Scrijele de fructe din cuptorul bunicii. Gustul copilăriei, regăsit în reţeta unui antreprenor din Iași

Scrijele de fructe din cuptorul bunicii. Gustul copilăriei, regăsit în reţeta unui antreprenor din Iași

Noile tehnologii au lăsat în urmă manopera bunicii, însă gustul fructelor deshidratate rămâne acelaşi. Bogdan Ghineţ, un antreprenor ieşean duce mai departe gustul tradiţional al fructelor coapte în cuptor ca pe vremea bunicii

Tânărul, stabilit în Iaşi după absolvirea studiilor universitare, dezvoltă la graniţa dintre judeţele Iaşi şi Vaslui, în comuna Rebricea, o afacere cu fructe feliate şi deshidratate numită „Scrijele de mere ca la bunica“, începând cu anul 2015, investiţii care s-a ridicat la 100.000 de euro.

WhatsApp Image 2023 01 27 at 14.26.28 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Antreprenoriatul în sânge se dobândește

Originar din comuna Oituz, judeţul Bacău, tânărul antreprenor Bogdan Ghineţ stabilit în Iaşi după absolvirea studiilor universitare, a lucrat circa cinsprezece ani în domeniul implementării proiectelor cu fonduri europene şi naţionale, perioadă în care inevitabil i-a intrat antreprenoriatul în sânge.

,,Timp de mai bine 15 ani m-am ocupat de implementare proiecte cu fonduri europene și naționale. În toată această perioadă m-am intersectat cu diferite afaceri realizate de români (și nu numai) care mi-au insuflat dorința de a produce, aici, în România, cu forțe locale, pentru dezvoltarea personală și locală.

Și am văzut câte lucruri se fabrică în România și foarte multă lume nu cunoaște. Având posibilitatea de a circula în toată țara, am văzut și foarte multe livezi/ferme, părăsite sau îngrijite foarte puțin, dar având producție și o calitate deosebită. Întrebând de curiozitate cum valorifică produsul final, am fost dezamăgit să văd că le exportau ca materie primă, materie ce apoi se întorcea sub diverse forme în România.

Din păcate, majoritatea oamenilor din agricultură sunt preocupați doar de producția brută, fără a acorda atenție deosebită valorificării produsului la adevărata valoare. Am decis să încep activitatea de deshidratare deoarece această nișă nu era exploatată. Am ales mărul ca prim fruct pentru deshidratare și l-am comercializat sub denumirea de Scrijele de mere ca la bunica, relatează Bogdan Ghineţ.

 

75107603 2455985504515779 91199189534375936 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Pașii în deschiderea businessului „Scrijele de mere ca la bunica“

După mai multe analize amănunţite, a constatat că o principală problemă în agricultura românească este etapa de valorificare/procesare. Inițial, a dorit să facă un cuptor la Iași, dar analizând toate costurile implicate și fiind la început, a decis ca mai întâi să testeze piața să vadă reacțiile oamenilor.

,,Astfel, am identificat un procesator în Olt, cu atestat tradițional, care s-a oferit să mă ajute în demersul meu. Merele, caserolele, etichetele erau realizate în Iași, doar procesarea o făceam la ei. În luna octombrie 2015 am intrat pe piață cu acest produs, timid, dar cu mult entuziasm.

Lumea a început să cunoască produsul (sau să și-l amintească), peste 90% din cei ce știau produsul își aminteau de bunici. Ceea ce mi-a confirmat că alegerea denumirii a fost corectă. Reacțiile oamenilor au fost pozitive și au fost foarte surprinși de apariția produsului. Colaborarea cu partenerul din Olt a durat până în 2016. În această perioadă de timp mi-am dat seama că pentru a putea intra pe lanțurile de magazine trebuie să am propriul punct de procesare pentru a putea diminua din costuri.

Anul 2017 a fost unul în care activitatea a fost mult diminuată, atenția mea fiind pe încercări nenumărate de a accesa o finanțare pentru a putea realiza punctul de procesare în Iași. La începutul anului 2018 am depus un proiect la Raiffeisen Bank, pe un program intern de susținere a firmelor la început de drum.

Am aplicat cu ideea unei afaceri în domeniul deshidratării fructelor și am reușit să fiu printre câștigători. Am identificat un spațiu corespunzător în comuna Rebricea, județul Vaslui pentru desfășurarea activității, l-am închiriat, l-am amenajat și am achiziționat echipamentele minime necesare pentru desfășurarea activității (pregătirea spațiului a durat din iulie până în noiembrie 2018: locația este o fostă fabrică de pâine.

Spațiul este unul generos din punct de vedere al dimensiunii (aprox. 200 mp clădirea + 4000 mp terenul), cât și din punct de vedere al amplasării: am două mari livezi de mere, pruni și cireși pe un perimetru de aproximativ 10 km. Procesarea efectivă a început în noiembrie 2018. Avem 2 persoane angajate în etapa de producție: unul este full-time și unul part-time“, adaugă Bogdan Ghineţ.

67112879 2281029118678086 5520724075783127040 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

De la mere, la prune, gutui, caise, zmeură, mure și goji

Din noiembrie 2018 până în prezent a început să promoveze produsele și să le introducă în băcănii, existând discuții mai mult sau mai puțin avansate cu magazine mai mari. În momentul de față tânărul antreprenor ieșean are următoarele produse în portofoliul:

Mere deshidratate (ambalate în punguțe cu ZIP și sigilate termic – 75 grame) comercializate sub brandul de Scrijele de mere;

Prune deshidratate (ambalate în punguțe cu ZIP și sigilate termic – 100 grame) comercializate sub brandul de Scrijele de prune;

Gutui deshidratate (ambalate în pungute cu ZIP și sigilate termic – 70 grame) comercializate sub brandul de Scrijele de gutui;

Caise deshidratate (ambalate în punguțe cu ZIP și sigilate termic – 100 grame) comercializate sub brandul de Scrijele de caise;

Zmeură deshidratată (ambalate în punguțe cu ZIP și sigilate termic – 100 grame) comercializate sub brandul de Scrijele de zmeură;

Mure deshidratate (ambalate în punguțe cu ZIP și sigilate termic – 100 grame) comercializate sub brandul de Scrijele de mure;

Goji deshidratate (ambalate în punguțe cu ZIP și sigilate termic – 100 grame) comercializate sub brandul de Scrijele de goji;

2333 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Investiția ideală pentru a avea o afacere competitivă la nivel internațional este de minim 500.000 euro

Costurile înființării unui astfel de business depind de mai mulți factori: capacitate de procesare, chirie sau proprietate privată; tipurile de fructe pe care dorești să le procesezi, numărul de angajați, mai spune tânărul.

,,Orientativ, pentru un nivel de dotare minim care să îți ofere posibilitatea să ai cât de cât un nivel competitiv al prețului, investiția în echipamente trebuie să fie undeva la minim 50.000 euro. Pe lângă acești bani recomand încă cel puțin 50.000 euro capital de lucru pentru costurile operaționale: angajați, materii prime, utilități, promovare etc. După o experiență de aproximativ 5 ani de zile pot spune că investiția ideală pentru a avea o afacere competitivă la nivel internațional este în valoare de minim 500.000 euro. Fondurile prin care am început investiția au fost/sunt: credit și resurse personale ale investitorilor. Sunt foarte multe aspecte la care trebuie să fii atent când începi: să ai o poveste în spate; să îți cunoști bine clienții; să îți stabilești bine ce produse/grupe de produse dorești să faci; să nu procesezi în avans fără comenzi ferme sau plata unui avans (mă refer la cantități mari); să ai diversitate de produse; să te promovezi“, specifică tânărul antreprenor.

68247060 2323171121130552 4224312665914212352 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Anul trecut antreprenorul a deshidratat undeva între 5-7 tone de fructe

Deşi acesta pare să fie rezultatul unei reţete secrete pe care doar bunicile o ştiu, antreprenorul mărturisesc că reţeta este una cât se poate de simplă.

„Fructele sunt spălate, se elimină cotorul/sâmburii, se feliază, se pun pe tăvi de inox și se lasă la deshidratat ușor, la max. 45 grade. Anul trecut am deshidratat undeva între 5-7 tone de fructe proaspete în total (atât pentru noi, cât și pentru alte persoane). Anul acesta avem în vedere să procesăm undeva la 10 tone, cel puțin, dacă se concretizează discuțiile aflate în desfășurare. Fructele provin de la producătorii locali, dar și din livada proprie.“

306354288 5387759661338334 6104501067311918151 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Fructele deshidratate au o perioadă de stagnare

În momentul de față fructele deshidratate ca produs finit (snack) au o perioadă de stagnare/scădere deoarece clienții sunt interesați în primul rând de produsele de bază și gustările au trecut pe locul doi.

„Probabil că lucrurile vor sta la fel și în 2023, intenția noastră este de a ajunge la un număr cât mai mare de locații unde să le putem comercializa. De asemenea, ne-am adăugat în portofoliu și posibilitatea de a realiza pudra din fructele deshidratate pe care le realizăm, deoarece dorim să ne adresăm și companiilor care fac alte produse în care sunt necesare astfel de pudre din fructe. Spre surprinderea noastră am observat că este o piață destul de generoasă doar că astfel de colaborări se întâmplă într-un termen mai lung de timp decât vânzările prin intermediul băcăniilor“, exemplifică ieșeanul.

Investiția realizată încă nu a fost amortizată deoarece a prins din plin două evenimente care au determinat direct vânzările în piață: pandemia în 2020-2021 și războiul în 2021 – 2022, adaugă antreprenorul.

Anul 2022 a fost per total un an bun ca urmare a parteneriatului încheiat cu un producător de afine pentru care am început să facem suc din afine, precum și ca urmare a faptului că am intrat pe primul supermarket din activitatea noastră: Mega Image. Costurile cu electricitatea au crescut, însă la solicitarea noastră am reușit să obținem o eșalonare pentru o factură foarte mare, eșalonare care ne ajută să suportăm mai bine toată situația. Creșterea a fost de aprox. 35%“, precizează Bogdan Ghineţ.

11 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

În 2-3 ani se vor recupera investițiile realizate

Bogdan Ghineţ adaugă că este în discuţii cu diverși parteneri pentru procesare, iar pe viitor îşi doreşte să atragă fonduri naţionale şi europene, pentru optimizarea fluxului de producție și creșterea capacității de producție.

„Principalul plan este să atragem un număr cât mai mare de parteneri pentru care să procesăm sau să fim prezenți în cât mai multe locații. Începutul de an este promițător, chiar în această perioadă așteptăm niște răspunsuri finale în această direcție. În funcție de aceste răspunsuri cu siguranță o să fie nevoie să investim în optimizare flux de producție și creștere capacitate de producție. De asemenea, sunt foarte aproape de a realiza primul export pe partea de sucuri sub brandul partenerului nostru.

Planurile noastre de dezvoltare vor fi puse în aplicare în funcție de colaborările pe care urmează să le încheiem și a comenzilor ferme pe care le avem. Clar ne dorim dezvoltarea, însă în momentul de față trebuie să gândim foarte bine fiecare cheltuială pe care urmează să o realizăm. Ce pot spune este că în fiecare an am avut creștere a cifrei de afaceri față de anul anterior, doar în 2021 am avut scădere, iar în 2022 anticipez un mic profit care îmi demonstrează că măsurile luate în timpul anului au avut efect. Eu anticipez că din acest an o să reușim să ne susținem activitatea integral din vânzările realizate fără a mai fi nevoie să investim din resursele proprii. Dacă lucrurile merg bine sper ca în 2-3 ani de zile să ne recuperăm investițiile realizate“, explica tânărul antreprenor.

Leave A Comment