Aurelia SALICOV, Președintele Asociației Parcurilor Industriale din Moldova: „Investițiile realizate în Parcul Industrial TRACOM au atins suma de 1,662 mlrd lei, iar cifra de afaceri cumulativă constituie 6 mlrd lei”
Aurelia Salicov este Președintele Asociației Parcurilor Industriale din Moldova, unul din cele mai puternice structuri economice de peste Prut
În plus, aceasta a fost numită în funcţia de director al S.A. „TRACOM”, în baza hotărârii Comisiei de concurs din 18 octombrie 2022, apoi prin decizia Consiliului Societății pe Acțiuni „TRACOM” din 28 octombrie 2022.
Procesul de desfășurare a concursului s-a efectuat în conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției vacante de director al S.A. „TRACOM”, Întreprinderea administratoare a Parcului Industrial „TRACOM”, aprobat de către Consiliul Societății.
Potrivit regulamentului prenotat, concursul s-a desfășurat în două etape. Urmare celor doua etape, Aurelia Salicov a acumulat cel mai mare punctaj acordat de membrii Comisiei și a fost declarată învingătoare a concursului.
Aurelia Salicov ne-a descris parcursul Parcului Industrial TRACOM de la înființare până în prezent și ne-a prezentat strategia de dezvoltare a acestuia pentru anul în curs. Totodată, ne-a expus nivelul de interes al investitorilor străini pentru accesarea Parcurilor Industriale din Republica Moldova, cât și situația actuală a rezidenților care își desfășoară activitățile acolo.
În dialogul nostru, am cuprins și proiectele comune cu companiile din România și ce oportunități de finanțare europeană se întrevăd pentru dezvoltarea activității Parcului.
„Investițiile realizate în Parcul Industrial TRACOM au atins suma de 1,662 mlrd lei, iar cifra de afaceri cumulativă constituie 6 mlrd lei”
Cum se definește în cifre activitatea Parcului Industrial “TRACOM” pe parcursul ultimilor 5 ani?
Parcul Industrial TRACOM este un exemplu de bune practici în regenerarea spațiilor urbane. În prezent, TRACOM este o platformă economică atractivă pentru companiile locale și internaționale, inclusiv pentru cele care activează în domeniul noilor tehnologii. Parcul are o suprafață de 32 de hectare, pe care anterior își desfășura activitatea Uzina de Tractoare din Chișinău și este situat în centrul municipiului Chișinău.
În anul 2011, Guvernul Republicii Moldova a decis să acorde titlul de Parc Industrial acestei platforme, iar în 2012 primii rezidenți ai parcului au inițiat dezvoltarea proiectelor investiționale. Pe parcursul a 11 ani de activitate, TRACOM a devenit un hub economic unde activează 71 rezidenți in diferite domenii: tehnologii informaționale și comunicații, producerea mobilei, prelucrarea metalelor, producerea materialelor de construcții, servicii logistice, servicii poligrafice etc.
Proiectul este unul de succes. Investițiile realizate în Parcul Industrial TRACOM au atins suma de 1,662 mlrd lei, iar cifra de afaceri cumulativă constituie 6 mlrd lei. Numărul de angajați a depășit pragul de 2.000. Rezidenții noștri alimentează anual bugetul de stat cu 1,5 mlrd de lei.
Care este strategia de dezvoltare a Parcului Industrial “TRACOM” stabilită pentru 2023?
Pentru a putea asigura tranziția Parcului Industrial TRACOM către un model de dezvoltare bazat pe inovații tehnologice, care să stimuleze generarea de servicii și produse cu valoare adăugată înaltă, a fost elaborată Strategia de dezvoltare 2030. Aceasta asigură cadrul general de dezvoltare și permite inițierea unor proiecte specifice.
Întreprinderea Administratoare a Parcului Industrial TRACOM și-a asumat misiunea de a transforma parcul, până în anul 2030, într-o platformă tehnologică și de inovare, care oferă servicii înalt specializate companiilor consacrate și start-up-urilor inovatoare, care vor avea posibilitatea de a colabora într-o manieră cu adevărat sinergică.
Aceasta va accelera dezvoltarea companiilor și va genera valoare adăugată mare. Astfel, eforturile echipei noastre se vor concentra în atragerea și dezvoltarea în parc a proiectelor de afaceri care produc profituri oneste, folosesc tehnologie modernă, sunt inovative și sustenabile.
Sunt propuse trei direcții de dezvoltare ale PI TRACOM până în 2030, care presupun:
- Dezvoltarea unui pol de creștere ce va avea la bază serviciile IT
Dezvoltarea unui hub ce va găzdui companii din industria TIC va asigura tranziția parcului către un model tehnologic de dezvoltare. Acest pol tehnologic este favorizat de amplasarea geografică a parcului în centrul orașului, de planurile de extensiune ale companiilor rezidente cu profil IT din parc, dar și de cererea extinsă pentru spații specializate din partea industriei TIC.
- Sporirea rezilienței infrastructurii parcului, eficientizarea utilizării resurselor și implementarea proceselor de producere noi și mai curate
Direcția respectivă are ca scop să transforme Parcului Industrial “TRACOM” într-un parc mai durabil, mai eficient și mai rezistent în fața provocărilor potențiale. Acest lucru înseamnă și reducerea impactului asupra mediului, în conformitate cu misiunea ecologică asumată de Uniunea Europeană.
Această direcție se va dezvolta în baza modelului parcurilor eco-industriale (PEI). Adoptarea de către Parcul Industrial TRACOM a abordării de tip PEI va permite gestionarea adecvată a riscurilor asociate crizei factorilor de producție și asigură în același timp maximizarea oportunităților de dezvoltare industrială durabilă.
Direcția se referă în primul rând la îmbunătățirea capacității clădirilor, echipamentelor și sistemelor parcului industrial pentru a rezista și a se recupera rapid după evenimente perturbatoare, cum ar fi întreruperile de curent și defecțiunile echipamentelor. În al doilea rând, se referă la optimizarea utilizării resurselor precum energia, apa și materiile prime în parcul industrial.
Aceasta implică reducerea risipei, îmbunătățirea eficienței și găsirea unor modalități de a utiliza mai puține resurse, menținând în același timp productivitatea. În al treilea rând, înseamnă adoptarea unor tehnici de fabricație care reduc la minimum impactul asupra mediului al activităților industriale. Aceasta poate implica utilizarea surselor de energie regenerabilă, reducerea emisiilor și a poluanților și încorporarea unor practici durabile pe tot parcursul procesului de producție.
3.Lansarea de subzone specializate.
Dezvoltarea unor subzone în domenii precum BIOTech, HealthTech, CleanTech, prevede construcția unor spații special amenajate pentru a găzdui investiții în domenii de nișă, care țin de utilizarea tehnologiilor în diferite sectoare, precum, medicina, industria farmaceutică, industrii creative etc.
Acest lucru va permite concentrarea teritorială a afacerilor, crearea unor poli de creștere, obținerea unei mase critice în domeniile respective, generarea de noi afaceri complementare. Propunerea de a oferi posibilitatea lansării unor noi subzone de către Parcul Industrial TRACOM în afara spațiului actual corespunde tendințelor internaționale privind specializarea parcurilor și clusterizarea companiilor rezidente conform profilului acestora.
De asemenea, modelul unui parc industrial cu mai multe subzone, comparativ cu modelul mai multor parcuri cu administrație proprie implică costuri mai mici și posibilitatea asigurării rezidenților cu oportunități noi de creștere și dezvoltare. Vom menționa că, rezultatele unui sondaj efectuat în rândul rezidenților Parcul Industrial TRACOM, arată că 55% din cei chestionați sun interesați în platforme noi ale Parcului Industrial TRACOM, pentru extinderea proiectului investițional curent sau a unor noi proiecte investiționale. Acest model de dezvoltare este unul de succes și a fost utilizat de entități precum Parcul Tehnologic Cracovia sau Parcul Industrial Tetarom din Cluj, care include conceptul tehnologic Tetapolis.
„În ultimii ani, Moldova a devenit o destinație tot mai atractivă pentru investitorii străini”
Cum apreciați interesul investitorilor străini pentru accesarea Parcurilor Industriale din Republica Moldova?
În ultimii ani, Moldova a devenit o destinație tot mai atractivă pentru investitorii străini. Dezvoltarea a mai multe parcuri industriale în toată țara și investițiile în activitatea lor oferă investitorilor infrastructură modernă, soluții tehnologice avansate și acces la diverse servicii de afaceri, ceea ce îi determină să investească în țară.
Un domeniu popular pentru investitorii străini în acest sens este sectorul IT, care a crescut rapid în ultimii ani. Forța de muncă înalt calificată este unul dintre avantajele pe care le are Moldova în direcția dată.
Un alt beneficiu este mediul de afaceri favorabil: Moldova a implementat o serie de reforme menite să îmbunătățească mediul de afaceri, cum ar fi simplificarea procesului de înregistrare a noilor afaceri, reducerea timpului și costului demarării unei afaceri și îmbunătățirea cadrului legal pentru investițiile străine.
Câți rezidenți își desfășoară activitatea în Parcul Industrial “TRACOM”? Ce activități economice desfășoară?
TRACOM a devenit de-a lungul anilor o platformă atractivă pentru companiile naționale și internaționale. În prezent, în cadrul celor 32.2 ha ai parcului își desfășoară activitatea în total 71 de rezidenți, care activează în diverse segmente de industrie:
- Tehnologii informaţionale, echipamente electronice și mass-media: 14 rezidenți
- Producere / lucrări / servicii cu articole/piese/accesoriilor din metal, lemn, piatră: 12 rezidenți
- Servicii logistice: 9 rezidenți
- Producție și servicii publicitare și poligrafice: 8 rezidenți
- Servicii auto și de cleaning: 5 rezidenți
- Fabricare de mobilier: 4 rezidenți
- Fabricare a hârtiei, cartonului și a ambalajelor de hârtie: 3 rezidenți
- Producție și servicii alimentare: 3 rezidenți
- Confecții și încălțăminte: 3 rezidenți
- Producție farmaceutică și de carbonizanți: 2 rezidenți
- Servicii de montare și deservire a utilajului termoenergetic și pentru piscine: 2 rezidenți
- Asamblarea și comercializarea tehnicii și echipamentului: 1 rezident
Aveți proiecte comune cu companiile sau autoritățile din România? În ce constau?
La finalul acestei luni, urmează să semnăm un acord important de colaborare între Asociația Patronală a Parcurilor Industriale din Moldova, pe care am onoarea să o conduc, și Asociația Parcurilor Industriale, Tehnologice, Ştiințifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România (APITSIAR), care cuprinde 51 de parcuri membri și 3 incubatoare. Semnarea acordului dat înseamnă un pas important în dezvoltare Parcurilor Industriale din Moldova, inclusiv a Parcul Industrial “TRACOM” , și va deschide uși către noi colaborări pe termen lung.
„Accesarea oportunităților de finanțare europeană poate oferi un sprijin valoros pentru dezvoltarea activității Parcului Industrial “TRACOM”
Ce direcții de finanțare europeană v-ar fi utile în dezvoltarea activității proprii? Eventual în dezvoltarea unor Clustere sub conceptul dezvoltării noii economiei competiționale.
Accesarea oportunităților de finanțare europeană poate oferi un sprijin valoros pentru dezvoltarea activității Parcului Industrial “TRACOM”. Fie că este vorba despre modernizarea infrastructurii, investițiile în inovare, îmbunătățirea competențelor forței de muncă sau accesarea finanțării, fiecare suport și ajutor pentru a atinge obiectivele sunt extrem de importante. În prima fază, mizăm pe programele de preaderare, precum ISPA, SAMTID sau PHARE, care și-au dovedit utilitatea în cazul altor state europene.
Însă există și alte programe europene, care vor deveni disponibile.
Programe UE, care ar fi utile pentru ca parcurile industriale să-și atingă obiectivele.
- Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR): Această direcție de finanțare sprijină proiecte de dezvoltare economică regională și locală, inclusiv infrastructură, inovare și sprijin pentru IMM-uri. Cu finanțarea FEDR, poate fi îmbunătățită infrastructura parcului industrial, vom putea construi noi facilități și moderniza operațiunile.
- Orizont Europa: Acesta este programul emblematic de cercetare și inovare al UE. Finanțarea este disponibilă pentru proiecte de cercetare și inovare, care pot ajuta să fim în fruntea curbei și să dezvoltăm noi tehnologii și produse.
- Fondul Social European (FSE): această direcție de finanțare poate ajuta să îmbunătățim competențele forței de muncă, să creștem productivitatea și să îmbunătățim capacitatea de angajare. Cu finanțarea FSE, am putea oferi rezidenților programe de formare, dezvoltare a competențelor și orientare în carieră.
- Banca Europeană de Investiții (BEI): BEI este componenta de creditare a Uniunii Europene. Acesta oferă finanțare pentru a sprijini investițiile care contribuie la obiectivele UE. Finanțarea BEI poate ajuta să accesăm finanțare pe termen lung pentru proiecte de infrastructură, eficiență energetică și inovare.
- COSME: Acesta este programul UE pentru competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). Finanțarea este disponibilă pentru inițiative care sprijină creșterea și competitivitatea IMM-urilor. Cu finanțarea COSME, am putea accesa sprijin pentru internaționalizare, inovare și antreprenoriat.
Vă mulțumim pentru contribuția dvs. valoroasă la acest interviu. Am apreciat în mod deosebit punctele de vedere și informațiile dvs pertinente care ne-au oferit o imagine clarificatoare asupra acestui subiect deosebit de important pentru evoluțiile economice ale Republicii Moldova.
editor’s pick
latest video
news via inbox
Nulla turp dis cursus. Integer liberos euismod pretium faucibua