Bogdan LOGHIN: “Am venit în funcția de primar al RĂDĂUȚIULUI din dorința de a lăsa ceva în urma mea!”
100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
Interviu realizat în cadrul ediției de toamnă a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova
Economia municipiului Rădăuți este bazată pe construcții, pe comerț, dar și pe transport și depozitare. Progresele înregistrate în toate ramurile economiei au creat condiții favorabile și pentru dezvoltarea artei
Domnule primar Bogdan LOGHIN, oferiți-ne un tablou al economiei Rădăuțiului pentru dificilul an 2022!
Anul 2022, deși ar trebui să fie un an al reformelor structurale, personal, îl resimt ca un an al contrastelor, în care pandemia, rata crescândă a inflației, lipsa personalului și fluctuația prețurilor din piață afectează atât nivelul de trai prezent, cât și predictibilitatea socio-economică pentru perioada următoare.
Probabil, șocul cel mai violent la nivel de populație, și aici nu mă refer doar la cetățenii municipiului Rădăuți, a fost cel legat de creșterea prețului la energie, care, din punctul meu de vedere, e factorul principal al ratei actuale de inflație, pentru că, deși statul s-a implicat activ în compensarea facturilor persoanelor vulnerabile, ceea ce am făcut și noi la nivel local, prin plățile anticipate ale subvențiilor la energia termică, costurile resimțite în celelalte bunuri și servicii se resimt de la o zi la alta.
Imaginați-vă că, la nivel municipal, Primăria Rădăuți a reușit subvenționarea în proporție de 48% a costurilor de încălzire, însă și așa, diferența de 52% din costul facturii pe care a rămas să o plătească cetățeanul este destul de mare.
Dincolo de aspectele generale ale situației economico-sociale pe care o tranzitează România, nu aș putea spune că municipiul Rădăuți este afectat sub alte forme. Ne bucurăm că prezența celor două fabrici de prelucrare a lemnului din zona Rădăuți își continuă activitatea, implicându-se activ în comunitatea rădăuțeană, generând, totodată, un pol de stabilitate pentru forța de muncă locală, aspect foarte important, mai ales în zilele noastre.
Alături de cei doi mari jucători de pe piața de muncă locală, vreau să felicit și mediul antreprenorial local, care, datorită noilor viziuni adoptate, se află într-o continuă dezvoltare pe toate planurile, începând de la industria hotelieră până la restaurante, pub-uri și zone de agrement (pistă de karturi și centre de echiație), care, toate la rândul lor, generează locuri de muncă și o micro-industrie locală, ce aduce doar beneficii comunității.
Care sunt cele mai importante 5 proiecte pe care le-ați finalizat în ultima perioadă de timp?
Îmi este greu să identific doar 5 proiecte. Totuși, le voi enumera pe cele mai reprezentative pentru momentul în care ne aflăm :
- Asfaltări stradale, care cuprind un număr de 13 străzi, însumând 7,5 km de asfalt: Str.Tineretului, Str. Sitarilor, str. Plugarilor, str.Recoltei, tronson Merilor, str. Gării, str. Spitalului, str. Ion Nistor, str. Dobrogeanu Gherea, str. Piața Unirii ( intersecție sens giratoriu – str. Ion Nistor ), str. Ieraclie Porumbescu, str. Teiului și strada Volovățului. Toate aceste lucrări de asfaltare se ridică la suma de aproximativ 7.000.000 de lei. Precizez că pe străzile enumerate mai sus, concomitent cu lucrările de asfaltare, au fost reabilitate și trotuarele. Unde acestea nu existau, au fost construite. Au fost realizați un număr de 7490 mp de trotuar, ceea ce face din această campanie de asfaltare, una din cele mai ample campanii de asfaltare a ultimilor 10 ani.
- Un al doilea proiect pe care l-am considerat o necesitate a fost înlocuirea rețelei de iluminat public și extinderea acesteia în zona pieței auto. Pe arterele importante și tranzitate din municipiul nostru, str. 1 mai, str. Putnei, str. Horea și str. Piața Unirii, am recurs la înlocuirea vechilor lămpi cu lămpi noi de tip led, pentru o mai bună eficientizare a consumului energetic. Până la finele acestui prim mandat, îmi doresc ca toate străzile municipiului Rădăuți să beneficieze de noile lămpi, tip led, destinate iluminatului public. Valoarea lucrărilor se ridică la suma de 298.000 lei.
- Un al treilea proiect, de suflet, aș putea spune, a fost reamenajarea bulevardului Bogdan Vodă. Mereu mi-am dorit ca municipiul Rădăuți să beneficieze de un centru cultural în aer liber, ceea ce am și realizat pe acest bulevard simbol al Rădăuțiului, care a fost reamenajat în întregime, de la eliminarea cablurilor de pe stâlpi, până la înlocuirea stâlpilor vechi cu stâlpi noi, mobilier stradal nou, bănci, reamenajarea spațiilor verzi și plantarea noilor arbori ornamantali, de tip prunus și ibiscus. A reprezentat una dintre cele mai importante lucrări efectuate în municipiul nostru în ultimii ani, costurile lucrărilor atingând suma de 495.000 lei, din care 247.405 lei au fost donații din partea companiei Egger. Acest proiect vine în completarea unui alt proiect reprezentativ pentru municipiul Rădăuți, pe care l-am realizat și coordonat în totalitate, parcul Bogdan Vodă.
- Spitalul Municipal Rădăuți este un alt proiect de amploare, acesta devenind un etalon al sistemului medical din zona Bucovinei, mai ales datorită modului în care a ținut piept valurilor de Covid. Investițiile în unitatea spitalicească au fost foarte mari, atât de la bugetul local al UAT-ului nostru, cât și din partea Consiliului Județean Suceava, Ministerului Sănătății și, nu în ultimul rând, din partea companiilor private care au contribuit cu sponsorizări generoase. Aici vreau să amintesc de compania Egger, care mereu este prezentă în proiectele comunității rădăuțene. Valoarea investițiilor se ridică la suma de 7.500.000 lei. Pe lângă această sumă, o altă reușită a Spitalului Municipal Rădăuți este obținerea sumei de 40.000.000 de lei, fonduri europene, destinată achiziției de aparatură medicală. Toate aceste investiții contribuie la sporirea calității actului medical din unitatea noastră spitalicească. Pe această cale, îi felicit pe toți angajații Spitalului Municipal Rădăuți, pentru contribuția și devotamentul adus serviciilor medicale din comunitatea noastră.
- Un alt proiect de care avea nevoie municipiul nostru constă în renovarea clădirilor de patrimoniu. Aici vreau să subliniez că am început cu renovarea turlei patrulaterului (fosta clădire a prefecturii ), care risca să se prăbușească în orice moment. Pe lângă modificările aduse structurii și scării interioare a turlei, care a fost acoperită cu tablă de cupru, au fost înlocuite părți din acoperișul de țiglă, dar și jgheaburile de drenaj a apei pluviale, în paralel cu lucrările efectuate fațadei clădirii. Acest prim pas în reamenajarea clădirilor de patrimoniu din municipiul nostru ne aduce mai aproape de dorința de a pune în valoare identitatea cultural-patrimonială a municipiului Rădăuți.
Chiar dacă a trebuit să enumăr doar 5 proiecte, vreau să subliniez și implicarea în actul cultural rădăuțean, care, în acest an, a câștigat o trupă de teatru nou înființată, cu actori tineri și foarte talentați, puși în valoare de regizorul Ovidiu Lazăr, cât și înființarea unei tabere de pictură, la care au participat peste 15 pictori. Tabăra poartă numele omului de cultură rădăuțean Traian Postolache.
Ce proiecte aveți în derulare și în ce stadii se află acestea?
Proiectele în derulare sunt foarte multe, mai ales în ceea ce privește infrastructura stradală, pe care îmi doresc să o reabilitez.
Pe termen scurt și mediu, prioritatea numărul 1 este remedierea problemelor legate de termoficare, sens în care suntem în plină procedură de reabilitare tehnică a sistemului care asigură furnizarea agentului termic și a apei calde pentru cetățenii branșați la sistemul public.
Iarna trecută a fost o iarnă foarte grea, peste care am trecut cu sprijinul financiar oferit de Guvernul României, prin domnul președinte al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. Infrastructura termică a centralei de la Rădăuți ne-a cauzat numeroase probleme, probleme pe care trebuie să le rezolvăm până la intrarea în iarnă. Nici nu concep altfel!
Un alt proiect pe care îl avem în derulare este bazinul didactic de înot al municipiului Rădăuți, pentru care a fost făcută recepția tehnică, iar acum ne aflăm în punctul în care intabulăm construcția în vederea dării în administrare Clubului Sportiv Municipal Rădăuți. După finalizarea acestor pași necesari, acest bazin de înot se va deschide și va funcționa în conformitate cu regulamentul de organizare și funcționare, aprobat de către Consiliul Local Rădăuți.
O altă reușită recentă, pe care îmi doresc să o subliniez ca cea mai mare investiție guvernamentală pentru municipiul Rădăuți este alocarea sumei de 6,1 milioane euro prin programul național ”Anghel Saligny”.
Astfel, municipiului Rădăuți urmeză să beneficieze de investiții în valoare de 4,1 milioane euro pentru extinderea rețelei de apă-canal pentru un număr de 14 străzi (str. Bogdan Vodă, str. Calea Bucovinei, str. Eugen Botezat, str. Dragoș Vicol, str. Plopilor, str. Sucevei, str. Tolocii, str. Forestierilor, str. Grânelor + prelungire, str. Ciocârliei + prelungire, str. Pepenăriei, str. Lunca, str. Aleea Hipodrom și str. Andronic Motrescu) și 2 milioane euro pentru asfaltarea unui număr de 12 străzi (str. Alexandru Odobescu, str. Zorilor, str. Îmbinată, str. Podurilor, str. Pandurilor, str. Plevnei, str. Gh. Doja, str. Cucului, str. George Coșbuc, str. Vasile Conta, str. Ion Grămadă și str. Mică).
Vreau să mulțumesc pe această cale domnului Președinte al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, pentru toată implicarea în atragerea acestor sume care vor contribui la dezvoltarea municipiului nostru.
“Am venit în această funcție din dorința de a lăsa ceva în urma mea”
Putem discuta și despre proiecte de viitor pe acest fundal de impredictibilitate?
Cu siguranță, putem discuta și despre proiecte de viitor, direcție ce reprezintă motivul pentru care azi sunt primarul rădăuțenilor. Când am preluat mandatul, în 2021, am făcut-o cu gândul și dorința de a reforma atât sistemul public de administrație, cât și viziunea asupra dezvoltării urbane.
Recunosc că până în prezent a fost un mandat greu, traversând crize după crize. Am avut pandemia de Covid, liberalizarea pieței energetice, care a condus la o creștere alarmantă a prețurilor la energie, conflictul armat din Ucraina, criza economică pe care o resimțim cu toții și, nu în ultimul rând, valul de scumpiri cu care ne confruntăm în momentul de față. Pe toate le-am asimilat ca provocări, cărora, fără lipsă de modestie, pot spune că le-am făcut față, învățând să gestionez situațiile de criză.
Deși resursele mi-au fost solicitate la maxim, primii doi ani de mandat au reprezentat un exercițiu care m-a ajutat și m-a călit pentru următorii doi ani, care nu vor fi ușori, raportându-mă la proiecțiile economico-sociale pe care le avem în momentul de față de la specialiști.
Știu sigur un lucru. Am venit în această funcție din dorința de a lăsa ceva în urma mea. Acesta îmi este țelul. Municipiul Rădăuți este acasă, este locul cel mai frumos nu doar pentru mine, ci pentru toți cei care locuiesc aici. Este datoria mea, a noastră, de a contribui la dezvoltarea inimii Bucovinei, pentru că exact așa îmi văd eu orașul!