Primarul Leonard ACHIRILOAEI: „ROMANUL trebuie să continue schimbarea în bine, pe o traiectorie definită și predictibilă a DEZVOLTĂRII”

100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
Interviu realizat în cadrul ediției de toamnă a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova
Municipiul Roman joacă un rol strategic în dezvoltarea întregii Regiuni de Nord Est a României prin însăși dispunerea geografică centrală în plan regional, fapt care a condus la transformarea acestui oraș într-un adevărat nod de transfer rutier în aprovizionarea cu mărfuri a întregii Moldove.
Pe raza economico-adminsitrativă a Romanului activează câteva companii de renume pentru mediul economic românesc precum:
- ArcelorMittal Tubular Products Roman SA – cea mai mare fabrică de țevi din oțel laminate la cald din România;
- Agrana Roman – fabrică de zahăr și de ciocolată – singura din Zona Moldovei;
- Cersanit România SA – fabrică de ceramică și obiecte sanitare;
- Fabrică de polistiren – investiție austriacă de mare valoare;
- Întreprinderi de confecții;
- Umaro SA – fabrică de strunguri carusel, mașini prelucrat lemn.
Domnule primar Leonard ACHIRILOAEI, cum se resimte la nivelul Romanului perioada economică dificilă pe care o traversăm?
La fel ca orice altă instituţie publică importantă din societatea românească, Primăria Municipiului Roman caută să fie apropiată de populaţie şi înţeleasă de cetăţeni. Fiecare proiect – care se naște de la o idee și se maturizează – are la bază nevoile oamenilor, a celor care s-au născut, locuiesc sau își construiesc viitorul în municipiul Roman.
Desigur, stabilitatea preţurilor este foarte importantă pentru asigurarea unei prosperităţi durabile. Efectele pandemiei, ale crizei sanitare prin care cu toții am trecut, se resimt acum, generând o instabilitate financiară cu care trebuie să ne confruntăm.
În ceea ce privește proiectele aflate în curs de implementare, bineînțeles că suntem nevoiți să realizăm ajustările necesare în urma creșterii prețurilor, iar cu acest lucru suntem foarte prudenți, pentru ca nicio finanțare – și mă refer aici în principal la proiectele din fondurile europene – să nu fie întârziată sau blocată. Prin eforturi susținute și o aplecare mai mare asupra bugetului, continuăm investițiile asumate, prioritare, care să conducă în mod clar la îmbunătățirea calității vieții, la nivelul întregii localități.
Care ar fi cele mai importante 5 proiecte pe care le-ați finalizat în ultima perioadă de timp?
În calitate de primar, urmăresc în permanență ca Romanul să continue schimbarea în bine – pe o traiectorie definită și predictibilă a dezvoltării, prezentându-se în fața tuturor ca un oraș modern, aflat în plină ascensiune.
Alături de întreaga echipă de specialiști din primărie, continuăm implementarea de proiecte noi, care fac obiectul unor investiții diverse, de la regenerarea urbană a spațiilor publice, la reducerea birocrației în administrația publică locală și grija față de comunitate.
Dacă este să ne referim la o serie de 5 proiecte majore încheiate, voi face o următoarea trecere în revistă:
- “Îmbunătățirea factorilor de mediu și a condițiilor de viață în Municipiul Roman prin amenajarea Parcului Jora”. Vorbim despre un proiect cu o valoarea totală de 1.624.688,97 lei;
- “Îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi de viaţă în Municipiul Roman prin amenajarea Parcului Zăvoi”. Valoarea investiției a fost de 5,3 milioane de lei, din care 4,1 milioane de lei – fonduri europene, diferența fiind asigurată de la bugetul local. Cu o suprafață de 7,3 hectare, parcul dispune de două porți de acces, scenă, gradene, grupuri sanitare, pistă de biciclete, loc de joacă pentru copii, amenajări peisagistice, mobilier stradal, instalație de iluminat și de monitorizare video.
- “Creșterea eficienței energetice a clădirii publice din Municipiul Roman, Str. Smirodava, Nr. 28” – un proiect prin care am redat în folosință fosta Creșă a Romanului, o unitate care astăzi se află în subordinea Direcției de Asistență Socială a Primăriei Municipiului Roman și care, se bucură de o adresabilitate foarte mare. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la suma de922.196,88 lei, iar lucrările au presupus reabilitarea întregii clădiri și intervenții asupra instalațiilor termice, sanitare și electrice. Noul centru poate primi până la 90 de copii de vârstă antepreșcolară, iar organigrama cuprinde 35 de persoane angajate.
- “Reabilitare și dotare Școala “Vasile Alecsandri”, corp B” – o nouă investiție de 2.962.366,42 lei, necesară pentru a reda “strălucirea” unei clădiri monument, construită între anii 1895-1897, cu o suprafață de 814 mp.
- În cele din urmă voi face referire la amplul proces spre digitalizare, pe care Primăria Municipiului Roman l-a întreprins pentru ca astăzi, să fie o instituție facilă, care oferă nu mai puțin de 38 de servicii publice digitalizare și 4 aplicații pentru cetățeni.
Ce proiecte aveți în derulare și în ce stadii se află acestea?
În acest moment avem în atenție o serie de proiecte care vor duce în mod cert la continuarea dezvoltării sistemului educațional, al actului medical de la Roman, dar și la sprijinirea persoanelor aflate în dificultate. În cele ce urmează, voi face referire la o serie de proiecte, aflate în faza de implementare:
- Reabilitarea, modernizarea și echiparea Liceului Tehnologic “Vasile Sav”. Lipsa școlilor profesionale, a echipamentelor specifice din liceele tehnologice sau a cursurilor cu aplicabilitate tehnică, conduce inevitabil către o criză de specialiști. Trebuie să ne îndreptăm atenția către această problemă și să încercăm să găsim soluții. La Roman, facem acest lucru! Liceul Tehnologic “Vasile Sav” a intrat într-un program de reabilitare și modernizare completă a corpului B, a corpului C – acolo unde sunt prevăzute atelierele de pregătire profesională, dar și a sălii de sport. Valoarea totală a proiectului este de 22.257.226 lei, cu finanțare europeană, municipalitatea urmând să asigure partea de cofinanțare de 445.144 lei.
- Reabilitarea Școlii de Artă “Sergiu Celibidache” – fosta Școala Gimnazială nr. 7 – așa cum este cunoscută de mulți romașcani, va beneficia de modernizarea corpului B și a sălii de sport.
Din punct de vedere financiar, totalul investiției este de 6.492.423,94 lei – din care, cofinanțarea pe care municipalitatea trebuie să o asigure, este de 129.848,54 lei.
Având în vedere vechimea clădirilor, aflate într-o stare nesatisfăcătoare și care nu au fost reabilitate din lipsă de fonduri, dar în care continuă să învețe 271 de elevi – inclusiv cei aflați la program suplimentar, iar 46 de profesori își desfășoară activitatea, nevoia acestei investiții era cât se poate de urgentă.
- Proiect integrat de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a Şcolii Carol I, un alt proiect care va avea ca rezultat modernizarea acestei unități școlare, dar și construirea şi dotarea unei săli de sport pentru învățământul general obligatoriu, reabilitarea şi dotarea Grădiniței, precum și reabilitarea drumurilor publice din cartierul Nicolae Bălcescu. Valoarea totală a proiectului este de673.908,85 lei.
- Construirea și dotarea Corpului B și a Sălii de sport de la Școala „Costache Negri” și de modernizare a drumurilor publice din cartierul Petru Rareș – Școala Gimnazială „Costache Negri” (fosta Școala nr. 2) a intrat într-un program de reabilitare și modernizare completă, care presupune ridicarea unei construcții pe două tronsoane, unul dintre acestea având un nivel suplimentar, la demisol.
O altă componentă importantă a proiectului, vizează reabilitarea și modernizarea străzilor: Bucovinei, Miron Costin și Sucedava – intervenție care va avea loc inclusiv la zonele pietonale. Astfel, toate străzile din acest cartier vor fi complet reabilitate. Valoarea totală a investiției este de 24.276.634,34 lei, din care 20.922.381,30 lei – reprezintă suma alocată din Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat, diferența fiind asigurată din bugetul local.
- Modernizarea și reabilitarea Centrului Multicultural “Unirea” – Un nou contract de finanțare este cel pentru realizarea acestui obiectiv în valoare de peste 15 milioane de lei – fonduri europene, care presupune reabilitarea, consolidarea, modernizarea și dotarea Centrului Multicultural “Unirea” – o clădire cu funcții culturale și recreative
- Proiectul privind extinderea Ambulatoriului și construcția Centrului Imagistic. În partea opusă Compartimentului de Primire Urgențe de la Spitalul Municipal de Urgențe Roman, va fi construită o nouă clădire formată din demisol și parter, în care va funcționa Centrul Imagistic, existând legături funcționale cu ambulatoriul și Centrul de Primiri Urgenț Centrul imagistic va fi dotat cu aparatură de ultimă generație, printre care se numără: RMN, CT, EKG pentru urologie, aparat radiologic digital. Reușim astfel, să facem un alt pas important pentru îmbunătățirea serviciilor medicale de la Roman!
- Creșterea eficienței energetice și extinderea sistemului de iluminat public din Municipiul Roman – un proiect cu o valoare de 18.298.770,13 lei.
- Renovarea energetică moderată a clădirilor publice din municipiul Roman – Grădinița cu program prelungit nr.2 – „Muguri de Lumină” – fosta Casa C.C. Iliescu este astăzi o unitate de învățământ complet reabilitată și modernizată. Grădinița nr. 2, de pe strada Dobrogeanu Gherea, va fi redată circuitului școlar în această toamnă. Valoarea lucrărilor a fost de 2.182.000 lei, suma fiind asigurată din bugetul local.
- Construcție locuințe sociale în strada Islazului – Construcția a 56 de locuințe sociale în municipiul Roman, se apropie de final. Mă refer la garsoniere și apartamentele cu două camere, dispuse în 3 corpuri de clădire, care însumează 2802 mp și care vor fi finalizate în acest an conform proiectului asumat. Locuințele vor fi prevăzute cu tot ceea ce este necesar pentru un trai decent, inclusiv cu surse proprii pentru încălzire. Este prevăzută crearea de alei pietonale, cu pavele din beton în suprafață de 1940 mp, se vor crea 46 de locuri de parcare și un spațiu de joacă de 614 mp. Va fi amenajat și spațiul verde, prin semănare cu gazon, pe o suprafață de 6148 mp. Vorbim în total de 46 de module de tip garsonieră, 4 locuințe adaptate persoanelor cu dizabilități și alte 6 module de tip apartament cu două camere, care vor avea destinația de locuințe sociale. Investiția presupune 1.518.620 lei, fondurile provenite în proporție de aproximativ 80% de la Ministerul Dezvoltării și cofinanțare din bugetul local.
Putem discuta și despre proiecte de viitor pe acest fundal de impredictibilitate?
Astfel, în acest moment avem aprobată finanțarea pentru construcția unei noi creșe. Municipiul Roman este înscris pe lista Programului național de construcție de creșe a Ministerului Dezvoltării, în acest moment având certitudinea că nouă creșă, de capacitate mare va fi construită în municipiul nostru. Mă bucur că proiectul a fost aprobat pentru finanțare, urmând procedura de achiziție publică și că această zonă aflată în proximitatea Parcului Zăvoi și a zonei ANL va fi adaptată nevoilor noastre. Tot aici, în perspectivă este creionat și un proiect de tip campus, care include și construcția unei grădinițe. Valoarea investiției, asigurată de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții este de 22.262.920 lei cu TVA.
Dezvoltarea unui SMART CITY PARKING – este o nouă idee care ar veni în sprijinul conducătorilor auto, pentru că așa cum se întâmplă în toate orașele, numărul autoturismelor este într-o continuă creștere. În acest sens, este avută în vedere dezvoltarea unei platforme tehnologice și de conectivitate.
Dezvoltarea sistemului educațional rămâne în continuare o prioritate, având în vederea reabilitarea, modernizarea și echiparea unor alte trei unități de învățământ din municipiul Roman. Este vorba despre o atenție pe care o acordăm învățământului profesional și tehnic – Colegiul Tehnic “Danubiana”, Colegiul Tehnic „Petru Poni” și Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”.
Municipiul nostru se bucură de existența unui ștrand modern, care oferă cele mai bune condiții de relaxare atât pentru romașcani, cât și pentru foarte multe persoane din zona Moldovei. Extinderea și modernizarea Complexului de Agrement Ștrand „Moldova” este și ea o viziune care, prin eforturi susținute va deveni realitate. Aici, ne dorim amenajarea unui AQUA – PARK și reamenajarea zonei, pentru sporirea atractivității regiunii prin diversificarea modalităților de petrecere a timpului liber.
Avem prefigurată și modernizarea a două zone importante, pentru a pune în valoare frumusețea arhitecturală de care Romanul se bucură – Piața Centrală cu monumentele și clădirile istorice și centrul municipiului Roman, cu monumentul Domnitorului Roman-Mușat.
Nici dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor nu rămâne lăsată deoparte, în această direcție făcând demersurile necesare pentru asigurarea unor servicii de salubrizare și de colectare a reziduurilor menajere în conformitate cu standardele europene.
Nu în cele din urmă, aș vrea să amintesc de o un proiect urbanistic deosebit – modernizarea falezei râului Moldova și amenajarea acesteia ca zonă de promenadă și divertisment, prin realizarea de alei, spații verzi, iluminat ornamental, foișoare, bănci, piste de role și biciclete – toate acestea transformând întreaga zonă într-un pol de atracție.
Căutăm în permanență să fructificăm fiecare ocazie de a face mai mult și mai bine, iar în această zonă în care a fost construită Microhidrocentrala pe râul Moldova, în care a fost amenajat Parcul “Zăvoi” și este prevăzută construcția unei noi creșe, amenajarea Falezei este cât se poate de oportună.