizitate țări din lume. Oamenii sunt cei care fac Moldova specială!
Fiecare colț al Moldovei are propria sa identitate unică. În sud, găsiți găgăuzii, un popor plin de viață, cu propria cultură, istorie, tradiții și, desigur, bucătărie delicioasă.
Dacă veți călători doar o oră distanță de la Chișinău în altă direcție, veți descoperi cât de diversă poate fi țara noastră mică. Dacă treceți râul Nistru spre malul său stâng, veți găsi Transnistria, un teritoriu în care timpul s-a oprit. Vizitarea Transnistriei poate fi asemănătoare cu o călătorie înapoi în timp, în URSS.
Sau, dacă vreți să faceți cunoștință cu minoritatea noastră de romi, călătoriți în nordul Moldovei, la Soroca. Și, bineînțeles, cine ar putea uita pădurile mărețe, Codrii, din inima țării. Dar dacă aveți în plan doar un singur lucru când sunteți în vizită, ar trebui să vedeți complexul istoric unic al Orheiului Vechi.
Vinul este mândria poporului moldovenesc și cu siguranță ne ajută pe noi. dar și pe vizitatorii noștri, în depășirea greutăților! În fiecare an, în octombrie, sărbătorim Ziua Națională a Vinului în piața centrală a capitalei noastre.
Câte țări au o sărbătoare națională dedicată doar vinului? Cei mai buni vinificatori ai noștri întâmpină mii de oaspeți și îi surprind cu varietatea și calitatea incredibilă a vinurilor lor. Amploarea Zilei Naționale a Vinului este greu de imaginat – cu 150.000 de vizitatori și peste 1000 de tipuri de vin de degustat, este ușor să pierzi socoteala!
Crame speciale, lungi de zeci de kilometri, și o colecție de milioane de sticle de vin, cu unele pivnițe incluse în Cartea Recordurilor. „Cricova” SA, perla vinului moldovenesc, reprezintă un oraș subteran unic, cunoscut în întreaga lume pentru imensele sale labirinturi cu vinuri excelente.
„Cricova” este prima cramă din Moldova care a făcut vin spumant așa cum a fost preparat de călugărul – vinificatorul Pierre Perignon. „Méthode Traditionnelle” este un proces complex, constând în fermentarea secundară, în sticlă și maturarea ulterioară „cuvée”.
“Moldova vă va surprinde și vă va intriga la fiecare pas, lăsându-vă amintiri de neuitat și povești unice pe care să le povestiți prietenilor”
Cum s-a pregătit industria turismului și a ospitalității din Moldova pentru anul 2023?
Avem un calendar plin de concerte, festivaluri, curse și chiar un maraton. În fiecare an, mii de moldoveni participă la aceste evenimente și suntem bucuroși să le împărtășim turiștilor și vizitatorilor: festivalul „Ethno Jazz” din toamnă cu muzicieni folk și jazz din întreaga lume; „DescOpera”, un festival de operă de vară de trei zile, cu spectacole uluitoare într-un amfiteatru în aer liber.
În miezul iernii, vizitați cramele noastre subterane, fie pentru muzică, la „Underland Fest”, fie pentru cursa de 10 km prin galeriile subterane ale Combinatului de vinuri Cricova. Indiferent de ce alegeți, există multe activități de care să vă bucurați și să vă amintiți.
Fie că este miezul zilei sau al nopții, puteți merge la o plimbare fără griji într-un oraș sau o excursie la țară – Moldova este una dintre cele mai sigure țări din Europa. Mai mult, internetul mobil accesibil și rapid este disponibil în toată Moldova.
Vă puteți conecta oricând la Wi-Fi gratuit în cafenelele noastre, troleibuzele și chiar în parcurile noastre verzi și liniștite ale orașului, astfel încât să puteți păstra legătura și împărtăși impresiile despre Moldova, un stat care își face prieteni noi și rămâne sănătos, fericit și inspirat.
Moldova vă va surprinde și vă va intriga la fiecare pas, lăsându-vă amintiri de neuitat și povești unice pe care să le povestiți prietenilor.
editor’s pick
latest video
news via inbox
Nulla turp dis cursus. Integer liberos euismod pretium faucibua